Læsetid: 5 min.

Lægerne demonstrerer for første gang i 36 år: ’Normalt er vi sådan nogle enmandshære, der opererer for os selv’

Fredag samlede flere hundred læger sig foran Sundhedsministeriet i protest mod en afgørelse, hvor en ung læge er blevet dømt for manglende journalføring. Det er første gang i 36 år, at lægerne demonstrerer. ’Nu er det nok,’ siger en demonstrant
Læger protesterede fredag over, at en yngre læge fra Svendborg Sygehus er blevet dømt for ikke at journalføre en mundtlig besked om blodsukkermåling til en patient og for ikke at følge op på, om blodsukkeret var blevet målt.

Læger protesterede fredag over, at en yngre læge fra Svendborg Sygehus er blevet dømt for ikke at journalføre en mundtlig besked om blodsukkermåling til en patient og for ikke at følge op på, om blodsukkeret var blevet målt.

Sigrid Nygaard

2. december 2017

Der pustes hvide balloner op foran Sundhedsministeriet i Indre København. En kvinde står og roder med en megafon, som hun ikke helt har fundet ud af, hvordan fungerer, og på et tidspunkt sætter den i et tilfældigt hyl.

»Ja, jeg er altså ikke en erfaren aktivist,« siger hun undskyldende.

En lille gruppe læger er gået ind gennem ministeriets døre for at fortælle sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om deres bekymringer om deres arbejdsforhold og for at præsentere løsningsforslag. I mellemtiden kommer flere til for at gribe en hvid ballon og stille sig op i den voksende mængde af demonstranter.

Det kan tælles på to fingre, hvor mange gange i nyere tid, læger er gået på gaden for at demonstrere. Første gang var i 1981. Denne fredag, 36 år senere, gør de det igen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Arne Albatros Olsen
  • David Zennaro
  • Jørn Andersen
Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, David Zennaro og Jørn Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Jacobsen

Forleden blev der demonstreret foran Københavns jobcenter, at nu er det nok. Måske læger, syge og ledige skulle slå sig sammen i fælles front. Jeg er ligeledes sikker på de kan hente nogen meddemonstranter hos landets hjemmepleje.

Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, Jette M. Abildgaard, Torben Bruhn Andersen, Kim Boserup, Anne Mette Jørgensen, Espen Bøgh, Anne Eriksen, Flemming Berger, ingemaje lange, Torben K L Jensen, Janus Agerbo, Arne Albatros Olsen, David Zennaro, Tue Romanow, Karsten Lundsby, Jørn Andersen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Jeg undrer mig også over, at læger ikke også demonstrerer imod at de igen og igen bliver underkendt på landets jobcentre.
Det må da føles voldsomt provokerende på den måde at få beklikket sin faglighed/ekspertise!?

Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Søren Andersen, Eva Schwanenflügel, Jette M. Abildgaard, Kim Boserup, Anne Mette Jørgensen, Anne Eriksen, ingemaje lange, Torben K L Jensen, Janus Agerbo, Arne Albatros Olsen, David Zennaro, Kim Houmøller, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Jens Kofoed og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Søren:
"Måske læger, syge og ledige skulle slå sig sammen i fælles front."

Hvorfor så uambitiøs? Læger, lærere, sygeplejersker, sosuer, landmænd, fiskere, - snart sagt alle erhverv burde kunne være fælles om at vende ryggen DJØF-kasten. Deres inkompetence og verdensfjerne ledelsstil bør have konsekvenser.

Vi har mindre brug for DFJØFerne end for skovflåterne

Søren Jensen, Egon Stich, Mette Petersen, Jette M. Abildgaard, Torben Bruhn Andersen, Anne Mette Jørgensen, Erik Jakobsen, Torben K L Jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Det mulige lægesvigt er ikke i selv manglen på registreringen, men i den mangel på handling, der forårsagede patientens død. Dernæst at eftervise, hvad dette svigt egentlig skyldtes.
Kun den faglige ledelse på afdelingen kan afgøre det - og det har ledelsen pligt til. Vi har set overlæger smide tøjlerne i protest, når forholdene bliver uholdbare - måske som i dette tilfælde.
Derefter kan ledelsen evt. skyde ansvaret videre til højere faglig og administrativ instans - helt op til de ansvarlige for overordnet styring.
Muligheden er, at NPM systemets ufaglige instans er synderen.
Når et område topstyres, har toppen et medansvar.

Lægeforeningen vil gå videre i retssystemet ! Hvad har foreningen gjort for at forebygge.

Nu ser vi også skolers utilfredshed med de nationale test i folkeskolen.

Det hele ender i elitens store lyst til at blande sig - med politikernes velsignelse.
Så forsvinder ansvaret i tågerne og ender i juristerier, som i dette tilfælde.

Jeg er ikke i branchen, og beklager, hvis der er fejlagtige antagelser i ovenstående.

Det størst "medicincke problem" vi har i Danmark ligger i Sunhedstyrelsen, ikke hos de enkelte læger!

erling jensen, Estermarie Mandelquist, Jette M. Abildgaard og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Sundhedsstyrelsen er kaptajnen, der ikke selv kan sejle.
Jeg har i årevis undret mig over læger og øvrige personaler finde sig i besvarelser, måltal og nu også SP.
Computerne er allestedsværende, og patienter kommer i anden række.
Hvis man lod folk tænke selv, og ikke havde et så hierarkisk system ville arbejdsglæden vokse og patienterne ikke frygte for deres liv, som man gør nu.
Lad dog personalet evt. i samarbejde med patienter selv tilrettelægge deres arbejde.
Det er så tudetosset overalt i vores samfund, og Danmark roser sig af at være et af de mest digitaliserede lande.
Politikerne taler om frihed, til hvem? Som borger er du frataget magten over dit eget liv, og det gælder overalt.
Stem hver 4 . år. Det hedder, Demokrati, men det er jo en parodi.

Per Torbensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Leo Nygaard og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Søren Jensen

Som læge føles det som om nogen med vilje forsøger at sabotere vores alle sammen sundhedsvæsen. Ustandseligt lægges der hindringer i vejen. Fx har man taget sekretærerne fra os, så nu skal vi både lave lægearbejdet og sekretærarbejdet. Sekretærerne er altså meget bedre og meget hurtigere til at deres arbejde end vi er. Vi har fået en sundhedsplatform, som for det første er fuld af fejl, meget lidt intuitiv, overpakket med ligegyldige information og med et unødvendigt men tidskrævende dokumentationskrav. Normeringen er håbløs, 1813 visiterer for dårligt, så for mange sendes forgæves til akutmodtagelserne, hvor patienterne er kommet til at ligge urimeligt lang tid inden de bliver vurderede. Det er ikke alene synd for patienterne, men det er også farligt. Vi løber bagefter, men med en halv vind for at nå det dobbelte på den halve tid og når der så sker fejl, så får vi skylden.
Det er det man kalder velfærdsstat anno 2018. Vi er blevet en andenrangsnation, som leverer sundhedsydelser vi ikke kan være bekendt. Det er mig ubegribeligt hvorfor politikerne absolut vil ødelægge sundhedsvæsnet, selv om du sparer mange penge nu og her på serviceforringelserne, så kommer det jo til at blive dyrere på den lange bane, når borgerene kommer til at blive mere syge i længere tid.