Politiheste er for dyre, for ufleksible og for risikable til at gøre nytte i operativt politiarbejde.
Det fastholder Københavns Politi, efter at regeringen og Dansk Folkeparti i forbindelse med finanslovsaftalen er blevet enige om at genoprette det ridende politi i København.
Politiet vurderer, at de »ulemper ved genindførelse af en fuldt operativ rytterisektion«, som Københavns Politi beskrev i et notat i juni 2016, »stadig gør sig gældende«, skriver justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i et nyt svar til Folketinget.
Dermed modsiger politiet Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.
I forbindelse med finanslovsaftalen sagde han til Ritzau, at politiheste »er rigtigt gode at sætte ind ved demonstrationer, hvor de faktisk er med til at spare politibetjente på jorden«. Men i notatet fra 2016, som Information tidligere har fået aktindsigt i, fremgår det, at brug af politiheste ved demonstrationer øger risikoen for konfrontationer.
Måske af den grund skal politihestene ifølge finanslovsaftalen bruges til patruljering i turistområder og til honorære formål – og altså ikke i forbindelse med demonstrationer, sådan som DF’s retsordfører lagde op til. Begrebet honorære formål dækker blandt andet over karetture med kongehuset.
Dyrt og ufleksibelt
Også denne anvendelse af politiheste får imidlertid kritiske bemærkninger i notatet fra 2016. Ganske vist giver politiheste stor synlighed og attraktionsværdi ved patruljering i turistområder som Strøget. Og ganske vist har politihestene traditionelt været en del af kortegen til de kongeliges karetture gennem byen, hvor betjentene til hest har overblik over situationen fra højden.
Men, skriver Københavns Politi i notatet: På trods af attraktionsværdien hæmmes den operative effekt af hestepatruljering i turistområder af manglende fleksibilitet og mobilitet. I dag løser politiet samme opgave mere fleksibelt og frem for alt langt billigere med cyklende betjente.
Og på trods af overblikket under karetturene har politihestene aldrig i praksis indgået i PET’s organisering af sikkerheden omkring kongehuset. I dag klares kortegeopgaverne af motorcykelbetjente.
Samtidig »begrænses« hestene af, at de »som transportmiddel ikke kan efterlades uden opsyn, til sammenligning med cykel eller bil«. Og så er de dyre. Selv hvis man nøjes med en model med seks heste, som fortrinsvis anvendes på honorære opgaver, vil det ifølge notatet ikke være »i overensstemmelse med en effektiv udnyttelse af ressourcer«.
Information har forgæves forsøgt at få en kommentar fra DF’s retsordfører. Men han har tidligere sagt, at han ikke tillægger Københavns Politis notat stor betydning.
»Det bærer præg af at være skrevet af de samme personer, der i sin tid afskaffede det ridende politi i København,« sagde Peter Kofod Poulsen til Information i 2016.
Rytterisektionen blev nedlagt i 2012 i forbindelse med en sparerunde. På finansloven for 2018 er der afsat otte millioner kroner til en genetablering. Fra 2019 stiger beløbet til 10 millioner kroner årligt. Ifølge justitsminister Søren Pape Poulsens svar til Folketinget kan det tage »mere end to år, før hestene kan indgå i politiarbejdet«.
Frilandsmuseum
Det er Enhedslistens retsordfører Rune Lund, der har stillet de spørgsmål, justitsministeren nu har svaret på. Han mener, det er problematisk, at Dansk Folkeparti og regeringen »stopper hestene ned i halsen på politiet, når politiet ikke er interesserede i dem«.
»Der er politibetjente, der kommer til at bruge tid på at ride heste i stedet for at lave politiarbejde,« siger Rune Lund.
»Vi står i en situation, hvor der ikke er sammenhæng mellem de arbejdsopgaver og ressourcer, politiet har. Så skal man altså ikke lægge hindringer i vejen for, at politiet kan løse deres arbejdsopgaver så godt som overhovedet muligt.«
– Men der bliver jo sat nye penge af. Så det er vel ikke sådan, at det kommer til at koste noget i forhold til, hvad politiet laver i dag?
