Læsetid: 2 min.

Begmand til politiet: Nyhedsformidling vigtigere end ordenspåbud

Politiken-fotografen Martin Lehmann gjorde i september 2015 ret i at trodse politiets påbud om at forlade den sønderjyske motorvej, da hundredvis af flygtninge vandrede mod nord, har Retten i Sønderborg afgjort
Politiken-pressefotograf blev anholdt og ført væk af politiet, da han den 9. september 2015 nægtede at forlade den sønderjyske motorvej, hvor flere hundrede flygtninge og migranter vandrede mod nord. Retten i Sønderborg konkluderede i går, at det var i orden, at Martin Lehmann trodsede politiets påbud om at forlade motorvejen.

Politiken-pressefotograf blev anholdt og ført væk af politiet, da han den 9. september 2015 nægtede at forlade den sønderjyske motorvej, hvor flere hundrede flygtninge og migranter vandrede mod nord. Retten i Sønderborg konkluderede i går, at det var i orden, at Martin Lehmann trodsede politiets påbud om at forlade motorvejen.

Ernst van Norde

23. januar 2018

Hensynet til nyhedsformidlingen var vigtigere end hensynet til politiets ønske om at få pressefolk til at fjerne sig, da flere hundrede flygtninge den 9. september 2015 gik mod nord i det østlige spor på den sønderjyske motorvej ved Aabenraa.

Det har en domsmandsret i Sønderborg afgjort mandag, og den dengang kortvarigt anholdte Politiken-fotograf Martin Lehmann skal derfor ikke betale nogen bøde, ligesom statskassen betaler for sagens omkostninger.

Selv om domsmandsretten finder, at politiets påbud til de tilstedeværende pressefolk om at forlade motorvejen og i stedet søge at dække begivenheden fra broer eller tilstødende marker var »tilstrækkelig begrundet og givet med rette«, så må påbuddet »i en situation som den pågældende« afvejes i forhold til hensynet til nyhedsformidlingen.

Med henvisning bl.a. til en tidligere højesteretsdom fra 1994, der betoner vigtigheden af mediernes mulighed for at skildre begivenheder, der angår emner af offentlig interesse, og som skønnes at have en sådan nyheds- og informationsværdi, at de bør omtales, fandt retten altså, at politiets ønsker om at få ryddet motorvejen måtte vige.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Svend Erik Sokkelund
  • Eva Schwanenflügel
  • Tommy Clausen
  • Niels Duus Nielsen
  • Hans Larsen
  • Oluf Husted
Svend Erik Sokkelund, Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

David Joelsen

Imponerende at der ved sådan en stor aktion er 3 politifolk at afsætte på en enkel journalist! Der er jo næsten Tibetiske forhold :-)

Johanna Haas, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

En meget tilfredsstillende og velbegrundet dom - og endnu en dokumentation af, at politiet savner respekt for borgerrettigheder og mangler proportionssans.

Det er ikke sært, at befolkningens respekt for politiet kan ligge på et lille sted.

Johanna Haas, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Povl Jensen, Svend Erik Sokkelund, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Lindegaard, Eva Schwanenflügel, Arne Lund og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Er der nogen der forventer, at politiet vil rette sig efter dommen - næste gang?

Johanna Haas, Karsten Lundsby, Torben Lindegaard, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det virker noget mærkværdigt at anholde en tilfældig fotograf, når hele begivenheden var så massivt dækket. Men man ville åbenbart statuere et eksempel, når nu fotografen nægtede at 'adlyde ordre'.
I det hele taget var dagen præget af tilfældige tiltag og sporadiske forsøg på at inddæmme flygtningene ved magtanvendelse. Heldigvis blev det ikke til mere end små konfrontationer.
Den civile ulydighed var også ret markant, da mange spontant kørte afsted for at fragte flygtninge nordpå, bla Lisbeth Zornig, som senere fik en ret heftig bøde for 'menneskesmugling'.
Det er glædeligt at dommen var til fordel for fotografen, en helt rigtig beslutning i offentlighedens interesse.

Johanna Haas, Karsten Lundsby, David Joelsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Godt vi har dommere, der skrider ind overfor den overdrevne og aggressive magtmentalitet, som har domineret politiet siden Fogh's "FBI" reform.

Johanna Haas, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Svend Erik Sokkelund, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

.... og vi kan endnu en gang konstatere, at Politiet er fuld af løgn.

Arne Lund, Johanna Haas og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar