Interview
Læsetid: 4 min.

Herbert Pundik: Katastrofe hvis Danmark afbryder støtten til israelsk civilsamfund

De israelske menneskerettighedsbevægelser gør et velsignet job, mener Herbert Pundik. De er samfundets nattevægtere i Israel, og det er en katastrofe, hvis Danmark nu afbryder sin støtte. Omvendt findes der ingen ’liljehvide’ ngo’er i Palæstina. Alligevel bør man fortsætte støtten
»Det er enhver nations ret at forsøge at gennemtvinge sin politik. Sådan er det,« siger Herbert Pundik, tidligere chefredaktør for Politiken. Det er ikke overraskende, at den nuværende, borgerlige regering i Danmark er »mere åben over for for israelske synspunkter« end tidligere socialdemokratiske regeringer.

»Det er enhver nations ret at forsøge at gennemtvinge sin politik. Sådan er det,« siger Herbert Pundik, tidligere chefredaktør for Politiken. Det er ikke overraskende, at den nuværende, borgerlige regering i Danmark er »mere åben over for for israelske synspunkter« end tidligere socialdemokratiske regeringer.

Mads Nissen

Indland
22. januar 2018

De israelske menneskerettighedsorganisationer er den eneste reelle, kritiske opposition til Israels »radikale højreregering«.

I parlamentet, Knesset, er der konsensus om at fortsætte den stadig ekspanderende besættelse af palæstinensiske territorier. Det vurderer Politikens chefredaktør gennem årtier, Herbert Pundik, der i dag er bosat i Tel Aviv.

»Organisationer som B’Tselem er den eneste institution i Israel, der kæmper for fred med palæstinenserne. De er demokratiets skanse. Samfundets nattevægtere. Det er en katastrofe, hvis lande som Danmark stopper med at støtte dem. Uden finansiering fra internationale donorlande kan de ikke fortsætte deres velsignede arbejde,« siger Herbert Pundik.

I det omfang den israelske stat knægter menneskerettighederne eller på anden vis bryder almindelige, demokratiske spilleregler, er det menneskerettighedsorganisationerne, der afslører det og gør det internationale samfund opmærksom på det, forklarer Herbert Pundik.

Kort før jul besluttede den danske regering, at Danmarks civilsamfundsstøtte i Israel og Palæstina fremover skal fordeles blandt færre ngo’er, der vil blive underlagt strengere betingelser. I den forbindelse afviklede man i første omgang Danmarks støtte til alle ngo’er, heriblandt B’Tselem, som dog vil have mulighed for at genansøge, når regeringen konkret har fremlagt en ny støtteordning.

Som Information har afsløret de seneste uger, er der forud for regeringens beslutninger gået et massivt pres fra den israelske regering.

Det kan man ikke klandre den israelske regering for, mener Herbert Pundik.

»Det er enhver nations ret at forsøge at gennemtvinge sin politik. Sådan er det,« siger han. Det er ikke overraskende, at den nuværende, borgerlige regering i Danmark er »mere åben over for for israelske synspunkter« end tidligere socialdemokratiske regeringer.

Ingen »liljehvide« ngo’er i Palæstina

Både israelske og palæstinensiske ngo’er har hidtil modtaget støtte fra Danmark. Sådan vil det også være fremover, har regeringen meldt ud. Men det er afgørende at skelne imellem dem, understreger Herbert Pundik.

De israelske organisationer er nemlig fuldstændig rene. De arbejder helt og aldeles inden for rammerne af det, vi opfatter som almindeligt accepterede metoder for menneskerettighedsarbejde. Det kan man ikke forvente, at de palæstinensiske gør, vurderer Herbert Pundik. Men Danmark bør alligevel støtte dem, mener han.

Regeringen har gentagene gange fremhævet en konkret sag med en palæstinensisk ngo som en af årsagerne til den nye, strammere civilsamfundspolitik i Israel og Palæstina. Ngo’en WATC navngav i maj et nyt kvindecenter efter terroristen Dalal Mughrabi, mens organisationen modtog danske støttemidler.

Det var utroligt dumt af WATC, mener Herbert Pundik. Men det er på ingen måde uforståeligt.

»Sådan en terrorist repræsenterer jo et martyrium i Palæstina. Hun står for kampen mod besætterne. Men man kan ikke forvente, at det opfattes som legitimt i Danmark,« siger han.

Sagen præsenterer ifølge Herbert Pundik et dybere dilemma for donorlande som Danmark.

