Læsetid: 6 min.

Energiforhandlinger i et klima af konflikt

Snart begynder forhandlingerne om en økonomisk tungtvejende energiaftale, der skal sætte kursen for den danske klimaindsats fra 2020 til 2030. Det bliver konfliktfyldt, teknisk kompliceret og politisk kontroversielt
Kraftvarmeværket Studstrupværket nord for Aarhus leverer ud over elektricitet også fjernvarme til det meste af Aarhus. Til produktion af strøm og fjernvarme fyres der med olie, kul og biomasse. Og netop brugen af biomasse er eksploderet i den senere tid.

Kraftvarmeværket Studstrupværket nord for Aarhus leverer ud over elektricitet også fjernvarme til det meste af Aarhus. Til produktion af strøm og fjernvarme fyres der med olie, kul og biomasse. Og netop brugen af biomasse er eksploderet i den senere tid.

Morten Rasmussen

24. januar 2018

2030 er lige om hjørnet.

Når man køber ny bil, er det et valg med virkninger 10-15 år frem i tiden. Når man vælger varmesystem til boligen, binder det 15-25 år. Når der opføres nye anlæg til elproduktion, låses systemet i 20-40 år. Når man vælger mellem motorveje eller jernbaner, har det konsekvenser 40-75 år frem. Og når der etableres boliger, kan det være beslutninger med 50-100 års rækkevidde.

2030 er næste pejlemærke for den danske energi- og klimapolitik. Tidspunktet, hvor systemet skal være sat på skinner til at kunne ramme det politiske mål for 2050: Et dansk lavemissionssamfund uafhængigt af fossile brændsler.

Så hvis ikke der snart fastlægges de rigtige rammer for, hvad der på energi-, transport-, landbrugs- og boligområdet skal investeres i og satses på i perioden 2020-30, kommer Danmark for sent eller rammer ved siden af 2050-målet og dermed efterlevelsen af klimaaftalen fra Paris.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Randi Christiansen
  • Eva Schwanenflügel
  • Trond Meiring
  • Nikolai Beier
Kurt Nielsen, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Nikolai Beier anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu