Læsetid: 5 min.

Enhedslistenprofil går efter plads i Europa-Parlamentet

For første gang nogensinde stiller Enhedslisten i 2019 op til et europaparlamentsvalg. Nu melder udenrigsordfører Nikolaj Villumsen sig ind i kampen om at blive partiets spidskandidat
34-årige Nikolaj Villumsen, der i øjeblikket besidder posterne som udenrigsordfører og fungerende politisk ordfører for Enhedslisten på Christiansborg, går efter at blive partiets spidskandidat til europaparlamentsvalget næste år.

34-årige Nikolaj Villumsen, der i øjeblikket besidder posterne som udenrigsordfører og fungerende politisk ordfører for Enhedslisten på Christiansborg, går efter at blive partiets spidskandidat til europaparlamentsvalget næste år.

Tine Sletting

16. januar 2018

Efter længere tids overvejelse melder et af Enhedslistens mest profilerede navne sig nu som den første ind i kampen om at blive partiets mand i Europa-Parlamentet.

34-årige Nikolaj Villumsen, der i øjeblikket besidder posterne som udenrigsordfører og fungerende politisk ordfører på Christiansborg, går efter at blive spidskandidat til europaparlamentsvalget næste år.

»Jeg mener, Enhedslisten har en ekstremt vigtig opgave i at forsvare vores velfærdssamfund og de ordnede forhold på arbejdsmarkedet, som vi oplever er under pres fra EU. Derfor har jeg valgt at stille mig til rådighed som spidskandidat til det kommende europaparlamentsvalg,« siger Nikolaj Villumsen til Information.

Det er første gang nogensinde, Enhedslisten stiller op ved et europaparlamentsvalg. Tidligere har partiet i stedet valgt at støtte det tværpolitiske Folkebevægelsen mod EU.

Torsdag er deadline for at melde sig som mulig spidskandidat. Herefter følger en vejledende urafstemning blandt medlemmerne i marts, inden Enhedslistens årsmøde i maj træffer den endelige afgørelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

"Enhedslistens formål er at sætte en venstreorienteret EU-modstand på dagsordenen" udtaler Nikolaj Villumsen her over.

Yeeeaaah right - så lad os da også få en venstreorienteret fagbevægelse som kan tale LO midt imod, for ikke at tale om en boligbevægelse der kan skabe små socialistiske øer, hvor solen altid skinner.

Enhedslisten har tabt sutten, og overser helt og aldeles hvad der skal til for at trække Danmark ud af EU - nemlig en bred folkeligt funderet bevægelse, som er alt andet end socialistisk.

Det er et fejlslagent politisk projekt der er sat igang, og med det, risikerer man så - at trække tæppet væk under den brede folkelige modstand.
Det er sgu trist.

Thomas Andersen

Sikke en omgang tågesnak fra Nikolaj Villumsens side...

Jeg synes, Folkebevægelsen og Rina Ronja Kari har gjort det rigtig godt. Men deres dagsorden har været at repræsentere en tværpolitisk EU-modstand. Enhedslistens formål er at sætte en venstreorienteret EU-modstand på dagsordenen.

Der er da intet tværpolitisk over Folkebevægelsen mod EU. Rina Ronja er medlem af Enhedslisten og bevægelsen har valgt at indgå i valgforbund med Enhedslisten.

Det kunne for eksempel være ved at sætte fokus på »behovet for at gøre op med grådige banker« og at arbejde for en »EU-boykot af israelske bosættervarer«, siger Nikolaj Villumsen.

Enhedslisten er da arge modstandere af den kommende finansunion som netop skal tøjle de såkaldte grådige banker, bl.a. ved et tværeuropæisk finanstilsyn som skal håndtere de multinationale banker og ved at bankerne fremover skal betale for egne fadæser. Nikolaj Villumsen burde også være bekændt med den enorme mængde af lovgivning som fra EU har ramt banker og forsikringsselskaber. Og EU boykot af israelske bosættervarer lyder besnærende, men Hr. Nikolaj Villumsen kunne vel ikke drømme om at fratage andre EU landes suveræne ret til at bestemme hvilke områder de vil boycotte???

Når vi eksempelvis diskuterer social dumping, er der nogle, der har foreslået en EU-mindsteløn. Det kunne måske dæmme op for noget af den sociale dumping. Men det ville fuldstændig undergrave hele den måde, vi i Danmark har indrettet vores arbejdsmarked på, og dermed markant svække fagbevægelsen...

Vi har da masser af lovgivning som sætter grænser for arbejdsgivernes og fagforeningernes aftalefrihed. F.eks. minimum 3 ugers sammenhængende sommerferie. Så selvfølgelig kunne vi i Danmark også ved lov fastsætte en anstændig mindsteløn. Og selvfølgelig vil et sådan tiltag dæmpe problemerne med social dumping gevaldigt. Men Enhedslisten vil hellere være gode venner med fagforeningerne end at kæmpe for den udsatte arbejdstagers rettigheder. Rendyrket hykleri.

Vi støtter varmt, at man samler sig internationalt og laver en mellemstatslig aftale om en minimumssats for selskabsskat.

Jamen Hr. Nikolaj Villumsen, mellemstatslige aftaler er jo netop ikke bindende. Lande kan jo blot træde ud igen og så er vi lige vidt. Dette spørger journalisten jo også indtil, og magen til latterligt udenomssvar skal man lede længe efter.

Lad os nu bare komme ud af EU det er og bliver ingen fed fidus for nogen anden den de rige svin der sidder og lukrere og spekulere i profit, luk nu denne "gateway" så vi kan få fred og ro her i danmark til at få rettet op på de ting som er gået galt de sidste 20 -30 år.