Læsetid: 1 min.

Det går hurtigt med at opbruge vores CO2-budget

Hvis ikke vi danskere vil stjæle klimamæssigt råderum fra andre mennesker på kloden, så skal vi stoppe enhver CO2-udledning om 6-13 år fra nu
24. januar 2018

Hvor meget haster det med at bremse drivhusgasudledningerne, hvis Danmark skal leve op til Parisaftalen?

Det antydes af et svar, som energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) gav Enhedslistens Søren Egge Rasmussen sidste år.

Egge Rasmussen spurgte til Danmarks tilbageværende CO2-budget inden for rammerne af Parisaftalens 1,5 og to graders-mål. Og af svaret fremgår, at hvis det resterende globale budget for CO2-udledning deles ligeligt mellem verdens borgere, så har vi i Danmark en udledning af klimagasser svarende til 310 mio. ton CO2 tilbage under 1,5 graders-målet og 660 mio. ton CO2 inden for to graders- målet.

Hvis de årlige danske udledninger fortsætter på 2014-niveau, så svarer det til, at vi har opbrugt denne nationale ret til CO2-udledning om henholdsvis seks og 13 år.

Kraftvarmeværket Studstrupværket nord for Aarhus leverer ud over elektricitet også fjernvarme til det meste af Aarhus. Til produktion af strøm og fjernvarme fyres der med olie, kul og biomasse. Og netop brugen af biomasse er eksploderet i den senere tid.
Læs også

Tallene svarer meget godt til data i Energistyrelsens Basisfremskrivning 2017, der viser, at uden en forstærket klimaindsats vil der fra nu og frem til 2023 blive udledt drivhusgasser svarende til knap 320 mio. ton CO2 samt godt 665 mio. ton frem til 2030.

Også Greenpeace har leveret beregninger, der peger på det danske CO2-budgets hastige udtømmelse.

Så hvis ikke vi danskere vil stjæle klimamæssigt råderum fra andre mennesker på kloden, så skal vi stoppe enhver CO2-udledning om 6-13 år fra nu. Der er usikkerheder knyttet til en sådan beregning, men der er ingen tvivl om, at det haster voldsomt med den grønne omstilling.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Lise Lotte Rahbek
Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu