Læsetid: 5 min.

Her er de fem vigtigste konklusioner fra Tibetkommissionen

Konklusionen på Tibetkommissionen lyder, at politiet gav ulovlige ordrer og brød Grundloven, da de forhindrede demonstranter i at ytre sig under et kinesisk statsbesøg. Her er de fem vigtigste konklusioner fra Tibetkommissionen
Kinas præsident, Hu Jintao og hans kone besøger Den Lille Havfrue på Langelinie sammen med Københavns borgmester Frank Jensen under det kinesiske statsbesøg i 2012.  Både de kinesiske og de danske myndigheder var interesseret i et vellykket besøg. I dagene inden besøget bad kinesiske embedsfolk ved enhver given lejlighed deres danske modparter om, at besøget skulle forløbe uden, at præsidenten blev bragt i forlegenhed.

Kinas præsident, Hu Jintao og hans kone besøger Den Lille Havfrue på Langelinie sammen med Københavns borgmester Frank Jensen under det kinesiske statsbesøg i 2012.  Både de kinesiske og de danske myndigheder var interesseret i et vellykket besøg. I dagene inden besøget bad kinesiske embedsfolk ved enhver given lejlighed deres danske modparter om, at besøget skulle forløbe uden, at præsidenten blev bragt i forlegenhed.

Stine Bidstrup

19. december 2017

1. Københavns Politi gav ulovlige ordrer

Politiets ordrer under et kinesisk præsidentbesøg i 2012 var ifølge Tibetkommissionen »klart ulovlige«.

Et sted i politiets såkaldte operationsbefaling stod der, at den kinesiske præsident ikke måtte konfronteres med demonstranter eller flag. Det er efter kommissionens vurdering i strid med både Grundloven, politiloven og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Det var vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen, der havde ansvaret for ordren, og det er kommissionens vurdering, at han var bekendt med den, selv om han har hævdet det modsatte.

Kommissionen vurderer også, at Claus Hjelm Olsen briefede andre politifolk om den ulovlige ordre forud for besøget, og at han var med til at føre den ud i livet under besøget som leder af kommandocentralen KSN.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
  • Katrine Damm
  • Eva Schwanenflügel
Oluf Husted, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det er yderst bekymrende, at kommissionen ikke lægger ansvar på andre end politiet.

Oluf Husted, Bjarne Tingkær, Karsten Lundsby, Katrine Damm, Anne Eriksen, Hans Larsen, Morten Lindhard og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Lindhard

Godt at pressen dækker sagen kritisk. En skam at pressen aldrig har turdet kritisere manglen på opklaring af det mest centrale spørgsmål i århundredets mest betydningsfulde terrorsag: Var der sprængstoffer involveret og dermed grund til at lede efter endnu et hold terrorister ? NIST kommissonens rapport afslører at myndighederne aldrig ledte efter sprængstofspor men i stedet ødelagde bevismaterialet. Information har aldrig turdet skrive om dette yderst kritisable forhold. alle eksperter var enige om at WTC 1 og 2 blev sprængt med tonsvis af sprængstof. Pludselig nogle dage senere ændrede alle mening eller blev aldrig spurgt igen uden nogen undersøgelse godtgjorde meningsændringen, hvorfor ??