Interview
Læsetid: 4 min.

DF om støtte til palæstinensiske ngo’er: ’Vi burde have strammet op for mange år siden’

Intet land i verden modtager flere bistandsmidler pr. indbygger end Palæstina, og det er først og fremmest et politisk projekt, hævder Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti, der glæder sig over, at partiets proisraelske holdninger har bredt sig til alle Folketingets borgerlige partier
Dansk Folkepartis europaparlamentariker Anders Vistisen mener, at regeringens nye linje er udtryk for, at dansk politik generelt har bevæget sig i en mere Israel-venlig retning.

Dansk Folkepartis europaparlamentariker Anders Vistisen mener, at regeringens nye linje er udtryk for, at dansk politik generelt har bevæget sig i en mere Israel-venlig retning.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
6. januar 2018

Det er en rigtig god idé, at regeringen nu vil stille hårdere krav til civilsamfundsorganisationer, der modtager dansk udviklingsbistand i Israel og Palæstina. Det mener Anders Vistisen, der er medlem af Europaparlamentet for Dansk Folkeparti.

»Vi burde have strammet op for mange år siden,« siger han.

Regeringen har besluttet at afbryde Danmarks civilsamfundsstøtte til en række ngo’er i Israel og Palæstina, ligesom kravene for at modtage bistand vil blive skærpet. Som beskrevet i Information har der været et voldsomt pres fra Israel op til regeringens afgørelse.

Det bekymrer ikke Anders Vistisen.

»Israel er et demokratisk land. Det er Danmarks tætteste allierede i Mellemøsten og bør behandles som sådan,« siger han og tilføjer med henvisning til sagen om den danskstøttede ngo, WATC, der i foråret opkaldte et kvindecenter efter en palæstinensisk terrorist:

»Terrorforherligelse er ikke noget, man bryder sig om i et land, hvor terroren rammer jævnligt.«

– Ministeriet har ellers frikendt de øvrige 23 ngo’er for at hylde terror?

»Men med denne ene sag har vi i hvert fald kunne konstatere, at kontrollen ikke har været tilstrækkeligt. Og når man har begået en fejl, er det en god øvelse at rette op efterfølgende.«

Afdæmpet israelsk pres

Anders Vistisen mener i øvrigt, at Israels pres har været afdæmpet og diplomatisk sammenlignet med det pres, andre lande tidligere har udsat Danmark for. Som eksempler nævner han, at Rusland lagde massivt pres i sagen om en konference om Tjetjenien, Danmark var med til at afholde, samt det kinesiske pres, der fulgte af, at forskellige statsministre mødtes med Dalai Lama.

»De lande lagde en helt anden og mere intensiv form for pres, hvor de inddrog andre politikområder. Så jeg synes egentligt, at Israel har opført sig tilbageholdende, selv om deres bekymringer i mine øjne er mere berettiget,« vurderer Anders Vistisen.

Han beskriver det israelske pres som en »logisk reaktion« på, at ngo’er, der åbenlyst har modarbejdet Israel, modtager støtte fra allierede lande.

Når Israel er reelt bekymret over Danmarks civilsamfundsstøtte, skyldes det blandt andet, at det også opfattes som en moralsk blåstempling af en ngo, når den modtager dansk støtte. Ngo’erne bruger den europæiske støtte aktivt til at profilere sig, vurderer Anders Vistisen.

»Det er altså afgørende, at vi tænker grundig over, om vi kan stå på mål for de organisationer, vi støtter,« siger han.

»Vi risikerer meget hurtigt at blive spændt for en vogn, vi i virkeligheden ikke kan stå inde for politisk. Det har i hvert fald været tilfældet i Palæstina.«

– Danmark har også hidtil stillet krav til ngo’erne?

»Hvis man forestillede sig, at de havde kaldt det her for Osama bin Laden-centret, havde ramaskriget været ret konkret. Det er totalt uacceptabelt.«

Desuden modtager Palæstina samlet set uforholdsmæssigt store beløb i udviklingsbistand, mener Anders Vistisen. Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) tager altså fejl, når han i Information torsdag hævder, at der mangler »bistandsfagligt belæg« for at afvikle støtten til en række palæstinensiske ngo'er. Det er tværtimod omfanget af den hidtige støtte, der mangler bistandsfagligt grundlag. 

»Hvis målet er at redde flest mennesker eller føre flest ud af fattigdom, modtager Palæstina uproportionelt meget. Så kan man have en politisk holdning om, at det er særligt synd for palæstinenserne, og man derfor skal holde den store tilskudsmølle kørende. Men jeg har svært ved at se, at der skulle være udviklingsfagligt belæg for det,« siger han.

Samarbejde med lobby

Den israelske lobbygruppe, NGO Monitor, har hyldet den danske regering for udmeldingen om, at Danmark vil stille mere vidtgående krav til civilsamfundsorganisationer i Israel og Palæstina fremover og udlagt beslutningen som en direkte konsekvens af deres arbejde.

Anders Vistisen har de seneste år holdt møder med organisationen flere gange årligt, og i sommer var han vært ved en konference arrangeret af NGO Monitor om EU-landes udviklingsstøtte til palæstinensiske organisationer.

»NGO Monitor arbejder på at dokumentere, når ngo’er forherliger terror. Når de har fundet frem til et nyt eksempel, henvender de sig til sådan nogle som mig og spørger, om jeg vil tage det videre til EU-Kommissionen og høre, om det er noget EU kan stå inde for,« siger Anders Vistisen.

Som Information beskrev tidligere på ugen er NGO Monitor blevet kritiseret for at drive smædekampagne mod civilsamfundsorganisationer, der er kritiske over for den israelske regering og fremsætte udokumenterede anklager.

Men Anders Vistisen har ikke selv oplevet, at organisationen har leveret forkerte informationer til ham.

»De udfører et spændende arbejde. I hvert fald hvis man er interesseret i at finde ud af, hvad vores udviklingsbistand i Palæstina konkret bliver brugt på,« siger han.

DF igen avantgarde

Anders Vistisen mener, at regeringens nye linje er udtryk for, at dansk politik generelt har bevæget sig i en mere Israel-venlig retning. Da Dansk Folkeparti blev stiftet, var de det eneste proisraelske parti, hævder han. Dengang var narrativet ellers, at det altid var synd for palæstinenserne.

»I dag fornemmer jeg, at det er blevet en skillelinje mellem venstrefløjen og de borgerlige partier. Jeg kan i hvert fald spore et skred hos Venstre og De Konservative. Men der er da ingen tvivl om, at Dansk Folkeparti og særligt Søren Espersen er og har været den proisraelske stemme i Danmark.«

Serie

Dansk udviklingspolitik i Israel og Palæstina

Kort før jul besluttede regeringen at skærpe betingelserne for Danmarks civilsamfundsstøtte i Israel og Palæstina og afbryde samarbejdet med en række ngo’er. Beslutningen blev truffet på baggrund af en undersøgelse, Udenrigsministeriet havde indledt på Israels opfordring. Regeringen lægger ikke skjul på, at Israel har lagt massivt pres på Danmark i sagen. Spørgsmålet er, om Danmark har været for imødekommende over for Israels pres. Det undersøger Information i denne serie.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Så må Anders Vistisen og DF da være glade for menneskeretsorganisationerne i Israel med måde israelske og palæstinensiske medlemmer som netop arbejder på at dokumentere forholdene. Hvorfor skal de fratages støtte? Ligeledes mener DF, at der bliver mere fredeligt i Israel, hvis den palæstinensiske befolkning udsultes yderligere og fratages endnu flere rettigheder?

Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel, Jørgen Nielsen og A. Andersen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Ngo´erne i Israel og Palæstina udfører ofte livsvigtige projekter, som gør hverdagen lidt nemmere for den indespærrede palæstinensiske befolkning ligesom at Ngo´erne er med til at bygge bro i forståelsen mellem palæstinenserne og jøderne i Israel. Hvis der er nogen Ngo´er, som er med til at understøtte terrorbevægelser, så skal vores støtte naturligvis stoppes omgående. I denne sag, er de pågældende Ngo´ere frikendt for at misbruge deres projekter. Derfor er der ingen grund til at ophøre med at støtte dem. Begrebet pro israelsk er en rigtig DF kliche, som skal retfærdigøre DF´s synspunkter. Der findes faktisk borgere i staten Israel herunder også jøder, som er meget kritiske overfor den israelske bosættelsespolitik på Vestbredden og overfor undertrykkelsen af palæstinenserne i de besatte områder.

Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Jørgen Nielsen, Tina Larsen, Sus johnsen, Viggo Okholm og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Støtten skulle øges, så de som har en Pro-sameksistens dagsorden kan komme ud til flere. Det ville spare årevis af støtte.
De vestlige lande er som drevet af en usynlig ånd, der med utallige krige imod tyranner og ufrie folk, har et blind øje for palestinensernes lidelser og Israels utallige, vedvarende krænkelser.
En israelsk show vært, som nu arbejder på Israels avis Haaretz, har lavet denne morsomme og glimrende erkendelse. Den bygger på Bibis tale til iranerne for et par dage siden, og viser ikke blot Israels, men også vestens ulidelige dobbeltmoral. (Den var svær at finde klip på google, så her i bunden af et iransk nyhedsmedie) https://iranian.com/2018/01/05/netanyahus-rubbish-iran/

Peter Beck-Lauritzen

Støtte til LA; NEJ.
Støtte til DF; NEJ.
Støtte til V; NEJ.
- sådan en flok israelske medløbere.
Har DK egen u-landspolitik? - eller skal vi spørge Natanyahu først?

Tino Rozzo, Toke Andersen, Gneur Has, Vibeke Hansen, Arne Thomsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Nielsen

Anders Vits har da fået noget galt i halsen, når han påstår at Danmark og Israel er allierede. Selvfølgelig er vi ikke det. Og vi bliver det heller ikke før Israel er blevet en rigtig demokratisk stat med lige rettigheder for alle indbyggere.

Tino Rozzo, Verner Nielsen, Toke Andersen, Vibeke Hansen og Dao Tran anbefalede denne kommentar

Hvem har ret til Vestbreden? Er Israel der stadig?

Jørgen Nielsen

@Dai Tran
Ifølge FN og det stortset hele verden så tilhører vestbredden og østjerusalem stadigvæk palæstinenserne. Men realiteten er at Israel gør som det passer dem. De er i fuld gang med at genne palæstinenserne væk fra det meste af vestbredden, så der bliver plads til israelske kolonister.

Det er ikke godt. FN kan ikke hjælpe? Der må være regler som de skal passe på.

Spritnyt. Nu har Israel nægtet indrejse til amerikanske jøder som aktivt støtter ngo’en Jewish voice for peace. Fredsbevægelser har trange kår i Israel, og Knesset er gået i femte gear for at bekæmpe dem.
Dansk Folkeparti følger Netanyahus menneskesyn. De seneste år er en perlerække af love, møntet på israelske NGO’er som arbejder med menneskerettigheder gået igennem Knesset. Selv Obama(som er hadet af et flertal af israelere) advarede tidligt imod at sådanne love ville sætte landet i bås med oprimerende styrer, og underminere demokratiet.
En anti-NGO lov fra april 2014 siger at en NGO ikke må udtrykke tvivl om at Israel er ‘en jødisk og demokratisk stat”. Med 50 love, og utallige praksisser som diskriminere imod ikke-jøder, er Israels demokrati ved at implodere.

Det lyder som dybe indgreb i ytringsfriheden det du beskriver Sus. Tak for oplysningerne. Jeg tror vil finde en artikel omkring emnet. Det lyder voldsomt indgribende.

Der er en ngo som overvåger demokratiet. Det hedder The Association For Civic Rights in Israel. Vær et besøg https://www.acri.org.il/en/

Tak for info :)