Interview
Læsetid: 7 min.

KU’s fyring af Hans Thybo var usaglig. Men professoren bekymrer sig mere om, at seismografisk udstyr for 25 millioner kroner nu står og samler støv

En faglig voldgift har afgjort, at Københavns Universitets afskedigelse af geologiprofessor Hans Thybo var usaglig. Den kontroversielle fyringssag har vakt international opmærksomhed, men den ansvarlige leder ser mest afgørelsen som et spørgsmål om paragraffer. Hans Thybo selv er bekymret for forskningens fremtid
Smilet og lettelsen er stor hos geologiprofessor Hans Thybo, efter at en faglig voldgift har afgjort, at Københavns Universitets fyring af ham var usaglig, og at universitetet skal betale en erstatning på et halvt års løn.

Smilet og lettelsen er stor hos geologiprofessor Hans Thybo, efter at en faglig voldgift har afgjort, at Københavns Universitets fyring af ham var usaglig, og at universitetet skal betale en erstatning på et halvt års løn.

Jakob Dall

Indland
4. december 2017

Hans Thybo er en glad mand. Siden september sidste år, hvor han blev afskediget og bortvist fra sin arbejdsplads igennem 30 år, har det stået hen i det uvisse, om fyringen fra stillingen som professor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning (IGN) på Københavns Universitet (KU) var foregået på et ordentligt grundlag.

Fredag den 23. november fik den højt estimerede geologiprofessor så oprejsning, efter at en faglig voldgift afgjorde, at fyringen var usaglig, og universitetet skal betale en erstatning på et halvt års løn.

Derfor er smilet og lettelsen stor hos Hans Thybo efter over et års stridigheder med ledelsen på KU. Og selv om Hans Thybo havde håbet på genansættelse på KU, som der ikke var hjemmel til i overenskomsten, så er han godt tilfreds med sin nye forskerstilling på Istanbul Tekniske Universitets geologiske afdeling.

»Der er jo langt større akademisk frihed dernede, end jeg har haft de seneste år,« lyder det fra Hans Thybo, der ikke har kunnet udtale sig offentligt om sin fyringssag i næsten et år, fordi sagen stadig var uafsluttet.

Der har ellers været nok at tale om. Skriverierne om Hans Thybos mystiske fyring begyndte i Universitetsavisen, som kunne berette om, at den førende professors fyring skyldtes brug af privat mail i arbejdstiden, og at han i to tilfælde skulle have lagt unødigt pres på en egyptisk postdoc. Meldingen om Thybos fyring førte først til protestbreve fra de geologistuderende, siden fra de ansatte i KU’s bestyrelse, og så til en underskriftindsamling imod fyringen fra mere end 1.500 forskere i ind- og udland.

I december sidste år bragte det førende videnskabelige tidsskrift Nature en nyhed om fyringen, hvor den egyptiske postdoc stod frem og afviste, at han skulle have følt sig presset af Thybo. Det førte til en leder i Nature, der kaldte fyringen for et symptom på en usund virksomhedskultur på KU. Men i Weekendavisen kunne en anonym kilde i KU’s ledelse berette om, at der var »tonsvis af begrundelser« for fyringen.

En delvis aktindsigt, som Information fik i Thybos disciplinærsager, viste imidlertid, at der ikke lå andet end den skriftlige advarsel og afskedigelsen. Thybos advokat oplyste, at der frem til 2014, hvor Thybo havde været ansat i 28 år, ikke lå en eneste anmærkning i hans personalemappe. Men i 2014 iværksatte ledelsen en revisionsundersøgelse af Thybos forskningskonti, som i foråret 2015 førte til en tilbagebetaling fra Thybo til KU på 2.625 kr. og en indskærpelse om at følge universitetets regler for indkøb. Samme år efter at en ny institutleder trådte til, blev Thybo afsat som forskergruppeleder.

Dårligt varsel

Hans Thybos vigtigste lære af forløbet er, at det står rigtig skidt til med ledelsen, i hvert fald i den del af den danske universitetsverden, han kender til, nemlig på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning (IGN) på KU.

»Man håndhæver en uindskrænket ret til at diktere uden at spørge folk. Jeg er ikke en eneste gang blevet spurgt om, hvad der var op og ned i de her ting, som har ført til advarsel og afskedigelse,« siger Hans Thybo, og det lover ifølge ham dårligt for fremtiden i dansk forskning, hvis det er tilfældet andre steder i universitetsverdenen.

»Ledelsen på IGN har meget travlt med at forsøge at dirigere, hvad de ansatte arbejder med. Det kan være en støtte for nogen, mens det kan være ødelæggende for andre. Det har for mig at se handlet mere om mikromanagement, som oftest er forårsaget af personligt fnidder, end om hvordan man bedst understøtter forskningen,« siger Hans Thybo, der mener, at det kan skabe en mistro til den enkelte forsker, som gør det svært at forske: »God forskning skal foregå i trygge rammer. Og den tryghed er der ikke, hvis du hele tiden skal forklare dig, holde møder og bliver kontrolleret af ledelsen.«

Et af de forskningsprojekter, som har affødt mistro hos ledelsen, er det såkaldte Danseis-projekt, hvor der er blevet indkøbt seismologisk udstyr for 25 mio. kr. til måling af jordskælv og vulkanudbrud både i havet og på jorden. Det var Hans Thybos administration af Danseis-projektet, der førte til den skriftlige advarsel fra institutlederen på IGN i juni sidste år. Den ansvarlige leder for forskningsprojektet udtalte i sin tid til Information, at der »ikke var noget unormalt i den måde projektet blev kørt på«. Ingen af kritikpunkterne omkring mangelfuld administration i Danseis-projektet går igen i begrundelserne for afskedigelsen i efteråret 2016.

Lige nu er Hans Thybos største frustration, hvad der nu kommer til at ske med den vigtige forskning i de dybere jordlags betydning for naturkatastrofer på jordens overflade, som det dyre seismologiske udstyr skulle bruges til at måle.

»Vi ville indsamle data, som kunne belyse et af de 25 vigtigste videnskabelige spørgsmål overhovedet, men så vidt jeg kan se, så er projektet gået i stå,« siger Hans Thybo.

Men ud over den forskningsmæssige frustration på sit eget fagområde er han også bekymret for dansk forskning som helhed.

»I den forskningstradition, jeg kommer fra, er der brug for tid til at tænke for at forstå sammenhænge. Jeg er ikke vant til at få ordrer oppefra, for jeg har haft forsknings- og metodefrihed, men lige nu virker det, som om vi er på vej i den modsatte retning, hvor man skal gøre, hvad der bliver sagt og det øjeblikkeligt. Og det er et kulturclash, som kan skade dansk forskning meget mere dybtgående end lidt prestigetab for KU på grund af en enkeltsag som min,« siger Hans Thybo.

Ingen usund ledelseskultur

Det er dekan på det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, John Renner Hansen, som traf beslutningen om fyringen af Hans Thybo. Han er glad for, at der nu er indgået forlig på baggrund af den faglige voldgift, hvor fyringen blev kendt usaglig.

»Med det indgåede forlig kan begge parter komme videre, for det har været et langt forløb,« siger John Renner Hansen.

– Både Thybo og før ham Nature mener, at fyringen vidner om en usund ledelseskultur, hvad mener du om det?

»Jeg mener ikke, jeg har skabt en usund ledelseskultur. Det er Thybos og Natures vurdering, og det står dem da frit for.«

– Begrundelsen er, at han ikke er blevet inddraget. Er I en ledelse, der ikke inddrager folk?

»Det synes jeg da i allerhøjeste grad, vi gør, og det er en grundsten i den universitære kultur, men vi kan jo ikke inddrage i alting, for der er jo også ledelse at varetage. Jeg vil ikke kommentere præcist på sagen, men jeg synes, vi inddrager folk i det daglige.«

– Hvad har I lært af den her sag?

»Det vil jeg sætte mig ned og tænke grundigt over. Det er jo helt nyt, så vi vil lige vurdere sagen, men der er altid noget at lære.«

–  Kan du ikke være nervøs for, at den her fyring kan skabe problemer for jeres image på KU?

»Jo det kunne man godt, og det har det også gjort, men det her er jo ikke som at købe en pose kartofler. Det har været en meget lang proces, hvor vi selvfølgelig har overvejet det grundigt.«

– Men når fyringen bliver kendt usaglig, og KU skal betale erstatning, så er der vel gået noget galt. Kunne du pege på hvad?

»Nej, det kan jeg ikke, men vi har lavet en ledelsesmæssig vurdering, og den er blevet taget igennem det fagretslige system. Overenskomstens parter har lavet et forlig, og det må vi nu lære af,« siger John Renner Hansen.

Tror du ikke det kan skabe utryghed blandt jeres ansatte og kommende ansatte, at man kan blive fyret for noget, som Arbejdsretten så senere finder ud af var usagligt?

»Forliget er indgået med hjemmel i AC-overenskomsten med henvisning til en paragraf. Jeg vil ikke gå i detaljer med, hvad der kunne have været anderledes.«

Men kan det ikke skabe en usikkerhed hos jeres ansatte, at man kan blive fyret på et usagligt grundlag? »Vi forventede, at det var sagligt, det vi gjorde. Jeg afskediger ikke folk usagligt. Jeg forventer, at når vi gør et stykke arbejde, så gør vi det sagligt. Så er der nogen, der har en anden opfattelse.«

Men det her er jo en sag, som har fået opmærksomhed, fordi fyringsgrunden har vakt undren og kritik udefra. Har I haft godt nok styr på det her?

»Ja, det har vi.«

Sagen om Hans Thybo

September 2014: KU sætter en ekstern revisionsundersøgelse i gang af professor Hans Thybos forskningskonti. Prisen er en halv million.

Forår 2015: Sagen afsluttes med en tilbagebetaling på 2.625 kr. og en indskærpelse om at følge universitetets regler for indkøb. Den nye institutleder fyrer senere på året Hans Thybo som forskergruppeleder.

Juni 2016: Hans Thybo får en skriftlig advarsel for mangelfuld administration af forskningsprojektet Danseis.

September 2016: Samtale og meddelelse om uansøgt afskedigelse på grund af pres på postdoc og brug af privat mail. Hans Thybo mødes efterfølgende med postdoc’en. Studerende protesterer over fyringen.

November 2016: Afgørelse om uansøgt afskedigelse på grund af nu to tilfælde af pres på postdoc, brug af privat mail og gentagen misligholdelse af ansættelsesforholdet. Fyringen vækker kritik fra de ansatte i bestyrelsen og internationalt.

December 2016: Nature interviewer postdoc’en, der afviser, at Thybo skulle have lagt pres på ham. KU genåbner for en kort stund forhandlingerne med Thybos fagforening. Tillidsfolk udtrykker deres støtte til institutledelsen.

Januar 2017: 1.500 forskeres protest mod Thybos fyring afleveres til KU’s rektor. Anonym kilde i universitetsledelsen udtaler til Weekendavisen, at der var tonsvis af begrundelser for fyringen.

Februar 2017: Sagen om uretmæssig fyring behandles i Moderniseringsstyrelsen, uden at parterne når til enighed.

Maj-november 2017: Den faglige voldgiftssag indledes og ender efter vidneafhøringer med, at der den 23. november indgås et forlig. Voldgiften afgør, at fyringen var usaglig, og KU skal betale en erstatning på seks måneders løn til Hans Thybo.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Hvis man har indgået et forlig, der fastslår at fyringen var usaglig, så kan man vel ikke bagefter sige, at man stadig mener, den var saglig.

Henrik Rasmussen, Anders Reinholdt, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, lars søgaard-jensen, Trond Meiring, Michael Hullevad og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Er der nogen som helst konsekvenser for denne fyring?

Michael Kongstad Nielsen

Et halvt års løn.

Mere forskningsfrihed på universitetet i Istanbul.

Den får lige love til, at blive stående et øjeblik.

Henrik Rasmussen, Anders Reinholdt, Svend Erik Sokkelund, Niels Duus Nielsen, Ole Henriksen, Rolf Hansen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar