Den danske regering ser umiddelbart positivt på et forslag fra Europa-Parlamentet, der har til formål at forhindre eksport af overvågningsteknologi til undertrykkende regimer.
Det skriver erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i en kommentar til Information.
»Det er positivt, at der med Europa-Parlamentets afstemning nu er skabt momentum i forhandlingerne i Bruxelles. Ministeriet er ved at nærlæse parlamentets forslag, men overordnet ser jeg forslaget som et skridt i den rigtige retning i forhold til at styrke kontrollen med overvågningsudstyr og samtidig skabe mere præcise fælles regler for europæiske virksomheder,« skriver Brian Mikkelsen.
Forslaget, der i sidste uge blev vedtaget med et flertal på 571 stemmer for og 29 imod, vil gøre det obligatorisk for EU-landene at afslå eksporttilladelse til lande, hvor det er »sandsynligt«, at udstyret vil blive brugt til »alvorlige krænkelser af menneskerettighederne«. Desuden vil det tvinge medlemsstaterne til at være åbne om, hvem de eksporterer til.
Med afstemningen i sidste uge har både EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet nu udtrykt klar vilje til at skærpe reglerne. Det er dog ikke sikkert, at forslaget går igennem i den form, Europa-Parlamentet ønsker. Det afhænger af forhandlinger med ministerrådet, og her er flere lande skeptisk indstillet.
Salg til Saudi-Arabien
Brian Mikkelsen skriver til Information, at han efter Europa-Parlamentets afstemning er »fortrøstningsfuld i forhold til de kommende forhandlinger«, og at han »håber, at også rådet snart kan nå til enighed«.
»Jeg kan i den forbindelse bekræfte, at Danmark forsøger at spille en så aktiv og konstruktiv rolle som muligt,« skriver han.
Det har ikke været muligt at få et egentligt interview med ministeren om sagen.
Nye og strammere regler kan få stor betydning for Danmark. Som Information tidligere har afsløret, har skiftende danske regeringer godkendt salg af masseovervågningsteknologi, der kan opsnappe og kortlægge en hel befolknings færden på internettet, til regimer i lande som Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og Oman.
Sådanne salg vil ifølge Amnesty International og seks andre NGO’er »ikke længere være mulige«, hvis Europa-Parlamentets forslag bliver vedtaget i de kommende forhandlinger med ministerrådet.
EU’s ministerråd forventes ifølge handelskommissær Cecilia Malmström at blive enige om, hvordan de ser på forslaget om strammere regler, og hvilke ændringsforslag de eventuelt har, i løbet af det kommende halve år. Herefter skal kommissionen, parlamentet og rådet forhandle den endelige lovtekst på plads.
En ny lovgivning ventes at blive vedtaget i slutningen af 2018 eller starten af 2019 og vil være direkte gældende i alle EU’s medlemslande.
Overvågning: Made in Denmark
Siden Det Arabiske Forår, hvor aktivister brugte internettet til at kæmpe deres frihedskamp, har Mellemøstens autoritære regimer brugt store summer på at sikre sig, at noget lignende ikke kan ske igen. Flere steder i regionen er det førhen relativt uregulerede cyberspace nu under nærmest total kontrol. Og en del af den teknologi, der gør det muligt, kommer fra Danmark.
Seneste artikler
Ny lovgivning vil tvinge EU-landes salg af overvågningsudstyr til diktatorer frem i lyset
17. april 2021Efter afsløringer i blandt andet Information kommer der nu ny EU-lovgivning, der skal forhindre, at europæisk overvågningsteknologi bidrager til undertrykkelse i diktaturstater. Organisationer kritiserer lovgivningen for ikke at være stærk nok, men fremhæver, at den vil føre til større åbenhedNår det handler om våbeneksport, er reglerne åbenbart til for at blive brudt
19. maj 2020Danmark og de øvrige EU-lande har forpligtet sig til ikke at eksportere våben og overvågningsudstyr til lande, hvor der er en klar risiko for krænkelser af menneskerettighederne. Alligevel sker det gang på gangDansk våbensalg til Saudi-Arabien får lov at fortsætte trods regeringens eksportstop
18. juni 2019Rigspolitiet afviser Udenrigsministeriets anbefaling om at tilbagekalde tilladelser til eksport af militært udstyr til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. Dermed kan danske virksomheder fortsat sælge til landene – trods mistanke om krigsforbrydelser og VLAK-regeringens beslutning om et eksportstop
Det er da positivt, men man frygter det bare er spil fra galleriet, som det oftest er. Pengemagten vinder mere og mere over demokratiet... grådigheden vinder over etikken.