Baggrund
Læsetid: 7 min.

CEPOS-direktør: ’Liberal Alliance har spillet sine kort dårligt’

Efter at regeringen i går måtte opgive alle planer om en ambitiøs skattereform, står Liberal Alliance endnu engang tilbage som den store taber. Partiet møder kritik fra flere liberale stemmer: De mange ultimative krav har ikke virket, og nu ligner partiet efterhånden alle de andre borgerlige partier
Da statsminister Lars Løkke Rasmussen i går aflyste regeringens planlagte skattereform, var det endnu et sviende nederlag til Liberal Alliance.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen i går aflyste regeringens planlagte skattereform, var det endnu et sviende nederlag til Liberal Alliance.

Nanna Navntoft

Indland
10. januar 2018

Liberal Alliance står tilbage som den helt store taber, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen i går aflyste regeringens planlagte skattereform. Det var ifølge statsministeren ikke muligt at nå et kompromis imellem regeringens ønsker på skatteområdet og Dansk Folkepartis krav på udlændingeområdet.

Liberal Alliance har adskillige gange stillet ultimative krav om skattelettelser, men heller ikke denne gang førte nederlaget til, at partiet gjorde alvor af truslerne.

Men ifølge formanden for Liberal Alliances Ungdom, Søren Nielsen, burde partiet snart tage konsekvensen af de manglende liberale sejre og trække sig fra regeringen.

»Jeg så gerne, at Liberal Alliance trådte ud af regeringen, så der kunne være en klar borgerlig stemme, der fortalte, hvad der egentlig er borgerlig politik. Det kan man ikke rigtigt gøre i regering, hvor man bliver nødt til at danse efter Dansk Folkepartis fløjte,« siger han.

»Man mangler at føre den værdikamp, hvor man overbeviser danskerne om, at skattesystemet er uretfærdigt indrettet, og om, hvordan velfærdsstaten ikke hjælper de mest udsatte, men kun middelklassen. Den kamp kan man ikke tage, når man er blevet en del af regeringssystemet.«

Søren Nielsen anerkender, at man har opnået nogle positive resultater ved regeringsdeltagelsen. Der var gode liberale ting i erhvervspakken, og også på skoleområdet er det lykkedes at få liberale mærkesager igennem. Men prisen har været, at man har opgivet de store dagsordener, der grundlæggende rykker samfundet i en mere liberal retning. Noget, partiet var langt bedre til, dengang det sad i opposition.

»Man skal finde tilbage til, hvad der egentlig er de liberale kampe at kæmpe. Den største liberale sejr, der har været, var Joachim B. Olsens kamp omkring Fattig-Carina. Her fik man efterfølgende alle partier undtagen Enhedslisten til at stemme for forringelser af kontanthjælpen,« siger Søren Nielsen.

»Man sagde: Det kan ikke være meningen, at det ikke kan betale sig for de her mennesker at tage et arbejde, når de får mere end rigeligt af andre menneskers penge. Det er en kamp, man vandt, mens Helle Thorning-Schmidt sad som statsminister, så man kan sagtens vinde en masse, selv om man ikke sidder i regering. Det er det, vi skal tilbage til.«

Liberal Alliances skattetrusler

Liberal Alliance har i flere år truet en borgerlig regering på livet, hvis ikke skatten blev lettet.

