Baggrund
Læsetid: 6 min.

Har venstrefløjen mistet forbindelsen til den sociale aktivisme?

Balladen i Enhedslisten om borgmesterposten i København stikker dybere end bare dårlig kommunikation og en konflikt mellem de røde og grønne i partiet. Kritikere mener, at mange folkevalgte har glemt den sociale modstandskamp og er blevet ramt af ’den parlamentariske syge’
’Jeg vil skide deres cykelstier et stykke,’ lyder det fra Claus Niebuhr, som Information møder i Puk Sabbers køkken.

’Jeg vil skide deres cykelstier et stykke,’ lyder det fra Claus Niebuhr, som Information møder i Puk Sabbers køkken.

Ulrik Hasemann

Indland
12. december 2017

Forleden skrev selvstændig socialrådgiver Puk Sabber på Facebook:

»Fra i morgen af har jeg ikke mere tid til at deltage i debatten om #borgmestergate17 – jeg skal på jobcenter Lærkevej og andre jobcentre … der hvor mange af de politikere, vi debatterer, ikke sætter deres sko.«

Det var, efter hun havde ytret, at intet kunne redde Enhedslistens røde røve, nu de havde valgt beskæftigelses- og integrationsborgmesterposten fra og skabt en shitstorm blandt de udsatte københavnere, der havde troet, at partiet – som de sagde i kommunalvalgkampen – ville skabe forandringer i Hovedstaden. Et af de sværeste steder i landet at få tilkendt fleksjob og førtidspension.

Men når Information alligevel sidder i hendes køkken i Sydhavnen, er det, fordi Puk Sabber mener, at konflikten stikker dybere end bare #borgmestergate, som den kaldes. Det er den historiske forbindelse til de sociale protestbevægelser, som er Enhedslistens særlige eksistensberettigelse, partiet ikke magter. Og lige nu er Næstehjælperne og Jobcentrets Ofre de mest succesfulde sociale protestbevægelser, Danmark længe har set.

»Det her handler om, hvorvidt man skal være aktivistisk politiker eller levebrødspolitiker,« siger Puk Sabber.

Enhedslistens prioritering af borgmesterposten for teknik og miljø frem for beskæftigelse er ellers blevet gjort til en konflikt mellem det vækstkritiske grønne og det solidariske røde. En forbindelse som et moderne venstreorienteret parti gerne vil have til at gå op i en højere enhed. Men som balladen om borgmesterposterne i Hovedstaden gjorde til modsætninger.

Den analyse holder for så vidt. Som kontanthjælpsmodtager Claus Niebuhr, der også sidder i Puk Sabbers køkken, udtrykker det, vil han »skide deres cykelstier et stykke«.

Men analysen holder også kun et stykke ad vejen.

Systemforvaltere

Claus Niebuhr har haft sin gang på det stærkt kritiserede jobcenter Lærkevej siden 2003. Puk Sabber er hans bisidder, og de er i gang med at kigge på hans ansøgning om fleksjob, fordi han efterhånden på trods af følgeskader af seksuelt misbrug i barndommen og mangeårigt alkohol- og stofmisbrug, voldsdomme og en rygskade har opgivet at få en førtidspension. Men selv om Claus Niebuhr, der er medlem af Enhedslisten, ikke har så meget overskud til at gå op i truede frøer og frisk luft i hovedstaden, synes han alligevel, at klimaet er vigtigt.

»Men hvorfor kunne Alternativet ikke tage sig af det? Der er jo mange andre partier, der er grønne. Det, der sker på jobcenteret, er det mest socialt uretfærdige, der foregår lige nu. Det er det, socialister tager sig af,« siger han og peger på, at det netop i København er langt sværere at få tilkendt støtte for de syge og arbejdsløse end i andre kommuner, hvilket også har været afdækket af medierne.

Puk Sabber er enig. Hun synes stadig, at Enhedslisten er det mindst ringe parti at stemme på:

»Men de gør ikke nok oprør mod det system, de er med til at forvalte. Den aktivistiske del af Enhedslisten er ved at forsvinde. Som parti burde Enhedslisten jo være meget tættere forbundet med folk som Claus og de sociale modstandsbevægelser. Claus er jo rent faktisk medlem, og folk som ham er forbindelsen til græsrødderne og partiets historie. I stedet hviler man på laurbærerne og mange års politisk fremgang, mens man bevæger sig væk fra de mennesker, man siger, man kæmper for.«

Modkørende godstog

Mangeårig aktivist i København og næstformand i Landsforeningen for Socialpædagoger, Jan Hoby, konstaterer, at partiet lider af det, han kalder »den parlamentariske syge«. Den yderste venstrefløj har historisk og globalt set hentet sin styrke gennem de udenomsparlamentariske sociale bevægelser og ved at være fagbevægelsens talerør. Men i fraværet af stærke sociale bevægelser har man fokuseret på at opnå »politisk kapital« gennem det traditionelle parlamentariske arbejde på rådhusene og i Folketinget, hvilket har været med til at gøre partiet mere troværdigt, mener Hoby:

»Det har været en succes. Men det sker også for at kompensere for den manglende aktivitet uden for parlamentet. Man bliver ramt af den parlamentariske syge. Det er den underliggende konflikt.«

Ved det netop overståede kommunalvalg lykkedes det imidlertid ikke partiet at gentage succesen i de store provinsbyer. Man gik tilbage i Odense, Aalborg og Aarhus og holdt kun lige skindet på næsen i København, påpeger Hoby:

»Jeg ved godt, at Enhedslisten på Christiansborg spinner resultatet anderledes. Men med den vrede, frustration, der er over øget ulighed, så er det bemærkelsesværdigt, at Enhedslisten går tilbage. Hvorfor kan de ude i det kommunale landskab ikke skelne os fra S, SF og Alternativet? Det vidner for mig om, at man har fået slebet kanterne for meget og ikke har været i sync med de lokale bevægelser. Det er første gang i dets levetid, at Enhedslisten rammer det modkørende godstog.«

I København har flere af Enhedslistens medlemmer inklusiv partiets nye borgmester for teknik og miljø, Ninna Hedeager Olsen, været til demonstrationer sammen med Næstehjælperne og Jobcentrets Ofre. Men det giver Hoby ikke meget for: »Man er slet ikke i dialog med dem. Det er mere et forsøg på at skabe sig en platform ved at stå oven på de reformramte og udstille det i forbutikken, man ikke har i bagbutikken,« siger Jan Hoby, der heller ikke mener, at balladen i København handler om grønt mod rødt: »Klimakamp er klassekamp,« som han siger.

Ikke for enkeltsager

Andre steder i Danmark har Enhedslisten imidlertid haft stor succes med at praktisere en aktivisme, der har forbedret forholdene for de syge borgere ved at tage konkrete sager op. Det er Ulf Harbo, Enhedslistens medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune, et eksempel på. Norddjurs var tidligere en af de kommuner, hvor det var sværest at få tilkendt førtidspension, fleksjob og ressourceforløb. Nu ligger kommunen i top i statistikkerne.

Det skyldes bl.a., at Ulf Harbo har taget enkeltsager op i kommunalbestyrelsen og inviteret de reformramte med til byrådsmøderne for at lægge pres på borgmesteren.

»I Norddjurs Kommune har jeg været aktivistisk ved at køre enkeltsagspolitik for at udfordre forvaltningen og for at mobilisere grupper, som normalt ikke har en stemme. I det store billede synes jeg derfor, det er lidt ligegyldigt, om man har borgmesterposten eller ej. Man kan sagtens skabe forandringer via aktivisme,« siger Ulf Harbo.

Puk Sabber har samme holdning. »Hvis du ikke kører enkeltsager, så kunne du jo lige så godt overlade alt arbejde til embedsmændene,« siger hun.

Men den form for aktivisme har Enhedslistens gruppe i Borgerrepræsentationen i København faktisk afvist længe inden borgmestergate. Sidste år skrev de bl.a. i et svar til Ulf Harbo, der havde opfordret til, at man i København gik ind i konkrete sager: »Vi er enige om, at vi er kommunalpolitikere for at lave politik, ikke for at arbejde med personenkeltsager.«

Et af de to medlemmer af bestyrelsen i København, der stemte imod prioriteringen af teknik og miljø over beskæftigelsesborgmesterposten, er Michael Neumann. Han bekræfter uenigheden om, hvor langt man skal gå i forhold til de sociale bevægelser:

Ehl.-top: Vi er i tæt kontakt

»Jeg synes også, vi er for parlamentsfikserede. Samtidig med, at vi siger, at bevægelserne er det, der skal til for at ændre noget i samfundet, så fokuserer vi enormt meget på det parlamentariske. Med en vis succes.« Erkendelsen i bestyrelsen er da også, at man efter kommunalvalget er nødt til at gå i dialog med de sociale bevægelser bl.a. i form af indkaldelse til et møde, forklarer Michael Neumann: »Det er det, man har lært af det her. At man er nødt til at være tættere på de sociale bevægelser.«

Den nye borgmester for Enhedslisten, Ninna Hedeager, kan ikke genkende billedet: »Vi er hele tiden i kontakt med bevægelserne, når det gælder normeringer i dagtilbud, skolereformen, billige boliger og Amager Fælled f.eks. Og når der har været skuffelse over valg af borgmesterpost, er det netop, fordi vi også har kæmpet så tæt sammen med Jobcentrets Ofre og Næstehjælperne,« siger hun og tilføjer, at Enhedslisten er et aktivistisk parti. Men at det ikke behøver være de samme, der sidder i byrådet, som skal bruge tid på bisidderordninger. Om Ulf Harbos arbejde siger Ninna Hedeager: »Jeg kender ikke til, om det er bisidderarbejdet eller forslag i byrådet, der har ført til flere førtidspensioner.«

Enhedslistens medlem af Folketinget, Pelle Dragsted, taler ofte om bevægelsernes betydning for partiet og mener heller ikke, at borgmestervalget i København er udtryk for et fravalg af bevægelsesarbejdet til fordel for det parlamentariske.

»Jeg er sikker på, at mange af dem i den grønne bevægelse ville have været rimelig forbløffede, hvis vi havde overladt teknik- og miljøborgmesterposten til socialdemokraterne,« siger han, men tilføjer, at der er gået »et eller andet galt« i København: »Men det har bestyrelsen og Enhedslisten i København jo også været ude og erkende.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Pabst Petersen

Måske skulle Puk rette sin kritik mod dem der har lavet de tåbelige reformer!

Eva Schwanenflügel

Jeg har skrevet til både Enhedslistens Landskontor og hovedbestyrelsen i København for at få et konkret svar på både hvorfor Enhedslisten ikke valgte Beskæftigelses- og Integrationsborgmesterposten, og hvorfor Alternativet ikke havde kunnet overtage Teknik- og miljøborgmesterposten ved Enhedslistens fravalg af samme.
Svaret var, at havde Enhedslisten fravalgt Teknik- og miljøborgmesterposten, var Socialdemokratiet andenvælger, og det ville de simpelthen ikke lade ske.
Altså, uanset aftale med Alternativet, var det ikke muligt at få Teknik- og miljøborgmesterposten på grønne hænder.
Det er Enhedslistens forklaring.
Der er imidlertid ingen undskyldning for at have taget borgere i livstruende ressourceforløb eller anden socialsadistisk 'behandling' til indtægt for vælgerstemmer, man kun kunne have fået ved storstilede nedrakninger af det nuværende beskæftigelsessystem.
Der er en 'før' valget retorik, og en 'efter' valget retorik.
Nemlig undskyldninger, der i virkeligheden ikke er undskyldninger, men indrømmelser af mangelfuld kommunikation.
Måske er Enhedslisten stadig det mindst ringe parti.
Men det trænger dæleme til en opgradering !!!

Torben Skov, Søren Ferling, Rolf Hansen, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Anne Mette Jørgensen, Karen-Margrete Frederiksen, Karsten Lundsby, Allan Stampe Kristiansen, Ken Sass, Slettet Bruger, Katrine Damm, Hans Larsen, Peter Nielsen, Steffen Møller, Lise Lotte Rahbek, David Zennaro, Torben Bruhn Andersen, ingemaje lange, Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Lund, Torben Skov, Frede Jørgensen, Steffen Gliese, Holger Madsen, Kurt Nielsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Morten Pabst Petersen, tilværelsen er ikke en tegnefilm, hvor nødlidende mennesker kan hænge frit svævende i luften, mens Enhedslisten finder ud af at få ændret lovforslag over et årti. Når man ikke tager sit kors op og yder en konkret indsats her og nu, hvor den kan ydes, er det bare mundsvejr.

Søren Ferling, Anne Mette Jørgensen, Herdis Weins, Arne Albatros Olsen, Inger Nilsson, Ebbe Overbye, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Jørgen Wassmann, David Zennaro, ingemaje lange, Torben Skov, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Steffen Gliese
"Mundsvejr".
Netop.

Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, ingemaje lange, Steffen Gliese og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

EL vidste, at posten som beskæftigelsesborgmester var den mest varme post. De måtte også vide, at hvis ikke EL eller ALT tog den - og det sidste ville enhver med en smule politisk fornemmelse - vide at det sociale område lå langt fra ALT's partykultur. Hvem var der så tilbage, der kunne tage posten? De radikale, og her havde Anna Mee Allerslev ikke været noget succes. Ville en ny radikal på posten kunne gøre det bedre, henset til, at de radikale er nogle fedterøve, der altid har været på nakken af fattigfolks børn. Eller den helt forfærdelig Cecelia Lonning-Skovgård, der før valget foreslog, at hvis en ung med indvandrerbaggrund blev taget for kriminalitet, så skulle for det første familien smides på gaden, og desuden skulle familiens medlemmer miste deres arbejde.
Så EL og de andre partier vidste hvem Skovgård var, og hvad hun havde i sinde at gøre, og alligevel lod de hende løbe med posten. Det fortjener EL naturligvis en ordentlig røvfuld for.
Naturligvis er teknik- og miljøborgmesterposten vigtig for at kunne videreføre den indsats som Morten Kabell har gjort i de sidste fire år, men EL var nødt til at erkende, at det dog ikke var her, der brændte på for alvor. Så med den viden EL havde, da kan borgmestervalget ikke betegnes som andet end et kolossalt svigt af de vælgere, der stemte på partiet, og som jeg frygter vil forsvinde ved næste valg. EL's fadæse er så alvorlig, at man ikke kan satse på, at det har folk nok glemt til den tid..

Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Torben Skov, Peter Nielsen, David Zennaro, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese, Peter Wulff, ingemaje lange og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

"Men hvorfor kunne Alternativet ikke tage sig af det? Der er jo mange andre partier, der er grønne. Det, der sker på jobcenteret, er det mest socialt uretfærdige, der foregår lige nu. Det er det, socialister tager sig af"

Et retorisk spørgsmål, som meget godt dækker den politiske udvikling. "Socialisterne" bekymrer sig mere om diverse identitetspolitiske hashtagkampagner, miljøet (som ganske rigtigt er vigtigt) osv. Enhedslisten bør ikke lade sig synke i samme hykleriske og småborgerlige fælde som Alternativet, der uden tvivl er et centrum-venstre elite parti for de bedre bemidlede. Den udvikling undergår Enhedslisten også nu.

Enhedslisten må enten tage sig sammen og gen-radikalisere sig på det sociale område, eller lade sig overhale af en venstrefløjspendant til højrefløjens Nye Borgerlige. Det ville måske også være godt det samme; for partiet lider af samme socialdemokratiske syge, som SF blev smittet med i sin tid (og som nu har gjort dem reelt set neoliberale).

Jeg har i lang tid argumenteret for at Enhedslisten har et gyldent moment til at radikalisere sit budskab, dæmonisere de besiddende klasser med populistisk retorik og herved få store dele af befolkningen på sin side. I kølvandet på populismen har listen imidlertid virket lige så bange for "folket" som de etablerede centrum partier. Man har ikke ønsket at tøjle og dirigere folkets vrede og herved har man i nogen grad fravalgt magten til reel forandring.

Det er vel alt andet lige ganske anti-socialistisk når den parlamentariske proces bliver vigtigere end resultater for lønmodtagerne.

Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Katrine Damm, Torben Skov, Anders Graae, David Zennaro, Steffen Gliese og Peter Wulff anbefalede denne kommentar

Dennis Jensen bl.a.:
Jeg kan som helt udenforstående odenseaner godt forstå frustrationen omkring disse borgmesterposter, da man som ansvarlig skal holde en lov som man inderst inde tager dybt afstand fra. Nu kan kommunalpolitik måske også ha noget med den enkelte ansvarlige politikers menneskesyn at gøre. Et er politik og ideologi det andet er menneskesyn, empati og praksis og ånd i den kultur som kunne komme til at være på Lærkevej. Men jeg kommer så aldrig til at forstå at man som menneske over tid bliver bedre til at hjælpe konkret i praksis gennem aktioner og holden den ideologiske fane højt, altså anse dem som ikke lige forstår den socialistiske vision som idioter eller bare indoktrinering af den kapitalistiske svøbe.

Herdis Weins, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
ulla enevoldsen

Måske kunne man i Enhedslisten tage ved lære af Bernie Sanders og Naomi Klein og i langt højere grad forene parlamentarisme med aktivisme i stedet for at lade det være to alt for separate afdelinger. Jeg giver stadig Enhedslisten min stemme og ting kan forandre sig, dette er vel en væsentlig anledning blandt andre.

Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Katrine Damm, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Man kan jo sige, at venstrefløjspartierne i væsentlighed er arbejdstagerpartier. Og som med 1-partisystemer så bredder arbejdstagerne sig ud over et større område - f.eks. fra direkte liberale til at dække de fattigste.

Problemet er så, at de største arbejdstagerpartier, socialdemokraterne, i flere lande er havnet på den ene yderfløj som i Danmark. I Storbritannien og Tyskland ser det ud som om, at socialdemokraterne er på vej tilbage som midterpartier for deres vælgergrupper, medens Danmark og Sverige bevæger sig endnu længere bort.

Jeg tror, at arbejdstagervælgere skal finde sammen med den meget store gruppe af pensionister og arbejdsløse, og stille reelle sociale krav til deres politikere. Og her ville det absolut gøre gavn, hvis fagbevægelsen støttede op.

Men som det ser ud i mange EU-lande, er det netop fagbevægelsens folk i arbejdstagerpartiernes ledelser, der giver denne højredrejning. For de ønsker simpelt hen at styrke erhvervslivet, og så må det gå ud over de svageste borgere.

Kim Houmøller, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Gustav Alexander, Ebbe Overbye, Steffen Gliese og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar

Man kan jo sige, at venstrefløjspartierne i væsentlighed er arbejdstagerpartier. Og som med 1-partisystemer så bredder arbejdstagerne sig ud over et større område - f.eks. fra direkte liberale til at dække de fattigste.

Problemet er så, at de største arbejdstagerpartier, socialdemokraterne, i flere lande er havnet på den ene yderfløj som i Danmark. I Storbritannien og Tyskland ser det ud som om, at socialdemokraterne er på vej tilbage som midterpartier for deres vælgergrupper, medens Danmark og Sverige bevæger sig endnu længere bort.

Jeg tror, at arbejdstagervælgere skal finde sammen med den meget store gruppe af pensionister og arbejdsløse, og stille reelle sociale krav til deres politikere. Og her ville det absolut gøre gavn, hvis fagbevægelsen støttede op.

Men som det ser ud i mange EU-lande, er det netop fagbevægelsens folk i arbejdstagerpartiernes ledelser, der giver denne højredrejning. For de ønsker simpelt hen at styrke erhvervslivet, og så må det gå ud over de svageste borgere.

Eva Schwanenflügel og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Poul Erik Pedersen

Gert Romme: tak for en fin og perspektiveret analyse. Den rækker faktisk ud over det snævre politiske perspektiv - og det er godt. Jeg er langt af vejen enig. En konsekvens af analysen må være at det er vigtigt at være aktiv også inden for fagbevægelsen, hvis der skal udvikles en ny politik der er til gavn for de dårligst stillede. En pointe yderligere her, er at fagbevægelsen jo også selv mærker resultaterne af den liberalisering af økonomien der er sket, i de sidste mange år. I tillæg hertil den politiske doktrin der hersker: at socialpolitik er lig med - og derfor underordnet - arbejdsmarkedspolitikken. Dette presser fagbevægelsen, fordi det rokker ved forudsætningen for overenskomsterne og det aftalebaserede arbejdsmarked.
Skal fagbevægelsen gøre sig håb om at få faglig og politisk indflydelse, skal den nødvendigvis udvikle en politik på dette område - og ikke afskærme sig fra at ville diskutere dette politik-område. Her må der presses på for at få forbundene til at tage skæve ansættelser, "studentermedhjælperstillinger" på fuld tid, beskæftigelse af syge mm. op som en naturlig del af fagbevægelsens arbejdsområde. Kun derved viser man at man er til, for de der rent faktisk har et arbejde - af den ene eller den anden art. Kun derved udvikles en kritisk position, vendt mod de rådende politisk/ideologiske tilstande.
Mvh. poul.

Niels Duus Nielsen, Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Katrine Damm, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Ebbe Overbye og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Slap nu af, om fire år har alle glemt hvordan Enhedslisten pissede deres vælgere op og ned af ryggen. Om fire år kan Enhedslisten igen prale af alle deres grønne cykelstier, success som borgmester for cykelstier og affaldshåndtering er jo næsten garanteret med den enighed der hersker i København når det kommer til grøn omstilling. Og nogen skal jo forsvare at der er brugt 100 mio. kroner på nogle hvide bycykler som slet ikke fungerer og kun rendyrket socialisme kan få kål på de frygtelige private orange bycykler som er laaaangt billigere og laaaangt lettere at bruge.

Thomas Andersen - Der tror jeg du tager fejl. Folk, der stemmer til venstre, har generelt en ret god hukommelse, så der er mange, der i 2021 vil huske hvordan EL svigtede. Hvem de så vil stemme på, skal jeg ikke spå om, men en del tyder på, at der i stigende grad er brug for et parti til venstre for EL.
Et parti, der ikke er bange for sin egen fortid, og fornægter aktivismen, og som ikke synes revolution er et fy-ord.

Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich, Estermarie Mandelquist, Keld Sandkvist, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Anne Mette Jørgensen, Steffen Gliese, Torben Skov, Karsten Lundsby, Lise Lotte Rahbek, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvilken aktivisme?

Effer min opfattelse er aktivisme, som typisk var knyttet til venstrefløjen, en udøende disciplin i mit lokale samfund. Kun kommunalt støttet og styret uforpligtende "aktivisme" synes understøttet af venstrefløjen. Her får man det, som vil have det.

Venstrefløjen satser i øvrigt primært på byrådsarbejdet og det er formentlig grunden til, at ukontrollerbar aktivisme er uvelkommen på venstrefløjen!? Aktivisme kan hurtigt gøre livet hedt for en samarbejdende venstrefløj, hvis de skal stå til ansvar over for aktivister.

Hvis man spørger den systentilpassede venstrefløj, så er den sikkert uenig i mit synspunkt.

Eva Schwanenflügel og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Marina Testa Pedersen

Jeg føler mig snart hjemløs, politisk hjemløs. Jeg har altid stemt venstrefløj, enten SF; eller Enhedslisten, sidst Alternativ. Jeg kunne også stemme socialdemokratisk, hvis partiet førte ægte socialdemokratisk politik, men det bliver værre og værre. Deres samarbejde med DF er uacceptabel for mig. Enhedslisten har gode, vel argumenterende politikker der er stærke parlamentariker. Jeg havde håbe at de valgte job og beskæftigelses borgmester post i Købehavn så de kunne føre en aktivistisk politik og gør en forskell. Jeg forstår ikke at venstrefløj ikke gå sammen , for de har befolknings opbakning hvis de kører den politiske linie de er valgt på.
Marina Testa Pedersen-Albertslund

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Anne Mette Jørgensen, Steffen Gliese og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Enhedslisten er simpelthen blevet for "socialdemokratiseret" med tiden, og godt fedtet ind det politiske spil med de særlige værdinormer som findes her, og som i mange tilfælde ikke matcher den virkelighed som mange borgere lever i, i dette tilfælde specielt de svageste grupper.

I den kommunal politiske virkelighed anses Miljø og Teknik borgmesterposten som den næstbedste politiske trumf efter overborgmesterposten, ergo vælger de at tage den udfra de normer.

Men de vælger at overse at dette valg vil/kan blive oplevet som et kolossalt tillidsbrud overfor de svageste stemmer. Stemmer som de selv i den grad har rækt ud efter, dels på de sociale grupper på Facebook, og i forholdvis meget af deres valgmateriale, hvor mennesket er i centrum, bla. i en video bliver hed som " Hverdagens Helte".
Førende profiler som Pelle og Pernille går efterfølgende ud pressen og forsøger at retfærdiggøre dette valg med dårlige undskyldninger , som til forveksling ligner Anna Mee forklaring på den dårlige sagsbehandling grundet den stramme lovgivning. Den forklaring er i den grad en sandhed med modifikationer, fordi der i meget af lovgivning findes gummi paragraffer, hvor en afgørelse kan gå den ene eller anden vej udfra et skøn.

En anden fejlvurdering er en klar undervurdering af den rolle som forskellige interessagsgrupper på facebook efterhånden spiller i mediebilledet og dermed også i den politiske debat ,hvor de i højere og højere grad er med til at sætte en dagsorden.
Det er gruppen "Jobcentrets ofre " et tydelig eksempel på.

Hvis EL havde valgt beskæftigelse og integrationsposten vil de klart signalere at de på ingen måde var konfliktsky og at de var parate til at konstant og praktis at udfordre regeringens politik fra denne platform i et samarbejde med de mange protestgrupper på facebook.

Det var det rigtig mange af " Hverdagens ofre" inderlig havde håbet på.

Fravalget fra EL's side har da også givet anledning til den største shitstorm i partiets historie, og den storm har endnu ikke lagt sig.

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Wienholtz, Anne Mette Jørgensen, Steffen Gliese, Arne Lund og Inger Nilsson anbefalede denne kommentar
Kasper Andreasen

Enhedslisten er ikke et bevægelsesparti. Langt hovedparten af de mennesker som arbejder for partiet, har deres gang på Christiansborg. Én årsag er at Enhedslistens funktion oprindeligt var at være et valgsamarbejde. En anden er at de somn i dag bestemmer, ikke ønsker det anderledes. Det er dog temmelig mange mennesker som nødigt ser at de politiske eksperimenter løbe så løbsk at man risikerer vælgeropbakningen og dermed indkomst, pension og prestige. At de samme mennesker i den konkrete sag har fejlvurderet vælgerne, er en anden sag.
Imidlertid er det, så vidt jeg kan vurdere, stadig sådan at Enhedslisten gjorde ret i at prioritere Teknik- og Miljøforvaltningen. Måske var det en ide om Enhedslisten kom på banen og fortalte hvilken forskel det helt konkret gør at der sidder en rød borgmester på posten.

Modsætninger i Ø udgår af vidt forskellige politiske og teoretiske forudsætninger!
Af Hanne Schmidt mdl. af bestyrelsen i Enhedslisten Amager-vest

”Enhedslistens prioritering af borgmesterposten for teknik og miljø frem for beskæftigelse er ellers blevet gjort til en konflikt mellem det vækstkritiske grønne og det solidariske røde. En forbindelse som et moderne venstreorienteret parti gerne vil have til at gå op i en højere enhed. Men som balladen om borgmesterposterne i Hovedstaden gjorde til modsætninger”, skriver Mette-Line Thorup den 12.12. Det er dog en tilsnigelse at gøre det til en forskel mellem det grønne og det røde, men - det grønne ses i forskelligt politisk perspektiv afhængig af ens kapitalismeforståelse.
Faktisk er der opstået et svælg mellem de røde og de grønne elementer i partiet, som skyldes fravær af politisk teoretiske samfundsmæssige analyser og indsigt i kapitalistisk byudvikling ud fra en socialisme forståelse, bl.a. af et flertal i bestyrelsen i København.
At venstrefløjen i 70’erne ikke evnede at finde sammen på grund af forskellige marxistiske tolkninger, burde dog ikke forhindre den nuværende generation i at forstå betydningen af at beskæftige sig med politisk teori, men det er imidlertid en realitet i dag, hvorfor jeg vil anbefale folk at læse geografen David Harveys bog ”17 modsætninger og kapitalismens endelig fra Forlaget Solidaritet 2017, så de kan blive lidt klogere.

Sagen er, at det er pløk umuligt at føre nogen form for social politik, som borgmester for miljø- og teknik, da byens udvikling først og fremmest styres af banker, kreditforeninger og ejendomsinvestorer, og byens kommuneplanlægning i de sidste 20 år er bevisligt tegn på dette. Det ses af rammeplanerne for boliger og erhverv, som er utrolig ensidige både hvad angår indhold og karakter, men det er udtryk for en fysisk planlægning som er med til at marginalisere store grupper af byens tidligere indbyggere, der da også presses til at flytte fra byen.
Hvor boligen før udgjorde en brugsværdi som hjem, er den i de sidste 30 år blevet et spekulationsobjekt. Huse og boliger er blevet en personlig kontantautomat, der forøger den samlede efterspørgsel. Flere og flere tiltrækkes af at investere i boliger, og låner penge for at købe sig ind i et lukrativt objekt
Det vi ser i København handler også om dette spil, og aktørerne udgør alt fra privatpersoner, kapitalfonde, pensionskasser og udenlandske multimillionærer, folk fra den kapitalistklasse, som sidder på en finansiel kapital, som ikke bruges til reel produktion, men kun investeres i spekulativ øjemed.

Byen image skal brandes som grøn – det sælger godt
At vareformen i den grad trænger ind i vores sind og livsverden, er ødelæggende for måden at være menneske på; for kapitalen kræver, at vi er mennesker på en måde som alene skal tjene til dens fordel.
Det er derfor blevet vigtigt for kapitalen, at dække sig ind bag miljøforkæmperne for at kunne legimitere en miljøpolitik, hvor den selv kan bestemme den økologiske retning og indhold, for selv at kunne styre modsætningerne mellem kapital og natur på grundlag af egne profitinteresser.
Enhedslistens bestyrelse i København har ikke fattet, at det at sikre byen en grøn profil, også handler om at stå sig bedst i den kapitalistiske konkurrence med andre byer der har opdaget, at det handler om at brande sig som grøn for at tiltrække kapitalstærke udenlandske firmaer og investorer, hvorfor der da også er bred enighed om denne på rådhuset. Bevarelsen af strandengen på Amager Fælled er blot en fis i en hornlygte i denne sammenhæng, og gentrificeringen, ejendoms- og grundpriserne stiger ufortrødent da udviklingen alligevel er styret af finanskapitalen.
Miljø-, bolig- og finanspolitikken styres fra folketinget, og hverken flere smarte cykelstier eller nydelige pladser ændre grundbetingelserne for den kapitalistiske by, hvorfor det ville være oplagt at have overladt miljø- og teknikborgmester posten til Alternativet, som ikke har socialistiske skrupler.
Imidlertid er der stadig en del tilbage af den socialdemokratiske velfærdsstat hvor det stadig kan lade sig gøre at hjælpe dem der er kommet i klemme, uanset de urimelige lovgivninger der kommer fra Tinget. Derfor ville Ninna Hedegaard kunne have gjort en forskel som beskæftigelses- og integrationsborgmester, et område som hun ovenikøbet ved noget om. Nu har bestyrelsen i stedet sat hende på en uriaspost, hvor hun kan blive manipuleret af alle mulige uoverskuelige kræfter. Det eneste man kan håbe er, at hun kan sikre at også fodgængerne bliver tilgodeset fremover. Bilerne er der jo ikke noget at gøre ved med den trafik-, bolig- og erhvervspolitik man forfølger, som skal ses i et regionalt perspektiv – Et sundt og godt perspektiv som kommune og stat droppede ved nedlæggelsen af Hovedstadsrådet i 1987.

” Håbet er latent tilstede i modsætninger”
Fratagelse, ødelæggelse og fordrivelse er altid et springbræt for en energisk og spekulativ kapitalakkumulation i skikkelse af finansmænd, ejere af jord og fast ejendom, samt entreprenante borgmestre, som de socialdemokratiske overborgmestre vi har haft siden Weidekamp, som har styret byudviklingen til det vi ser i dag. Derfor er der brug for stærke bevægelse og mennesker med et overvældende individuelt engagement, der vil påtage sig opgaven med at fravriste kapitalen magten.
Bertolt Brecht har sagt; ” Håbet er latent tilstede i modsætninger”, og den økonomiske maskine af kapitalakkumulationen og kapitalcirkulation, som opsuger hele byer og gylper nye urbane former op er netop fuld af modsætninger.
Håbet ligger i at mobilisere og aktivere befolkningen imod den privatisering, monetarisering og kommercialisering alle aspekter af både natur og menneskers liv som vi er udsat for, og skabe en større forståelse for alternative muligheder, som kan man læse om i arkitekten Peter Schultz Jørgens bog ”Byer i opbrud” fra forlaget Hovedland 2017, som beskriver sociale folkelige mobiliseringer rundt om i verden, der går mod udviklingen.
Partiets ledelse er på afveje i sin prioritering og forblændede fokus på parlamentarisk spil og spin, hvis vores socialistiske målsætning overhovedet skal have nogen mening. I hvert fald for de medlemmer som stadig mener, at vi har politisk rolle for at skabe en bedre fremtid. Men det kræver dog at vi prioritere og evner at fremføre en bred og overbevisende vision om alternativer, som en kollektiv subjektivitet kan samle sig om.

Hvis socialdemokraterne og SF genfinder deres gamle reformistiske velfærdsroller - hvas skal Ø så tage sig til?

Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich, Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen, Carsten Wienholtz, Anne Mette Jørgensen, Steffen Gliese, Torben Skov og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Til Hanne Schmidt

Du skriver:
"Bevarelsen af strandengen på Amager Fælled er blot en fis i en hornlygte i denne sammenhæng."

Kan du uddybe det?

Modsætninger i Ø udgår af vidt forskellige politiske og teoretiske forudsætninger!
Af Hanne Schmidt mdl. af bestyrelsen i Enhedslisten Amager-vest

”Enhedslistens prioritering af borgmesterposten for teknik og miljø frem for beskæftigelse er ellers blevet gjort til en konflikt mellem det vækstkritiske grønne og det solidariske røde. En forbindelse som et moderne venstreorienteret parti gerne vil have til at gå op i en højere enhed. Men som balladen om borgmesterposterne i Hovedstaden gjorde til modsætninger”, skriver Mette-Line Thorup den 12.12. Det er dog en tilsnigelse at gøre det til en forskel mellem det grønne og det røde, men - det grønne ses i forskelligt politisk perspektiv afhængig af ens kapitalismeforståelse.
Faktisk er der opstået et svælg mellem de røde og de grønne elementer i partiet, som skyldes fravær af politisk teoretiske samfundsmæssige analyser og indsigt i kapitalistisk byudvikling ud fra en socialisme forståelse, bl.a. af et flertal i bestyrelsen i København.
At venstrefløjen i 70’erne ikke evnede at finde sammen på grund af forskellige marxistiske tolkninger, burde dog ikke forhindre den nuværende generation i at forstå betydningen af at beskæftige sig med politisk teori, men det er imidlertid en realitet i dag, hvorfor jeg vil anbefale folk at læse geografen David Harveys bog ”17 modsætninger og kapitalismens endelig fra Forlaget Solidaritet 2017, så de kan blive lidt klogere.

Sagen er, at det er pløk umuligt at føre nogen form for social politik, som borgmester for miljø- og teknik, da byens udvikling først og fremmest styres af banker, kreditforeninger og ejendomsinvestorer, og byens kommuneplanlægning i de sidste 20 år er bevisligt tegn på dette. Det ses af rammeplanerne for boliger og erhverv, som er utrolig ensidige både hvad angår indhold og karakter, men det er udtryk for en fysisk planlægning som er med til at marginalisere store grupper af byens tidligere indbyggere, der da også presses til at flytte fra byen.
Hvor boligen før udgjorde en brugsværdi som hjem, er den i de sidste 30 år blevet et spekulationsobjekt. Huse og boliger er blevet en personlig kontantautomat, der forøger den samlede efterspørgsel. Flere og flere tiltrækkes af at investere i boliger, og låner penge for at købe sig ind i et lukrativt objekt
Det vi ser i København handler også om dette spil, og aktørerne udgør alt fra privatpersoner, kapitalfonde, pensionskasser og udenlandske multimillionærer, folk fra den kapitalistklasse, som sidder på en finansiel kapital, som ikke bruges til reel produktion, men kun investeres i spekulativ øjemed.

Byen image skal brandes som grøn – det sælger godt
At vareformen i den grad trænger ind i vores sind og livsverden, er ødelæggende for måden at være menneske på; for kapitalen kræver, at vi er mennesker på en måde som alene skal tjene til dens fordel.
Det er derfor blevet vigtigt for kapitalen, at dække sig ind bag miljøforkæmperne for at kunne legimitere en miljøpolitik, hvor den selv kan bestemme den økologiske retning og indhold, for selv at kunne styre modsætningerne mellem kapital og natur på grundlag af egne profitinteresser.
Enhedslistens bestyrelse i København har ikke fattet, at det at sikre byen en grøn profil, også handler om at stå sig bedst i den kapitalistiske konkurrence med andre byer der har opdaget, at det handler om at brande sig som grøn for at tiltrække kapitalstærke udenlandske firmaer og investorer, hvorfor der da også er bred enighed om denne på rådhuset. Bevarelsen af strandengen på Amager Fælled er blot en fis i en hornlygte i denne sammenhæng, og gentrificeringen, ejendoms- og grundpriserne stiger ufortrødent da udviklingen alligevel er styret af finanskapitalen.
Miljø-, bolig- og finanspolitikken styres fra folketinget, og hverken flere smarte cykelstier eller nydelige pladser ændre grundbetingelserne for den kapitalistiske by, hvorfor det ville være oplagt at have overladt miljø- og teknikborgmester posten til Alternativet, som ikke har socialistiske skrupler.
Imidlertid er der stadig en del tilbage af den socialdemokratiske velfærdsstat hvor det stadig kan lade sig gøre at hjælpe dem der er kommet i klemme, uanset de urimelige lovgivninger der kommer fra Tinget. Derfor ville Ninna Hedegaard kunne have gjort en forskel som beskæftigelses- og integrationsborgmester, et område som hun ovenikøbet ved noget om. Nu har bestyrelsen i stedet sat hende på en uriaspost, hvor hun kan blive manipuleret af alle mulige uoverskuelige kræfter. Det eneste man kan håbe er, at hun kan sikre at også fodgængerne bliver tilgodeset fremover. Bilerne er der jo ikke noget at gøre ved med den trafik-, bolig- og erhvervspolitik man forfølger, som skal ses i et regionalt perspektiv – Et sundt og godt perspektiv som kommune og stat droppede ved nedlæggelsen af Hovedstadsrådet i 1987.

” Håbet er latent tilstede i modsætninger”
Fratagelse, ødelæggelse og fordrivelse er altid et springbræt for en energisk og spekulativ kapitalakkumulation i skikkelse af finansmænd, ejere af jord og fast ejendom, samt entreprenante borgmestre, som de socialdemokratiske overborgmestre vi har haft siden Weidekamp, som har styret byudviklingen til det vi ser i dag. Derfor er der brug for stærke bevægelse og mennesker med et overvældende individuelt engagement, der vil påtage sig opgaven med at fravriste kapitalen magten.
Bertolt Brecht har sagt; ” Håbet er latent tilstede i modsætninger”, og den økonomiske maskine af kapitalakkumulationen og kapitalcirkulation, som opsuger hele byer og gylper nye urbane former op er netop fuld af modsætninger.
Håbet ligger i at mobilisere og aktivere befolkningen imod den privatisering, monetarisering og kommercialisering alle aspekter af både natur og menneskers liv som vi er udsat for, og skabe en større forståelse for alternative muligheder, som kan man læse om i arkitekten Peter Schultz Jørgens bog ”Byer i opbrud” fra forlaget Hovedland 2017, som beskriver sociale folkelige mobiliseringer rundt om i verden, der går mod udviklingen.
Partiets ledelse er på afveje i sin prioritering og forblændede fokus på parlamentarisk spil og spin, hvis vores socialistiske målsætning overhovedet skal have nogen mening. I hvert fald for de medlemmer som stadig mener, at vi har politisk rolle for at skabe en bedre fremtid. Men det kræver dog at vi prioritere og evner at fremføre en bred og overbevisende vision om alternativer, som en kollektiv subjektivitet kan samle sig om.

Hvis socialdemokraterne og SF genfinder deres gamle reformistiske velfærdsroller - hvas skal Ø så tage sig til?

Hanne Schmidt: Nu er der vel ikke så meget der indikerer, at hverken S el SF er på vej hjem til deres udgangspunkt? Så har liste Ø vel masser at tage sig til?
Har det en smule svært med dit lange indlæg, for jeg har svært ved forstå pointen/pointerne, givetvis/ muligvis pga mit mgl intellekt.
Nå men det jeg egentlig vil kommentere på, er at jeg ikke ser, at vi har brug for et parti til venstre for Ø, så risikerer vi at ende ud i 70-80'er Sap og Kap pjat og revolutionsromantik.
Enhedslisten er nu blevet så stort et parti, at der er reel mulighed for indflydelse, og så kan det selvfølgelig blive svært, at det ikke bare er nok at stå på sidelinjen og.råbe op.
Vælgerne kan godt forstå at kompromisser må indgås, hvis man har fingrene i bolledejen.
Og så er der vel ikke noget til hinder for, at Ø både arbejder parlamentarisk OG social aktivistisk, så det ene behøver jo ikke udelukke det andet.

Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

El samt andre fik jo inden valget Frank Jensen modstræbende, at opgive byggeri på Amager fælled.
Når den ene efter den anden behagesyge forsvarer af posten som teknik og miljøposten samtidig siger, at borgmesterposten ikke er vigtig, og i samme åndedrag gudhjælpemig påstår, at de ikke kunne udholde hvis Teknik skulle gå til S, så fatter jeg intet.

Jeg har hele livet stemt først VS, enkelt gang personligt på Manu Sareen, og siden Ø.
Efter det her valg sætter jeg intet x mere. Tilliden er brudt.
Der er en del, som jeg ikke har været enig med Ø i, men at flertallet af beboerne er, så udnyttende og dumsnu, det havde jeg lige godt ikke troet.
Hvad i alverden regner de med, at de kan gøre ved lejelov, fup moderniseringer af de få tilbageblevne private ejede ejendomme, der ikke kun er for de smarte og velhavende, bilismen, og flere pædagoger samt meget andet de praler med.
Aldrig har jeg fået så stor en lussing, som af de der kalder de svage for venner. Den slags venner er værre end ingen.
Jeg er folkepensionist, og mit løb er kørt, men jeg havde set lyset efter deltagelse i nogle demonstrationer. Håbede på bedre tider for de d.er stadig sidder i helvedes forgård.
Efter ca. 40 år på arbejdsmarkedet, men det er sådan set ligegyldigt om jeg så aldrig havde set en arbejdsplads indefra skal jeg på mine gamle og syge dage opleve mennesker der agerer som den værste kyniker.
Jeg skulle aldrig have læst dette indlæg, da det reaktiverer mit raseri og afmagt.

Min mor sagde, hvis nogen får for meget magt får vi korruption.
Jeg har lyst til at skrive obskure sætninger, men det er jo en pæn avis, så.

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich, Steffen Gliese og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Til Hanne Schmidt

Når jeg bad dig uddybe dit udsagn

"Bevarelsen af strandengen på Amager Fælled er blot en fis i en hornlygte i denne sammenhæng."

skyldes det at jeg i lighed med Katrine Damm har svært ved at forstå dit lange indlæg. Det er noget provokerende at du blot gentager indlægget. Her kunne jeg skrive noget negativt om din tilgang til mit spørgsmål, men jeg giver dig en mulighed mere.

Katrine Damm: Som talt ud af min mund. Det er da fint med teorier og visioner, men daglig dagen og flertallet af det danske folks holdninger eller mangel på samme gør jo at man ikke bare kan vifte med den røde fane og lave aktivisme ud af den blå luft. Vi kan ikke tvinge socialismen og et dele menneskesyn igennem og reelt set er der vel ret få på venstrefløjen der går foran og siger de kan godt holde igen med deres akademiker-lærer og pædagogløn, så der bliver mere til rengøringshjælpen og kontanthjælpsmodtageren. Kapitalen og investorforeningens lakajer er en del af virkelighedens realiteter, så skal der ændres på tilværelsens betingelser skal der brobygning til omkring disse "lakajers" selvforståelse og humanistiske indsigt. Tilværelsens ulidelighed kan være svært at kapere, men alternativet er vel værre. Personlig er jeg nok ikke rød nok til Enhedslisten men jeg vil til gengæld altid have sympati for dem, men jeg kan slet ikke se nogen som helst grund til at forestille sig at et ryk længere ud på venstrefløjen ville hjælpe et eneste menneske.

Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar

Hvis I ikke fatter min beskrivelsen af hvad kapitalisme betyder for både samfunds og byudvikling, så har både jeg og Enhedslisten ikke evnet at levet op til vores ansvar som socialister - Det er tydeligt at de alternativer og forestillinger om lighed og en ægte socialistisk rød og grøn fremtid, som rent faktisk produceres af folk i partiet, hverken fortælles eller advokeres i gængse medier eller i ude de bevægelser, fagforeninger og boligområder hvor partiets medlemmer færdes, og derfor ikke får nogen resonans som kan gøre en politisk forskel.
Det er i orden at jer der klart ikke definere jer selv som røde ikke kan se det, men tror at en bæredygtig fremtid er forenelig med kapitalismen, men det er beklagelig at folk der stemmer på partiet, som trods alt har en socialistisk målsætning ikke tror på sagen. Men for at få en forståelse af hvad jeg siger, læs dog de bøger jeg anbefaler. Så kan vi tage diskussionen op igen.

Til Hanne Schmidt

Jeg mangler ord. Lev vel.

Det må jeg sige Hanne Schmidt, noget af en sprogbrug over for dine egne vælgere, hold da op.
Og så på et tidspunkt, hvor I nok er lidt i en tillidskrise med jeres egne vælgere..

Steffen Gliese, Thomas Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hanne Schmidt - hold da op for et nedladende kommisærsvar.
Det er ikke svært at forstå, hvordan I er havnet i alle tiders shitstorm, når du ufrivilligt afslører hvor uvidende, man anser vælgerne (pøblen) - der åbenbart ikke har læst de rigtige bøger - for at være.
JFC.

Steffen Gliese, Thomas Andersen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Nej, venstrefløjen er stadig ikke moden til at være en moralsk støtte i samfundet.

Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Hane Schmidt:
Jeg ikke skolede ældre halvsocialist forsøgte lige igen at læse dit lange indlæg krydret med fremmedord og store analyser. Men undskyld, hvis du og ligesindede vil omvende almindeligt dødelige til den store sag at få bugt med kapitalens fangarme og både for-og bagside, tror jeg du og måske andre skal tilbage i virkelighedens trummerum :jeg elsker hverdagen, og samtidig reflektere en smule over egen frelsthed i de måske idealistiske forsøg på at være med til at få et samfund med plads til alle, altså både dem som ikke læser og dem der gør.

Steffen Gliese, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hanne Schmidt: Undskyld trods alt fordi jeg stavede dit navn forkert!

Thomas Andersen

Hanne Schmidt - Jeg tror dit håbløse sprogbrug og arrogante holdning kun forstærker den lede som er ved Enhedslisten i øjeblikket. Det er jo tydeligvis ikke kun Enhedslisten i København som er helt ude af trit med deres vælgere.

Steffen Gliese, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hanne Schmidt,
Mage til overlegen/nedladende attitude havde jeg trods alt ikke set komme fra et bestyrelsesmedlem fra Amager-vest, eller fra noget medlem af Enhedslisten i øvrigt.
Først skriver du en lang smøre med selvmodsigelser en masse. Når der så stilles spørgsmål til din analyse, som beder dig uddybe visse aspekter, copy-paster du hele indlægget igen.
Da dette så - af åbenbare årsager - ikke beroliger eller besvarer noget som helst, og folk bliver ved med at bore i dine udsagn, kaster du håndklædet i ringen med den umanerlig grove påstand, at kommentatorerne ikke har forstået en bønne af kapitalismens betydning for samfunds- og byudviklingen.
Hvis du nedlod dig til at frekventere Informations kommentarspor mere end i en eneste artikel, ville du selv blive oplyst om, hvor mange virkelig kompetente og intelligente mennesker her i læserskaren, der faktisk har politiske overvejelser og analyser, der langt overgår de mainstream-socialistiske samlebåndsbetragtninger, du har disket op med.
Enhedslisten har svigtet. Det er nok det eneste du har ret i.

Steffen Gliese, Gustav Alexander, Katrine Damm, Kurt Loftkjær, Viggo Okholm og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar

Til Eva Schwanenflügel

Du har sagt, hvad jeg valgte at tænkte. Jeg tænkte også, at Hanne Schmidt måske fejlagtigt tror, at Information er en partiavis for Enhedslisten. Hvis hun læste dagligt, ville hun indse, at det er den ikke.

Desværre bidrager Hanne ikke med en oplysende sjæl.

Gustav Alexander, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Kurt Loftkjær,
Jeg skal ikke spekulere i hvad Hanne Schmidt vælger at tænke - eller måske snarere vælger at undlade at tænke - men det er påfaldende, hvor lidt hun forstår Informations kommentatorer.
Og netop det at læse og kommentere til daglig, er som du er inde på, ret vigtigt for at forstå hvad der egentlig rører sig i 'folkedybet' her på "den mindst ringe" ;-)
Det underminerer debatten at komme med nedladende, skråsikre bandbuller overfor vælgere, partimedlemmer eller kanske især de der er uenige i Enhedslistens projekter.

Eva Schwanenflügel

Måske især anbefalingen om at læse de korrekte bøger, før man var kvalificeret til en debat om Enhedslistens gøren og laden, var strået der knækkede kamelens ryg !

Gustav Alexander, Katrine Damm, Thomas Andersen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Karsten Olesen

Det er ikke en mennneskeret at bo i København

- siger en en embedsmand fra Københavns socialforvaltning.

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2017-12-28-kommune-til-ungt-par-det-er-ikk...

Når embedsmanden siger at det ikke er en menneskeret at
bo i København er det ikke helt rigtigt.

I 1976 ratificerede Danmark retten til en bolig som del af Verdenserklæringen om de økonomiske og sociale rettigheder.

Alligevel optraeder forst og fremmest V-forvaltninger som om denne ratifikation ikke havde fundet sted.

Tilflyttere til udkantskommuner risikerer også diskrimination og boykot som fremmede.

I 1988 blev V-borgmesteren i Hanstholm pålagt dagbøder af Schlüter-regeringen for at nægte bistandshjælp som pressionsmiddel.

I København er titusinder af arbejdspladser blevet nedlagt siden 1970erne uden at nye er oprettet, bl. a. på Amager og Nørrebro.

Men siden Weidekamp har politikerne - i stedet for at prøve at vende denne udvikling – forværret problemerne ved at forfølge de ramte bolig- og arbejdssøgende.

Denne politik er formuleret - og gentaget - af V ved adskillige lejligheder siden

og svarer til at gøre fejlen til en "ny normal".

Jobcentrets politik svarer altså til den, som Hanstholmborgmesteren i 1988 blev pålagt dagbøder for.

Steffen Gliese

Alle ligger under for arbejdsreligionen i stedet for at forsøge at skabe et fungerende og socialt afbalanceret samfund, hvor få har for meget og færre for lidt.
http://www.eftertrykket.dk/2017/09/18/der-er-kun-en-gud-og-det-er-arbejdet/