Læsetid: 5 min.

Forskere ’rystede’ over, at danske politikere vil følge Trumps Palæstina-politik

En uge efter Donald Trumps udmelding om, at USA halverer støtten til FN’s særlige program for palæstinensiske flygtninge, UNRWA, erklærer flere danske partier sig nu klar til at nedlægge programmet helt. Det vil betyde en humanitær katastrofe, mener forskere
UNRWA blev oprettet i 1949 for at yde humanitær støtte til de cirka 700.000 palæstinensere, der var blevet fordrevet i forbindelse med staten Israels oprettelse. I 2018 bor der stadig palæstinensere i flygtningelejre.

UNRWA blev oprettet i 1949 for at yde humanitær støtte til de cirka 700.000 palæstinensere, der var blevet fordrevet i forbindelse med staten Israels oprettelse. I 2018 bor der stadig palæstinensere i flygtningelejre.

Majdi Fathi

24. januar 2018

Det er »chokerende«, at fremtrædende danske politikere tilsyneladende stiller sig bag Donald Trumps konfrontatoriske politik over for Palæstina. Det mener lektor Sune Haugbølle fra Roskilde Universitet, mens seniorforsker Lars Erslev Andersen fra DIIS beskriver det som »nedslående«.

Reaktionen fra de to mellemøstforskere kommer efter, at flere danske partier i mandagens Berlingske erklærede sig enige i De Konvervatives udenrigsordfører, Naser Khaders, forslag om at nedlægge FN-organet, UNRWA, der yder humanitær bistand til godt fem millioner palæstinensiske flygtninge. 

Både Dansk Folkepartis Søren Espersen og Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, er enige med Naser Khader, mens Nick Hækkerup fra Socialdemokratiet og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) mener, at der er problemer med UNRWA. To sidstnævnte understreger dog, at man ikke uden videre kan afvikle UNRWA uden at sætte noget andet i stedet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • Troels Ken Pedersen
 • David Zennaro
 • Anders Graae
 • Espen Bøgh
 • Hanne Pedersen
 • Hanna Grarversen
 • Tommy Clausen
 • Poul Anker Sørensen
Eva Schwanenflügel, Troels Ken Pedersen, David Zennaro, Anders Graae, Espen Bøgh, Hanne Pedersen, Hanna Grarversen, Tommy Clausen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Anker Sørensen

Men det er glædeligt, at Norge sender 125 millioner kroner.

Det sker med direkte henvisning til, at Donald Trump har truet med at fjerne hele den amerikanske støtte, skriver Ritzau.

Skal der siges mere ? send da ham Naser Khader hjem.

Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Sus johnsen, Karsten Lundsby, John Andersen, Marianne Stockmarr, Espen Bøgh, Gert Romme, Hanna Grarversen, Hanne Pedersen, Lars Møller Schandorff, Torben Skov, Elisabeth From og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Den danske regering er lige så tumpet som Trump er. Den Danske regering har sen 2001 været i lommen på amerikanerne og slikket dem et hvis sted. Fy fan!

Eva Schwanenflügel, erling jensen, Karsten Lundsby, John Andersen, Anders Graae, Marianne Stockmarr, Verner Nielsen, Espen Bøgh, Hanna Grarversen, Lars Møller Schandorff, Torben Skov, Søren Bro og Nils Lübke anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Vi mangler stadig at høre en ordentlig forklaring på, hvorfor Danmark skulle stoppe hjælpen. Det er rigtigt, når Trump fremhæver, at palæstinenserne ikke støtter USA, for det har de aldrig haft grund til, tværtimod. I konflikten mellem Israel og Palæstina har USA støttet de første og EU har støttet de sidste. Hvorfor vi skulle vende os væk fra det, står hen i det uvisse.
På den anden side, så bør der ske noget, så de millioner af mennesker, som bor i Gaza, Vestbredden mm. kan få en ordentllig fremtid.

Lars Møller Schandorff, Eva Schwanenflügel, Sus johnsen, Karsten Lundsby og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Lotte Ransted

Den gode nyhed er at der kommer en modreaktion fra lande med højere etik og moral end Danmark.

Lars Møller Schandorff, Eva Schwanenflügel, Søren Bro, Johanna Haas, erling jensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Danmarks udmelding mht. UNRWA såvel som omkring støtten til det israelske civilsamfund (NGO'er), som man vil afbryde, er fuldstændig uforståelig for mig.
Det virker vanvittigt.

Lars Møller Schandorff og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lars Møller Schandorff

Man kan sige det er lykkedes Israel og AIPAC at påvirke amerikansk udenrigspolitik og i vid udstrækning også gennem netværket af religiøse foreninger bla. her i landet, at dreje flere politikere væk fra vore danske grundværdier.

Lotte Ransted

Lars det er meget korrekt. Staten Israel gør meget i at aktivere diasporaen til at påvirke holdninger hos magtfulde mennesker og organisationer i de lande de bor i.