Læsetid: 3 min.

Rigspolitichef: Toårig uddannelse ruster politiet bedre til fremtiden

Den toårige politiuddannelse løser behovet for at få uddannet mere politi hurtigere og er med til at sikre en mere fleksibel uddannelsesmodel, som passer bedre til fremtidens politi, siger rigspolitichefen
5. december 2017

Det er ikke et udtryk for en panikløsning, og det kommer ikke til at svække fagligheden, at politiuddannelsen er forkortet fra en treårig professionsbachelor til en toårig grunduddannelse.

Sådan lyder rigspolitichef Jens Henrik Højbjergs svar på den kritik af den nye politiuddannelse, som Information beskrev i gårsdagens avis.

»At nye politifolk nu har to og ikke tre års uddannelse bag sig gør alt andet lige, at politiet fremover vil være dårligere rustet til at håndtere de nye trusler og forventninger,« lød vurderingen fra forsker Adam Diderichsen, som er tidligere fagchef på Politiskolen og har udgivet en artikel om den nye politiuddannelse i Tidsskrift for Nordisk Politiforskning. 

Dansk Folkeparti vil tage kritikken videre til justitsministeren.

Jens Henrik Højbjerg er lydhør, men uenig i kritikpunkterne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Toppen i politiet lefler for politikerne.
Hvordan kan en uddannelse blive bedre af, at de dannelsesmæssige, humanistiske fordringer bliver bortbarberet?

lars søgaard-jensen, Per Klüver, Janus Agerbo, Ken Sass, Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Olsen, Anker Nielsen, Børge Neiiendam, Tue Romanow, Katrine Damm og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Hvis to års uddannelse giver bedre politifolk end tre års uddannelse, så ligger den geniale løsning jo lige til højrebenet - lad være med at uddanne politifolkene overhovedet, bare tag dem ind direkte fra gaden, de bliver helt usandsynligt gode politifolk.

lars søgaard-jensen, Per Klüver, Janus Agerbo, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig tager han fejl - men det er på den anden side godt, at vi allerede nu får opgøret med den latterlige akkreditering og ensporede uddannelsesmodel, der mest af alt har til formål at kunne smide folk ud af deres erhverv efter ganske kort ledighed.
Det er en af de dummeste ting, EU har præsteret, at ville strømline uddannelsessystemet over hele unionen for formelt at gøre det let at studere udenfor sit eget land. Det er fint nok, at man gør det, men det bør være på et tæppe af mangfoldighed og specialisering.

Der er gennem de seneste årtier kommet et hav af nye smarte vendinger og bortforklaringer, der allesammen betyder besparelse. Her fik vi endnu en udgave.

Karsten Nielsen

Som pensioneret politimand (71 år) vil jeg sige, at en uddannelse på 2 år slet ikke er tilstrækkelig. Da jeg gik på politiskolen i 70.erne, sagde underviserne, at først efter 5-6 år kunne man sætte en ansat ud til "alle" opgaver. Senere måtte jeg sande det. Der er ufatteligt mange situationer, man kommer ud i, som kræver moden og reflekteret vurdering af, hvad der er bedst at gøre som myndighedsperson. Og lærebøgerne rækker ikke (og kan det heller ikke) til virkelighedens mange nuancer. For at kunne håndtere og tage ansvar i disse forskelligartede situationer er det nødvendigt med både grundig og omfattende uddannelse - samt oplæring gennem praksis.. Rigspolitichefen har ret i, at en 2-årig uddannelse hurtigt kan skaffe politifolk på gaden - så at sige - men han bør betone, at efter- og videreuddannelse er helt nødvendig blot for at kunne udføre almindelig patruljevirksomhed - for slet ikke at tale om efterforskning. Dette sidste (som jeg selv har arbejdet med i mange år i kriminalpolitiet) kan overhovedet ikke udføres med en to-årig uddannelse. Tag et røveri eller et sagskompleks med mange varetægtsfængslede, snesevis af sigtede og mere end hundrede lovovertrædelser. Herre jerimi! Det er svært overskueligt - og kræver bred almen viden, evne til forståelse for sagsstyring samt stor indsigt i psykologi ved afhøringer og alt muligt andet. Jeg håber virkeligt, at rigspolitichefen tør stå op mod den politiske tendens til at nedskallere nødvendige kompetenser til ordentligt politiarbejde. Selv gennemgik jeg i sin tid ca. 4 års grunduddannelse - og hertil følgende uddannelse i efterforskning, økonomisk kriminalitet, mv.
Jeg græmmes i min sjæl ved tanken om, at uddanne en politimand på to år. Stop det dog!

Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Karsten Nielsen,
Tak for dit faglige indlæg, det er godt at høre fra en, der har erfaringen til at kritisere den nuværende nedskæringspolitik på en så essentiel uddannelse som politiet.