Interview
Læsetid: 4 min.

Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU jagter spidskandidater

Med knap halvandet år til europaparlamentsvalget er det allerede nu afgørelsens time for Enhedslisten og Folkebevægelsens forsøg på at finde en spidskandidat. De mest oplagte er Folkebevægelsens Rina Ronja Kari og Enhedslistens Nikolaj Villumsen. Men vil de?
Rina Ronja Kari har endnu ikke besluttet sig for, om hun genopstiller til europaparlamentsvalget i 2019.

Rina Ronja Kari har endnu ikke besluttet sig for, om hun genopstiller til europaparlamentsvalget i 2019.

Hustad Katinka

Indland
4. januar 2018

Den ene ved ikke, om han vil stille op. Den anden ikke, om hun genopstiller.

Med lidt under halvandet år til europaparlamentsvalget er det uvist, om venstrefløjens to EU-modstandere, Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten, kan regne med de vel nok mest oplagte spidskandidater ved det kommende valg: Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, og Folkebevægelsens EU-parlamentariker, Rina Ronja Kari.

For begge gælder, at der snart skal findes en afklaring. Enhedslisten har nemlig deadline for opstilling til urafstemningen om spidskandidater den 18. januar, mens Rina Ronja Kari har lovet Folkebevægelsen inden udgangen af samme måned at give besked, om hun genopstiller. Og i dag er både EU-parlamentarikeren og udenrigsordføreren uafklarede.

I en sms skriver Nikolaj Villumsen, at han »er blevet opfordret til at opstille, og jeg overvejer det selvfølgelig på den baggrund, men jeg er ikke afklaret«.

»Der er mange ting at overveje. Blandt andet vil det jo indebære, at jeg får lidt længere til arbejde, hvis jeg skulle blive valgt. Så der er meget, som skal tænkes igennem, før jeg træffer en beslutning.«

Siden sommerferien har et udvalg med blandt andre Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, kontaktet en række partimedlemmer – herunder Nikolaj Villumsen – for at høre, om de vil stille op ved det kommende valg. Søren Søndergaard, som tidligere har repræsenteret Folkebevægelsen i Europa-Parlamentet, ønsker dog ikke at oplyse, hvem der er hans foretrukne spidskandidat.

»Der kommer en god løsning til april,« siger Søren Søndergaard med henvisning til, at det er Enhedslistens årsmøde, som træffer den endelige beslutning om partiets kandidatliste.

Ifølge Informations oplysninger havde Nikolaj Villumsen i 2013 i fortrolighed lovet at ville stå øverst på stemmesedlen ved det efterfølgende europaparlamentsvalg, hvis Enhedslisten det år havde besluttet for første gang at stille op. Dette skete som bekendt ikke, så løftet blev aldrig aktuelt.

Tre år senere – og efter Enhedslisten sidste år besluttede at være på stemmesedlen, når danskerne næste år går til stemmeurnerne for at vælge de danske medlemmer til Europa-Parlamentet – er forventningen – og ønsket – hos de fleste i partiets ledelse derfor, at Nikolaj Villumsen denne gang vil stå øverst på denne.

Modsat andre profiler fra folketingsgruppen som Johanne Schmidt-Nielsen og Pelle Dragsted, der ikke kan genopstille ved det kommende folketingsvalg – eller for den sags skyld europaparlamentsvalg – på grund af partiets rotationsregel, har udenrigsordføreren stadig tid nok.

Folkebevægelsen må også en tid endnu leve med usikkerhed om den foretrukne spidskandidat. Når Rina Ronja Kari har lovet allerede nu at give besked, om hun genopstiller, skyldes det ønsket om at give Folkebevægelsen tid til at finde en ny spidskandidat, og tid til, at denne kan profilere sig inden parlamentsvalget, hvis det skulle blive aktuelt.

»Det er meget simpelt: Jeg har ikke lyst til at blive en levebrødspolitiker og være politiker resten af livet. Det er noget, man gør i en periode, og så gør man noget andet. Så det giver sig selv, at jeg på et tidspunkt skal tilbage til Danmark og lave noget andet, og spørgsmålet er så, om det skal være denne her eller næste gang,« siger Rina Ronja Kari.

Folkebevægelsens spidskandidat fik ved det seneste europaparlamentsvalg næsten 64.000 personlige stemmer – eller 12 gange flere end bevægelsens nummer to, Lave K. Broch, der i dag er førstesuppleant.

Rina Ronja Kari kan derfor blive svær at erstatte, hvis hun ikke genopstiller, samtidig med, at Folkebevægelsen ved det kommende europaparlamentsvalg må konkurrere med Enhedslisten om modstanderstemmerne på venstrefløjen. Alligevel afviser EU-parlamentarikeren, at tidspunktet for eventuelt at stoppe vil være det værst tænkelige.

»Da jeg stillede op, blev Folkebevægelsen jo også spået meget dårlige chancer,« siger Rina Ronja Kari.

»Det er et livsvilkår for Folkebevægelsen, at vi altid får at vide, at den her gang er det altså slut! Så det tager jeg ret afslappet. Det er jo ikke personen, men det politiske projekt, det handler om. Og hvordan det kommer til at gå ved det kommende europaparlamentsvalg, skal man være forsigtig med at gætte på. Vi ved jo ikke engang, hvor mange mandater Danmark kommer til at få og hvor mange partier, som stiller op. Ikke bare Enhedslisten men Alternativet og Liberal Alliance har ikke tidligere opstillet. Nye Borgerlige? Der er så mange usikre faktorer, at man må tage udgangspunkt i vores politiske projekt og være tro over for det«.

Alternativet oplyser, at de endnu ikke har lagt en fast køreplan, hvordan og hvornår partiet vælger sin spidskandidat, men det kommer til at ske i dette halvår. Der er endnu ikke taget stilling til, hvem det kan blive.

Men EU-ordfører Rasmus Nordqvist mener, at også Alternativet kan få brug for en kendt spidskandidat:

»Der er ikke mange mandater at kæmpe om, så det kræver en vis gennemslagskraft,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Da Rina Ronja blev afløser for Søren Søndergaard, var hun trådt i karakter i rollen i god tid inden valget - ellers havde hun været mindst lige så ukendt som Lave K. Brock er for tiden.

Som partiløs EU-modstander, håber jeg faktisk at Lave K. Brock køres i stilling - i situationen hvor Enhedslisten af uklare årsager har valgt selvstændig opstilling.
Enhedslisten skal ikke have både egen og Folkebvægelsens mandat. Rina Ronja er som bekendt medlem af Enhedslisten, hvor Lave K. Brock er medlem af Det radikale Venstre og sideer i FN-Forbundet.

Lave K. Brock er et rigtigt godt bud på en kandidat som kan forene den tværpolitiske nationale EU-modstand. Indsat rettidigt i funktionen, kan han opnå stemmer både til sit eget mandat - og måske flere.

Jeg tror at Enhedslisten er igang med en SF-agtig proces, hvor de går fra modstand til kritik, og hvemm ved måske i fremtiden bliver EU-begejstret - og det er HELT TOSSET!
Uagtet mine stærke ventrefløjstilbøjeligheder - så vil jeg nu hvor Enhedslisten har truffet det fatale valg at opstille selv - istedet for at samle befolkningen i en tværpolitisk modsatndsbevægelse, derfor anbefale en radikal fremfor en enhedsliste kandidat.
Skal vi ud af EU, kræver det bred folkelig opbakning - det er langt større og bredere end Enhedslisten.

Folkebevægelsen imod EU er (måske?) de eneste konsekvente EU-modstandere (nu og i fremtiden), som (konsekvent) siger:

EU ud af Danmark - Danmark ud af EU

Lad blot Daxit følge Brexit!
EU er ikke et "folkenes projekt" - tværtimod!

Jeg takker i den grad brexitbevægelsen i UK og dens ansvarsløse forpersoner for at have vist, hvor idiotisk drømmen om en udtrædelse af EU er.
Er der grund til at kritisere dele af EU's nuværende form og holde et mildest talt vagtsomt øje med det ? Ja for fanden.
Er der grund til at ville ud af EU i et Europa, der bliver stadigt mere udfordret af den globale udvikling ? Nej for fanden. EU er lidt som ens familie - kors hvor kan man blive træt af den, men i realiteten er det den , man kan krybe i ly og ruste til fælles kamp, når det brænder på.
( og så var det måske på tide, at vi bad de asociale fætre i Polen, Ungarn m.m. om at skride ad helvede til uden rejsepenge.)

Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Jesper Sano Højdal, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Nike Forsander Lorentsen, Thomas Andersen og Per Harry Hansen anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Enhedslisten og Folkebevægelsen er vel IKKE interesseret i EU- parlamentet.
Har forstået at de mener det er en udemokratisk klub, der kun arbejder for kapitalens interesser?
Hvorfor så stille op til EU parlamentsvalget ?
Men de skal da være velkommen til deltagelse i det parlamentariske arbejde, som har en del udfordringer når mere end 400mio mennesker skal finde fælles løsninger på komplekse problemer.

Torben Lindegaard

@John Christensen

Jeg så for nylig Søren Søndergaard i Velkommen hos Mik Schack Køkken.

Hvis EL er ved at skifte signaler i EU-spørgsmålet, så har Søren Søndergaard ikke hørt om det.

Samtalerne i Mik Schacks Køkken foregår i en god tone, mens maden laves, og diverse emner vendes. Men der kom godt nok ild i øjnene og stål i stemmen hos Søren Søndergaard, når talen faldt på EU - det er slet ikke hans kop thé.

Torben Lindegaard

@John Christensen

Correction:
Søren Søndergaard medvirkede i Mik Schacks Nabo Service.

http://www.dk4.dk/item/3844/mik-schacks-nabo-service-soren-sondergaard