Læsetid: 8 min.

Svenske grise har krølle på halen. Til gengæld er de for dyre til eksport

Mattias Espert fra Skåne har intet behov for at halekupere sine grise. Det er også forbudt i Sverige, hvor ringe dyrevelfærd har fået flere supermarkeder til at boycotte dansk svinekød. Men de svenske krav gør det umuligt at konkurrere med danskerne, fortæller svineproducenten
I Sverige har alle grise krølle på halen. Halekupering af grise har været totalt forbudt siden 1988. Faktisk er halekupering slet ikke noget, landmændene efterspørger

I Sverige har alle grise krølle på halen. Halekupering af grise har været totalt forbudt siden 1988. Faktisk er halekupering slet ikke noget, landmændene efterspørger

Sille Veilmark

27. december 2017

På den anden side af Øresund, 65 km fra Amagers kyst, ligger en svensk gård fyldt med svin. Alle har krølle på halen. Det står i skærende kontrast til de danske svinestalde, hvor det er næsten umuligt at opstøve grise med hele haler. 97 procent af de danske svin bliver halekuperet, og det sker, selv om halekupering som hovedregel er ulovligt i Danmark – og i resten af EU.

Men i Sverige er det forbudt uden undtagelse at halekupere, og sådan har det været siden 1988. Faktisk er det slet ikke noget, landmændene efterspørger.

»Jeg kan ikke huske, at halekupering har været til diskussion her i landet. Det er kun et spørgsmål, der kommer fra andre lande. Jeg har aldrig selv haft behov for at klippe en grisehale,« siger Mattias Espert, der er landmand og administrerende direktør for Smågris Syd AB, som ligger på Sveriges sydspids, øst for Trelleborg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • lars søgaard-jensen
 • Sebastian Sylvester Rosenberg
 • Katrine Damm
 • Lise Lotte Rahbek
 • Gert Romme
 • Estermarie Mandelquist
 • Dina Hald
 • Hans Martens
 • Anker Nielsen
 • David Zennaro
 • Eva Schwanenflügel
 • Oluf Husted
Bjarne Bisgaard Jensen, lars søgaard-jensen, Sebastian Sylvester Rosenberg, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek, Gert Romme, Estermarie Mandelquist, Dina Hald, Hans Martens, Anker Nielsen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvilket jo yderligere bekræfter, at danske svin - altså de firbenede - er et udpræget discountprodukt, uanset hvor meget bønderne skamroser dem.
Det samme med høns og æg, som heller ikke kunne holdes salmonellafrit - det kunne svenskerne godt. Måske er det snart på tide, at vi her i landet, lærer af de kloge svenskere.

Henriette Bøhne, Karsten Aaen, Anders Reinholdt, Vibeke Hansen, lars søgaard-jensen, Carsten Wienholtz, Børge Neiiendam, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek, John Andersen, David Joelsen, Estermarie Mandelquist og Hans Martens anbefalede denne kommentar

Stort Hip til Sverige, endnu engang foregangsland...Vælger vi de forkerte politikere? Eller synes vi bare ikke at dyrevelfærd er så vigtigt?

Arne Lund, Henriette Bøhne, Carsten Wienholtz, Karsten Aaen, Vibeke Hansen, Børge Neiiendam, Estermarie Mandelquist, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek og John Andersen anbefalede denne kommentar

Samtidig viser statistikken, at så mange som op mod 20% af svenske er overgået til ikke at spise kød, og dette tal stiger fortsat.
I Sverige er mad på jobbet og i skolen en selvfølgelighed, og mad på jobbet er med i arbejdsmarkedets overenskomst. Og her skulle institutionernes forbrug af fødevarer i overvejende grad være lagt an på økologi.

Henriette Bøhne, Børge Neiiendam, Estermarie Mandelquist og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Arne Lund, hvor har du det med salmonella i høns og æg fra? I DK er vi da nede på samme niveau som svenskerne i kyllinger og æg efter en langvarig indsats.
Det der slår mig ved denne artikel er, at dyrevelfærden altså ikke er ret meget bedre i svin i Sverige end i Danmark. De fravænner fx stadig efter 4 uger og svinene går fhv. tæt og uden ret meget halm i boksene. De er bare gode til at markedsføre deres produktion som høj standard.

@Liza Nielsen.
Danskernes dyrevelfærd er jo ihvertfald et bid grovere end de svenske hvad angår grise.

Carsten Wienholtz, lars søgaard-jensen, Børge Neiiendam, Lise Lotte Rahbek og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

Hard-core økonomiske interesser, samt ulovlig og uværdig rådgivning fra Konventionelt Landbrugs Organisationer, fastholder dygtige Danske Landmænd der nok kan se problematikken, men agerer indenfor i en ond cirkel og ikke tør løsrive sig fra den 'herskende' holdning på området.

Danmark - og resten af Verden - efterspørger massivt økologisk mad og drikke. Heldigvis omstiller flere og flere Danske Landmænd deres driftsform til økologi. Noget tyder på at udbytteprocenten hos disse landmænd er lavere end hos de konventionelle landbrug. Til gengæld menes de sorte tal på bundlinien af regnskabet at være mere markante og stabile. Og den faglige stolthed og selvrespekt er nok også større.

Philip B. Johnsen

Danske stordrift svinefabrikker er ikke leveringsdygtige i svinekød, det burde være lovligt at sælge.

Vores egne politikere er set med mine øjne kriminele.

Fra link:
Pigen på fotoet bor tæt på sojamarker i Argentina, hvor man sprøjter med pesticider, der er forbudt i EU, fordi de kan skade naturen og gøre mennesker alvorligt syge. Billedet stammer fra TV Avisen 18:30, den 27. oktober 2013.

"Produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland.

Samtidig bliver foderet produceret med sprøjtemidler, der er forbudt i EU.

En højere andel af lokalbefolkningen bliver syge af kræft end andre steder, og børn bliver født med misdannelser.
Regnskov bliver ryddet, og klimaet lider under den intensive sojabønne-produktion, viser rapport."

Link: http://www.dr.dk/nyheder/viden/miljoe/eu-politiker-vil-have-eu-ind-i-sag...

Henrik Brøndum

Er det helt umuligt at få lidt tal på hvor meget de forskellige dyrevelfærdsordninger koster per kilo? Økologisk svinekød er rasende dyrt. Men hvor meget koster det per kilo, at undlade at halekupere. At vænne smågrisene fra efter 9 uger i stedet for 4. At lade soen gå fri etc. Det er vel først og fremmest noget ufaglært arbejdsløn? På det samfundsmæssige plan er det tilsyneladende hele tiden et problem at skaffe job nok til ufaglærte - kan der slås to fluer med et smæk?

Philip B. Johnsen

Henrik Brøndum
Politikere bør ikke tillader et dansk erhverv, at direkte deltage i at pine og lemlæste børn, det handler ikke om landmandens eller Danmarks økonomi, det handler om et politisk afstumpet menneskesyn og deres ligeledes psykopatiske CEPOS økonomers.

I Netto er økologisk svinekød faktisk ikke rasende dyrt, men kun lidt dyrere. Løsning : spis mindre kød og flere også økologiske grøntsager, hvis man vil spise kød...

Henriette Bøhne, Carsten Wienholtz, Henrik Brøndum, Vibeke Hansen, lars søgaard-jensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

Enig med Katrine Damm. Jeg prøvede egentlig bare på at påpege, at svenskernes løsning med nogle småjusteringer, der gør den konventionelle produktion dyrere ikke er en god løsning. Men de får det fremstillet som om det er. Jeg tror, vi bliver nødt til at tage større skridt, hvis vi virkelig vil ændre på noget. Man kan starte med at købe friland og økologi, men så samtidig også stille krav til dem om at få styr på forebyggelsen af sygdom i deres systemer. For det er også et problem, desværre. Bare fordi man er økolog er det ikke det samme som, at man ikke behøver gøre rent, for nu bare at give et eksempel.