Læsetid: 4 min.

Herbert Pundik: Katastrofe hvis Danmark afbryder støtten til israelsk civilsamfund

De israelske menneskerettighedsbevægelser gør et velsignet job, mener Herbert Pundik. De er samfundets nattevægtere i Israel, og det er en katastrofe, hvis Danmark nu afbryder sin støtte. Omvendt findes der ingen ’liljehvide’ ngo’er i Palæstina. Alligevel bør man fortsætte støtten
»Det er enhver nations ret at forsøge at gennemtvinge sin politik. Sådan er det,« siger Herbert Pundik, tidligere chefredaktør for Politiken. Det er ikke overraskende, at den nuværende, borgerlige regering i Danmark er »mere åben over for for israelske synspunkter« end tidligere socialdemokratiske regeringer.

»Det er enhver nations ret at forsøge at gennemtvinge sin politik. Sådan er det,« siger Herbert Pundik, tidligere chefredaktør for Politiken. Det er ikke overraskende, at den nuværende, borgerlige regering i Danmark er »mere åben over for for israelske synspunkter« end tidligere socialdemokratiske regeringer.

Mads Nissen

22. januar 2018

De israelske menneskerettighedsorganisationer er den eneste reelle, kritiske opposition til Israels »radikale højreregering«.

I parlamentet, Knesset, er der konsensus om at fortsætte den stadig ekspanderende besættelse af palæstinensiske territorier. Det vurderer Politikens chefredaktør gennem årtier, Herbert Pundik, der i dag er bosat i Tel Aviv.

»Organisationer som B’Tselem er den eneste institution i Israel, der kæmper for fred med palæstinenserne. De er demokratiets skanse. Samfundets nattevægtere. Det er en katastrofe, hvis lande som Danmark stopper med at støtte dem. Uden finansiering fra internationale donorlande kan de ikke fortsætte deres velsignede arbejde,« siger Herbert Pundik.

I det omfang den israelske stat knægter menneskerettighederne eller på anden vis bryder almindelige, demokratiske spilleregler, er det menneskerettighedsorganisationerne, der afslører det og gør det internationale samfund opmærksom på det, forklarer Herbert Pundik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Hans Martens
  • Anker Nielsen
Niels Duus Nielsen, Hans Martens og Anker Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens J. Pedersen

Når en skrivemaskine er gået varm eller slidt, så tager vi den næste!

Danmark kan da ikke støtte okkupation af andres territorier!

Hej Herbert Pundik.
Dejligt at se din medmenneskelige indstilling til både israelere og palæstinensere - og at du viser os her i Danmark en vej, vi kan gå : - )

Dan Jensen, Johanna Haas og Hans Martens anbefalede denne kommentar

Kære Herbert Pundik,
siden jeg begyndte at læse avis som 12 årig -Politiken den gang - Information, Haaretz og NYT i dag (og stadig Politiken hos min mor, når jeg er der ) har jeg ofte følt taknemmelighed over dine artikler om Israel og Mellemøsten, når jeg stødte på dem. Taknemmelig for dine tanker er jeg endnu en gang efter at have læst dine ord i Information i dag - 40 år efter jeg begyndte mit liv som avislæser : )
Så det må være mere end på tide med et stort, taknemmeligt offentligt tak for din altid humanistiske tankegang og for din evne til at oplyse på bedste nuancerede vis: Tak, Herbert Pundik.

Dan Jensen, Michael Hullevad og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar