Baggrund
Læsetid: 3 min.

I Norddjurs har Enhedslistens aktivisme hjulpet syge borgere

Enhedslistens fravalg af beskæftigelsesborgmesterposten i København blev set som usolidarisk over for syge borgere. I Norddjurs Kommune har partiets Ulf Harbo skabt forbedringer gennem politisk aktivisme i byrådssalen uden overhovedet at sidde i beskæftigelsesudvalget
Indland
12. december 2017

Det begyndte med Martine Helm-Pedersen. Speciallæger mente, hun var for syg til at arbejde. Norddjurs Kommune mente det modsatte. Men i foråret bevilligede kommunen alligevel et ressourceforløb til 28-årige Martine, der havde været på kontanthjælp i ti år.

Enhedslistens medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune, Ulf Harbo, nævner Martine Helm-Pedersens sag som en af de første, han begyndte at grave i for at hjælpe syge borgere, som, han mente, led under ulovlig sagsbehandling og mangelfuld kommunikation i kommunens jobcenter.

I 2013 havde Enhedslisten Norddjurs oprettet facebookgruppen SygiNorddjurs, og via den og Ulf Harbos post i kommunalbestyrelsen gik han, en gruppe borgere, fagbevægelsen og læger i gang med at skabe ændringer af førtidspensionsreformens konsekvenser for konkrete borgere. Og det har skabt resultater.

Baggrunden var, at Norddjurs i 2013 og 2014 havde danmarksrekord som den kommune, der tilkendte færrest ressourceforløb. Fire blev det til i alt. I 2017 var billedet vendt. 127 havde fået tilkendt et ressourceforløb pr. 1. marts. Det samme gælder førtidspension. I 2013 fik 30 nye borgere en førtidspension. Sidste år fik 142 borgere en førtidspension, og Norddjurs blev den kommune, der tildelte flest førtidspensioner i forhold til indbyggertal. Nummer to kommune lå på 46 og København på otte.

Ulf Harbo mener, at Enhedslisten bør arbejde aktivistisk i byrådsalen for at skabe konkrete forbedringer for borgere, der er ramt af reformer – vedtaget på landsplan uden partiets støtte.

De uskrevne regler 

»Jeg har taget nogle konkrete sager som bisidder, brugt min mindretalsret til at få punkter direkte på dagsordenen og fået borgere til at møde op i byrådssalen. Det er lidt vanskeligere at ignorere et medlem, når der sidder borgere og lytter og kigger borgmesteren direkte i øjnene eller stiller spørgsmål i spørgetiden. Men langt de fleste kommunalpolitikere overholder de uskrevne regler om, at man ikke udfordrer konsensus ved at blande sig i de mest betændte enkeltsager,« siger han. 

Ulf Harbos indsats som aktivistisk kommunalpolitiker er bredt anerkendt i fagbevægelsen og lokalt i Norddjurs Kommune. F.eks. har den lokale LO-formand, Torben Jakobsen, fremhævet hans indsats i Lokalavisen Norddjurs:

»Ulf Harbo har spillet en stor rolle. Vi har stor respekt for det arbejde, han har udført. Han har absolut været med til at få ændret systemet i Norddjurs Jobcenter. Nogle af de sager, der kom frem, var jo nogle, han fremførte.«

Det fremgår også af den lokale presse, at Harbos aktivisme har gjort ham upopulær i kommunalbestyrelsen, hvor hans kolleger har henvist til, at man fulgte gældende lovgivning. Men efter en række sager i medierne har Norddjurs borgmester erkendt, at det stod skidt til med kommunikationen i jobcentret.

Ulf Harbo mener, at Enhedslisten i København kunne skabe lignende forbedringer for syge borgere. Uanset om de har borgmesterposten for beskæftigelse eller ej. Samtidig ville det have langt større gennemslagskraft i forhold til den kommende evaluering af førtidspensionsreformen, som blev vedtaget af forligspartierne tidligere på året, fordi København er landets største kommune.

»Enhedslistens berettigelse er at være det parti, der er bedre end andre til at lytte og være aktivistiske. Det er vi også, det er bare stadig et mindretal, der gør det. Men i København ville flertallet ikke. Der er en intern kamp, og jeg har været inviteret af nogle medlemmer for at lægge pres på, at de skulle blive mere aktivistiske,« siger Ulf Harbo.

Nu er det imidlertid slut med Harbos aktivisme. Han har kunnet udføre sit arbejde, fordi han de seneste fire år har været frikøbt tre dage om ugen og ikke har betalt den partiskat, som ifølge Enhedslistens regler betyder, at kommunalbestyrelsesmedlemmer kun modtager 24 procent af deres vederlag.

I 2016 besluttede Enhedslisten på sit årsmøde, at det ikke længere er op til lokalafdelingerne at træffe afgørelser om frikøb og partiskat, og Norddjurs har kun fået bevilliget en dags frikøb. Det ærgrer Ulf Harbo, og hans støtter er i oprør på Facebook.

Her skriver Bitten Vivi Jensen, en tidligere ansat i Frederiksberg Kommunes rehabiliteringsteam, der er en markant skikkelse i protesterne mod førtidspensionsreformen, bl.a.: »Jeg synes, Enhedslisten har mistet deres legitimitet som et ægte rødt parti. Ulf gør ord til handling i modsætning til (…) de fleste andre hos E.«

Enhedslistens medlem af Folketinget, Pelle Dragsted, siger om aktivisme i forhold til enkeltsager:

»Ulf er jo lidt af en enmandshær. Men i København har vi mange tusinde medlemmer, så man kunne sagtens forestille sig, at man kunne organisere bisidderordninger for at gå ind i de enkelte sager. Jeg synes bare ikke, det nødvendigvis er en opgave for dem i Borgerrepræsentationen eller i en kommunalbestyrelse i de byer, hvor vi har mange aktive medlemmer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Pelle Dragsted :
"Ulf er jo lidt af en enmandshær"
Ja, det er han jo, hvis ikke Enhedslisten bakker ham op?

Enten er det spin, eller også er Enhedslisten gået i Statsministeriets spiderweb !!!

Anne Mette Jørgensen, Katrine Damm, Hans Larsen, Egon Stich, Steffen Gliese, Gustav Alexander, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
John Christensen

Befriende - at Ulf Harbo har opnået de resultater som han i Norddjurs kommune.
Jeg hæfter mig dog især ved denne del i artiklen ovenfor:
"Ulf Harbo mener, at Enhedslisten i København kunne skabe lignende forbedringer for syge borgere. Uanset om de har borgmesterposten for beskæftigelse eller ej".

Kampen i København, og andre steder, fortsætter. God kamp.

Eva, jeg tror du overtolker på hvor vidt Enhedslisten bakker Ulf op eller ej.
Enhedslistens medlemmer er aktive på en bred vifte af områder, og det er de også fremover. Håber jeg da.
Diskussionerne minder mig om en diskussion fra min ungdom, skal man arbejde i BZ eller i de brede ungdomsorganisationer på skoler og uddannelsessteder mv.?

Afsløring: Det er ikke et enten eller - det er snarere et både og.........
Aktivister gør det som de brænder for. Det er det smukke og selve styrken i aktivisme, og det kan ikke styres fra partihovedkvarteret.

lone bording, Alvin Jensen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Det var en dum beslutning og ligner magtpolitik. "Tunge poster", osv...

Katrine Damm, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, lone bording og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Enig med Ulf Harbo - Bestyrelsen Enhedslisten Norddjurs bakker 100% op om Enhedslisten København vælger miljø og teknik borgmesterposten - og ser frem til at et par aktivister i Borgerrepræsentationen sammen med Gadens Parlament gør stolen rød for Venstres hattedame Lonning-Skovgaard -og enig med Pelle Dragsted - Der er brug for Jægersoldater som Ulf Harbo der tegner landkortet fra bunden af systemet hvor de blinde punkter breder sig - Og så skal et parti af Enhedslistens kaliber bevæge sig i reflektion med sig selv hinanden og de sociale og grønne bevægelser der er skaber nutidens og fremtidens bæredygtige vækst

Anne Mette Jørgensen

En enmandshær kan man da ikke have. så nu gør vi det lige umuligt for manden, der viser hvor rådne vi i virkeligheden er.
Så det kan Pelle D ikke lide, så hvorfor dog slutte sig til. Det kunne jo koste anseelse på tinge.
At være så naiv, at mene at de trods valg af teknik vil kæmpe lige så meget for de allersvageste i et udvalg er så råddent, at man bliver mundlam. De får vist rigeligt at se til.
Ved de slet ikke, at der skal styrke til at kæmpe for cykelstier og alt det andet de papegøjesnakker med Morten Kabel om.
Når man ikke aner hvor penge til helt dagligdags overlevelse kommer fra, så sidder man altså ikke og glæder sig over en hvid cykel eller 3 m. cykelsti.
Radikale light., prale partisoldater.
Føj.

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Inger Nilsson og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Så vidt jeg ved har der i det forgangne fire år siddet en repræsentant for enhedslisten i beskæftigelsesudvalget.Hvilket pres var han/hun med til at lægge på den forrige beskæftigelsesborgmester? I slutningen af oktober sender kommunens ombudsmand besked til kommune om, at der i et baglokale er blevet etableret en "lægeklinik", hvor borgere på kontanthjælp/sygedagpenge tilbydes undersøgelser. Undersøgelser der allerede foreligger fra div. specialister. Jeg kender ikke arbejdsgangene på rådhuset, men tænker en sådan besked må være stilet til beskæftigelsesudvalget og borgmesteren. Første sent i november bliver det offentligt kendt, at penge der var vedtaget skulle afhjælpe en pukkel af ansøgninger om førtidspensioner, måske ved ansættelse af flere sagsbehandlere, var brugt til at ansætte et privat firma der havde læger tilknyttet (ikke specialister) og indrette en lægekonsultation i et baglokale. Sagen er ved at blive undersøgt. Det der undrer mig er at de folkevalgte politikere tilsyneladende slet ikke vidste dette, hvorledes kan enhedslisten så bruge som argument, at de som medlemmer af beskæftigelsesudvalget vil kunne presse den kommende beskæftigelsesborgmester, når de ikke er bekendt med ovenstående sag.Sagen kom frem, da en kontanthjælpsmodtager stod frem og berettede om hans møde med en læge i et baglokale.

Tinne Stubbe Østergaard, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Så vidt jeg ved har der i det forgangne fire år siddet en repræsentant for enhedslisten i beskæftigelsesudvalget.Hvilket pres var han/hun med til at lægge på den forrige beskæftigelsesborgmester? I slutningen af oktober sender kommunens ombudsmand besked til kommune om, at der i et baglokale er blevet etableret en "lægeklinik", hvor borgere på kontanthjælp/sygedagpenge tilbydes undersøgelser. Undersøgelser der allerede foreligger fra div. specialister. Jeg kender ikke arbejdsgangene på rådhuset, men tænker en sådan besked må være stilet til beskæftigelsesudvalget og borgmesteren. Første sent i november bliver det offentligt kendt, at penge der var vedtaget skulle afhjælpe en pukkel af ansøgninger om førtidspensioner, måske ved ansættelse af flere sagsbehandlere, var brugt til at ansætte et privat firma der havde læger tilknyttet (ikke specialister) og indrette en lægekonsultation i et baglokale. Sagen er ved at blive undersøgt. Det der undrer mig er at de folkevalgte politikere tilsyneladende slet ikke vidste dette, hvorledes kan enhedslisten så bruge som argument, at de som medlemmer af beskæftigelsesudvalget vil kunne presse den kommende beskæftigelsesborgmester, når de ikke er bekendt med ovenstående sag.Sagen kom frem, da en kontanthjælpsmodtager stod frem og berettede om hans møde med en læge i et baglokale.