»Problemet er lige nu, at der simpelthen ikke er betjente nok. Så lige nu vil der være tale om betjente, som skal gå fra at lave én aktivitet i dag, som vil være mere effektiv i forhold til at forebygge, opklare og efterforske kriminalitet, til i stedet at skulle ride heste.«
– Der er afsat otte millioner til næste år og 10 millioner årligt i de kommende år, så formentlig er det jo ikke så mange heste, der vil være tale om. Betyder det virkelig noget i det store billede?
»I det store billede betyder det måske ikke så meget. Men det er alligevel et mærkeligt signal at sende til politiet, at Dansk Folkeparti i en finanslov får presset noget igennem, som politiet decideret er imod, og som de ovenikøbet bekræfter, at de er imod, efter at finanslovsaftalen er indgået.«
– På finansloven afsætter man jo penge til alle mulige små museer og sådan nogle ting. Man kunne jo se det her som en turismeting. En slags frilandsmuseum. Hvorfor er det ikke okay?
»Jeg synes ikke, politiet skal rende rundt og lege frilandsmuseum i en situation, hvor de er under hårdt pres. Heller ikke selv om det er et mindre beløb i den store sammenhæng.«
Peter Kofod Poulsen og tjenestedyrene
Der synes ikke at være grænser for, hvad ressourcerne må bruges på, hvis det drejer sig om en af Dansk Folkepartis kæpheste: »Vil ministeren redegøre for antallet af politiheste i Europa gennem de sidste 10 år, med hensyn til hvilke lande der har haft politiheste de forskellige år og antallet af politiheste i de enkelte lande?«
Sådan lød et spørgsmål midt i december til justitsminister Søren Pind (V) fra Dansk Folkepartis nye retsordfører, Peter Kofod Poulsen. Og siden er det gået slag i slag med Peter Kofod Poulsens forkærlighed for tjenestedyr.
Seneste artikler
DF’s soloridt bringer politihestene tilbage
11. december 2017Med genindførelsen af det ridende politi i København er en drøm blevet til virkelighed for DF’s Peter Kofod Poulsen. Politihestene skal sættes ind mod demonstranter og fodboldbøller, mener han. Men spørgsmålet er, om pengene rækker til meget andet end parader med dronningenDF’s Kofod Poulsen er igen et hestehoved foran
6. september 2016Den dyreinteresserede retsordfører Peter Kofod Poulsen lader sig ikke anfægte af afvisende svar fra Justitsministeriet, når det drejer sig om en af Dansk Folkepartis kæpheste: Genindførelse af politihesteElementært, min kære Kofod!
21. april 2016DF’eren Peter Kofod Poulsen, fortsætter sin byge af spørgsmål, der skal kortlægge politiets brug af tjenestedyr. Efter politihestene er turen nu kommet til hundene
Når nu den unge DF-riddersmand Peter Kofoed Poulsen nu brænder så meget for sin kæphest, så giv ham dog en rustning og lad ham optræde på træhesten i Tøjhusmuseet hver gang der er flagdag ;-)
DF har vel aldrig ladet sig forstyrre af fakta - heller ikke når de bliver fremført af folk/grupper, de ellers kan lide og vil stå sig godt med.
DF har altid hyldet udsagnet: "hvis det er fakta, så benægter a fakta"
- Det er Enhedslistens retsordfører Rune Lund, der har stillet de spørgsmål, justitsministeren nu har svaret på. Han mener, det er problematisk, at Dansk Folkeparti og regeringen »stopper hestene ned i halsen på politiet, når politiet ikke er interesserede i dem«.
Her kan man kun være enig med Enhedslisten. Man bør ikke stoppe heste i halsen på modvillige politifolk. Det er synd for begge parter.
Hestene har eller virket flittigt i nedkæmpelse af vestreorienterede i København:
https://www.information.dk/sites/information.dk/files/styles/700x/public...
Nu mangler et så bare, at Peter Kofoed anklager Københavns politi for udansk virksomhed. For "folket" har jo valgt Dysfunktionelle Folkefordummere, og når så selvsamme forlange politiheste i gaderne, så går politiet mod "folket". Er det ikke nogenlunde sådan der argumenteres i Diabolske Folkebedragere.
Hold kæft en omgang spild af ressourcer.
Har DF politikere underskrevet en eller anden aftale om, at de SKAL arbejde minimum 50 timer om ugen, så nu mangler de noget at give sig til i den tid?
Det er da den mest absurde situation - og jeg er temmelig sikker på, at 8 og 10 millioner sagtens kunne anvendes bedre andre steder. Det ville være bedre hvert år bare at give 8-10 tilfældige danskere 1 million kroner.
Hvilke vælgere er det, der lefles for her? Det er mig ubegribeligt, at der skulle være nogen der vil stå i en stemmeboks og tænke "Sådan! Ridende politi! DF!". Er det bare for at demonstrere deres magt overfor politiet? Se vi kan påtvinge jer alt muligt lort, så I må hellere holde jer på vores gode side?
Hvad i alverden er tankegangen? Ejer nogle af DFs politikere et politi-hest-uddannelsescenter, som virkelig trænger til kunder?
I do not underforstand!
Skylden må placeres hos Peter Kofoeds mor. Hun må have forsømt at ride ranke med ham, da han var lille. Nu skal det forsømte så indhentes pr stedfortræder.
Til honorære formål? Har man ikke allerede hesteskadronen, hvor der dyrkes gangarter, trompetering og brug af sabel til hest. Efter de kommunale besparelser i ældreplejen kunne man overveje at indføre ridende hjemmehjælpere, så de blev set lidt mere. Det er åbenbart det vigtigste.
Hvorfor all denne spot og spe? Vore vel fint med ridende politi men det skaver kanske på politiets ømfindtlige bagdele, nu når de ikke vil. Og hvorhen blev de cyklende politi af, jeg såg et par cyklende politibetjænte for en del år siden, men ack! De ku ikke færdselsreglerne og måske fik de også 'skavsår' der bag. Men jeg tror det ville være bedre om de var synlige og virke beroligende på de pajaser som brækker sig og laver ballade i weekenderne. Ja, en gang indimellem kører de i sin politibil på Strøget og i Købmagergade, måske kan de ikke patrulere gående p.gr.a. alle sine 'skavsår' der bag.
Det var dog forstemmende dumt. Hvornår i alverden er vi gået over til den slagt 'demokrati', der betyder detaljestyring af specifikke ressourcer hos de enkelte grupper i samfundet?
Politikere vil bestemme, hvor mange heste politiet skal bruge ...
Politikere vil bestemme, hvor mange timer en skolelærer skal bruge på forberedelse på skolens område ...
Efter min bedste overbevisning er de fleste nuværende politikere tindrende ukvalificeret til at udtale sig særligt specifikt om noget som helst uden for Christiansborg, idet de fleste har tilbragt det meste af deres tid der.
I er valgt ind til at lægge de overordnede linjer, men udover dette ville det virkelig klæde mange politikere at a) enten helt holde kæft (undskyld sproget) eller b) i det mindste høre efter, hvad fagfolk (p.s. def: folk der ARBEJDER med det) mener om emnet, inden man som politiker udtaler sig.
Hvad ved politiet om politiarbejde? Ikke særlig meget, ifølge politikerne, som jo åbenbart ved alt om alt, i modsætning til de fagfolk, som skal sidde på dyrene, som tilsyneladende intet ved om kriminalitetsbekæmpelse.
Hvordan har vi dog kunnet lade demokratiet udvikle sig til en sådan farce? Ideen var oprindelig, at en statslig myndighed som fx politiet udtænker de mest effektive metoder til at holde i dette tilfælde kriminaliteten på et minimum, mens folkevalgte politikere løbende kontrollerer, at politikorpset ikke går for vidt i sine bestræbelser. Det har aldrig været meningen, at politikere skulle have både anklager, dommer og bøddel.
Denne sammenblanding af de tre statsmagter bekymrer mig. De har aldrig været rigtigt adskilte her i dette land med dets administrative rødder i enevælden, men i stedet for at udvide magtens deling, har vi valgt at gået den modsatte vej og skabt et folketings monster, som ikke står til ansvar for andre end sig selv.
Ridende hjemmehjælpere, yes! Mest oplagt på landet, måske. Tænk, hvor hyggeligt for ensomme ældre at få besøg af både hjemmehælper og hest. Politiet kan i stedet få rigtige kæpheste, som både er billigere i anskaffelse og drift og nemmere at parkere.
Hvorfor ikke væltepetere? De giver et overblik magen til det fra en hest, og - må man formode - en langt mere enestående attraktionsværdi.
Mon DF i deres visdom har husket at få indskrevet at der ikke må være gener fra araber heste i de danske politiheste.
Omkring 30% af den danske befolkning stemmer på et parti, hvor en nar som Peter Kofod Poulsen, ikke engang er blandt de dummeste.
Det skal nok gå godt!
Det skal vel være rigtige jydske heste med store røve og hove, hvor man rigtig kan sidde overskrævs - det er der garanteret ikke blandet arabere ind i.
Hvorfor ikke gå hele vejen og få politielefanter, hvis Hanibal kunne få dem over alperne, kan vi vel også få en 10 stykker til Danmark. Det giver bedre overblik og synlighed end heste.
Politielefanter er da bestemt en mulighed. Her kan vi lære af indisk politi:
https://www.theguardian.com/world/2017/nov/27/indian-police-use-elephant...
Jo mindre sag des flere kommentarer.
Iøvrigt , så vil politiheste lejlighedsvist (tilsigtet eller utilsigtet) vel blive blandet ind i konfrontationer af forskellig art, og hestene kan i den forbindelse blive udsat for grov dyremishandling ( molotovcocktails, barberblade , søm , fyrværkeri , stenkast o s v) ?
For at undgå noget sådant kan hestene derfor kun anvendes til ufarlige rideture og "hygge-aktiviteter" - d v s altså ikke til risikobetonede aktiviteter.
DF lever vist i en delvist alternativ virkelighed. ? (For at sige det pænt og høfligt)
Var det ikke politiet der selv nedlagde det ridende politi oprindeligt? Det var der vel en grund til?
Hvis politiheste er en tåbelig omgang frilandsmuseum, så må de jo være de rene tåber i Norge, Sverige og Finland. Og alle de mange andre lande i Europa, hvor man har politiheste. I Hamborg var man stærkt i tvivl om hestene havde tilstrækkelig værdi, i forhold til udgiften. Derfor lavede man for få år siden en grundig evaluering, og resultatet var, at beredent politi i praksis havde vist sig som et særdeles værdifuldt redskab, som man burde investere endnu mere i.
Sagen her forekommer mig, at være en sammenstød mellem to besynderligheder. På den ene side DF's mærkelige insisteren på politiheste, uanset den politifaglige vurdering. Men det er også ret mærkeligt, at dansk politi har et radikalt anderledes syn på politiheste, end i andre lande.
Peter Jensen,
Der er også et dyreetisk argument, som Dansk Folkeforførelse indædt har fremført, nemlig at dyr skal skånes, og ikke udsættes for menneskelige belastninger.
DF har således agiteret vedholdende for oprettelsen af et dyre-politi på linje med det man har i andre lande. En egentlig ret fornuftig idé, i betragtning af at vi i Danmark har overvældende mange sager om dyrevelfærd.
Men mærkværdigvis har DF så valgt at bruge pengene på at heste, et af de mest sensitive dyr, skal være politimedarbejdere på asfalt i bilos og almindelig tumult?
Jeg agiterer også for væltepeteren ;-)
DFs idé om at genindføre de nyligt afskaffede politiheste er både tåbelig og latterlig, men heldigvis koster det kun nogle få millioner. Når vi nu ved, at DF er et parti, der kræver betaling i form af tåbeligheder, pengespild, uanstændigheder, konventionsbrud mv. for at stemme for fornuftige forslag, er det da i dette tilfælde en beskeden betaling, der er tale om.
Det er da langt værre, at regeringen formodentlig tvinges til at betale DF med en formørket, samfundsskadelig og uanstændig immigrations- og flygtningelovgivning blot for at få gennemført nogle velargumenterede og rimelige, men i øvrigt alt for små skattelettelser.
Det er faktisk når talen kommer på religion, der kommer flest kommentarer, men det er selvfølgelig også en lille sag.