Læsetid: 4 min.

Hvordan forebygger vi stress?

Uventet stress lagde socialrådgivernes formand Majbrit Berlau ned. I mandagens Information fortalte hun, hvordan hun aldrig havde forventet, at en højtstående fagforeningschef som hende kunne bukke under for arbejdspres. Majbrit Berlau efterlyser en ’vaccine’ mod belastningstilstanden, der rammer hver syvende dansker. Information har spurgt lederne hos Dansk Industri og en ekspert, hvordan stress skal forebygges
I sensommeren tog Majbrit Berlau en svær beslutning. Hun sygemeldte sig med stress. »Jeg har altid haft ekstremt meget at se til, så jeg tænkte, at det ikke kunne ramme mig. Jeg havde en stærk fortælling med mig selv om, at som topchef kunne man da ikke blive ramt af stress,« siger hun

I sensommeren tog Majbrit Berlau en svær beslutning. Hun sygemeldte sig med stress. »Jeg har altid haft ekstremt meget at se til, så jeg tænkte, at det ikke kunne ramme mig. Jeg havde en stærk fortælling med mig selv om, at som topchef kunne man da ikke blive ramt af stress,« siger hun

Sille Veilmark

10. januar 2018

’Lederne er for dårlige’

Bo Netterstrøm, seniorforsker, dr. med. og stressekspert

»Det er forskelligt, hvad der belaster en. Dem, der er mest stressede i Danmark, er dem, der skal yde omsorg for andre mennesker. Det er læger, sygeplejersker, psykologer og hjemmehjælpere og alle dem, der er med til at hjælpe andre, fordi de har en følelsesmæssig belastning i det arbejde, de har. Hvorimod det i gamle dage, som ikke er mere end 30-40 år siden, mere var folk, der havde akkordarbejde og havde travlt på den facon, der fik stress.«

»Hele arbejdsmarkedet har forskellige mekanismer, og det er der ikke én vaccine, der kan rode bod på.«

»Men kernen i det her er lederne, der er for dårlige. Enten har de ikke mulighed for at gøre det godt nok, eller også er de for dårlige til at uddelegere arbejdet på den relevante facon. Og endnu en ting ved lederne er, at de tit er for dårlige til at se, når medarbejderne er dårlige, tilmed hænger med skuffen og derefter begynder at blive stressede. Hvis man kan sige noget om en vaccine, er det at klæde lederne på til at håndtere det her.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Oluf Husted
David Zennaro og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er imponerende, at arbejdsmiljø ikke nævnes i artiklen. Ifølge Arbejdsmiljøloven er det 'forbudt' at blive syg af at gå på arbejde - uanset globalisering og den teknologiske udvikling. Arbejdsgiveren har et objektivt ansvar. DI forsøger sig igen med at individualisere og privatisere de stress-fremkaldende påvirkninger - det har de gjort de sidste 30 år. Vaccinen mod arbejdsbetinget stress hedder: styrkelse af arbejdsmiljøarbejdet på virksomhederne - herunder styrkelse af Arbejdstilsynet. Endvidere kunne fagbevægelsen gøre deres medlemmer en tjeneste ved at interessere sig langt mere for området - de har altid behandlet arbejdsmiljø stedmoderligt.

Martin Rønnow Klarlund, Kurt Nielsen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Anders J, Erling Bahnsen, Lise Lotte Rahbek og John Christensen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Stress rammer individuelt, men skal behandles i fællesskab.

Stress og udbrændthed er: Same same - "but different".
Symptomerne er ofte de samme, men ved udbrændthed føler du at dine værdier er kørt over med en damptromle.
Ildsjæle bræder ud, fordi der bliver pisset på den ild der driver "værket".

Op med humøret - arbejdsglæden kan de da heldigvis ikke tage fra os!
God dag der ude

Erling Bahnsen

Og så taler man sig lige udenom igen, i forbindelse med om arbejdspladsen skal støtte medarbejderen med stressproblemer, idet man kun taler om stress hjemmefra. Men hvad med den stress der kommer fra arbejdet? Hvor blev den lige af? Eller antager de, at man ALDRIG kan få stress af sit arbejde? Hvilke erfaringer har de selv? Må være dejligt med et arbejde, hvor man aldrig kan få bare lidt stress.

Jeg tror, at vaccinen er, at mellemlederne skal lære at sparke opad istedet for nedad.
Er der indbyggede fejl helt oppefra, skal lederne helt i top, politikerne, ha` det at vide.
Forneden skal de ansatte lære at være ligeglade og slappe af. De skal snakke sammen uden skamfuldhed og blive klar over, hvor de er uden skyld.
Jeg må fremhæve UBI-Borgerløn igen. Den fjerner nemlig de sundhedsskadelige modsætninger mellem mennesker - mellem behandler og klient - som kommer af urimelige følger at det kollosale regelsæt, de ansatte skal administrere efter.
Og så er vi tilbage til slavepiskerne på Christiansborg.

Anders Reinholdt, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Leo Nygaard
- jeg havde engang en mellemleder, der anvendte den metode, du anbefaler - han blev fyret.

Eva Schwanenflügel

Der findes ikke noget quick-fix, når det handler om stress.
Og individualisering af denne tilstand, der medfører et utal af andre fysiske og psykiske lidelser, er en afværgemanøvre der gør, at man slipper for at tage problemet alvorligt. Hvis det blev taget alvorligt, ville konsekvensen jo være, at konkurrencesamfundet grundlæggende måtte fjernes, at der blev ansat tilstrækkelig med varme hænder, og at der var fri og lige adgang til behandling, før stressen udviklede sig til depression og angst.
De ledere man ansatte, skulle vurderes efter helt andre kriterier end den nærmeste bundlinje, og al snak om 'robusthed', 'omstillingsparathed' og 'mange-bolde-i-luften' forstumme til fordel for rummelighed, at tage hensyn og være empatisk.
Hvor svært kan det være? Behandl andre, som du selv gerne vil behandles. Og undgå psykopater i jakkesæt. Og fremfor alt, ansæt de manglende hænder, eller opkvalificer folk. Lad være med at forlange, at en pædagog skal foretage sig noget meningsfuldt med 20 børn alene, eller at SOSU-assistenten skal kunne tilgodese 38 borgere på 8 timer.
Brug dog for pokker indersiden af hovedet !

sigridur Eythórsdóttir, Martin Rønnow Klarlund, Kurt Nielsen, Tue Romanow og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det er rigtigt Leo. Men det havde han nu ikke, efter min sikre overbevisning. Det handlede om arbejdets organisering, hvor mellemlederen efter grundige snakker med de ansatte havde lagt sig fast på en måde at fordele arbejdet på, som var i strid med den nye leders.

Den nye leder skulle reorganisere hele forvaltningen påny, efter et større kollaps, jf. fx. Skat,
men man må altid lytte til medarbejdernes meninger, hvis sådan en omlægning skal lykkes uden alvorlige stress-symptomer.

Anders Reinholdt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg har kendskab til en større fødevare virksomhed, som blev køb af svenskere. Ny ledelse. Tidligere positive udviklinger ødelagt. Mandskabsflugt. Dårlige vibrationer breder sig som ringe i vandet.
Hvad de kunne/skulle ha`gjort, ved jeg ikke.