Nyhed
Læsetid: 5 min.

Forskere ’rystede’ over, at danske politikere vil følge Trumps Palæstina-politik

En uge efter Donald Trumps udmelding om, at USA halverer støtten til FN’s særlige program for palæstinensiske flygtninge, UNRWA, erklærer flere danske partier sig nu klar til at nedlægge programmet helt. Det vil betyde en humanitær katastrofe, mener forskere
UNRWA blev oprettet i 1949 for at yde humanitær støtte til de cirka 700.000 palæstinensere, der var blevet fordrevet i forbindelse med staten Israels oprettelse. I 2018 bor der stadig palæstinensere i flygtningelejre.

UNRWA blev oprettet i 1949 for at yde humanitær støtte til de cirka 700.000 palæstinensere, der var blevet fordrevet i forbindelse med staten Israels oprettelse. I 2018 bor der stadig palæstinensere i flygtningelejre.

Majdi Fathi

Indland
24. januar 2018

Det er »chokerende«, at fremtrædende danske politikere tilsyneladende stiller sig bag Donald Trumps konfrontatoriske politik over for Palæstina. Det mener lektor Sune Haugbølle fra Roskilde Universitet, mens seniorforsker Lars Erslev Andersen fra DIIS beskriver det som »nedslående«.

Reaktionen fra de to mellemøstforskere kommer efter, at flere danske partier i mandagens Berlingske erklærede sig enige i De Konvervatives udenrigsordfører, Naser Khaders, forslag om at nedlægge FN-organet, UNRWA, der yder humanitær bistand til godt fem millioner palæstinensiske flygtninge. 

Både Dansk Folkepartis Søren Espersen og Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, er enige med Naser Khader, mens Nick Hækkerup fra Socialdemokratiet og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) mener, at der er problemer med UNRWA. To sidstnævnte understreger dog, at man ikke uden videre kan afvikle UNRWA uden at sætte noget andet i stedet.

Folketinget besluttede så sent som i december 2016 at bekræfte og forlænge Danmarks støtte til UNRWA, der nu løber frem til 2021. Når politikerne alligevel diskuterer spørgsmålet nu, skyldes det, at Donald Trump i sidste uge erklærede, at USA vil tilbageholde 750 millioner kroner, svarende til halvdelen af den samlede amerikanske støtte til UNRWA. 

Efter det palæstinensiske selvstyre havde kritiseret den amerikanske beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og afvist at forhandle en fredsaftale på Israels præmisser, tweetede Donald Trump i starten af januar: »Vi betaler palæstinenserne flere HUNDREDE MILLIONER DOLLARS hvert år, men får ingen taknemmelighed eller respekt.«

Tidligere på måneden kunne Information afsløre, at regeringen efter pres fra Israel besluttede at afvikle Danmarks støtte til en række palæstinensiske ngo'er, ligesom man fremover vil stille strammere betingelser til ngo’er, der modtager dansk støtte. 

Nu foreslår ordførere fra regeringspartier, at man nedlægger UNRWA, der står for at yde humanitær bistand til adskillige millioner palæstinensiske flygtninge. 

Risikerer katastrofe

Sune Haugbølle vurderer, at en afvikling af UNRWA ville føre til en humanitær katastrofe. 

UNRWA blev oprettet i 1949 for at yde humanitær støtte til de cirka 700.000 palæstinensere, der var blevet fordrevet i forbindelse med staten Israels oprettelse, og som indtil konflikten var løst, ikke kunne vende tilbage til en palæstinensisk stat. Som bekendt har løsningen ladet vente på sig, og i dag modtager fem millioner palæstinensiske flygtninge, fordelt i Jordan, Libanon, Syrien og Gaza, støtte fra UNRWA.

Trumps udmelding må ses som det seneste skridt i en meget direkte kampagne, Israel og USA har ført mod Palæstina det seneste år.

»De forsøger målrettet at ændre præmisserne for den globale diskussion om Israel og Palæstina. Konflikten skal ikke løses i FN-regi i henhold til Folkeretten, men i praktiske aftaler, der indgås på Israels betingelser. Altså en løsning dikteret af sejrsherren,« forklarer Sune Haugbølle.

Han påpeger, at Danmark har indtaget en vævende position i forhold til den kampagne.

»På den ene side stemte vi jo imod at acceptere Jerusalem som Israels hovedstad. Omvendt ligger regeringens beslutning om at afvikle støtten til palæstinensiske ngo’er helt i tråd med Israel og USA’s bestræbelser,« vurderer Sune Haugbølle.

Nedslående dansk føjelighed

Det er kun en ting, der har ændret sig, siden Folketinget i efteråret 2016 forlængede støtten til UNRWA, påpeger seniorforsker Lars Erslev Andersen. Og det er, at der er kommet en ny amerikansk regering.

Forskeren finder det urealistisk, at man uden videre kan finde en anden løsning, sådan som Nick Hækkerup fra Socialdemokratiet foreslår.

»De palæstinensiske flygtninge har været statsløse i 70 år. En andel af dem lever fortsat i lejre. En stor del af dem under helt urimelige vilkår. Så det er ikke forkert, at situationen er uholdbar. Det var den også for ti år siden. Men det forudsætter, at man løser det palæstinensiske problem. Og det har aldrig været mere urealistisk,« vurderer Lars Erslev Andersen.

Det er utænkeligt, at Israel vil lade millioner af palæstinensere bosætte sig i de israelsk-palæstinensiske områder. I Libanon lever palæstinenserne uden statsborgerskab og mangler basale rettigheder. De må for eksempel ikke eje jord. I Jordan og Syrien har store dele af de palæstinensiske flygtninge opnået statsborgerskab.

»Så længe situationen er sådan, må vi jo afhjælpe de humanitære problemer. Og vi burde opskalere støtten for at dække det hul, Trump efterlader,« vurderer forskeren.

Lars Erslev Andersen finder det nedslående, at danske politikere i stedet lægger sig op ad den nye amerikanske linje.

»Trumps politik er, at det palæstinensiske problem kan løses ved at diktere en aftale, der er helt ude af trit med FN’s resolutioner og international lov, og så straffe palæstinenserne ved at afvikle USA’s bidrag, hvis de ikke går med til det,« siger Lars Erslev Andersen.

UNRWA gavner ikke freden

Tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen fra SF er stærkt bekymret over udmeldingerne fra de danske partier. Han henviser til, at UNRWA, allerede inden det amerikanske bidrag er blevet beskåret, har været nødsaget til at afskedige personale, herunder skolelærere, som følge af vigende støtte fra det internationale samfund.

»Danmark bør ikke arbejde for at nedlægge UNRWA, men i stedet hjælpe med at rejse de mange millioner dollars som UNRWA mangler efter Trump har trukket sin støtte,« siger Holger K. Nielsen.

Mens udenrigsordfører Nick Hækkerup ikke ønsker at erklære sig hverken enig eller uenig i ideen om at nedlægge UNRWA, er Socialdemokratiets tidligere udenrigsminister, Mogens Lykketoft, anderledes klar i mælet. 

»Så længe konflikten ikke er løst, kan man ikke nedlægge UNRWA. FN har en særlig forpligtelse over for palæstinenserne, som nægtes mulighed for at ernære sig selv. Det er UNRWA’s fortjeneste, at palæstinenserne har formået at overleve og tilbydes en grad af uddannelse trods indespærring og isolation,« siger han og fortsætter:

»Og hvor skulle de tage hen? Gaza er på størrelse med Langeland og er, udover at være et åbentstående fængsel, et af verdens tættest befolkede områder. Og det palæstinenserne har tilbage af Vestbredden er ikke større en Thy.«

Naser Khader forstår forskernes indvendinger, siger han. Alligevel fastholder han, at man bør nedlægge UNRWA.

»Mange af de her mennesker har boet i lejre i 70 år, mens klart størstedelen fødes med status som flygtninge. I virkeligheden fastholder man dem i elendighed. De har ikke alle sammen behov for hjælp. Og de, der har, kunne få det under FN’s almindelige flygtningeprogram, UNHCR. Danmark skal fortsat støtte, bare ikke gennem UNRWA,« siger Naser Khader.

– Hvor skal de adskillige millioner palæstinensere bo henne?

»Mange lever uden for lejrene og er fuldt integrerede i de samfund, de er i. Men palæstinenserne peger på flygtningene og lejrene som pression i forhandlinger med Israel. Og det gavner ikke freden.«

Serie

Dansk udviklingspolitik i Israel og Palæstina

Kort før jul besluttede regeringen at skærpe betingelserne for Danmarks civilsamfundsstøtte i Israel og Palæstina og afbryde samarbejdet med en række ngo’er. Beslutningen blev truffet på baggrund af en undersøgelse, Udenrigsministeriet havde indledt på Israels opfordring. Regeringen lægger ikke skjul på, at Israel har lagt massivt pres på Danmark i sagen. Spørgsmålet er, om Danmark har været for imødekommende over for Israels pres. Det undersøger Information i denne serie.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Men det er glædeligt, at Norge sender 125 millioner kroner.

Det sker med direkte henvisning til, at Donald Trump har truet med at fjerne hele den amerikanske støtte, skriver Ritzau.

Skal der siges mere ? send da ham Naser Khader hjem.

Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Sus johnsen, Karsten Lundsby, John Andersen, Marianne Stockmarr, Espen Bøgh, Gert Romme, Hanna Grarversen, Hanne Pedersen, Lars Møller Schandorff, Torben Skov, Elisabeth From og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Den danske regering er lige så tumpet som Trump er. Den Danske regering har sen 2001 været i lommen på amerikanerne og slikket dem et hvis sted. Fy fan!

Eva Schwanenflügel, erling jensen, Karsten Lundsby, John Andersen, Anders Graae, Marianne Stockmarr, Verner Nielsen, Espen Bøgh, Hanna Grarversen, Lars Møller Schandorff, Torben Skov og Nils Lübke anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Vi mangler stadig at høre en ordentlig forklaring på, hvorfor Danmark skulle stoppe hjælpen. Det er rigtigt, når Trump fremhæver, at palæstinenserne ikke støtter USA, for det har de aldrig haft grund til, tværtimod. I konflikten mellem Israel og Palæstina har USA støttet de første og EU har støttet de sidste. Hvorfor vi skulle vende os væk fra det, står hen i det uvisse.
På den anden side, så bør der ske noget, så de millioner af mennesker, som bor i Gaza, Vestbredden mm. kan få en ordentllig fremtid.

Lars Møller Schandorff, Eva Schwanenflügel, Sus johnsen, Karsten Lundsby og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Lotte Ransted

Den gode nyhed er at der kommer en modreaktion fra lande med højere etik og moral end Danmark.

Lars Møller Schandorff, Eva Schwanenflügel, Johanna Haas, erling jensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Danmarks udmelding mht. UNRWA såvel som omkring støtten til det israelske civilsamfund (NGO'er), som man vil afbryde, er fuldstændig uforståelig for mig.
Det virker vanvittigt.

Lars Møller Schandorff og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lars Møller Schandorff

Man kan sige det er lykkedes Israel og AIPAC at påvirke amerikansk udenrigspolitik og i vid udstrækning også gennem netværket af religiøse foreninger bla. her i landet, at dreje flere politikere væk fra vore danske grundværdier.

Lotte Ransted

Lars det er meget korrekt. Staten Israel gør meget i at aktivere diasporaen til at påvirke holdninger hos magtfulde mennesker og organisationer i de lande de bor i.