Der findes nemlig ingen »liljehvide« palæstinensiske menneskerettighedsorganisationer, forklarer han. Man må grundlæggende forstå hele det palæstinensiske civilsamfund på samme måde, som de forstår sig selv: Som en del af en eksistentiel, national mobilisering imod den israelske besættelsesmagt. Og så kan man i sagens natur ikke forvente, at de altid vil begrænse sig til det, vi almindeligvis opfatter som neutralt og fredeligt menneskerettighedsarbejde.

»Alt i Palæstina handler om kampen for national selvstændighed. De har ikke andet valg end at bekæmpe besættelsen. Og samtlige aktører i Palæstina betragter Israel som den store fjende. Det ved danske embedsmænd udmærket godt. Man bør være klar i mælet om, at bistanden går til organisationer, hvis karakter man ikke kender, og som måske, inderst inde, støtter terror,« siger Herbert Pundik.

Men formelt står Danmark utvetydigt bag de efterhånden utallige FN-resolutioner, der slår fast, at palæstinenserne har ret til 22 procent af det israelsk-palæstinensiske område.

»De har altså et legitimt krav på selvstændighed. Men vi afviser palæstinenserne så snart, de begynder at kæmpe for den ret,« siger Herbert Pundik.

Hykleri

Civilsamfundet i Israel er presset. Den israelske regering forsøger at kompromittere det kritiske civilsamfund, vurderer Herbert Pundik. Særligt regeringens konsortier som lobbygruppen NGO Monitor skyer ingen midler i bestræbelserne på at kompromittere menneskerettighedsorganisationerne. Med henvisning til deres overvejende udenlandske finansiering anklager de ngo’erne for at udøve agentvirksomhed eller slet og ret forræderi.

»Vi står over for en radikal højreregering, der fører en national-religiøs chauvinistisk politik. En regering, der ikke ønsker fred,« siger Herbert Pundik.

I Palæstina er forholdene kun værre. »De palæstinensiske myndigheder bryder menneskerettighederne hver eneste dag. De bruger tortur i deres fængsler,« siger han.

Og situationen er konstant latent i disse år. Palæstinenserne står stadig mere venneløse tilbage, og drømmen om selvstændighed virker i tiltagende grad uden for rækkevidde. Det er særligt de europæiske lande, der de facto har vendt Palæstina ryggen.

Danmarks position over for Palæstina er præget af hykleri, mener Herbert Pundik. Danmark støtter en tostatsløsning, men omfavner samtidig Israel, hvis regering konsekvent og hårdhændet modarbejder en sådan løsning.

»Sammen med de øvrige EU-lande, har Danmark lige gjort Israel til most privileged partner, altså den højeste samarbejdsstatus, man overhovedet kan få, ud over fuldt medlemskab af unionen,« siger han.

»Danmark gør jo ingenting for at fremme en tostatsløsning.«

Serie

Dansk udviklingspolitik i Israel og Palæstina

Kort før jul besluttede regeringen at skærpe betingelserne for Danmarks civilsamfundsstøtte i Israel og Palæstina og afbryde samarbejdet med en række ngo’er. Beslutningen blev truffet på baggrund af en undersøgelse, Udenrigsministeriet havde indledt på Israels opfordring. Regeringen lægger ikke skjul på, at Israel har lagt massivt pres på Danmark i sagen. Spørgsmålet er, om Danmark har været for imødekommende over for Israels pres. Det undersøger Information i denne serie.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Bjerre

Et kontor med fire skrivemaskiner - skønt!

Johanna Haas og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Når en skrivemaskine er gået varm eller slidt, så tager vi den næste!

Danmark kan da ikke støtte okkupation af andres territorier!

Hej Herbert Pundik.
Dejligt at se din medmenneskelige indstilling til både israelere og palæstinensere - og at du viser os her i Danmark en vej, vi kan gå : - )

Dan Jensen, Johanna Haas og Hans Martens anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

"»Det er enhver nations ret at forsøge at gennemtvinge sin politik. Sådan er det,«
Ret ?

Kære Herbert Pundik,
siden jeg begyndte at læse avis som 12 årig -Politiken den gang - Information, Haaretz og NYT i dag (og stadig Politiken hos min mor, når jeg er der ) har jeg ofte følt taknemmelighed over dine artikler om Israel og Mellemøsten, når jeg stødte på dem. Taknemmelig for dine tanker er jeg endnu en gang efter at have læst dine ord i Information i dag - 40 år efter jeg begyndte mit liv som avislæser : )
Så det må være mere end på tide med et stort, taknemmeligt offentligt tak for din altid humanistiske tankegang og for din evne til at oplyse på bedste nuancerede vis: Tak, Herbert Pundik.

Dan Jensen, Michael Hullevad og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar