Baggrund
Læsetid: 5 min.

Forsvarsministeriet skal stramme op på sin egen kontrol med underleverandører

​​​​​​​Partierne bag det nye forsvarsforlig vil have Forsvarsministeriet til at ’lægge vægt’ på virksomheders samfundsansvar, når Forsvaret vælger leverandører. Kontrollen med leverandører har været sløset, vurderer ekspert. Hvordan ministeriet skal stramme op, er dog op til ministeriet selv at fortolke
Forsvaret får med det nye forsvarsforlig ’et vink med en vognstang’ om, at det skal stramme op på kontrollen med underleverandører af materiel. Her lastes vogne og materiel, som de danske soldater udstationeret i Estland skal bruge. 

Forsvaret får med det nye forsvarsforlig ’et vink med en vognstang’ om, at det skal stramme op på kontrollen med underleverandører af materiel. Her lastes vogne og materiel, som de danske soldater udstationeret i Estland skal bruge. 

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland
30. januar 2018

Det nye forsvarsforlig, som blev præsenteret søndag, omtaler for første gang, at Forsvaret skal tage højde for »virksomheders samfundsansvar«.

Det står kun nævnt med en enkelt sætning. Men den er et signal til Forsvarsministeriet om, at ministeriet skal stramme op i forbindelse med indkøb af nyt krigsmateriel.

Partierne bag forliget, V, LA, K, S, DF og R, skriver i aftalen:

»Partierne er enige om, at Forsvarsministeriet skal lægge vægt på virksomheders samfundsansvar (CSR – Corporate Social Responsibility) i kommende indkøb.«

Baggrunden er blandt andet byggeriet af det danske krigsskib Lauge Koch. Som Information og DR afslørede i efteråret, blev skibets skrog bygget med hjælp fra nordkoreanske tvangsarbejdere på et værft i Polen.

Flere eksperter har vurderet, at byggeriet var et brud på FN’s sanktioner mod Nordkorea.

Dengang sagde tidligere udenrigsminister og nuværende forsvarsordfører Martin Lidegaard (R), at han ville tage sagen op i forhandlingerne om forsvarsforliget:

»Det her er en alvorlig sag, og vi må stramme op på procedurerne, så det ikke sker fremover,« sagde han til Information.

Nu står det imidlertid klart, at der ikke er nogen skærpede krav til hverken Forsvarsministeriet eller dets leverandører i det forsvarsforlig, som han var med til at præsentere søndag. Kun en formulering om at »lægge vægt« på virksomheders samfundsansvar, som Forsvarsministeriet selv må tolke.

Martin Lidegaard siger, at det har været »svært at løfte« de forslag til stramninger, som han havde med til forhandlingerne om forsvarsforliget.

Stram op

De Radikale havde gerne set regler, der som udgangspunkt udelukker lande uden for EU og NATO fra at byde på opgaver for det danske forsvar. Men Martin Lidegaard forklarer, at han fik at vide af Forsvarsministeriet, at det ville være for let for virksomheder at omgå den slags regler. For eksempel ved at oprette datterselskaber i EU.

Desuden er det svært at gardere sig mod konventionsbrud, der finder sted i andre EU-lande som for eksempel Polen, siger han.

– Hvordan skal det nye forsvarsforlig med en enkelt sætning om CSR sikre, at historien om Lauge Koch ikke gentager sig ved nye indkøb?

»Det er jo helt åbenlyst, at der i historien om Lauge Koch er sket store fejl. Der er sket et åbenlyst brud, som ikke burde være sket. Men det er ikke reglerne, der er noget galt med. Det er praksis, der er noget galt med. Sanktionerne er ikke blevet overholdt,« siger Martin Lidegaard.

– Har der været noget galt med praksis i Forsvaret?

»Det, at det her ikke blev opdaget, er stærkt problematisk, og det har jeg også givet udtryk for tidligere, og det tror jeg sådan set, at alle er enige om. Derfor har jeg også en forventning om, at der bliver strammet op på de områder i den administrative praksis. Det er det, jeg som politiker kan gå ind og sige, at jeg ønsker. Men hvordan man tilrettelægger det administrativt, er ikke mit ansvar.«

– Du har tidligere sagt, at det var en alvorlig sag, og at man måtte stramme op på procedurerne, så det ikke kunne ske igen. Der lød det, som om det var noget, I som politikere godt kunne have indflydelse på?

»Jeg tror, der er enighed i forsvarsforligskredsen om, at der skal strammes op, så det her ikke sker. Men vi har ikke været nede at pålægge den enkelte medarbejder i indkøbsstyrelsen, hvordan vedkommende skal gøre det. Det er en ledelsesopgave, administrativt.«

»Nu er der givet et klart politisk signal, og det er derfor, der står det, der gør.«

– Så det her er et signal til Forsvarsministeriet om, at det skal tage sig sammen?

»Absolut. Absolut.«

Ser på det

Der står dog intet i forsvarsforliget om, at Forsvarsministeriet skal gøre noget anderledes i forhold til CSR. Kun, at ministeriet skal »lægge vægt« på samfundsansvar i kommende indkøb.

Forsvarsministeriet har allerede en CSR-politik, som lægger vægt på, at leverandører overholder menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder.

CSR-kravene blev ikke nævnt i kontrakten mellem Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) og leverandøren Karstensens Skibsværft, da skibet Lauge Koch skulle bygges. Det skyldtes ifølge FMI, at kontrakten tog udgangspunkt i en aftale, der var indgået, før styrelsen fik en CSR-politik.

FMI oplyser til Information, at det endnu er »for tidligt« at sige noget om, hvilke ændringer forsvarsforliget skal føre til på CSR-området. Medarbejderne i FMI er stadig ved at læse forligsteksten igennem. Det lader dog til, at styrelsen opfatter formuleringen om CSR som et krav om at stramme op.

Pressechef Svend Olaf Vestergaard skriver i en mail, at det ikke er nærmere beskrevet i forligsteksten, »præcis hvordan denne forøgede vægt på CSR ses udmøntet«, men at styrelsen vil se på det i den kommende tid. 

Han tilføjer, at styrelsen »til stadighed søger at tilpasse aftalegrundlag – herunder CSR – i forhold til det marked, vi agerer i – og vi har noteret os, at CSR specifikt er nævnt i det nye forlig«.

Vink med en vognstang

Troels Børrild er politisk rådgiver i Mellemfolkeligt Samvirke og medlem af Erhvervsministeriets ekspertarbejdsgruppe om virksomheders samfundsansvar.

Han opfatter formuleringen i forligsteksten som »et vink med en vognstang om, at der skal strammes op«, og at Forsvarsministeriet skal føre en mere aktiv indsats for at undgå brud på sanktioner og menneskerettigheder.

Troels Børrild medgiver, at formuleringen om CSR i forsvarsforliget kunne have været mere detaljeret. Men på den anden side er det ifølge ham veletableret, hvilke retningslinjer offentlige myndigheder i Danmark skal leve op til i forbindelse med indkøb.

Danmark har forpligtet sig til at leve op til FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv og OECD’s retningslinjer for multinationale selskaber. Men det halter i hele den offentlige sektor med at leve op til retningslinjerne, siger Troels Børrild.

»Man sætter simpelthen ikke barren højt nok.«

Han vurderer, at hvis Forsvarsministeriet skal leve op til de retningslinjer, Danmark har forpligtet sig til, skal ministeriet fremover begynde at vurdere risikoen for brud på konventioner og retningslinjer, når de køber ind, og sætte ind dér, hvor risikoen er størst. Ministeriet skal også dokumentere sin egen indsats og i langt højere grad sikre sig, at leverandører lever op til retningslinjerne.

»Det virker, som om det mest har været en papirøvelse tidligere,« siger Troels Børrild om Forsvarsministeriets CSR-politik.

Serie

Pengestrømmen til Nordkoreas atomprogram

Tvangsarbejdere, lyssky forretningsfolk og en brutal diktator med nukleare ambitioner.

Det er ingredienserne i en international skandale, hvor polske virksomheder har sendt penge til Nordkorea til gengæld for flittige arbejdere, der under livsfarlige forhold knokler mere end 12 timer om dagen uden at kny.

Ikke bare er det en menneskelig tragedie. Det kan også have været med til at finansiere det atomprogram, der i dag bekymrer det meste af verden.

I denne serie undersøger Information sammen med DR sagens danske forbindelser.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her