Baggrund
Læsetid: 8 min.

Hollandsk venstrefløjskomet: ’Venstrefløjen har for længe gået og undskyldt for sig selv’

Den hollandske venstrefløjskomet Jesse Klaver gav den europæiske venstrefløj en opsang på et SF-seminar om, hvordan venstrefløjspartier kan indgå i regeringssamarbejde uden at gå på kompromis med egne mærkesager. Vi skal tro på os selv og offensivt bekæmpe ulighed og klimakrise frem for at hyle i kor med højrepopulisterne, sagde Jesse Klaver
’Jeg vil ikke undskylde for, hvad jeg tror på. Jeg står fast på mine holdninger, og hvis du som vælger ikke tror på mig, så kan du stemme på nogle andre,’ siger den hollandske venstrefløjskomet, Jesse Klaver. Her flankeret af SF’s formand, Pia Olsen Dyhr.

’Jeg vil ikke undskylde for, hvad jeg tror på. Jeg står fast på mine holdninger, og hvis du som vælger ikke tror på mig, så kan du stemme på nogle andre,’ siger den hollandske venstrefløjskomet, Jesse Klaver. Her flankeret af SF’s formand, Pia Olsen Dyhr.

Sofie Amalie Klougart

Indland
15. januar 2018

Europas venstrefløjspartier er i knibe. På den ene side vil de gerne overbevise deres respektive landes befolkninger om, at de har løsningerne på tidens store udfordringer. Klima, ulighed, flygtninge og migration.

På den anden side risikerer de at skuffe vælgerne, når de endelig indgår i regeringssamarbejde med større, magtbærende partier, hvor det ofte er begrænset, hvor mange af deres mærkesager de kan komme igennem med.

Så hvordan griber man regeringsmagten uden at brække ryggen under dens tunge åg?

Det spørgsmål havde SF i fredags inviteret en række andre europæiske rød-grønne partier til at drøfte ved et seminar på Christiansborg. Med ved seminaret var deltagere fra Holland, Sverige, Norge, Tyskland, Island og Luxemburg.

Sofie Amalie Klougart

En af seminarets mere prominente deltagere var 31-årige Jesse Klaver fra det hollandske GroenLinks.

Sidste års parlamentsvalg i Holland var spået til at blive et af flere europæiske skæbnevalg, hvor højrepopulister stod til at vinde terræn.

Men selv om Geert Wilders og hans Frihedsparti gik fem mandater frem, opnåede GroenLinks en fremgang på hele ti mandater. Partiet har nu 14 mandater i det hollandske parlament.

Dets succes skyldes ifølge Jesse Klaver en kombination af en valgkampagne med et optimistisk budskab for fremtiden, og at han og GroenLinks nægter at skamme sig over partiets venstreorienterede politik.

»Venstreorienterede partier har for længe gået og undskyldt for sig selv. ’Undskyld, jeg er venstreorienteret, undskyld, jeg er grøn, undskyld, mine ideer adskiller sig fra status quo, undskyld, undskyld ...’ Get the hell outta here!« udbryder Jesse Klaver og slår ud med armene, da Information møder ham i en pause under seminaret.

»Jeg vil ikke undskylde for, hvad jeg tror på. Jeg står fast på mine holdninger, og hvis du som vælger ikke tror på mig, så kan du stemme på nogle andre. Det sagde jeg ofte under valgkampen, og jeg tror, at folk bliver tiltrukket af den ærlighed.«

Højreorienteret politik

Jesse Klaver har et erklæret mål om at blive premierminister, og han vil arbejde for at gøre GroenLinks til Hollands største parti ved næste valg. Det skal ske gennem græsrodsarbejde og politiske møder med vælgere og ved at overbevise flere vælgere om, at de ikke kun er et parti for de studerende og den veluddannede storbyelite.

Trods de høje ambitioner trak GroenLinks sig i efteråret fra regeringsforhandlinger med de borgerlige partier, da de ikke kunne forlige sig med de andre partiers syn på bekæmpelse af ulighed og klimaforandringer samt håndtering af flygtninge. Dermed har de ikke samme erfaringer med at indgå i regeringssamarbejde som de venstreorienterede partier i Danmark, Sverige og Norge.

Men hvis de skal indgå i regering, skal det ske, uden at partiet går på kompromis med sine kerneværdier.

»Vi kan være uenige med de andre partier om, hvordan vi når frem til målet. Men vi kan ikke være uenige med hinanden om, hvad målet er, hvis vi skal sidde i regering sammen,« siger Jesse Klaver.

»I mere end 30 år har flere venstreorienterede partier – især socialdemokratiske partier – siddet i regering i Europa. Men det var ikke venstreorienterede regeringer. Det var højreorienteret politik udført af venstreorienterede partier. Og det er bare forkert i mine øjne. Du skal ikke gå i regering bare for at gå i regering.«

Netop derfor vælger mange tidligere socialdemokratiske vælgere at stemme på højrepopulistiske partier, mener Jesse Klaver. De er skuffede over venstrefløjen.

Sig, hvad du synes

Han tror, at mange af højrepopulisternes vælgere, i virkeligheden er mere bekymrede for ulighed og for deres egen økonomiske situation, end de er for indvandring og flygtningestrømme.

»De moderne socialdemokratier har med den tredje vej været med til at skabe et samfund, hvor markedet er vigtigere end samfundet,« siger han.

»Europa er blevet et slaraffenland for store selskaber og meget rige mennesker. Almindelige mennesker får ikke gavn af væksten i EU. Det er jo vores kerneforretning som venstreorienterede partier. Vi skal bekæmpe ulighed. Alle behøver ikke blive rige. Men folk skal kunne leve almindelige liv.«

– Hvordan overbeviser man folk om, at venstrefløjen har løsningen på det – og ikke Geert Wilders eller Donald Trump?

’Jeg siger, lad være med at hyle med ulvene!’

Sofie Amalie Klougart
»Du skal bare vise folk, at du går op i det. Det er derfor, vi taler meget om de her problemer med ulighed, og vi siger også ærligt, hvad vi mener om de kulturelle udfordringer. Nogle venstreorienterede og socialdemokratiske partier rykker til højre på spørgsmål om det multikulturelle samfund. De forsøger at hyle med ulvene. Men jeg siger, lad være med at hyle med ulvene! Fortæl folk, hvad du virkelig synes. Jeg mener, at når der kommer flygtninge til Europa og Holland, så skal vi tage os af dem, og jeg lover, at vi gør det på en måde, som er sikker. Men du er nødt til at være ærlig. Sig, hvad du vil gøre, og hvad du ikke vil gøre. Så ved folk, hvad de får.«

– Mange har en reel bekymring for, hvad der sker med deres samfund, når der kommer flygtninge og indvandrere til landet. Det er I vel nødt til at adressere frem for at negligere det?

»Selvfølgelig er vi nødt til at tale om det. Jeg taler om de kulturelle udfordringer. Og jeg siger, at Geert Wilders er ’uhollandsk’. Han ødelægger kerneværdierne i det hollandske samfund. I Guldalderen kom mange store tænkere til Holland, fordi vi havde tankefrihed. Det er grundlaget for vores samfund. Og højrefløjspartierne forsøger at tage det fra os. Så jeg taler bestemt om vores lands kerneværdier og også det multikulturelle samfund og de problemer, som det medfører. Men du er nødt til at sætte din egen dagsorden. Du skal ikke bare reagere på, hvad populisterne siger. Sig, hvad du selv synes.«

Jesse Klaver mener godt, at det kan lade sig gøre for selv det mindste parti i en koalitionsregering at sætte emner som ulighed eller for den sags skyld klima på dagsordenen. Selvom man er et lille parti, behøver man ikke tænke småt, siger han.

»Dine idealer er store! Mine idealer er større end 14 sæder i parlamentet. Du må have tiltro til, hvad du står for.«

»For det andet,« siger Jesse Klaver, »må du være ærlig, når du indgår kompromiser i en regering. Sig, at det er et kompromis. Sig: ’Synes jeg, at det her er fantastisk? Nej! Men har vi tænkt os at gøre det? Abso-fucking-lut! For der er andre ting, som vi godt kan komme igennem med, og det andet parti i regeringen har heller ikke lyst til at gøre alt det, som vi gerne vil. Sådan er det at samarbejde’.«

– Det handler om ærlighed?

»Ærlighed. Når du synes, at noget sucks, så sig, at det sucks. Hvis du pludselig begynder at sige, ’nu har jeg læst op på det, og jeg synes faktisk, at det er en god ide alligevel’, så kan folk se det i dine øjne. De synes, at du er en løgner, og de har ret. De har ret!«

SF svigtede

Netop den manglende ærlighed omkring kompromiser var noget af det, der knækkede SF, da de sad i regering med Socialdemokratiet og Radikale Venstre. Det mener partiformand Pia Olsen Dyhr. For eksempel var partiet med til at lægge stemmer til skattelettelser til erhvervslivet på bekostning af offentlig velfærd.

»Det er jo ikke SF-politik på nogen som helst måde,« siger Pia Olsen Dyhr.

»Folk tænkte jo, at vi havde mistet vores sociale kompas. Og der svigtede vi. Det er der ingen tvivl om. Det vil jeg ikke have, at vi gentager.«

Derudover, siger hun, var SF ikke gode nok til at gøre opmærksom på de sejre, partiet ifølge hende trods alt opnåede, inden det valgte at træde ud af regeringen efter interne stridigheder i forbindelse med DONG-salget.

’Det er rystende, at centrumvenstre kunne træffe sådan nogle beslutninger’, siger Pia Olsen Dyhr (SF)

Sofie Amalie Klougart
– Det handlede altså ikke kun om kommunikation, men også om, at I indgik for store kompromiser?

»Ja, hvor politikken var forkert. Når jeg ser tilbage på det, synes jeg, at det er rystende, at centrumvenstre kunne træffe sådan nogle beslutninger,« siger hun med henvisning til erhvervsskattelettelserne.

»Vi skulle have holdt fast og sagt, at det vil vi ikke under nogen omstændigheder være med til.«

I en eventuel fremtidig regering vil SF gøre det mere klart fra begyndelsen, hvad vælgerne kan forvente af dem, forklarer Pia Olsen Dyhr. Hun mener, at det var en fejl at udlægge valget i 2011 som en sejr, når det i virkeligheden var et nederlag. S og SF havde ikke flertal til at føre den politik, de gerne ville, men var afhængige af de radikale. Derfor blev vælgerne skuffet, da de ikke kunne føre deres politik ud i livet.

Pia Olsen Dyhr vil ikke drøfte, hvad der skal til, for at SF igen vil indgå i regering. Det må komme an på resultatet af et folketingsvalg.

»Men jeg vil aldrig nogensinde acceptere en økonomisk borgerlig politik,« siger hun med henvisning til SRSF-regeringens grundlag fra 2011, hvor der stod, at partierne ville videreføre de borgerlige partiers økonomiske politik.

Ligestilling

Pia Olsen Dyhr er enig med Jesse Klaver i, at venstrefløjen bør forsøge at gøre bekæmpelse af ulighed og klimaforandringer til folkelige mærkesager. Det er ifølge hende »langt mere presserende« end mange af de emner, der fylder den politiske dagsorden i dag. For eksempel spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal tage imod 500 kvoteflygtninge om året eller ej.

»Vi kan godt tage kvoteflygtninge, og vi kan godt integrere dem i det danske samfund. Der er faktisk plads til at gøre det. Og lad os så samtidig diskutere det med, at integrationen skal lykkes. For det er et reelt problem, hvis det ikke kan lade sig gøre.«

Under SF's landsmøde i 2016 lagde Pia Olsen Dyhr op til en skærpelse af partiets udlændingepolitik. Hun erklærede, at den næste store ligestillingskamp skal finde sted i indvandrermiljøer, og at Danmark står over for en »giftig cocktail« af »radikal islam, massive flygtningestrømme fra Mellemøsten og Nordafrika og fejlslagen integration«.

Hun tog afstand fra en politisk »tendens til at dæmonisere, nedgøre og skabe splid i stedet for målrettet at løse problemerne«, men tilføjede samtidig, at der har »været en tendens på venstrefløjen til at ignorere undertrykkelse, hvis den var begrundet i religion eller kultur. Det er så forkert. Vi skal aldrig acceptere nogen former for undertrykkelse. Aldrig«.

Var det ikke netop et eksempel på den form for efterligning af højrefløjens retorik, som Jesse Klaver advarer mod? Nej, mener Pia Olsen Dyhr.

»Grunden til, at jeg er optaget af spørgsmål om social kontrol, blandt andet i vores ghettoer, er, at jeg er feminist ind i sjælen. Så hvis kvinder ikke har samme rettigheder som mænd, så kommer jeg kraftstejleme efter dem. Det, synes jeg, er en offensiv venstrefløjsdagsorden. Det er ikke noget, Dansk Folkeparti skal have patent på. Det er sådan set en del af vores historie, og derfor kan vi også komme med nogle af løsningerne.«

– Hvad kan det være?

»En af de store udfordringer med social kontrol er, at kvinder ikke har adgang til arbejdsmarkedet, fordi deres mænd har valgt at holde dem hjemme, og derfor lærer de ikke at tale dansk. Men hvis vi giver socialrådgiverne en palet af redskaber, så kvinden kan sige til sin mand: ’Hvis jeg ikke får lov at lære dansk, så kan vi risikere at miste min kontanthjælp’. Det kunne være ét instrument.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

Opløftende og lærerigt med Jesse Klavers gode indlæg fra Groen Link. Hvis den tilgang havde været anvendt i Det Sorte Tårn i efteråret 2011, så havde S-RV-SF Regeringen ikke lidt det forsmædelige nederlag, som sluttede med SF´s udmeldelse af Regeringen. Det Radikale Venstre har meget tilfælles med Jesse Klavers tankegods, selvom partiet ikke er socialistisk men et borgerligt parti. Men Det Radikale Venstre glemte den gang en sandhed, der altid tæller. Alle partier i en koalitionsregering skal kunne se sig selv og deres idegrundlag i Regeringens gøren og laden. Det glemte Det Radikale Venstre i perioden år 2011-2013. Partiet var selvoptaget og indadvendt med at begejstre sig selv over Fru Margrethe Vestagers dispositioner. Selv god Radikal politik blev ødelagt af denne selvovervurdering af partiet, som endte i fuldstændig mangel på at se, hvad partiets linie på sigt kunne føre til. Efter Centrum Venstre kommer Centrum Højre. Det Radikale Venstre var med til at indskrive i Regeringsgrundlaget, at den forhenværende borgerlige regerings økonomiske politik skulle videreføres. Hvilken vildfarelse. Hvorfor så ikke tage konsekvensen og udnævne Venstre til Finansminister og Det Konservative Folkeparti til Økonomiminister. Vi radikale medlemmer så måbende til og tænkte, det kan ikke være sandt. Der var Dagpenge forliget med de mange, som røg ud af dagpengesystemet. Her røg den socialliberale holdning fløjten med den stædige holden fast i, at intet kunne ændres i forliget efter at den nye regering var kommet til. Det var en af de væsentlige grunde til, at Socialdemokraterne meldte pas overfor Det Radikale Venstre. Resultatet ser vi i dag med den politiske flirt mellem DF og S. Ressourceforløbene overfor de stakkels sygemeldte borgere, der partout skulle medtage en seng på arbejde for at deltage i ned til 5 timers ugentlig beskæftigelse. En skandale, at Det Radikale Venstre ikke gjorde noget ved den sag, da de endnu havde lod i Regeringsmagten. Så var det Lærekonflikten, hvor Det Radikale Venstre lagde ryg til at kortslutte Overenskomstforhandlingerne og køre Lærerne over med deres Arbejdstidsaftale. Nej synderegisteret er meget langt i Det Radikale Venstre og tavsheden fjerner ikke indtrykket af et parti, som var med til at ødelægge Centrum Venstre Regeringen, selvom Det Radikale Venstre fastholdt en ansvarlig økonomisk politik. Men nu kigger vi fremad. Gem dette indlæg af Jesse Klaver Groen Link, for det er grundlaget for at bygge en ny Centrum Venstre Koalition op mellem Socialdemokratiet, SF, Det Radikale Venstre, og Alternativet.

Per Klüver, ingemaje lange, Hans Nielsen, Niels Duus Nielsen og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar

Socialisterne har alt for længe dukket nakken og diskuteret socialisme på kapitalistiske betingelser!

Marina Kasimova, Ole Henriksen, ingemaje lange, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Kan artiklen evt. redigeres til at inkludere titlen, eller en medarbejder skrive titlen på det omtalte seminer i kommentarsporet? Man kunne jo være så heldig, at seminaret blev optaget i et eller andet format.

- Partiet har nu 14 mandater i det hollandske parlament.

Ja, det har Enhedslisten haft siden sidste valg. Nu står de til 16. Så det ...

Helene Kristensen, Per Klüver, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Marie Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

Overalt i de socialistiske græsrødder, råbes der på at de Røde skal gå tilbage til deres socialistiske velfærdsrødder.

Og at de Røde skal rense partitoppene for akademikere der ikke forstår en dyt af hvorfra Velfærdet stammer.

Flemming Berger, Torben K L Jensen og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men, Børge Neiiendam, problemet er, at den del af venstrefløjen er SÅ bange for, hvad mennesker dog skal være værd, hvis de ikke underlægger sig produktionsapparatets undertrykkende logik. Ingen kæmper mere imod den automatisering, der er den eneste vej til reel frihed, lighed og solidaritet i samfundet, end arbejderister.
jeg voksede op med en storladen og langt henad vejen succesfuld socialdemokratisk vision om at løfte arbejderklassen kulturelt og intellektuelt. Desværre gik det i vasken, fordi folk i for høj grad valgte at uddanne sig i samfunds'videnskaberne' og mindre i det, der løfter og udvikler os som mennesker hver især.
På den måde er visionen også en fallit - for hvor mange af de skiderikker, der har givet os neoliberalismens samfundsmæssige dødsmaskine, er ikke første- eller andengenerations- arbejder?! Bjarne Corydon er jo det fremmeste eksempel på, hvad der sker, når ubefæstede sjæle udsættes for liberalistisk vraggods på et deformeret universitetsfag! Nyrup var muligvis det samme generationen før.
Der er intet andet formål med en samfundsudvikling end at skabe stadig bedre levevilkår for dets befolkning.

Torsten Jacobsen, Kurt Nielsen, Kaj Julin, Jacob Jensen, Marie Jensen, Anders Reinholdt, Ebbe Overbye, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Ole Frank, Børge Neiiendam, Estermarie Mandelquist og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Problemet er at flertallet ikke vil have socialisme. Så kan man gå nok så rank, men det ændrer ikke på at partier som vedkender sig socialismen normalt og ofte vil være marginalpartier. Der hvor socialismen endelig vinder en betydende position, der ser man hvordan de straks splitter økonomien af. Det varer indtil andres penge hører op og virkeligheden kommer for dagen.
Det er bare den sørgelige realitet.
Socialistiske partier - hvem er de - hvem er deres ledelse? Teoretikere og folk som aldrig har stået i et lavtlønsjob, folk som er væltet lige ud fra et universitet, og så kommer du vel ikke længere væk fra socialismens rødder end det.

Kim Folke Knudsen, Hans Aagaard og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar

Kim Folke Knudsen, du mener vel ikke i ramme alvor at Radikale Venstre skal være med i nogen som helst regering, og da slet ikke i en venstreorienteret regering?
Hvad er det lige Radikale Venstre står for og hvad er det lige de gør hver evig eneste gang de får andel i magten?

Flemming Berger, Hans Aagaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Benny Larsen, Egon Stich, Niels Duus Nielsen og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Peter Frost, det er ikke "andres penge", det er resultatet af samfundets indretning og aktiviteter i samfundet. Penge er ikke noget reelt, de er en abstrakt ækvivalent for skabte værdier, så de kan distribueres og ækvivaleres med andre, umage værdier. Jo mere vi kan komme af med skidtet, jo bedre - og i stedet komme frem til at gøre ting for deres egen skyld. Det giver en sundere bevidsthed.

Desværre er det jo indlejret i meget af den overleverede kristendom at gøre noget for at opnå noget andet - helt banalt i den fejlagtige seksualopfattelse, hvor lysten fordrives til fordel for forplantningen; men det er vel ikke, hvad urhistorien om Abraham og Sara lærer os - for der bliver graviditeten en gave efter mange års længsel, men altså formodentlig alt andet end gentagne forsøg. Saras fødsel er jo ikke en jomfrufødsel, dens overskridelse af naturen beror udelukkende på hendes alder. Så der er tale om fejlfortolkning af det erotiske, når den alene ses som drevet af et formål.
På samme måde må vi lave om på vores moralske fald, der gør synd til dyd: begæret efter penge på bekostning af al virkelig udvikling.

Kurt Nielsen, Frede Jørgensen, Anders Reinholdt, Hans Nielsen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Meget ville være nemmere, hvis der i Europa havde været tradition for en fortjent respekt for islamisk historie, kunst, filosofi og åndsudvikling. For alt sammen er det bidragende til den samlede verdenskultur.
Tænk, hvis Nadia og Ali i Europa kunne få lov at være stolte af deres baggrunde?
Og grundtanken, at forbedre i fællesskab, er i al sin enkelhed bedre end at fortsætte den formålsløse skyttegravskrig, som højrefløjspartierne har haft succes med at holde i gang i årevis.
Tænk hvis:
”Vi er i 2018, ingen har mere noget at lade hinanden høre. Vi har travlt!”
(Jeg ved godt, at nu trykker I på lallehippieknappen sender ord som Charlie, bomber og æresdrab i hovedet på mig.
Men jeg sender ikke mere nogen ord tilbage..)

Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen, ingemaje lange og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

Jeg anerkender mandatfordelingen i Danmark såvelsom i de øvrige lande i verden. Og de fleste steder har flertallet fravalgt socialismen.

Omvendt er jeg så naiv, at jeg endnu tror på, at finder de Røde partier rødderne i Velfærdsstaten tilbage - helt tilbage til Lo-Fagforeningernes paroler - så klart og entydigt at alle kan se formålet, så vil majoriteten af vælgerne vælge det 'gammeldags' velærdssamfund, med de goder og mangler det indebærer.

Men som det også skrives ovenfor, så skal de Røde renses for akademikere uden jord under neglene og uden social intelligens, fortid og forståelse.

Steffen Gliese

Når socialismen står dårligt, skyldes det en massiv holdningspåvirkning igennem årtier! Det skyldes også konkrete fejlagtige analyser blandt politikere og deres hjælpere.
Den helt graverende fejl var at misforstå konsekvenserne af Murens fald, der ikke var, at amerikanismen havde sejret, men at derimod den europæiske velfærdsstat havde. Desværre medførte det, at fortidens skrammel blev kørt tilbage fra historiens losseplads, og det fungerende og fornuftige: alles deltagelse i demokratiske beslutningsprocesser på alle niveauer af samfundet, blev kasseret. Det har ikke ført noget godt med sig, kun helt forkerte dispositioner af de ressourcer, vi har til rådighed. Forsøg med at løse fremtidens problemer med fortidens virkemidler har aldrig været en god idé.

Kurt Nielsen, Frede Jørgensen, Anders Reinholdt, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Egon Stich og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

Socialliberalisme og neoliberalisme

Det Radikale Venstres udviklingshistorie i 0'erne har vist, at der kun er få skridt fra socialliberalisme til neoliberalisme.

Kim Folke Knudsen, Børge Neiiendam, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

Opråb til naturens venner og forkæmpere

Hensynk ikke depression og vrede. Brug jeres energi til at nå ud til den uoplyste eller passive del af menneskeheden, som ubevidst tillader ulykkerne ske. Lad os arbejde for sammenhængende og beskyttende natursyn. Spred budskabet om ligegyldighedens konsekvenser.

Jeg har selv prøvet at gøre det i årtier. Også naturpolitik er et tålmodighedsarbejde.

Kurt Loftkjær

Formand i DN Gladsaxe

Kurt Nielsen, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

På et eller andet tidspunkt MÅ det vel gå op for den brede befolkning i vesten, at vi ikke kan fortsætte udpiningen af jorden og det store flertal af menneskeheden som hidtil?
Vi lever i et skin-demokratier, hvor penge køber magt, og magt avler ulighed i eskalerende grad.
Venstrefløjen må finde sammen om at afskaffe fattigdom, ellers ser fremtiden sort ud for os alle.
Og ærlighed ser ud til at være en del af vejen. Men handling må følge på ord, for tilliden til de fleste politikere kan ligge på et meget lille sted.
Vi så det ved kommunalvalget i København, med Alternativet og Enhedslistens fravalg af Beskæftigelses-og integrationsborgmesterposten, hvor man i valgkampen lovede guld og grønne skove, for derpå at svigte vælgerne. Bare endnu et eksempel på, at man siger ét og gør noget andet.

Kurt Nielsen, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Børge Neiiendam, Britta Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese og Hans Nielsen anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

Venstrefløjens ulidelige usynlighed

I min kommune må jeg med stor beklagelse konstatere, at aktivismen er død og at vi har mindst 9 grønne partier ud af 10, hvis man tror på politikernes eget udsagn i forbindelse med kommunalvalget.

Ved kommunevalget blev et enkelt møde arrangeret af medløbere i en såkaldt agendagruppe, som støttes af kommunen med penge til en grøn guide og velvilje ved besættelse af pladser i det såkaldte Grønne Råd. Agendagruppen tager sig generelt af ligegyldigheder under den kommunale radar. Formanden er aktivt medlem i Alternativet.

Mødet blev med en ligegyldig dagsorden styret af formanden for agedagruppeagendagruppe uden om reelle grønne miner og forhindringer. Ingen partier udfordrede konsensus, hvorfor man efter mødet ikke var blevet klogere, hvis man personligt ønskede det grønne fremmet.

Det hjælper ikke på den politiske oplysning og aktivering, at der mangler en kritisk lokalpresse.

Niels Duus Nielsen, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Steffen Gliese, nu foretrækker langt størstedelen at lade en transaktion foregå med penge fremfor at skulle medbringe 4 høns, 1 ged og 8 stykker tørv hver gang man skal handle ind. Socialisme er afhængig af andres penge for at fungere. Hvis man fjerner muligheden for at kunne tjene mere eller mindre for en given arbejdsindsats, hvad skulle det reelle incitament så være for at yde noget? fællesskabets bedste... det virker jo ikke særligt effektivt.
Socialismens romantiske forestilling om svundne tider er desværre endnu et bevis på manglende virkelighedssans.
Vi kunne sagtens bruge mere socialisme, men vi skal for alt i verden undgå at kamme over i ren og ufiltreret socialisme. Ren socialisme ledsages ofte af total indskrænkning af personlig frihed. Personlig frihed er noget jeg værdsætter ganske højt.

Torben K L Jensen

Socialisme - den den eneste ide der sætter en tyk streg under betydningen af menneskers sociale gener der har skabt den overlevelsesstrategi der har gjort Homo Sapiens til så stor en succes at den nærmer sig til at være en invasiv art på global plan. Men samtidig er socialisme også den eneste ideologi der er fortaler for en ansvarlig,innovativ,optimistisk,retfærdig økonomisk politik der er som Jeremy Corbyn med rette siger er : "For de mange - ikke for de få". Efter 30 år med neo-liberalisme og privatisering/individualisering af fælles tankegods og ejendom er det på tide at popularisere den eneste demokratiske samfundsform der findes - Socialisme.

Kurt Nielsen, Kaj Julin, Flemming Berger, Frede Jørgensen, Niels Duus Nielsen, Børge Neiiendam og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Peter Frost - Ren socialisme? hvad mener du? personlig frihed? til at gøre hvad? Skide på dine medmennesker eller hvad? Hvis du med frihed mener tanken og fantasiens frihed er det en størrelse der gælder alle også når det kommer til samarbejde og synernergi.

Torben K L Jensen, jeg mener at der skal ikke sidde et overformynderisk råd og detaljestyre min hverdag. Jeg taler ikke om at skide på mine medmennesker, men snarere om at et socialistisk styre historisk har for vane at skide på sine borgere, deres rettigheder og friheder.
Der findes vel ikke ét eneste eksempel på at socialisme har fungeret i praksis som tænkt teoretisk.

Torben K L Jensen, for lige at komme dig og evt. andre i forkøbet. Jeg tænker på socialisme som i et lands økonomiske og samfundsmæssige styre og ikke en eller anden lokal fabrik, landsby eller kooperativ - jeg tænker på et styre for et samlet land.

Kurt Nielsen, Torben K L Jensen, Hans Aagaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det overses, at der ‘ikke er’ en fri presse.

Hvorfor lyver hele pressen og folketinget om den påståede overaskelse og kalder det ‘et overset problem’, at grundvandet stiger?

Fordi det ikke passer ind i den fortsatte globale forbrugsdrevet økonomiske vækst på olie, gas og kul.
Det kaldes for det internationale marked og den såkalte ‘nødvendighedens politik’, der reelt afløste demokrati og retsstat over hele den globaliserede verden.

Sandheden kommer fra dem selv:
Folketinget bruger ‘alternative fakta’
(løgn politikere ønsker, skal være sandt og udlægges, som værende sandt af pressen).

Fakta:
Denne rapport analyserer hovedbudskaberne fra delrapport 2 i den 5. hovedrapport fra FN’s klimapanel IPCC med fokus på, effekter, klimatilpasning og sårbarhed med særligt focus på Danmark, udgivet af Miljøministeriet, Naturstyrelsen 2014.

"Oversvømmelser i Europa vil påvirke flere personer, og materielle tab vil blive to- eller tredoblet inden 2080.
Den forøgede ekstremnedbør vil resultere i forøget jorderosion og transport af bl.a. fosfor, som derfor i stigende grad udvaskes til vandmiljøet."

Link: http://naturstyrelsen.dk/media/129289/analyse-af-ipcc-delrapport-2-effek...

DR nyheder.
Professor: Nedbør og forhøjet grundvand er et overset klimaproblem
https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/professor-nedboer-og-forhoejet-gru...

Politiken.
Formand for Folketingets miljøudvalg mener, at grundvandsstigning er et alvorligt og lidt overset problem.
https://politiken.dk/indland/art6283694/Professor-Stigende-grundvand-er-...

Magisterbladet.dk
Danmark har et overset klimaproblem
https://www.magisterbladet.dk/news/2018/januar/ugensprofilgrundvandetstiger

Berlingske.
Formand for Folketingets miljøudvalg mener, at grundvandsstigning er et alvorligt og lidt overset problem.
https://www.b.dk/nationalt/christiansborg-skal-kigge-pa-stigende-vandmasser

Fyns amtsavis Fyns stiftstidende
Danmark drukner i regn: Stigende grundvand er et overset problem
https://www.fyens.dk/indland/Danmark-drukner-i-regn-Stigende-grundvand-e...

‘Status quo ante bellum’
Det er svært at forholde sig til, men det er på tide, at forstå det, hvis man ikke endnu, har indset det.

Det ender ikke godt.

Det betyder ikke, at det ikke betaler sig at rette op på udviklingen, der er brug for naturligt mådehold, forbrugsfesten er tæt på at ankomme til endestationen, det ved alle inderst inde godt.

Vi bør passe på hinanden nu, selv vores politikere med hele embedsværket og alle forskere til deres rådighed, er også vores medmennesker, til trods for dette forræderi, der er brug for en helt ny start, men ikke i samme spor, men med naturligt mådehold og overlevelse for så mange som muligt for øje.

Naturligvis er den ekstreme fortsættelse af forfølgelserne, på en syndebuk, Danmark og EU står for i dag, en meget sansynlig udvikling.

6 July 2017

"Those trapped in Libya are vulnerable to human rights violations and abuses including killings, torture, rape, kidnappings, forced labour, and arbitrary and indefinite detention in cruel, inhuman and degrading conditions."

John Dalhuisen, Amnesty International

Link: https://www.amnesty.org/en/press-releases/2017/07/central-mediterranean-...

Det parallelsamfundet i folketinget ikke vil diskutere, er den virkelighed der omgiver de faktaresistente folkevalgte politikere, den virkelighed, den skaber rent faktisk, rigtig mange nye flygtninge og rigtig store spændinger i samfundet, men det interessere ikke den ny-moralistiske såkalte højrefløj, men det gør magten.

Advarslerne har lydt i ethundrede år:
Fortællingen om kapitalisme drevet af den økonomisk forbrugsdrevet vækst, har ikke givet mening siden 1896, da Svante Arrhenius (1859-1927) beskrev den menneskeskabte globale opvarmning ved afbrænding af kul, olie og gas.
Read more: http://www.lenntech.com/greenhouse-effect/global-warming-history.htm#ixz...

Der har været gjort flere forsøg på regulering af den kapitalistiske vildfarelses, først en CO2 afgift regulering af økonomisk forbrugsdrevet vækst i 1920’erne, en afgift lagt på den enkelte vare for afbrænding af kul, olie og gas, men det blev opgivet.
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Carbon_price

Husk på:

“Vedvarende energi som biomasse, vind og sol udgør mindre end ‘tre procent’ af det samlede energi forbrug i 2015 og den falder.
Link: http://www.eof.dk/Viden/Statistik/Globalt%20forbrug%20af%20energi/global...

»Ved udgangen af 2017 tegner de globale udledninger af CO2 fra fossile brændsler og industri til at stige med omkring to pct., sammenlignet med året før,« lyder budskabet fra forskerne bag det såkaldte Global Carbon Budget.
Link: https://www.information.dk/udland/2017/11/tre-stabile-aar-slaar-klimafor...

"Ifølge FN vil havstigninger, vandknaphed, ørkendannelser etc. underminere levegrundlaget for millioner af mennesker og skabe omkring 200 millioner nye klimaflygtninge inden 2050. Allerede i dag findes der såkaldte klimaflygtninge fra Alaska til Stillehavsøerne.
Link: http://raeson.dk/2015/100-dage-til-cop21-hvor-er-det-sikkerhedspolitiske...

"Det er afgørende for regeringen, at vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at understøtte, at Danmark fortsat er et førende olie- og gasland."
Klimaminister Lars Christian Lilleholt.

"Der bør ikke være begrænsninger for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund på trods af den nye klimaaftales målsætning om at holde den globale opvarmning »et godt stykke under to grader«.

Det mener et bredt politisk flertal i Folketinget, som dermed bakker op om Energi, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)."
Link: https://www.information.dk/indland/2015/12/stort-flertal-folketinget-bak...

Kim Folke Knudsen, Jacob Jensen, Børge Neiiendam, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Hans Nielsen anbefalede denne kommentar

@Philip
Tak for links, som ikke kan gentages for tit. Klimapolitikken er en tragedie.
Jeg må dog hævde, at vi har en fri presse.
Der er frihed til at lyve og manipulere. Ja, men også frihed til at vi, for eksempel her i kommentarsporene, kan skrive, hvad vi mener.

Torben K L Jensen, Børge Neiiendam og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Socialismen hører industrialiseringens tid til. I dag har man smidt klima, miljø, humanisme, social indignation og global bæredygtighed i en gryde og krydret retten med gamle dogmer fra det forrige årtusinds socialistiske bibel. En ret som ikke skaffer nogen brød på bordet, og det betyder stadig en del for almindelige borgere. Indtægtsiden mangler totalt i tidens socialistiske politik. Derfor udtrykket om 'andre folks penge'.

Philip B. Johnsen, og samtidig linker du til en masse frie medier der fortæller om netop de forhold du mener forties af medierne....
I et socialistisk samfund ville du slet ikke have noget at linke til :-)

Eva Schwanenflügel

"Andre folks penge".. Et udtryk der ofte anvendes i debatten, når det gælder overførselsindkomster, offentlige udgifter eller skattelettelser fra højrefløjen.
Men hvorfor nævnes det aldrig, hvad det koster os alle, at SKAT er blevet rundbarberet langt ind i knoglerne, og at resultatet er, at "andre folks penge" havner i skattely? Hvorfor nævnes det ikke, at landbrugsstøtten er en kæmpe udgift med løbende underskud? Hvorfor nævnes det ikke, at de samlede sundhedsudgifter vokser som følge af fattiggørelse, besparelser på forebyggende behandling i form af fx psykolog, Arbejdstilsynet og plejetilsyn? Hvorfor nævnes det ikke, at fattige borgere på overførsler betaler skat, og bruger alle deres penge på forbrug af dagligvarer - og dermed er med til at holde gang i hjulene? Hvorfor nævnes det ikke, at når pengene bliver i borgernes lommer, skaber de ingenting? Hvorfor nævnes det ikke, at forringelse af infrastruktur og uddannelser skaber dårligt miljø og flaskehalse? Etc, etc.
Vi har netop VALGT at dele vores penge med hinanden, for at samfundet kan fungere optimalt, og alle får lige muligheder. For jo mere ulige forudsætninger vi starter ud med, jo mere vil samfundet splittes op i dem der har, og dem der absolut intet har.
Og hvordan kan det være, at der er overdådige muligheder for at give skattelettelser, når der meget længe ikke har været råd til at forbedre vilkårene for de fattige, tværtimod?
Ulighed er grobund for udpining af Jorden, når flertallet af menneskeheden må sælge ud af naturressourcer til det rige Vesten for at få lov til at overleve på slavevilkår. Uhæmmet rigdom fører til uhæmmet magtmisbrug og ødelæggelse af naturen og klimaet. Krige skabes for profitten, og fanden tager de sidste.

Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen, Flemming Berger, Helene Kristensen, Frede Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ebbe Overbye, Torben K L Jensen og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

@Eva: Og Landbrugsstøtten er hæmningsløs og aldeles uhæmmet på dyreadfærd, kemi, pesticid og miljøpåvirkning = for skatteydenes penge og på Samfundets bekostning.

Jeg har som 67-årig oplevet mit første år uden insekter i min gamle have. Jeg tør slet ikke tænke på hvordan mit vand har det, for Vandværket undersøger kun det Samfundet kræver skal undesøges. Luften jeg indånder er til daglig god nok, men når landbruget sprøjter, så er der ingen kære mor nogle steder.

Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

@Eva: Og Landbrugsstøtten er hæmningsløs og aldeles uhæmmet på dyreadfærd, kemi, pesticid og miljøpåvirkning = for skatteydenes penge og på Samfundets bekostning.

Jeg har som 67-årig oplevet mit første år uden insekter i min gamle have. Jeg tør slet ikke tænke på hvordan mit vand har det, for Vandværket undersøger kun det Samfundet kræver skal undesøges. Luften jeg indånder er til daglig god nok, men når landbruget sprøjter, så er der ingen kære mor nogle steder.

Peter Sterling

En national genopretning af socialvæsenet i Danmark skal ske, mens der stadigvæk er nogen herhjemme, som husker hvad empati, solidaritet og social retfærdighed er. Socialvæsenet hænger i laser og pjalter, efter to årtier med mishandling, piskning og udsultning af de socialt udsatte. Den næste regering skal underskrive en social kontrakt, som forpligter sig til at gennemføre en national social genopretning.

Der er ingen halve løsninger. Dette kræver naturligvis samtidigt en genopretning af Skat, som er sendt i skjul, for at befolkningen ikke skal indse, at regeringen bevidst nedbrød hele institutionen, med det formål at virksomhederne ikke skulle betale deres andel af samfundsudgifterne. Stadigvæk i dag indbetaler virksomhederne ikke dele af den moms som de indkasserer fra kunderne. http://www.dr.dk/nyheder/penge/skat-medarbejdere-det-er-alt-nemt-virksom...

En regering skal levere til alle grupper i samfundet. Vi har i stedet en wannabe regering som faker miljøindsatsen, med historiske store skatteambitioner, men uden handlekraft, en regering i splid med sig selv, som stritter til alle sider, 25 ministre og lige så mange pinocchio spin doktorer, for at fjerne fokus fra regeringens kaotiske, impotente skuespillere.

Vi skal have fjernet over halvdelen af de love som tynger de fattige nede, kun sådan kan de løfte sig op - dette vil skabe et gevaldigt løft i bunden af samfundet, samtidigt vil et stop for den nedværdigende kontrol frigive mange hænder - ressourcerige mennesker i socialvæsenets job - som så må søge over i private jobs, men staten sparer milliarder. Alene de private aktører som tjener penge på de socialt udsatte, sparer staten milliarder hvis de fyres.

Efter finanskrisen kom der 5 bankpakker for at redde bankerne, selv om det var en krise som finansvæsenet selv havde skabt. Fra 2008 til 2017 har politikerne pumpet penge ud til virksomhederne, så de kunne komme sig over finanskrisen, nu bugner virksomhederne med penge.

Bunden af samfundet er så ødelagt af de konstante nedskæringer, at der er brug for en øjeblikkelig Bail-Out for de fattige. Der skal en ny Marshallhjælp til, for at redde den Skandinaviske Velfærdsmodel. De laveste lønninger skal forhøjes og ligeledes skal overførselsindkomsterne forøges til et niveau, som er til at leve for, i et land med høje huslejer, og der skal bygges almene boliger til en husleje, som de fattige kan betale; den sociale sikkerhed for bunden af Danmark skal genskabes.

Den skjulte fattigdom i Danmark skal fjernes, ikke ved negligering af de fattige, men ved at reducere uligheden, for der igennem at skabe et stabilt grundlag for alle, selv for dem som investerer i de danske selskaber. Ét stabilt Danmark for alle.

Som loven om førtidspension og fleksjob har bevist, kan man ikke tiltro lederne af industrien og finansverdenen at bestemme hvilke love som skal virke på den sociale område. Fattigdom er vold. De socialt udsatte lever kortere, de er mere syge og stressede. Vi har ikke brug for politikere som yderligere forkorter livet, med undertrykkende social-voldelige love. Der er ingen grund til at fattigdom eksisterer. Fattigdom er skabt af politikerne ved en lang række nedskæringer: https://www.avisen.dk/vigtigste-politiske-reformer-og-beslutninger-2007-...

Den liberale politik er brudt sammen. I stedet for at sætte mennesket fri, virker det som om politikerne er fikseret på at fjerne vores frihed. Politikerne laver den ene undertrykkerne lov efter den anden - imod de fattige naturligvis, kun med det formål at få hævn over venstrefløjen, for hvad der skete i forrige århundrede? Men hippierne havde ret på ét punkt; mennesker er født frie, det er først når vi vokser op at vi møder de murstens-tykke lovbøger, direkte eller indirekte. Den politik som føres i Danmark i dag er centraliserende Neo-liberal (læs ikke-fri), som fjerner det enkelte menneskes frie vilje. New Public Management embedsmændene har overtaget landet.

Kurt Nielsen, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Philip B. Johnsen, Torben K L Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Hej Ewa

Hvis du blev statsminister og fik 90 mandater i tiltrædelsesgave, ville Danmark blive et slaraffenland uden uretfærdighed, fattigdom, magtmisbrug, klimaforandringer og krig, og hvis du havde penge nok med ind på Christiansborg, var alt det muligt. Du kunne også øge beskatningen, men tror du ikke på, at der er et punkt på skattestigen 0-100%, hvor statens provenu falder ved højere skat ? Hvis alle dine punkter ligger dig så specielt mere på sinde end andre, er det bedste du kan gøre for fællesskabet, at beskæftige dig med at skabe reelle store værdier for samfundet og således betale din store skat med glæde. Det gælder forøvrigt os alle. Hvem ønsker ikke at leve i et rigt, trygt og menneskeligt samfund. Det kan du ikke udtage patent på.

Alle de ting, du nævner, hvorfor siger du, de aldrig nævnes ?

@Peter Sterling

Jeg kunne ikke være mere enig. Dog ser jeg ikke den accelererende afvikling af vores velfærdssystem som en hævn over venstrefløjen. Det er blot den triste konsekvens af den økonomiske kontrol fra EU gennem 'det europæiske semester' i form af 'landespecifikke henstillinger' til den til enhver tid siddende danske regering. Alle overgrebene fra efterløn over førtidspension til lærernes arbejdsvilkår er nævnt gennem årene, men ingen gider læse disse landespecifikke henstillinger, selv om de krystalklart viser, at farven på vores regering har ingen betydning, så længe rød og blå blok er enige i at overlade den økonomiske kontrol til det centralistiske (neo-liberale vil mange mene) EU, hvis politiske agenda er stærkt påvirket af EURO krisen, som Danmark ikke har nogen aktier i, men som Danmark har understøttet med en kaution på 40 milliarder i solidaritetens navn.

Niels Duus Nielsen

Peter Frost, vi er enige om, at en "ren socialisme" ikke ville fungere, for mennesket er ikke rent. Af samme grund vil en "ren liberalisme" heller ikke kunne fungere. Mennesket er et egoistisk, socialt dyr, så samfundsmodellen må derfor give plads til både egoismen og fællesskabsfølelsen, som i det enkelte individ ligger i stadig borgerkrig.

Socialdemokratismen er det hidtil bedste forsøg på at kombinere menneskets to grundlæggende lidenskaber i en socialliberal hybrid. På det teoretiske plan er demokratisk socialisme noget rod, i modsætning til den knivskarpe logik, som præger hhvm den marxistiske og den libertarianistiske tankegang, som begge er logiske systemer, der på grundlag af ganske få selvindlysende (=ubegrundede) principper har opbygget gigantisk tankebygninger. Socialdemokraterne kunne ikke vente på, at teoretikerne fik tænkt færdig, men påbegyndte det store sociale eksperiment, der indtil videre er kulmineret i velfærdsstaten

Libertarianerne ser bort fra, at mennesket er et socialt dyr, og fordi marxisterne tror, at mennesker kan overtales til ikke at være egoistiske dyr, er begge -ismer hidtil slået fejl. Og fordi socialdemokraterne aldrig fik sig en logisk holdbar teori, korrumperede bevægelsen i takt med, at de toneangivende socialdemokrater fik bijobs som bestyrelsesmedlemmer i diverse fondskapitalistiske pengetanke.

Det, der mangler, er en seriøs samtænkning af flokkens behov med individets behov - en hegelsk syntese af modsigelser. Hvordan skaber vi et samfund, hvor alle er fri OG lige?

Strategisk og målrationel tænkning (systemtænkning) har sin berettigelse i økonomien, mens livsverdenens forståelsesmæssige rationalitet skal spille den overordnede rolle i menneskenes samfund. Det var Habermas' bud på en kommunikativ politisk moral, der kunne udgøre et normativt grundlag for en balance mellem frihed og lighed. Luhmann påviste så få år senere, hvorledes systemtænkningen trænger ind overalt, og især den økonomistiske tænkning har været så aggressiv, at "værdi" (pris) efterhånden har fortrængt de øvrige systemers grundværdier (sandhed, skønhed, retfærdighed etc.).

Det er ikke nemt, men hvem har sagt, at det skulle være nemt?

Torsten Jacobsen, Lise Lotte Rahbek, Kurt Nielsen, Torben K L Jensen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Niels Nielsen

Mener du, at der findes en færdigtænkt teori som den optimale styreform. Tror du ikke demokrati i sig selv, er bedre til at takle dynamikken i vores evigt skiftende virkelighed ? Blå og rød stue skifter som resultat af borgerlig utilfredshed og bevarer magten ved borgerlig tilfredshed. Jeg tror ikke der er en teori om alting i politikkens verden, når den fysiske verden hele tiden ændrer karakter. Det kræver dog betingelsesløst, at vi har reelt demokrati. Det er her, kampen skal stå.

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Du har fattet min pointe, Peter Bahne, der er ikke en færdigtænkt teori om noget som helst før after the fact, det var Hegels store erkendelse, som Kierkegaard videreførte i maximen "Livet leves forlæns men forstår baglæns".

At socialdemokraterne gik i gang med at ændre samfundet uden at vente på teoretikerne var det rigtige at gøre, for teoretikerne bliver aldrig færdige. At socialdemokraterne så med årene blev lidt lemfældige med analyserne af, hvad der rent faktisk skete som følge af disse sociale forandringer, og tenderede mod at indoptage mere og mere liberalistisk teori i deres i øvrigt solidariske kompleks af tommelfingerregler, betød så, at de lige så stille forlod den solidariske tankegang, som var den eneste selvstændige ide, som de ikke delte med liberalisterne.

Så da Blair og Giddens indførte "den tredje vej", forlod socialdemokraterne endegyldigt solidariteten alle andre steder end i skåltaler.

Og det er derfor Corbyn er så meget i vælten, for solidaritet er faktisk en ting. Jeg er dybt imponeret af, hvorledes Labour lod alle og enhver stemme om, hvem der skulle være formand, der var virkelig tale om demokratisk nytænkning.

Og da demokrati åbenbart er det eneste, vi kan blive enige om i dette splittede land, er det på den demokratiske front, at slaget skal stå, helt enig!

Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Torsten Jacobsen, Lise Lotte Rahbek, Martin Madsen, Kurt Nielsen, Flemming Berger og Peder Bahne anbefalede denne kommentar

Ja jeg mener faktisk at socialdemokraterne sejrede 'ad helvede til' med et rigtig godt velfærdssystem, og et land med mindre skel mellem rig og fattig, og jeg tror vi er enige i, at der var en konsensus om, at vi alle får det bedre, hvis vi løfter i flok. Danskere betaler skat efter evne, som udbetales til danskere med behov. Dette billede krakelerer dog, når danskere betaler skat, som udbetales til unionsborgere. Altså må vi begrænse udbetalingerne generelt. En udemokratisk bestemt bombe under selve konceptet. Lokaliteten gik af mode.

Philip B. Johnsen

“Det er rystende, at centrumvenstre kunne træffe sådan nogle beslutninger”
siger Pia Olsen Dyhr

Der er plads til forbedring, men hvad mener centrumvenstre så nu?

Martin Lidegaard klima- og energiminister ‘Danmark er et grønt foregangsland.’

“Har Danmark som selvudnævnt grønt foregangsland et politisk ansvar for de fossile brændsler, der eksporteres ud af landet, og som er med til at øge den globale opvarmning? Det mener hverken formand for Folketingets Energiudvalg Steen Gade (SF) eller klima- og energiminister Martin Lidegaard.

Ifølge Martin Lidegaard løser vi ikke problemet med den globale opvarmning, ved at vi i Danmark stopper med at producere kulbrinter.”
Link: http://modkraft.dk/artikel/grøn-omstilling-i-danmark-baseres-på-fossil-eksport

Rasmus Helveg Petersen minister for Klima- Energi- og Bygningsministeriet ‘Danmark er et grønt foregangsland.’

“Den globale bevægelse for afvikling af investeringer i kul, olie og gas får støtte fra klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen.

Han vil dog ikke selv opgive de danske fossile brændsler, så længe der er efterspørgsel på dem.”
Link: https://www.information.dk/indland/2015/04/minister-fossile-investeringe...

Skåltalen der er bragt om og om igen i pressen, ‘Danmark er et grønt foregangsland’, men det har aldrig været ærlig, den har aldrig været redeligt og det har aldrig været sandt.

Danmark ligger 2017 officielt på CO2 udlednings listen, på en 13.-plads.

‘Fakta’ om Danmark’s samlede energiforbrug.
Elektricitet forbruget der i virkeligheden udgør 20% af vores energiforbrug, potientielt produceret fra vedvarende energi som biomasse, vind og sol, 45,8% af de 20% af det danske elektricitet ‘hjemlige’ forbrug stamme fra grøn energi fra vindmøller mm.’ 80% af det globale energiforbrug, er ikke elektricitet.

For Danmarks vedkommen, hvis medregnet alle de vare vi forbruger i Danmark, men ikke er produceret i danmark og medregnet CO2 udledning fra luftfart og skibstrafik, der er udeladt af hele CO2 energiregnskabet globalt, er det formodentlig omkring de 98% af Danmarks energi forbrug, der kommer fra olie, gas og kul afbrænding.

Med andre ord, Danmark er muligvis ‘globalt samlet set’, verdens mest CO2 udledende land, målt på den enkelte indbygger i 2018.

Fra link: Rockwool Fonden har Centre for Economic and Business Research (CEBR) på CBS.

"Danmark har forpligtet sig til ambitiøse mål for at begrænse udledningen af drivhusgasser. Og målt på udledningen af CO2 fra dansk produktion går det fremad.

Men dette mål medtager alene CO2 fra produktion inden for Danmarks grænser og måler dermed ikke CO2-belastningen fra det samlede danske forbrug. En væsentlig begrænsning i det produktionsbaserede mål er, at udledninger, der er knyttet til vareimport, ikke medregnes.

Med forskningsmidler fra Rockwool Fonden har Centre for Economic and Business Research (CEBR) på CBS nu undersøgt, hvad det betyder for målopfyldelsen, hvis man opgør CO2-belastningen fra det samlede danske forbrug.

Analysen viser, at Danmarks forbrugsbaserede årlige CO2-udledning siden 1996 har været op til 18 procent højere, end det traditionelle CO2-regnskab indikerer."
Link: http://www.rockwoolfonden.dk/app/uploads/2015/12/Faktaark_CO2-udledning-...

Et enkelt konkret og ekstraordinært modbydeligt eksempel, på vare der forbruges i Danmark, men ikke er produceret her, samt har energitung produktion og levering foruden umenneskelig behandling af mennesker og miljø.

Pigen på fotoet bor tæt på sojamarker i Argentina, hvor man sprøjter med pesticider, der er forbudt i EU, fordi de kan skade naturen og gøre mennesker alvorligt syge. Billedet stammer fra TV Avisen 18:30, den 27. oktober 2013.

"Produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland.

Samtidig bliver foderet produceret med sprøjtemidler, der er forbudt i EU.

En højere andel af lokalbefolkningen bliver syge af kræft end andre steder, og børn bliver født med misdannelser.

Regnskov bliver ryddet, og klimaet lider under den intensive sojabønne-produktion, viser rapport."
Link: http://www.dr.dk/nyheder/viden/miljoe/eu-politiker-vil-have-eu-ind-i-sag...

Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvordan ser centrumvenstre på ansvaret, for den forbrugsdrevne økonomiske vækst på olie, gas og kul?

Forbrugsdrevet økonomisk vækst er det et centrumvenstre mål?
Det opnås i dag på primært olie, gas og kul afbrænding, alle kender til konsekvenserne de menneskeskabte klimaforandringer.

Vores centrumvenstre politikere ser de på verden og siger de har forstået budskabet, fra den samlede videnskab, men handler de effektivt, som et godt eksempel for resten af verden, på de akut handlingskrævende opgaver?

Søger centrumvenstre efter nye olie resurser i dansk undergrund, der samtidig kræver de menneskeskabte klimaforandringer og mange tusinder menneskeliv i f.eks. Myanmar.

Der er mere end 630.000 fra Rohingya folket i flygtningelejr i Bangladesh og der er tre måneders monsun på vej, med forstærkede cykloner af de menneskeskabte klimaforandringer.

Myanmars mordere modtager diverse internationale og EU økonomisk bistandsmidler for, at sikre en demokratiseringsproces, men pengene bruges ikke til Demokrati, styret myrde de mest klima udsatte mennesker på jorden, hvis jord de har stjålet.

Folkemordet på Rohingya folket krævede mindst 9000 drabet mellem 25 august og 24 september 2017 og kampen om resurserne i kølvandet på de menneskeskabte klimaforandringer, forgår stadigvæk i Myanmar, imens verden ser på, men ingen stat tager noget ansvar.

Hvordan ser centrumvenstre på krigs/klimaflygtninge og det forsvindende eksistensgrundlag og ansvaret for de menneskeskabte klimaforandringer den rige del af verden historisk har 90% af det samlede CO2 udlednings ansvaret for?

Mener centrumvenstre, at der medfølger et historisk ansvar for, at skabe tillid til en fremtid for de særligt udsatte krigs/klimaflygtninge.
Link: https://www.usatoday.com/story/news/world/2017/12/14/aid-group-rohingya-... bliver de næste krigs/klimaflygtninge?

“Climate Change: A Permanent Reality for Myanmar.

According to the 2016 Climate Risk Index, Myanmar is the second most vulnerable country in the world to the effects of climate change.

Researchers at the Center for Climate System Research at Columbia University, in collaboration with the Department of Hydrology and Meteorology.”
Link: https://www.irrawaddy.com/opinion/guest-column/climate-change-permanent-...

Cyklonen Nargis er en tropisk cyklon, der i starten af maj 2008 hærgede Burma(Myanmar). Minimum 36.000 er omkommet, men man frygter over 100.000 døde. Derudover har omkring 1 million mennesker mistet deres hjem.
Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Cyklonen_Nargis

Det er tilsyneladende først når overfladevandet er i et med grundvandsspejlet i Danmark, at der bliver handlet effektivt på de menneskeskabte klimaforandringer i Folketinget.

»hvis vi ikke selv bliver bedre til at udvinde olie og gas, så bliver vi jo nødt til at købe det andre steder, for vi har stadigvæk brug for det. Det er en helt bred erkendelse, og derfor synes jeg heller ikke, at der er noget i vejen for, at man forsker i, hvordan en større andel af olien og gassen kan indvindes. Det synes jeg ikke, at jeg skal sætte begrænsninger for.«
"Sofie Carsten Nielsen skriver den tidligere centrumvenstre forsknings- og uddannelsesordfører for Radikale Venstre"

Exxon Mobile, BP, Shell, Chevron, Total og Maersk ejer deres helt eget danske Folketing, sandheden er, hvad pengene betaler for, at den er.

Fra link:
"Exxon Mobile, BP, Shell, Chevron, Total og Maersk bidrager flittigt til, at man på universiteter herhjemme forsker i at få mere olie og gas op af jorden.

"Videnskab.dk har søgt aktindsigt i universiteternes private bevillinger, hvoraf det fremgår, at danske universiteter har modtaget mindst 275 millioner kroner af olieindustrien fra 2009 til 2014.

Størstedelen af midlerne går til at forske i, hvordan man hiver endnu mere olie og gas på af de eksisterende olie- og gaslommer. En tiårig bevilling på godt en milliard finansierer et Center for Olie og Gas på Danmarks Tekniske Universitet med samme formål.

Udviklingen i olieforskningen kan forekomme mærkelig, når man ved, at klimaforskning viser, at man for at begrænse temperaturstigningen på Jorden til 2 grader må lade allerede kendte olie og gasforekomster blive i jorden.

»Det er fuldstændig absurd at lede efter ny olie, når vi ved, vi ikke må brænde det af af hensyn til klimaet. Det er på alle måder den forkerte vej at gå.«

siger ph.d.-studerende Emil Urhammer, som forsker i bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet i København, til Videnskab.dk."
https://videnskab.dk/kultur-samfund/fuldstaendig-absurd-industrien-betal...

Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Kære Peter Frost. Jeg forstår godt din sociale indignation vendt mod Det Radikale Venstres politik i den forrige Helle Thorning Schmidt Regering. Men på en eller anden måde tror jeg, at vi ikke skal se Centrum Venstre Regerings alternativet som et spørgsmål om hvilke partier der ikke kan deltage på forhånd. Det er en realitet, at det indtil videre er meget svært at opnå et rent rødt flertal i dansk politik. Vi skal helt tilbage til Regeringen Jens Otto Kragh i 1966-1967 med Det Røde Arbejderflertal med SF. Den gang erindrer jeg, at Per Hækkerup ville have SF ind under åget og efterfølgende valgte Højrekørsel ad Røde Mellemvej til SF højlydte utilfredshed. Det endte med sprængningen af partiet SF og stiftelsen af VS Venstresocialisterne. Regeringen måtte gå af og udskrive Folketingsvalg. I år 1971-1973 var der igen tæt løb med 87 mandater til S og SF, men ikke nok til et rødt flertal igen. Det er meget lang tid at skulle vente på det næste Røde eller Rød-Grønne flertal. Vi er 51 år fra det forrige Røde Arbejderflertals Regering i 1967. I år 2011 lancerede S og SF deres Fair Løsning, hvor det en forøgelse af arbejdstiden med 12 minutter skulle finansiere omfattende offentlige udgifter. Den Plan kan der være mange meninger om, men jeg anså den ikke for et realistisk svar på en holdbar økonomisk politik. S og SF havde den gang malet sig op i et hjørne, hvor de nægtede at indgå i en dialog med Det Radikale Venstre. Vi var ovre i afdelingen for ultimative krav, hvor Det Radikale Venstre skulle " acceptere " S og SF´s politiske plan. Sådan kan man ikke føre politik med mindre, at du har over 50% af stemmerne alene S og SF. Det kom efterfølgende til at ramme S og SF, som en boomerang, da forhandlingerne gik i gang i Det Sorte Tårn og Det Radikale Venstre viste, at det var dem som lå inde med de afgørende mandater. For Det Radikale Venstre er økonomisk ansvarlighed herunder en holdbar Finanspolitik fuldstændig afgørende for partiets deltagelse i en regering. Det er uanset om en regering er for tilbøjelig til at give ufinansierede skattelettelser eller omvendt er for rundhåndet med de offentlige udgifter. Jeg er enig i de af Informations kommentatorer, som siger, at Det Radikale Venstre svigtede deres oprindelige socialliberalistiske grundlag og lænede sig alt for ukritisk op ad Neoliberalismen. Dagpengeaftalen, Førtidspensionsreformen og Lærernes Arbejdstid er alle eksempler på, at Det Radikale Venstre svigtede deres oprindelige politiske grundlag. En Centrum Venstre Regering handler om sammen at skabe en fællesmængde og en fællesnævner, hvor er det vi kan handle i fællesskab. Det er her jeg opfordrer partierne til at se ud over det eget snævre partiprogram og finde en politisk platform for at løse de store spørgsmål i dansk politik. Philip B. Johnsen har ovenfor på glimrende vis beskrevet de store opgaver, der ligger foran med klimaforandringer og behovet for en anderledes måde at producere på med grøn politik og økologi. En Centrum Venstre Regering bliver nød til at tage hul på spørgsmålet om indvandring og flygtninge på en måde, hvor vi viser, at vi på den ene side regulerer adgangen til Danmark og på den anden side ikke svigter grundlæggende principper, om vi skal hjælpe mennesker i nød uanset religion, etnicitet og lands oprindelse. DF bliver ikke udfordret på dette område. De har banen helt for sig selv, og næsten alle partier minus Alternativet, Enhedslisten og Det Radikale Venstre har travlt med at tilpasse deres politik til DF´s linie. Det er derfor jeg her taler om behovet for indvandring efter en canadisk model. Vi skal kunne skabe et troværdigt alternativ, hvor befolkningen kan se, at vi griber ind overfor de uhensigtsmæssige sider af indvandring og flygtningestrømme som er ureguleret. Men på en sådan måde, at vi tager vores del af ansvaret og ikke skubber problemet over i hovedet på nabolandene. Flygtningepolitikken skal være præget af et ønske om solidaritet og om at vi gør vores for at integrationen kommer til at fungere bedre i virkelighedens verden. For de allersvageste flygtninge, som er torturofre og lignende. Der skal Danmark også tage sit realistiske medansvar og give ophold til disse personer uden en masse urimelige modkrav. Min opfordring til at de partier som udgør Centrum Venstre begynder at finde sammen om at udarbejde et arbejdsprogram for en kommende regering. Forberedelse er altid en god fordel, og det er nu at der er tid til at tage de politiske diskussioner.

Kim Folke Knudsen, jeg er ikke som sådan indigneret når det kommer til Radikale Venstre. jeg konstaterer blot at de siger én ting og kan sagtens finde på at gøre noget helt tredje når det kommer til realiteterne. Det må de om, men jeg synes deres troværdighed er i bund. De gør mange rigtige ting, men har samtidig formået at bilde befolkningen en rosenrød historie ind, som ofte ikke holder vand.
Mht. socialisme så tror jeg at mange er enige om at det da er en dejlig tanke. Alle drager omsorg for hinanden, vi er fælles og bla bla bla.
Problemet er bare at for at socialisme kan fungere så kræver det at folk retter ind i forhold til de store planer der udstikkes. Det kræver at samfundet er homogent i alle henseender, og sidst jeg så efter så er vi langt fra dette.
Derfor fungerer Danmark i en blanding, som mange andre lande. Man kan diskutere hvor mange dele socialisme skal blandes med hvor mange dele liberalisme, men det er den form for politik der vil overleve i længest tid, og skabe de bedste rammer for befolkningen.
Du kan ikke beskatte udi det uendelige, så mister du produktivitet og effektivitet, og til sidst er der ikke mere tilbage af andre folks penge.
Det er andre folks penge som driver samfundet - det er dem vi beskatter og det er skatten vi bruger til velfærden. Man kunne dog ønske sig en langt bedre fordeling af velfærdskronerne men det er en helt anden snak.