Interview
Læsetid: 2 min.

Fire eksperter har vurderet Støjbergs forklaring – og den giver ikke mening for nogen af dem

Når Udlændinge- og Integrationsministeriet ikke rettede ind efter central dom fra menneskerettighedsdomstolen, var det ifølge Inger Støjberg, fordi embedsmændene misforstod dommen. Men juridiske eksperter har meget svært ved at forstå, hvordan en sådan misforståelse skulle kunne opstå
Inger Støjbergs embedsmænd misforstod dommen. De vurderede, at den ingen betydning havde for den danske praksis, og så skulle der gå helt frem til dagene mellem jul og nytår, før de opdagede fejlen.

Inger Støjbergs embedsmænd misforstod dommen. De vurderede, at den ingen betydning havde for den danske praksis, og så skulle der gå helt frem til dagene mellem jul og nytår, før de opdagede fejlen.

Ida Marie Odgaard

Indland
17. januar 2018

En helt central del af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs forklaring i sagen om sit ministeriums ulovlige forvaltning i forhold til humanitære opholdstilladelser bliver nu draget i tvivl.

Ministeren har forklaret, at Udlændinge- og Integrationsministeriet ikke rettede ind efter en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, da Justitsministeriet i marts 2017 gjorde opmærksom på den, fordi embedsmændene i det relevante fagkontor fejlfortolkede dommen.

»Her var den umiddelbare opfattelse, at den gældende praksis på det humanitære område i det væsentlige lå inden for rammerne af dommen,« sagde Inger Støjberg i sidste uge på et samråd i Folketinget om sagen. Her erkendte hun også, at denne fortolkning var forkert. Ifølge hendes forklaring blev det imidlertid først opdaget mellem jul og nytår.

I mellemtiden havde ministeriet fortsat en ulovlig praksis, og det var blevet afdækket af Radio24syv.

Men det er meget svært at forstå, hvordan embedsmændene skulle kunne fejlfortolke den såkaldte Paposhvili-dom, vurderer fire juridiske eksperter over for Information.

Der er nemlig tale om en klar dom – hvis betydning i øvrigt var blevet udlagt af to juridiske eksperter i en artikel i Information, som Justitsministeriet forinden havde henvist til over for Udlændinge- og Integrationsministeriet.

»Jeg kan ikke forstå præmissen om, at de skulle have misforstået dommen. Dommen er ganske klar, og det følger klart af dommen, at den danske praksis må ændres, så man fremover konkret vurderer, om den syge udlænding reelt vil have adgang til den nødvendige behandling i hjemlandet,« siger professor i forfatningsret på Københavns Universitet Jens Elo Rytter.

»Alle uafhængige eksperter har jo også vurderet, at denne principielle dom selvfølgelig måtte få betydning for den danske praksis om humanitært ophold. Jeg har derfor meget svært ved at forestille mig, at ministeriets jurister skulle være nået frem til en anden vurdering.«

Seniorforsker Peter Vedel Kessing fra Institut for Menneskerettigheder er en af de jurister, hvis vurdering Justitsministeriet henviste til over for Udlændinge- og Integrationsministeriet. Han finder også dommen »meget klar og meget præcis i forhold til, hvad man skal gøre«. »Det står meget tydeligt, så det kan man ikke være i tvivl om,« siger han.

Samme vurdering kommer i dagens Information fra professor i menneskerettigheder Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet samt lektor i EU- og menneskeret Louise Halleskov Storgaard, ligeledes fra Aarhus Universitet.

For oppositionen bestyrker de juridiske eksperters vurdering mistanken om, at Inger Støjbergs forklaring ikke er dækkende.

»Jeg stiller mig meget undrende over for, at de eneste, der åbenbart synes, at det var meget svært at gennemskue dommen, og hvad man skulle gøre, det var juristerne i Inger Støjbergs ministerium,« siger næstformand i Udlændinge- og Integrationsudvalget Astrid Krag (S) og peger på, at myndighederne i Sverige og Norge hurtigt rettede ind efter dommen fra menneskerettighedsdomstolen.

Johanne Schmidt-Nielsen konstaterer, at »man læser en meget simpel dom fuldstændig forkert«.

»Det virker ærlig talt ikke troværdigt, eftersom dommen ifølge flere eksperter er klar og ikke til at misforstå,« siger hun.

Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser, at Inger Støjberg ikke har nogen kommentarer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mads Berg, Niels Duus Nielsen, Verner Nielsen, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Joy Nitav, Johanna Haas, Jørn Andersen, John Andersen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Katrine Damm, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er jo klart, at UMI misforstår dommen, når de læser den, som Fanden læser Bibelen..
Forfatningsdomstol NU, tak !!

Mads Berg, Per Klüver, Ken Sass, Werner Gass, Ole Frank, Verner Nielsen, Tommy Clausen, Olav Bo Hessellund, Bjarne Andersen, Gert Romme, Bjarne Bisgaard Jensen, Oluf Husted, Johanna Haas, John Andersen, Elise Berg, Anne Eriksen, Steen K Petersen, Karsten Lundsby og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Ak ja mod dårer kæmper guderne forgæves eller sagt på en anden måde: Vejen til helvede er lang, meget lang og den er brolagt med gode??? undskyldninger. Inger Støjberg er en fantastisk brolægger

Mogens Holme, Per Klüver, Verner Nielsen, Eva Schwanenflügel og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Lotte Ransted

Hun er godt nok ikke for skarp set herfra hvor jeg sidder. Hun ender jo i fængsel på et tidspunkt.

Ole Frank, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Johanna Haas anbefalede denne kommentar

@ Lotte Ransted: det tror jeg ikke,men jeg tror, I.S meget snart ender med at træde tilbage. Jeg tror også, at regeringens udlændingepolitik, som er DFs, synger på sidste vers...

Ole Frank, Karsten Lundsby, John Andersen, Eva Schwanenflügel og Joy Nitav anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

Løgnberg.

Johanna Haas, Mogens Holme, Ole Frank, Per Klüver, John Andersen, Verner Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henrik holm hansen

Hallo er der en statsminister uden skyklapper på!!!!!

Johanna Haas, Karsten Lundsby, Verner Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Johanna Haas , 01:44
Ih, hvor jeg dog håber du får ret !!

Johanna Haas, Marie Jensen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Pedersen

Efter alt at dømme fungerer hendes ministerium som følger: Støjberg fortæller sine embedsmænd, hvad hun ønsker gennemført af ideologiske årsager. De retter så lovgivningen til eller ignorerer gældende lov, jf hendes ønsker. Når dette 'afsløres' siger hun, at hendes embedsmænd må have misforstået loven.
Enten det, eller også er embedsmændende i Udlændinge- og Integrationsministeriet rent faktisk idioter, der ikke kan læse en lovtekst, hvad jeg dog har svært ved at tro på.

Johanna Haas, Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Per Klüver, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Tue Romanow, Viggo Okholm, Verner Nielsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Mørklægningsloven.
Skabt af "Regeringsduelige" partier, for at umuliggøre reelt demokrati.

Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, uffe hellum, Karsten Lundsby, Ole Frank, Niels Duus Nielsen, Verner Nielsen og Martin Madsen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

I sig intet at undres over, Støjberg har en personlig agenda, og som sådan selvfølgelig fejlfri i sine anstrengelser i at nå sine personlige mål: som det ubehagelige menneske hun åbenbart er, handler hun helt ret. Er lovstridigt? Så er det tjenestemændenes skyld, de savner kvalitet. Det som kan undre mig: hvem vil ha ”tjenestemand i Støjbergs ministerium” på sit CV?

Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, uffe hellum og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Brydningstiden mellem dem og os synes ingen ende at tage, og læser man generelt på diverse medier er der lang vej endnu. Lige nu synes den anden fløj at hoppe ,med på vognen om end med en tand lidt mere humanistisk for at det ser bedre ud. Et er at der er problematikker omkring krav, uddannelse, tro og kultur. Som medborgere har vi vel alle en mulighed og ansvar for at hjælpe nye på vej i en form for både respekt forståelse, men også med en klar tilkendegivelse at i vores samfund skal man yde det man kan for at få. Debatten her er så især omkring mennesker, som er i knibe med sygdom og andre ting, hvilket selvfølgelig slet ikke burde være til diskussion, vi hjælper hvor muligheden er der og så kan vi vende tilbage til deres ophold her når de er raske.

