Baggrund
Læsetid: 4 min.

Politileder fjernede ordet ’flag’ i svar om Tibetsagen til Folketinget

En politiinspektør forsøgte i 2014 at sørge for, at Folketinget ikke fik indtryk af, at politiet havde gået målrettet efter demonstranter med tibetanske flag under et kinesisk statsbesøg. På det tidspunkt havde han ellers al mulig grund til at tro, at det netop var tilfældet
Indland
22. december 2017

Mogens Lauridsen har spillet en afgørende rolle i Tibetsagen. Som politiinspektør i Københavns Politi var han strategisk ansvarlig for politiets ageren under et kinesisk præsidentbesøg i 2012. Et besøg, hvor politiet havde fået ulovlige ordrer om at sørge for, at den kinesiske præsident ikke blev konfronteret med kritiske demonstranter og det tibetanske flag.

Mogens Lauridsen har siden fået kritik for ikke at have gjort nok for at finde frem til den ulovlige ordre.

Nu giver Tibetkommissionens beretning, som blev offentliggjort i mandags, et nyt indblik i, hvordan han tilsyneladende også har forsøgt at dække over ulovlighederne og forhindre Folketinget i at få det fulde indblik i sagen.

Fjernede ’flag’

I februar 2014 blev Københavns Politi bedt om et bidrag til besvarelsen af to spørgsmål fra Folketingets Retsudvalg. Politikerne ville vide, om politiet under det kinesiske statsbesøg i 2012 havde haft »til opgave målrettet at forhindre fredelige demonstrationer, herunder fremvisninger af tibetanske flag«.

Flere demonstranter havde fået konfiskeret flag og var blevet bortvist, og i et enkelt tilfælde havde politiet kørt fire Golf-vogne ind foran en tilsyneladende fredelig demonstration. Det ene svar skulle bruges til et samråd, hvor daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) skulle udtale sig om sagen.

Københavns Politi udarbejdede et udkast til et svar, som politiinspektør Mogens Lauridsen blev bedt om at kommentere på. I udkastet stod der, at Københavns Politi fremover »evt. i højere grad end tidligere« vil tage hensyn til demonstranters ønske om synlighed under officielle begivenheder. Dette ændrede Mogens Lauridsen, så der i stedet stod, at der »fortsat i muligt omfang« vil blive taget hensyn til demonstranternes ønsker.

Han ændrede også et afsnit, så ordet ’flag’ ikke længere fremgik. I udkastet stod der, at politiet fremover ville have »øget fokus på, at den enkelte medarbejder instrueres om, at være opmærksom på, at lovlige aktiviteter såsom fremvisning af flag mv. ikke forhindres«.

Det ændrede Mogens Lauridsen, så der nu stod, at politiets medarbejdere skulle instrueres om at være opmærksomme på, »at lovlige aktiviteter, der ikke er egnede til at forstyrre den offentlige orden eller den offentlige sikkerhed ikke forhindres«.

Mogens Lauridsen skrev altså afsnittet om på en måde, så det ikke længere gav indtryk af, at politiet tidligere havde fjernet flag fra demonstranter.

Destrueret på stedet

Mogens Lauridsen havde ellers god grund til at tro, at politiet målrettet havde gået efter flag under det kinesiske besøg i 2012.

Få dage inden han lavede rettelserne, havde han modtaget en videresendt mail fra sin underordnede vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen. Mailen indeholdt en udtalelse fra en betjent, der i detaljer beskrev, hvordan han havde konfiskeret et flag fra en demonstrant under besøget.

Betjenten skrev, at politiets ordrer på dagen var, »at der under ingen omstændigheder måtte være pro-Tibet-demonstranter med tibetanske flag ved Prins Jørgens Gård«, hvor den kinesiske præsident skulle passere på sin vej til Christiansborg. Han havde derfor taget et flag fra en kvindelig demonstrant og »destrueret« det »på stedet«.

Politiet havde ellers fastholdt over for Folketinget og resten af offentligheden, at sådanne ordrer ikke eksisterede.

Efter det kinesiske statsbesøg var nogle tibetanske flag dukket op på Station Amager. Dette vidste Mogens Lauridsen også på tidspunktet, hvor han lavede ændringerne til svaret. Endelig havde en demonstrant netop fået medhold i byretten i, at han var blevet ulovligt tilbageholdt af politiet i Kongens Have, hvor han var blevet forhindret i at vise et tibetansk flag.

Meget tydede altså på, at politiet havde været overordentligt opmærksomme på at forhindre fremvisningen af tibetanske flag under præsidentbesøget.

Alligevel mente Mogens Lauridsen altså ikke, at ordet »flag« skulle nævnes i Københavns Politis bidrag til svarene til Folketinget.

Intet på sig

Da daværende politiinspektør Thorkild Fogde den 12. marts 2014 sendte sit svar på Folketingets spørgsmål, var det med Mogens Lauridsens rettelser – og altså uden ordet »flag«.

Knap en måned senere var justitsminister Karen Hækkerup i samråd, hvor hun udtalte sig på baggrund af politiets svar. Embedsmændene i Justitsministeriet havde dog tilføjet ordet »flag« igen.

Ministeren kunne derfor oplyse Folketingets Retsudvalg, at det fremover ville blive indskærpet, at deltagere i demonstrationer »ikke må fratages uskadelige effekter, som f.eks. flag«.

Folketinget fik derfor oplysningen om flag – men det var altså ikke Mogens Lauridsens fortjeneste.

Justitsministeriets første udkast til ministerens talepapir havde indeholdt et afsnit, som afviste, at politiet havde haft instrukser om at »forhindre fredelige demonstrationer« og »fremvisning af tibetanske flag«. Ministeren skulle have sagt, at »dette intet har (på, red.) sig«.

Afsnittet udgik dog i den endelige version af talepapiret.

Politiet havde flere gange afvist over for Justitsministeriet og Folketinget, at sådanne instrukser eksisterede.

Senere kom det frem, at politiets ordrer indeholdt et afsnit, hvor der stod, at en gruppe betjente skulle sikre »at evt. demonstranter ikke kan ses fra eskorten og objekter (steder, red.), ligesom de ej heller skal have mulighed for at bringe sig i en position, som er synlig fra eskorteruten og objekter«.

Et andet sted stod, at politiet også skulle sikre, at bannere ikke kunne ses fra eskorten.

Kendte ikke ordre

Mogens Lauridsen har forklaret, at han ikke var bekendt med, at politiet havde haft en generel ordre om at skjule demonstranter og flag for den kinesiske præsident før september 2015. Det selvom han havde modtaget en mail, hvor en menig betjent netop beskrev en sådan ordre. Trods tre års kritiske historier i medierne og spørgsmål fra Folketinget, nærlæste han ifølge sin egen forklaring aldrig politiets ordrer for at komme til bunds i sagen.

Alligevel indskærpede han under flere officielle kinesiske besøg i de følgende år, at det var vigtigt, at demonstranter fik lov at blive set og komme med meningstilkendegivelser.

Men i tre år fik Folketinget vildledende og forkerte oplysninger fra politiet om, at der ikke havde været en generel ordre i 2012 om at skåne præsidenten for synet af demonstranter og flag.

Serie

Tibetsagen

Under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev fredelige demonstranter gemt væk af politiet og fik konfiskeret deres tibetflag – i strid med Grundloven.

Hvorfor skete det? Hvem gav ordren? Og hvordan kunne det ske igen under et nyt besøg i 2013?

Det og meget mere skulle Tibetkommissionen give svar på gennem nærlæsning af 50.000 dokumenter og afhøring af flere end 60 politifolk, embedsmænd og tidligere ministre. Kommissionens rapport blev publiceret i december 2017.

I juni 2018 blev regeringen og oppositionen enige om at genåbne kommissionen for at undersøge mails, som ikke er blevet udleveret til Tibetkommissionen i første omgang.

Seneste artikler

 • Gamle magnetbånd viste sig at gemme på opsigtsvækkende mails i Tibetsagen

  24. april 2021
  I et retslokale på Frederiksberg fortsætter Tibetkommission II sine bestræbelser på at finde forklaringen på politiets lovstridige håndtering af demonstranter under ministerbesøg fra Kina. For nylig har kommissionen fået adgang til hidtil ukendte mails gendannet fra magnetbånd fundet i en affaldscontainer i Udenrigsministeriet
 • Pensioneret politimand retter pilen mod sin gamle chef i Tibetsagen

  5. december 2018
  Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup har benægtet, at han har sørget for at gemme demonstranter af vejen under kinesiske besøg. Men tirsdag blev han modsagt af en pensioneret vicepolitiinspektør, der vidnede for Tibetkommissionen. Ifølge hans forklaring var det netop Kai Vittrup, der videreformidlede kinesernes ønsker
 • Politiet slår tilbage – den nye Tibetkommission kommer flyvende fra start

  29. november 2018
  Allerede på første afhøringsdag i den gennedsatte Tibetkommission kom flere opsigtsvækkende oplysninger frem. Flere politifolk trækker nu PET og Udenrigsministeriet dybere ind i sagen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Sagen virker mere og mere absurd. En karikatur af de tre aber, der intet ser eller hører, og ej heller kan tale.
Er det efterhånden ikke på daglig basis vi hører om løgn og latin i toppen af samfundet ?!?

Tommy Clausen, Hans Nielsen, Sup Aya Laya, Karsten Lundsby, Oluf Husted, Jan Pedersen, Tue Romanow, Allan Jacobsen, Lotte Anker, lars søgaard-jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Eva Schwanenflügel

Karikatur .... måske er det det rette ord, måske ikke.

Men Mogens Lauridsen er da i hvert fald fuld af løgn -
ikke at det vil hæmme hans karriere i Politiet, slet ikke.

Tommy Clausen, Sup Aya Laya, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Et korrupt system eksister i Politiet, der man beskyder hinanden!