Nyhed
Læsetid: 4 min.

Selv om 78-årige Mary er hjælpeløs, har hun ikke været syg nok til humanitært ophold. Efter menneskeretsdom vil advokat rejse sagen på ny

Inger Støjberg har lovet, at hendes ministerium efter principiel dom fra Menneskeretsdomstolen fra 2016 vil gennemgå sager, hvor der tidligere er givet afslag på humanitær opholdstilladelse, og hvor udlændingen fortsat befinder sig i Danmark. Advokat Bjarne Overmark vil nu bede ministeriet om at genoptage sagen om 78-årige Mary fra Sri Lanka
78-årige Mary Mangalaraja fra Sri Lanka lider af en lang række sygdomme. Alligevel har myndighederne ikke fundet den ældre kvinde syg nok til at få humanitært ophold.

78-årige Mary Mangalaraja fra Sri Lanka lider af en lang række sygdomme. Alligevel har myndighederne ikke fundet den ældre kvinde syg nok til at få humanitært ophold.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
22. januar 2018

Kraftnedsættelse og lammelse i venstre side på grund af en hjerneblødning i 2007, inkontinens i forhold til urin og afføring, diabetes, forhøjet blodtryk, astma, kredsløbsproblemer, depression, angst, synshallucinationer, knogleskørhed, meget svær slidgigt i hofte, knæ, ryg og nakke, degenerative lidelser i ryggen, sengeliggende på grund af smerter, ingen tænder og behov for personlig og praktisk hjælp til alt.

Sådan lyder – i kort form – lægernes beskrivelse af 78-årige Mary Mangalaraja fra Sri Lanka. Alligevel har myndighederne hidtil ikke fundet den ældre kvinde syg nok til at få humanitært ophold:

»Ministeriet har herved lagt vægt på, at Deres klient ikke lider af en fysisk eller psykisk sygdom af meget alvorlig karakter,« skrev Fagkontoret for Humanitært Ophold og Udsendelser tilbage i oktober 2011 til kvindens advokat.

Siden Mary Mangalaraja kom til Danmark i efteråret 2010 og fik afslag på familiesammenføring med sin datter, Issabel Jeyekumar, der fik dansk statsborgerskab i 2000, har hun boet i et værelse i datterens parcelhus lidt uden for Randers.

Næsten hele døgnet tilbringer den ældre kvinde i den plejeseng, som Randers Kommune har stillet til rådighed.

Ikke grundlag for ændret vurdering

To gange siden har datteren anmodet om at få genoptaget sagen om humanitær opholdstilladelse, men både i 2013 og 2014 har ministeriet afvist en fornyet behandling med, at der ikke var tilgået væsentlige nye oplysninger i sagen. At den ældre kvinde var inkontinent, brugte ble og havde andre »almindelige aldersbetingede lidelser« kunne efter ministeriets praksis »ikke i sig selv« begrunde en humanitær opholdstilladelse, skrev fagkontoret således i sit afslag juni 2014.

Folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V), der er valgt i Randers, var ikke enig i, at den ældre kvinde burde udvises.

»Personligt mener jeg, at sådan en person selvfølgelig skal have mulighed for at få hjælp her i Danmark,« udtalte han således til DR Østjylland.

Også asylchef i Dansk Flygtningehjælp Eva Singer kritiserede afslaget: »Man tager hvert enkelt forhold for sig, og så siger man, at det i sig selv ikke er nok. Men man ser ikke på helheden, man ser ikke på, hvordan den kumulative effekt af de her mange forskellige forhold påvirker den enkeltes livskvalitet,« sagde hun.

Siden da har såvel Udlændingestyrelsen som Udlændingenævnet haft lejlighed til at vurdere, om Mary Mangalarajas situation, herunder også hendes helbredstilstand, alligevel kunne føre til en opholdtilladelse efter en anden bestemmelse i udlændingeloven, hvor en opholdstilladelse kan gives, hvis »ganske særlige grunde« taler for det.

Begge instanser har dog vurderet, at der ikke i den ældre kvindes sag var sådanne »ganske særlige grunde«.

Udlændingenævnet vurderer således, at når ministeriet har givet afslag på humanitær opholdstilladelse i juni 2014, så kan den ældre kvindes svækkede helbredstilstand ikke føre til en opholdstilladelse af »ganske særlige grunde«.

»Det forhold, at der er sket en vis forværring i Deres moders helbredsforhold siden afslaget,« skriver Udlændingenævnet i det seneste afslag fra februar 2017, »kan ikke i sig selv føre til en ændret vurdering.«

Den ældre kvinde er derfor pålagt »straks« at udrejse.

Anders Rye Skjoldjensen

Sagen rejses på ny

I kølvandet på den såkaldte Paposhvili-dom, som blev afsagt af Den Europæiske Menneskeretsdomstol i december 2016, har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) meddelt Folketinget, at flere tidligere afslag på humanitær opholdstilladelse nu vil blive gennemgået.

»Det kan være sager, hvor folk har været i udsendelsesposition meget længe, og hvor de helbredsforhold, der oprindeligt forelå i sagen om humanitært ophold, ikke længere er de samme,« skriver ministeren i et svar til Udlændinge- og Integrationsudvalget.

Som Information tidligere har beskrevet, bør Paposhvili-dommen ifølge flere juridiske eksperter føre til en liberalisering af den meget stramme danske praksis for tildeling af humanitære opholdstilladelser, som hidtil har været gældende. Det vil nemlig ikke længere være tilstrækkeligt, hvis danske myndigheder undersøger, om der er generel adgang til den nødvendige medicin og behandling, hvis en alvorligt syg udsendes til sit hjemland.

Så hvis der rejses tvivl herom, skal myndighederne ifølge dommen foretage en nøjere undersøgelse af, om der også reelt er adgang til den nødvendige behandling. I den forbindelse skal myndighederne undersøge prisen på behandlingen, den geografiske afstand til behandlingen samt mulighederne for at få hjælp til alvorligt syge fra familie og netværk.

Allerede forud for den første ansøgning om humanitær opholdstilladelse i 2011 havde Mary Mangalarajas advokat rejst en sådan tvivl. Det fremgår det af afslaget fra oktober 2011:

»Det oplyste om, at der er meget ringe behandlingsmuligheder for Deres klient i hjemlandet uden økonomiske midler, kan ikke føre til et ændret resultat,« skrev Fagkontoret i afslaget.

På det tidspunkt – før Paposhvili-dommen – var en sådan nøjere undersøgelse ikke en del af den gældende danske praksis, men Fagkontoret forklarede i afslaget, at fordi den ældre kvinde ikke blev anset for tilstrækkelig syg til at kunne få humanitært ophold, havde ministeriet ikke fundet anledning til at undersøge behandlingsmulighederne nærmere.

Advokat Bjarne Overmark vil nu skrive til Udlændinge- og Integrationsministeriet og med henvisning til Paposhvili-dommen bede om at få genoptaget behandlingen af humanitær opholdstilladelse til Mary Mangalaraja.

»Hvis embedsmændene i ministeriet så hende, ville de ikke være i tvivl, for hun er fuldstændig hjælpeløs. Hun kan nærmest ikke bevæge sig og dårligt nok kommunikere,« siger Bjarne Overmark og fortsætter:

»Der har tidligere været optræk til at sende hende ud, men jeg tror simpelthen ikke, at danske betjente kan få sig selv til at gøre det. Min klient er helt uden netværk, der kan tage sig af hende i Sri Lanka, så jeg ved ikke, om man forestiller sig, at hun bare kan sættes af i lufthavnen i hovedstaden Columbo i Sri Lanka,« tilføjer Bjarne Overmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Den vurdering af syge Mary falder helt i hak med sagsbehandlingen af kræftsyge Solveig, som døde forleden dag.
Forinden havde kommunen vurderet at hun skulle i arbejdsprøvning, selvom hun lå som udmagret kemoterapi-patient.
Skive kommune har opfundet en ny variant af kontrol-regime; alle der melder sig syge skal møde op hos en sygeplejerske for at blive, ja, sygemeldt.

Johanna Haas, Margit Tang, Karsten Lundsby, Tue Romanow, Anne Eriksen, Anne Koed Westergaard, Jørn Andersen, Henrik L Nielsen, Katrine Damm og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Der kommer nok snart en lov, der gør det forbudt at være syg.

Johanna Haas, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Tue Romanow, Anne Eriksen, Anne Koed Westergaard, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Henrik L Nielsen, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Regeringen må jo have en opfattelse af, at man kun kan blive syg, hvis man går på arbejde. Det er der så også en del der gør, så den er sikkert god nok.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Ja, i Skive har man styr på det...
Man skal møde før klokken 9:00 og kan så gå hjem i seng igen (tage bussen?)
Det værste er, at det ser ud til, at det ikke er ulovligt. Åbenbart har man ikke haft fantasi til at forudse det?

Lars Bo Jensen

Hvis arbejde er så sundt, så giv det til de syge.

Peter Sterling

Jeg forsøger virkeligt af finde ud af, hvad der er galt med disse mennesker i integrationsministeriet, men det er mig umuligt at forstå dem.

Fagkontoret for Humanitært Ophold, Ankestyrelsen, Integrationsministeriet osv. Er der nogen som kan levere links til artikler, som kan kaste lys over, hvor det er gået galt i disse menneskers liv?

Er der en psykiater tilstede? Ministerierne må da omgående screenes for sociopati. Eller er hele toppen af Danmark efterhånden inficeret? Hallo, er der stadigt væk normale mennesker derude?

Johanna Haas, Margit Tang, Britt Skardhamar, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Peter Sterling: tak for din kommentar, der emmer af en sjælden medmenneskelighed. Blot bør man retfærdigvis huske, at det ikke er sagsbehandlerne og deres personlige forhold, den er gal med; de administrerer efter de love, som Folketinget vedtager. Til at hjælpe sig har de praksisnotater, der,
fastlægger praksis, dvs. de retningslinjer, der sagsbehandles efter. Disse praksisnotater er offentlige tilgængelige, hvis man fx. googler, men kort fortalt har Danmark siden lovændringerne i 2010 haft humanitært ophold af navn, men ikke af gavn. Mange horrible eksempler på afslag har været fremme i medierne siden 2010, men folk reagerer på den konkrete sag, hvis de reagerer, og ikke på systemet; mange bliver ved, at stemme på partier, der bliver ved at tale om "stramninger" og "fasthed" og "robusthed" og den slags. Det gælder borgerlige partier, DF og i ekstrem grad Socialdemokratiet. Borgerne / vælgerne må efterhånden vide, at "Udlændingestramninger" ser ud som afslag på humanitært ophold til mennesker, der er i Danmark og er lige så syge og lige så afhængige af andre menneskers hjælp og omsorg for at overleve, som Mary er.
Det er sådan set ikke sagsbehandkerne i ministeriet, den er gal med....