Nyhed
Læsetid: 2 min.

Begmand til politiet: Nyhedsformidling vigtigere end ordenspåbud

Politiken-fotografen Martin Lehmann gjorde i september 2015 ret i at trodse politiets påbud om at forlade den sønderjyske motorvej, da hundredvis af flygtninge vandrede mod nord, har Retten i Sønderborg afgjort
Politiken-pressefotograf blev anholdt og ført væk af politiet, da han den 9. september 2015 nægtede at forlade den sønderjyske motorvej, hvor flere hundrede flygtninge og migranter vandrede mod nord. Retten i Sønderborg konkluderede i går, at det var i orden, at Martin Lehmann trodsede politiets påbud om at forlade motorvejen.

Politiken-pressefotograf blev anholdt og ført væk af politiet, da han den 9. september 2015 nægtede at forlade den sønderjyske motorvej, hvor flere hundrede flygtninge og migranter vandrede mod nord. Retten i Sønderborg konkluderede i går, at det var i orden, at Martin Lehmann trodsede politiets påbud om at forlade motorvejen.

Ernst van Norde

Indland
23. januar 2018

Hensynet til nyhedsformidlingen var vigtigere end hensynet til politiets ønske om at få pressefolk til at fjerne sig, da flere hundrede flygtninge den 9. september 2015 gik mod nord i det østlige spor på den sønderjyske motorvej ved Aabenraa.

Det har en domsmandsret i Sønderborg afgjort mandag, og den dengang kortvarigt anholdte Politiken-fotograf Martin Lehmann skal derfor ikke betale nogen bøde, ligesom statskassen betaler for sagens omkostninger.

Selv om domsmandsretten finder, at politiets påbud til de tilstedeværende pressefolk om at forlade motorvejen og i stedet søge at dække begivenheden fra broer eller tilstødende marker var »tilstrækkelig begrundet og givet med rette«, så må påbuddet »i en situation som den pågældende« afvejes i forhold til hensynet til nyhedsformidlingen.

Med henvisning bl.a. til en tidligere højesteretsdom fra 1994, der betoner vigtigheden af mediernes mulighed for at skildre begivenheder, der angår emner af offentlig interesse, og som skønnes at have en sådan nyheds- og informationsværdi, at de bør omtales, fandt retten altså, at politiets ønsker om at få ryddet motorvejen måtte vige.

Retten finder nemlig, at begivenheden »havde såvel stor national som international interesse, idet hele det europæiske Schengen-samarbejde var under voldsomt pres og med risiko for et egentlig sammenbrud«.

I retten har Martin Lehmann og andre journalister, der har afgivet forklaring som vidner, forklaret, at de reelt følte sig afskåret fra at lave en fyldestgørende og professionel dækning af de vandrende flygtninge, hvis de skulle gøre det fra motorvejsbroer, i rabatten eller fra de tilstødende marker.

»Det var ikke svært at se, at vi her stod midt i et stykke danmarkshistorie med 300 flygtninge på en dansk motorvej. Med min erfaring vurderede jeg, at jeg ikke fagligt kunne forsvare at forlade stedet,« forklarede Martin Lehmann ifølge Ritzau. Han nægtede derfor at følge påbuddet og blev siden anholdt og sigtet for at have overtrådt ordensbekendtgørelsen.

Hverken til gene for sikkerheden eller politiets arbejde

En operationsleder fra Sønderjysk Politi forklarede i retten, at politiet ønskede motorvejen tømt for mennesker, og at politiet havde oplevet det sådan, at de tilstedeværende fotografer og journalister fik de vandrende flygtninge til at opføre »et show« til ære for pressefolkene.

Bl.a. skulle flygtningene være gået ind på en majsmark for at spise majs, selv om politiet forinden havde sørget for at forsyne gruppen med madpakker og vandflasker. Dertil kom, stadig følge politiet, hensynet til pressefolkenes egen sikkerhed, idet der blev kastet vandflasker ud fra motorvejsbroer, og det kunne derfor være farligt at opholde sig på vejen.

Domsmandsretten understreger, at de tilstedeværende pressefolk efterkom politiets anvisninger og på ingen måde var til gene hverken for sikkerheden eller for politiets arbejde, og at gruppen af flygtninge vandrede mod nord i flere timer uden kontroverser eller konflikter af nogen art. Eller næsten uden, for retten anerkender, at der »opstod lidt tumult, da politiet ville have en mand med et udmattet barn ind i en bus«.

Dermed bekræfter retten, hvad Information tidligere har dokumenteret, nemlig at det ikke var korrekt, når Sønderjysk Politi over for offentligheden havde tilkendegivet, at der på »intet tidspunkt (blev) anvendt magt over for gruppen«, fordi politiet »ikke ønskede at anvende magt over for en sårbar gruppe af mennesker«. På flere fotos fra begivenheden kunne Information således vise, hvordan politiet havde anvendt magt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Imponerende at der ved sådan en stor aktion er 3 politifolk at afsætte på en enkel journalist! Der er jo næsten Tibetiske forhold :-)

Johanna Haas, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

En meget tilfredsstillende og velbegrundet dom - og endnu en dokumentation af, at politiet savner respekt for borgerrettigheder og mangler proportionssans.

Det er ikke sært, at befolkningens respekt for politiet kan ligge på et lille sted.

Johanna Haas, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Povl Jensen, Svend Erik Sokkelund, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Lindegaard, Eva Schwanenflügel, Arne Lund og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Er der nogen der forventer, at politiet vil rette sig efter dommen - næste gang?

Johanna Haas, Karsten Lundsby, Torben Lindegaard, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det virker noget mærkværdigt at anholde en tilfældig fotograf, når hele begivenheden var så massivt dækket. Men man ville åbenbart statuere et eksempel, når nu fotografen nægtede at 'adlyde ordre'.
I det hele taget var dagen præget af tilfældige tiltag og sporadiske forsøg på at inddæmme flygtningene ved magtanvendelse. Heldigvis blev det ikke til mere end små konfrontationer.
Den civile ulydighed var også ret markant, da mange spontant kørte afsted for at fragte flygtninge nordpå, bla Lisbeth Zornig, som senere fik en ret heftig bøde for 'menneskesmugling'.
Det er glædeligt at dommen var til fordel for fotografen, en helt rigtig beslutning i offentlighedens interesse.

Johanna Haas, Karsten Lundsby, Daniel Joelsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Godt vi har dommere, der skrider ind overfor den overdrevne og aggressive magtmentalitet, som har domineret politiet siden Fogh's "FBI" reform.

Johanna Haas, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Svend Erik Sokkelund, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

.... og vi kan endnu en gang konstatere, at Politiet er fuld af løgn.

Arne Lund, Johanna Haas og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Tjah, politiet burde have renset motorvejen for ALLE mennesker, meget hurtigere.