Læsetid: 4 min.

Marginale krav for maksimal indflydelse præger nutidens finanslovsforhandlinger

De årlige finanslovsforhandlinger er blevet dramaer, hvor de gamle magtpartier i stigende grad udfordres af fløjpartiernes ekstreme krav, siger professor Ove Kaj Pedersen om den nye normalitet i dansk politik
De årlige finanslovsforhandlinger er blevet dramaer, hvor de gamle magtpartier i stigende grad udfordres af fløjpartiernes ekstreme krav, siger professor Ove Kaj Pedersen om den nye normalitet i dansk politik

Jens Dresling

9. december 2017

»Jeg synes efterhånden, at det her cirkus snart må stoppe,« sagde Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, fredag eftermiddag, da det så ud til, at det mest sikre udbytte af dagen ville være, at finansloven for 2018 ville blive den senest vedtagne i 25 år.

Men ifølge professor i komparativ politisk økonomi ved CBS, Ove Kaj Pedersen, er DF-formanden selv en af de erfarne cirkusartister.

For selv om det i går aftes ved redaktionens slutning så ud til, at Dansk Folkeparti fik sin vilje, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forventede, at en finanslovsaftale ville falde på plads til gengæld for udskudte forhandlinger om udlændinge og skat, er de seneste dages højspændte drama et eksempel på, hvordan forhandlingerne om statens budget i stigende grad udspiller sig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Stig Bøg
  • Mette Jensen
Stig Bøg og Mette Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels K. Nielsen

Trist at de uansvarlige populister fra DF med folketingets Loke; Thulesen Dahl i spidsen kan køre landet yderligere i knæ. DF øger de i forvejen store og lånefinansierede offentlige udgifter på 1.100 mia. kr. / år. Og har ikke nogen erhvervs- eller uddannelsespolitik - eller andre bud på, hvordan pengene skabes.
Vort demokrati har den fejl, at man kan stemme sig til andre folks penge - og nu er nyderne i flertal og kan plukke yderne.
Der er således alene en moralsk barriere for, hvor meget man anstændigvis kan tage fra andre.
Men denne anstændighedens barriere har navnlig Rød Stue fået nedbrudt ved stigmatisering af yderne, især de dygtige med høj indkomst - som riiiige asociale egoister, som bare skal aflevere "rovet" via verden højeste skattetryk - med topskat - til finansiering af et nærmest religiøst ophøjet velfærdscirkus - hvor store værdier reelt forsvinder i friktion og varm luft.

Eva Schwanenflügel

Jo mere medieopmærksomhed, jo mere drama.
Tænk hvor ville det være himmelsk fredsommeligt, hvis journalisterne holdt sig helt væk fra Borgen, og nøjedes med at rapportere når Finansloven var på plads. Uden en eneste udtalelse fra de spotlight-hungrende politikere ;-)

Peter Hansen, Grethe Preisler og Anker Nielsen anbefalede denne kommentar

Tænk! liberal tosseparti truede med ingen pensioner fra nytår. Dét ville jeg gerne opleve, om det så kostede en månedsløn. Det ville i al fremtid sætte partiet uden for indflydelse.

Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvad er lige meningen med det politikavaleri?
Er det en eller anden DF MF'ers kæphest?

/O

Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Ove Kaj Petersen - manden bag Bjarne Corydons yndlingsbog : "Konkurrencestaten" er i mine øjne utroværdig og jeg glemmer aldrig den debat han skabte og fordi han påstod at være socialdemokrat.

Torben K L Jensen

olivier - det er den fremragende retsordfører fra DF der har sat en embedsmandsundersøgelse igang for at se hvad alle andre lande bruger på "mounted police"