Læsetid: 3 min.

Energiaftale kan blive offer for regeringens nøl

Der var lagt op til forhandlingsstart om en ny energipolitisk i efteråret, men endnu har regeringen ikke spillet ud
De Konservatives gruppeformand og klimaordfører Mette Abildgaard sagde for nyligt, at De Konservative står fast på målet om mindst 50 procent vedvarende energi i 2030.

De Konservatives gruppeformand og klimaordfører Mette Abildgaard sagde for nyligt, at De Konservative står fast på målet om mindst 50 procent vedvarende energi i 2030.

Jens Astrup/Ritzau Scanpix

24. januar 2018

En ny energipolitisk aftale for perioden 2020-30 kan blive offer for en kommende valgkamp. Det frygter iagttagere efter udmeldinger fra regeringen om tidsperspektivet for de endnu ikke indledte politiske forhandlinger om en aftale.

Det var energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), som forleden på en konference arrangeret af Klimarådet og Altinget overraskede ved at sige, at regeringen arbejder på et energiforlig »inden næste folketingsvalg.«

Regeringen havde oprindelig lovet, at den i efteråret 2017 ville præsentere sit udspil til forhandlinger om aftalen, der skal afløse energiforliget fra 2012 og være med til at sikre, at Danmark lever op til Parisaftalen om beskyttelse af klimaet. I september meddelte ministeren imidlertid, at man på grund af travlhed i regeringen udskød sagen til »efter nytår«.

Nu er det efter nytår, men der er stadig ikke inviteret til forhandlinger, endsige præsenteret et udspil fra regeringen. Adspurgt på konferencen, hvornår regeringens oplæg til forhandlinger kan forventes, svarede Lilleholts: »Hurtigst muligt.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Frommelt

Andelen af vindkraft i dansk elproduktion ligger på omkring 40 %. Ser man på forbruget, ser det anderledes ud, eftersom ved blæsevejr forekommer der overproduktion og strømmen må eksporteres, som regel til ufordelagtige priser, da man skal af med strømmen her og nu.

Et andet problem er de resterende ca. 60 % som kommer fra fossile brændstoffer og fra biobrændsler, som forurener endnu mere end fossile brændstoffer, og som udvindes på bekostning af enorme naturskader.

Et tredjeproblem er den omstændighed, at el dækker kun 18% af danskernes energiforbrug. Ifølge IPCC skal CO2 udslippet som minimum halveres inden 2050. Den eneste realistiske løsning er en massiv elektrificering, specielt af opvarmning og transport, og dækning af elforbruget med rene energikilder. Den eneste rene energikilde der kan løfte opgaven er atomkraft.

Tag et kig her, for at se hvilke lande i Europa, der producerer den reneste energi - Hvordan mon den er produceret?

https://www.electricitymap.org/?wind=false&solar=false&page=map