2013: »I kommer til at bide til bolle«

I 2013 holdt partileder Anders Samuelsen et oplæg for en flok unge liberale. Arrangementet blev filmet og lagt ud som video på YouTube. Her lød det blandt andet: »Når Liberal Alliance får de afgørende mandater, vil vi afskaffe topskatten, og vi vil sænke indkomstskatten til maksimalt 40 procent.«

»Vi vil halvere selskabsskatten. Vi vil forhøje beskæftigelsesfradraget markant.«

»Vi vil en gang for alle stoppe den evige vækst i det offentlige forbrug, og vi vil lægge en plan for en langsigtet slankekur i det offentlige.«

»Æd den. Også Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti. I kommer til at bide til bolle på det her.«

2015: Stålsatte øjne

Allerede inden Lars Løkke Rasmussen (V) havde dannet sin regering efter folketingsvalget i 2015, kom Samuelsen med en slet skjult trussel over for den kommende statsminister. På spørgsmålet om, hvorvidt han var stålsat nok til at pege på Mette Frederiksen (S), hvis Løkke ikke leverede en markant lettelse i topskatten, svarede Samuelsen under regeringsdannelsen:

»Du kan selv se mig i øjnene og se, hvor stålsat jeg er.«

2016: Deadline - Grundlovsdag

Da Løkke dannede sin smalle Venstre-regering, lød det i regeringsgrundlaget, at regeringen havde en ambition om at sænke skatten på sidst tjente krone med fem procentpoint. Kom der ikke skattelettelser inden grundlovsdag 2016, skulle der være valg igen, sagde Samuelsen i januar samme år:

»Hvis regeringen ikke lever op til regeringsgrundlaget, hvor der står, at der skal komme skatteforhandlinger i foråret, så kan vi heller ikke garantere, at regeringen sidder efter grundlovsdag.«

2016: Deadline rykkes til jul

Måneden efter udskød han den deadline til julen 2016:

»Vi ved til jul, om vi får valg eller reformer. Vi har et land, vi skal redde, som har store problemer,« sagde Samuelsen i februar 2016 til Jyllands-Posten.

Kilde: Ritzau

De ligner V og K

Ved at blive i regeringen efter det nyeste nederlag har Liberal Alliance gjort det stik modsatte af, hvad ungdomsformanden efterlyser. Man er blevet endnu mere som alle de andre partier, påpeger den borgerligt liberale politiske kommentator Jarl Cordua.

»De ligner nu fuldstændigt Venstre og De Konservative. Der var ikke nogen hemmelig opskrift på, hvordan man kunne lirke Dansk Folkeparti op og få dem til at æde nogle skattelettelser. Det har de ellers fortalt vælgerne, og det var hovedårsagen til at stemme på dem. Nu sidder man i samme situation, hvor man fører ’socialdemokratisk’ politik ligesom alle de andre,« siger han.

»Det er svært at sidde og tale om revolution, når man sådan set bare er blevet et parlamentarisk parti, der samarbejder stille og roligt lige som alle andre partier på Christiansborg.«

Liberal Alliance forsøgte sig ellers med en meget ukonventionel parlamentarisk strategi med klare løfter til vælgerne om topskattelettelser, ultimative krav i forhandlingerne og en stædig insisteren på, at de nok skulle vinde til sidst. Men ingen af delene virkede.

»De har stadigvæk synspunkter, der adskiller sig fra de andre partier, men der er ikke en ny måde at bedrive politik på, som Anders Samuelsen ellers sagde. Tværtimod står han tilbage som Monthy Pythons skøre ridder, der har fået hugget både arme og ben af og insisterer på, at han har vundet,« siger Jarl Cordua.

Direktør i CEPOS Martin Ågerup peger også på, at den alternative parlamentariske strategi bestemt ikke har gavnet partiet.

»Liberal Alliance har spillet sine kort dårligt,« siger han.

»Hvis de, da de trådte ind i regering, havde startet med at forhandle sig til en skatteaftale, hvor de havde givet sig på nogle af de ting, som de så efterfølgende har måttet give sig på drypvis, så er der ingen tvivl om, at vi kunne have fået en meget interessant skatteaftale.«

Intet har virket

I stedet fik man ifølge Martin Ågerup et forløb, hvor Liberal Alliance hele tiden måtte give indrømmelser uden at få noget igen. Man prøvede at presse på for lettelser i topskatten, man prøvede at rykke på grænsen for, hvornår man skal betale topskat, man prøvede at lette på marginalskatten ved at at fjerne jobfradraget, og til sidst gik man helt væk fra at forsøge at lette i toppen. Men intet af det har virket.

»Liberal Alliance har på det ene punkt efter det andet givet efter for Dansk Folkeparti i forventning om at få noget den anden vej. Men mekanismen har tydeligvis været den stik modsatte. Hver gang Liberal Alliance har trådt et skridt i retning af Dansk Folkeparti, har Dansk Folkeparti trådt et skridt baglæns,« siger Martin Ågerup.

»Det er en meget betændt forhandlingssituation. Og derfor står vi over for en regering i dyb krise, fordi de har et støtteparti, der tilsyneladende ikke vil den her regering.«

CEPOS-direktøren peger på, at der da har været liberale sejre undervejs. Taxa-aftalen var trods alt en liberalisering, og transportminister Ole Birk Olesens planer for at privatisere dele af DSB ser også lovende ud. Når nu det ikke ser ud til at lykkes på skatteområdet, skal der meget mere af den slags til, hvis det skal give mening for Liberal Alliance at være i regering.

»Deres argument for at blive i regering er, at så har man initiativretten. Nu skal de vise, at der er en værdi i det. Det kan være ændringer, der ikke synes af så meget på kort sigt, men som kan vise sig at være det på lang sigt,« siger Martin Ågerup.

»Hvis de skal blive siddende i regering, så skal de have nogle ideer om nogle meget skarpe initiativer, der vil gøre en forskel. Enten her og nu eller på længere sigt strukturelt. Der synes jeg, at vi har set alt, alt for få initiativer fra Liberal Alliances ministre.«

Liberal Alliances skattetrusler - fortsat

2016: Ultimativt krav

Efter sommerferien præsenterede Løkke sin helhedsplan for dansk økonomi frem til 2025. Men forhandlingerne strandede på LA's ultimative krav om topskattelettelser og Dansk Folkepartis lige så ultimative afvisning. I november 2016 inviterede Løkke Liberal Alliance og Konservative med i regeringen. Dermed droppede Samuelsen det ultimative krav om topskattelettelser.

I regeringsgrundlaget er der i stedet en generel målsætning om, at »topskatten skal spille en langt mindre rolle end i dag«.

2017: Erkender topskattenederlag

I august 2017 erkendte Samuelsen, at der ikke er flertal for topskattelettelser. Men han lovede samtidig historisk store skattelettelser i VLAK-regeringens skatteudspil.

2017: Truer med ikke at stemme for finanslov

Da regeringen og DF fredag 8. december landede en aftale om finansloven for 2018, lød det fra LA, at regeringspartiet kun ville stemme for finansloven i Folketingssalen, hvis der landede en skatteaftale før jul.

Der kom ingen skatteaftale, men partiet stemte for finansloven alligevel.

Kilde: Ritzau

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Rasmussen

En studie i blåøjethed

Højt på en gren en udenlandsk minister
– sim sala dim bam ba
sala du sala dim –
højt på en gren den måske fagligt mest kompetente i udenrigsministerstolen sad.

Så kom en hæslig pianist
– sim sala dim bam ba
sala du sala dim –
så kom alle tiders største formand for et ikke-borgerligt, ikke-dansk folkeparti hen.

Han skød den stakkels mands fremtidsminde
– sim sala dim bam ba
sala du sala dim –
han skød den frisindede tvangstanke om historisk store skattelettelser ned.

Nu er den stakkels allierede liberallende
– la la la la la
la la la la –
nu er taburetklæberen Anders Samuelsen død bag øjnene så blå.

...

(Frit efter Johan Ludvig Heiberg, Højt på en gren en krage.)

olivier goulin

De har ikke haft så mange muligheder.
Man kan ikke bluffe med åbne kort.

/O

Det lyder ikke godt. Så hvis nu Lars Seier trækker sponsorstøtten, så er det hensygnende parti virkelig på den. Og ryger de ud af Folketinget, eller bliver de blot halveret, så kan det være, at vi slipper for at høre på Hella Joof, Dennis Nørmark og kuglestøderen. Hvilen befrielsen!

Jan Damskier, Eva Schwanenflügel, Helene Kristensen, Mona Blenstrup, John S. Hansen og ulla enevoldsen anbefalede denne kommentar

Det lyder ikke godt. Så hvis nu Lars Seier trækker sponsorstøtten, så er det hensygnende parti virkelig på den. Og ryger de ud af Folketinget, eller bliver de blot halveret, så kan det være, at vi slipper for at høre på Hella Joof, Dennis Nørmark og kuglestøderen. Hvilen befrielsen!

ulla enevoldsen

Cepos og al deres væsen, al deres spindelvæv har ødelagt det danske samfund, lad dem endelig miste indflydelse eller lad dem 'opbygge' et isoleret samfund på en øde ø i kamp mod hinanden, efter amerikansk 'forbillede'.

Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Helene Kristensen, Egon Stich, John S. Hansen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

Tak for sangen, Lars. Vi prøvede at synge den til morgenmødet, men vi havde altså lidt bøvl med versefødderne ;)

Lars Rasmussen

@ Mikka Tecza

    Hønsefødder og gulerødder og halsen af en svane
    kompositionen af versefødder er blevet min bane.
    Jeg er født i en dansk by og du er født i provinsen
    vil du være min kritiske læser, så vil jeg være din.

Tak i øvrigt for omtalen på det dersens Twitter ☺

Niels Duus Nielsen, Mikka Tecza og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

DF har fået det ligesom de ville have det : ingen historiske skattelettelser, en bovlam statsminister, og et dødsrallende LA. Samtidig har de markeret sig som de sejeste strammere på Borgen, et hint til Nye Borgerlige om, at handsken er taget op til den kommende valgkamp.
Og ja, hvorfor er der ingen andre tænketanke end Cepos man skal høre fra ? Hvor er AE og Cevea?
Det er ligegyldigt hvilken avis eller nyhedsudsendelse man åbner, så toner Aagerup og co. frem med deres forbistrede, overeksponerede, uduelige analyser, og journalisterne springer logrende rundt i hælene på dem med mikrofonerne.

Arne Lund, ulla enevoldsen og Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Lars Rasmussen

P.S.

Jeg har nu ved selvsyn set en video af jeres optræden. Og jeg må jo blankt erkende, at den sang, som I har fået, er totalt usyngelig.

Det siger sig selv, at jeg påtager mig det fulde ansvar herfor. Thi det er jo mig, der kommer her med min mærk'lig sprog, knald i låget, ikke til at forstå. Dette er, selvfølgelig, altsammen min skuld. Mea maxima culpa!

Med ovenstående in mente har jeg nedenfor forsøgt at rette i teksten, således at den rent faktisk kan afsynges. Kursiveringer og bindestreger (-) er brugt til at fremhæve tryk og udtale. Begge ting er dog åbne for andre fortolkninger ☺

    Endnu en studie i blåøjethed

    Højt på en gren en udenlandsmand
    – sim sala dim bam ba
    sala du sala dim –
    højt på en gren den-måske-fagligt-mest
    kompetent' i U-M-stolen sad.

    Så kom en hæslig pianist
    – sim sala dim bam ba
    sala du sala dim –
    så kom al' tiders for(e)mand
    for et udansk fol-ke-parti hen.

    Han skø-ød staklens fremtidsmind'
    – sim sala dim bam ba
    sala du sala dim –
    han skød den frie tvangstanke
    om stor' skat-te-let-tel-ser ned.

    Nu er li-be-ra-lis-ten
    – la la la la la
    la la la la –
    nu er hr. Anders bleven
    død bag øjn-eh-ne så blå.