Nyhed
Læsetid: 2 min.

De Radikale vil straffe skoler, der ikke leverer undervisning til syge børn

Langvarigt fysisk og psykisk syge børn får ikke den undervisning, de har ret til, viser en undersøgelse fra Danske Patienter. Patientforeningen mener ligesom Institut for Menneskerettigheder, at klageadgangen er for dårlig, når et barn står uden undervisning. Radikale Venstre foreslår sanktioner mod skoler, der ikke leverer sygeundervisning
Formand for Danske Patienter, Camilla Hersom, mener, at der er noget helt galt, når syge og handicappede børns ret til undervisning i den grad bliver tilsidesat

Formand for Danske Patienter, Camilla Hersom, mener, at der er noget helt galt, når syge og handicappede børns ret til undervisning i den grad bliver tilsidesat

Jens Dresling

Indland
19. december 2017

Kronisk og langvarigt syge børn får sjældent den undervisning, de har krav på. Det viser en undersøgelse lavet af Danske Patienter i 2016. Selv om 40 procent af børnene havde krav på sygeundervisning efter mere end 15 dages fravær, så fik kun syv procent af dem tilbuddet.

Også forældre til børn med autisme og ADHD oplever problemer med sygeundervisning, som Information skrev mandag. Og det udgør en alvorlig risiko for, at børns ret til undervisning krænkes, mener Institut for Menneskerettigheder, der i en ny undersøgelse slår fast, at klageadgangen er uklar, og sagsbehandlingstiden er for lang, hvilket ofte fører til manglende sygeundervisning.

Formand for Danske Patienter, Camilla Hersom, mener, at der er noget helt galt, når syge og handicappede børns ret til undervisning i den grad bliver tilsidesat:

»Hvert sjette barn i Danmark bliver ramt af længerevarende og kronisk sygdom, så det her er et større problem. Vi har regler om, at de børn også har ret til undervisning, dem er der bare alt for få, der følger i dag,« siger Camilla Hersom.

Danske Patienters undersøgelse viser også, at de børn, der får tilbuddet, først får sygeundervisning efter 60 dage, selv om de har ret til undervisning efter 15 dage med sygdom. Desuden er det oftest børn med ressourcestærke forældre, der får sygeundervisning, fordi klageadgangen er for ringe, og mange forældre ikke kender til børnenes ret til sygeundervisning.

»At retten til undervisning også har en social slagside er helt uacceptabelt. Vi bør som samfund kunne forpligte os på, at det her skal ordnes,« siger Camilla Hersom.

Hun mener, at problemet kan skyldes, at det i dag er den enkelte skole, der skal betale for undervisning af syge og handicappede børn i mange kommuner. Tidligere var det kommunale puljer, der betalte.

Indfør sanktioner

Marianne Jelved, der er undervisningsordfører for Radikale Venstre, mener, at der bør indføres sanktioner mod skoler, der ikke tilbyder den undervisning til syge og handicappede børn, som de har ret til.

»Summen af det her er, at det er totalt uansvarligt og uacceptabelt,« siger Marianne Jelved, der vil tage diskussionen op med forligspartierne på folkeskoleområdet. Når hun vil tage sanktioner i brug, så skyldes det, at problemet med omfattende skolefravær f.eks også gælder mange af de 11.000 børn, der er anbragte uden for hjemmet.

»Det er uacceptabelt, at det skal ud over børn, at de voksne ikke kan finde en løsning, når barnet ikke kan gå i skole. Derfor bør de ca. 50.000 kr., som skolen får per elev, kunne bruges til at undervise eleven et andet sted,« siger Marianne Jelved, der nægter at tro på, at problemet handler om økonomi, som skolelederne mener.

»Det her handler lige så meget om, at tiden bare går, uden der sker noget, og dem, der har ansvaret for børns skolegang, ikke gør noget,« siger hun.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har netop sat gang i en undersøgelse af omfanget og årsagerne til langvarigt skolefravær. Danske Patienter henvendte sig dog allerede sidste år til Undervisningsministeriet om den manglende sygeundervisning, og siden er der ifølge Camilla Hersom ikke sket noget.

»Det er fint at undersøge, men nu er det på tide at få gjort noget ved det her problem,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frede Jørgensen

Skandaløst.

Eva Schwanenflügel

Var de Radikale ikke med til at nedlægge Amterne, der faktisk havde specialtilbud til børn?
Kan ikke huske det.

Eva Schwanenflügel

PS. Radikales Camilla Hersom går ind for tvangsregistrering af alle danskeres DNA - uden samtykke.
Set i Deadline.

Kim Houmøller, Ebbe Overbye og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Men det er børnene det går ud over.

Eva Schwanenflügel

Præcist, Frede!

Bjarne Bisgaard Jensen

De radikale er nogle "slingrefise", ja undskyld det nedlandende sprogbrug, men det skal bare virke som et modsvar til den nedladenhed de radikale sprogligt benytter sig af, når samfundets svageste der skal omtales. "Sådan er det jo". (punktum).
Nu handler det om børnene, at mantraet er som det plejer. Det handler om at få institutionerne til at makke ret ved at straffe dem til "gavn" for børnene. Ikke om at skabe muligheder for bedre indsats ved at se på behov og kvalifikationer og råderum for dem der skal løse opgaven.

Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Eva RV stemte ikke for. Det var kun VK-regeringen og DF der stemte for Strukturreformen. De øvrige partier stemte ikke for da de ikke kunne få beregninger for omfang og beløb, ligeledes fandt Fogh Rasmussen og Løkke Rasmussen ikke de behøvede andre med, da de havde flertal med DF.

Kære radikale, hvad med at finde ud af hvorfor det sker, og så forsøge at arbejde med det? Det skulle vel aldrig have noget med økonomi at gøre, i en verden hvor de borgerlige udsulter samfundet? :p

Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar