Læsetid: 7 min.

EU-Parlamentet stemmer for at bremse salg af overvågningsteknologi til diktaturstater

EU’s forsøg på at stramme reglerne for salg af overvågningsteknologi nærmer sig målet efter afstemning i EU-Parlamentet. Bliver de nye regler en realitet, vil det forhindre den kontroversielle danske eksport til Saudi-Arabien, mener organisationer
Information har tidligere afdækket, at der i en bygning i Nørresundby sidder 200 mænd og kvinder bag et to meter højt pigtrådshegn og laver masseovervågningsteknologi til regimerne i bl.a. Saudi-Arabien, Oman og De Forenede Arabiske Emirater

Information har tidligere afdækket, at der i en bygning i Nørresundby sidder 200 mænd og kvinder bag et to meter højt pigtrådshegn og laver masseovervågningsteknologi til regimerne i bl.a. Saudi-Arabien, Oman og De Forenede Arabiske Emirater

Sascha Steinach

19. januar 2018

I flere år har EU forsøgt at stramme reglerne for salg af overvågningsteknologi – og nu er målstregen inden for synsvidde. Med et overvældende flertal på 571 stemmer for og 29 imod vedtog EU-Parlamentet onsdag et forslag, der skal forhindre eksport af overvågningsteknologi til regimer, der overvåger og forfølger kritikere.

Forslaget lægger op til at skærpe kravet om, at EU-landene skal tage hensyn til menneskerettighederne, inden de giver eksporttilladelse. Samtidig vil forslaget tvinge dem til at være åbne om, hvem de eksporterer til.

»Jeg er meget glad for, at vi endelig har fundet bred konsensus om at tackle denne giftige handel,« siger det hollandske medlem af parlamentet Marietje Schaake fra den liberale ALDE-gruppe fra talerstolen i Strasbourg.

Dermed har både EU-Kommissionen og EU-Parlamentet udtrykt klar vilje til at skærpe reglerne. Kun ministerrådet mangler nu officielt at tage stilling, før man kan indlede de afsluttende forhandlinger mellem de tre parter og vedtage den nye lovgivning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Andersen
  • Oluf Husted
  • Eva Schwanenflügel
Bjarne Andersen, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

Der er mangelfuld i definition af Et "arabiske diktatur. Golfstaterne er ikke diktaturer men "absolut monarkier". Deres politi eller militær er ikke aktive i politik. Man har en Monark eller familie, der bestemmer uden parlament eller valg af nogen art. og der er også forskel mellem "Katar" og Saudi Arabien. Qatar har ikke de samme fjender i social forstand. Hvis man blander Qatar med de andre betyder at man vil arbejde imod "det arabiske forår", og det er noget galt. Jeg synes EU skal se nærmere på Menneske rettigheder i de arabiske lande og eventuelt diskutere det med de interesserede( der finde organisatíoner for menneske rettigheder der), eller bliver bare snak. ( jeg vil kalde Qatar for folke monarki) og marocco kaldes alllerede "konstitutionnelle monarki". (Den reelle diktatur er Egypten). Mens de andre er på vej ud af de autoritære til noget der ligne liberal samfund". Når det er sagt jeg er ikke imod at afslåg salg af de udstyr der kontrollerer befolkning.

Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar

@ Touhami Bennour,

Tak for belæringen - du har uden tvivl ret. Men for mig er resultatet det samme.

Og jeg mener også, at EU er nødt til at definere, hvilke diktaturer man kan sælge dette udstyr til, nu da nogle af eksportlandene tilsyneladende ikke selv har moral til at gøre det.

Men man kan da undre sig over, at køberlandenes diktatorer frygter deres pøbelagtige befolkninger så meget, at de er nødt til at overvåge og kontroller dem.

Desuden vil dette initiativ fra EU jo kaste diktatorlandene lige i favnen på USA, Rusland, Israel og Kina. Men så har EU jo taget sit ansvar, og kan næppe gøre noget andet.

Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Touhami Bennour og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Resultatet er ikke det samme: pointe i artiklen, det vil ikke nævne "monarki" fordi nogle Europeiske lande har monarker, så man har fundet en "neologism" kan man sige. men det er ikke korrekte allivevel . desuden findes ikke nogen køber endu. og befolkninger er ikke "pøbel", Jeg synes du skal sige det til dem og ikke til mig . Tag til saudi Arabien og sig det til dem derover, det er meget nemmere.

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Er det ikke en smule ironisk at en union med klare, totalitære tendenser, udpeger andre lande til at være diktaturstater? Går den, så står den da vist stadig.

John Andersen, Eva Schwanenflügel, Touhami Bennour og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Sebastian Gjerding

@Bettina Jensen: Jeg må indrømme, at jeg har svært ved at se det rigtigt ironiske. Hvad du end måtte mene om EU, så er der en verden til forskel mellem den enkeltes rettigheder i europæiske lande og Saudi Arabien, Emiraterne osv. F.eks. bliver man ikke fængslet i årevis under forfærdelige vilkår for et tweet med politisk kritik af regeringen. Bare for at nævne en enkelt relevant forskel.

Karsten Lundsby og Dorte Schmidt-Nielsen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

En verden går på hoved. Jeg synes EU lande skal lade være med at sælge de udstyr. Det bliver den bedste solidaritet. EU indfører sanktioner mod Rusland og det koster tab i arbejds pladser. EU kan gøre det samme mod "diktatur stater". USA selv har masser i fængsel mange gange Saudiske. Her skal der også sanktioner. Men amerikaner har andre midler, de vil måske heller vælte presidenten. Og det vil Saudiske araber også, eller i det mindste forandre det.