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

En misforståelse, ha ha – det er ”sgu” en "ommer", noget andet er så, følgende:

Ikke alene i tale når det kommer til fortolkninger af domme fra EMRK, udvises der en pejorativ, men, også gennem talmisbrug. Her er to korte, men sigende eksempler: Da Danmark, den 15. november 2017, overtog formandsskabet for Europarådet, var Anders Samuelsen ude at sige, at ”hvis man ikke kan se mening og rimelighed i de afgørelser, der kommer fra domstolen, så undergraver det den folkelige opbakning til både domstolen og konventionen.
For at afdække dette problem, henviser mange politikere til en undersøgelse foretaget af norstat, at 48 procent af danskerne ønskede at Danmark udtrådte af konventionen, 34 procent sagde nej – og 18 procent vidste det ikke. Målingen blev foretaget ved spørgsmålet: Bør Danmark udtræde af konventionen, hvis det ikke bliver lettere at udvise kriminelle udlændinge?

Enhver der læser herinde dagligt, med jævne mellemrum eller som undertegnet sporadisk, håber jeg kan se, at der her ikke er tale om et neutralt spørgsmål, men et spørgsmål som får mange respondenter til at svare ja, da mange gerne vil bekæmpe kriminalitet. Senere blev vi præsenteret for en yougov-måling, som viste en markant opbakning til konventionen. Spørgsmålet lød som følgende: ”Synes du forsat, at Danmark skal være medlem af den Europæiske Menneskerettighedskonvention? Yougov, kom frem til, at 73 af danskerne mente, at vi stadigvæk skulle være medlem af EMRK. Kun 12 procent ville ud. At der er så stor forskel kan kun skyldes spørgsmålene.

Humlen er den , at det er vigtigt, og menneskerettighedssystemet er blevet ændret flere gange, at eventuelle ændringer skal ske på et sagligt grundlag – og ikke på mavefornemmelser om folkelig opbakning. Norstat-undersøgelsen er problematisk. Undersøgelsen hviler på den fejlagtige antagelse, at Menneskerettighedskonventionen forhindrer udvisningen af kriminelle udlændinge. De tusindevis af afviste sager, og få blåstemplede, ved EMRK viser med al tydelighed, at Menneskerettighedsdomstolen kun sjældent forhindrer udvisningen af kriminelle udlændinge. Menneskerettighedsdomstolen bremser med andre ord ikke for udvisningen af kriminelle udlændinge, men hvad så med den folkelige opbakning til menneskerettighederne og domstolen?

Når det kommer til hykleriet og den misforståede demokratiforståelse er det her værd at bemærke, at ministeren støtter Menneskerettighedsdomstolens underkendelse af en russisk lov mod homoseksuel ‘propaganda’. I den forbindelse ser han stort på den russiske retfærdighedsfølelse. Et omfattende studie fra 2013 viser, at 74 procent af russerne ikke mener, at samfundet bør acceptere homoseksualitet. Den underkendte lov havde derfor et solidt demokratisk mandat.

Den gode udenrigsministers henvisning til ‘retfærdighedsfølelse’ og ‘folkelig opbakning’ er udtryk for en misforstået demokratiforståelse. Formålet med, hvilke de to eksempler gerne skulle illustrere er netop, at begrænse demokratiske regeringer og parlamenters handlefrihed og kompetencer, for derved at beskytte borgernes og i særdeleshed minoriteternes rettigheder og friheder. Specielt den russiske dom viser med al tydelighed, at EMRK er en nødvendighed mod flertallets tyranni!!

Johanna Haas, Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Gunilla Funder Brockdorff, Ken Sass og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Man skulle tro, at disse udtalelser kommer fra en amerikansk præsiden, og ikke fra en kompetent minister.

Hvis dette virkelig er niveauet i danske regeringer, så er det da derfor, at Danmark halter langt bag efter sammenlignelige EU-lande i den nuværende højkonjunktur.

Man varetager simpelt ikke sine primære arbejdsopgaver, men anvender den af borgerne betalte kapacitet til totale ligegyldigheder.

Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Lotte Ransted

Støjen laver sine egne regler. Det må hun bare ikke. Hvorfor skifter hun i øvrigt ikke bare over til DF og bekender kulør?

Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Karsten Lundsby og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Væk med eksperter og lov, og ind med ALTERNATIVE FAKTA, det må blive historiens dom over Løkke regimet.

Johanna Haas, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Hvis vi skræller lagene af denne minister- og embedsmandskultur, for at se hvad der er tilbage, viser der sig den samme kyniske metode hver eneste gang: Hver gang aben lander på skuldrene af ministeren, sendes aben tilbage til embedsmændene. Der tegner sig et billede som i forbløffende grad ligner en seriekriminel. Ministeren har flere gange indrømmet at intensionerne er - som man siger i jurasprog - overlagt; det som sker er bevidst.

Serieforbryderne tester systemet, for at se hvilken metode som virker, hvad der er mest effektivt, og fortsætter med overtrædelserne indtil hammeren falder. Disse tendenser bliver mere og mere almindelige i folketinget, et vist element i dette skyldes, at et flertal af politikere bakker op omkring lovovertrædelserne.

Her møder vi en række eksperter inden for jura, som prøver på at afdække sandheden bag disse serie-overtrædelser, alt i et forsøg på bedre at forstå den nye liberale verden af kriminelle politikere, som er dækket ind af imunitet, med blind lydighed overfor overklasse-magten, hensynsløshed overfor de sociale udsatte, hemmelighedskræmmeri i lovgivningen, og gensidige tjenester og loyalitet mellem politikerne og erhvervslivet.

Serie-lovovertrædelse er en lidelse som er ved at indtage første pladsen hos MF'erne, efter i mange år at det har været Social-kontrol og Udplyndrings-sociopati (overfor de sociale udsatte), som har været fremherskende.

Venstre: partiet hvor loven er ligegyldig - Med erhvervsmagt skal land bygges. På blot én generation har Danmark ændret sig til et land der regeres med magt uden moral, og en politik som håndhæves uden hensyn til konsekvenserne for de berørte mennesker.

Johanna Haas, Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Per Klüver, Vibeke Gad, Ken Sass, Karsten Lundsby, Werner Gass og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Troels Larsen

Det lader til, at der sidder nogle vældigt inkompetente jurister i Støjbergs ministerium.

Det kan den stakkels minister da ikke være tjent med, så jeg antager at vi meget snart kan se nyheder om fyringer i ministeriet, eller hvad?

Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Politikerne lever i en konstant selvskabt tillidskrise, årsagen er velkendt: Viljen og trangen til at forårsage smerte på andre gennem social-politisk vold, har en eroderende effekt på demokratiet. Der sendes en vedvarende strøm af spin og social nedskæringspropaganda ud fra Christiansborg. Det ser ud som om de politiske partier hele tiden leder efter nogen som de kan chikanere.

Folketinget skaber frygt og splittelse hos minoriteterne, de styrer ved hjælp af del og hersk teknikken. Konstant hører man den hadefulde racistiske retoriske tale, som snart hele folketinget har overtaget, for at fjerne fokus fra hvad der er det vigtigste.

Vi så det under finanslovs forhandlingerne for 2018, hvor et politisk parti blev pumpet kunstigt op til helt groteske proportioner. Med kun 18 % af vælgerne bag sig, styrede DF hele folketinget, og det kom så langt ud, at de fik regeringen til at sige, at de dyrt betalte menneskerettigheder skulle fjernes, samt at der skulle oprettes flygtningelejre som dem i Australien. Heldigvis kollapsede DF-boblen, selv U-Løkke måtte indse at absurditeten var for langt ude.

DF er parlamentarisk grundlag for den blå blok, de stemmer for alle nedskæringerne på det sociale område, i kommunerne, i regionerne og i folketinget, hvergang de lover en halv milliard, tager de 3 milliarder med den anden hånd.

Opbakningen til politikerne halter gevaldigt i disse år, demokratiet kan kun styrkes på lang sigt, ved at tillade alle en anstændig levestandard. Regeringen viser de værste sider af demokratiet; en sociopatisk grådighed, en panisk, pinlig optræden og en smålighed overfor de mindre bemidlede, samt en mangel på enighed og ledelse.

Johanna Haas, Carsten Munk, Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Lillian Larsen, Ole Frank og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

Bevidst lovbrud til skade for borgere, der som udgangspunkt er en overtrædelse af Straffelovens § 146.

Hvad gør man ikke for at slippe ud af en sådan alvorlig overtrædelse af Straffeloven?

Hellere dum end kriminel.

En almen flugtvej.

Johanna Haas, Werner Gass, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Der er ikke mere at undre sig over.

At IS stadig får lov til at udføre sit 'embede' er et svineri. Sorry.

Der er ikke mere at sige om det eller hende (bortset fra, at det måske er værd at lytte til dem, der kræver en rigsretsag).

Johanna Haas, Werner Gass og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Peter Sterling,
Du burde skrive en bog, dine indlæg rammer altid plet !! :-)