Læsetid: 4 min.

Københavns Universitet forsømte forskningsfrihed i kontrakt med Landbrug & Fødevarer

Fremover skal Københavns Universitet tage hensyn til forskningsfrihed og videnskabsetik, kræver tilsynsmyndighed på baggrund af en kritiseret konsulentkontrakt mellem Københavns Universitet og Landbrug & Fødevarer. Kritikere ser det som et vigtigt skridt fremad
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind var tirsdag i samråd om konsulentkontrakten mellem Københavns Universitet og Landbrug & Fødevarers videnscenter SEGES. Her slog ministeren fast, at han er godt tilfreds med konklusionen fra Styrelsen om, at forskningsfriheden skal sikres, uanset om det er kontrakter med erhvervslivet, myndigheder eller andre.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind var tirsdag i samråd om konsulentkontrakten mellem Københavns Universitet og Landbrug & Fødevarers videnscenter SEGES. Her slog ministeren fast, at han er godt tilfreds med konklusionen fra Styrelsen om, at forskningsfriheden skal sikres, uanset om det er kontrakter med erhvervslivet, myndigheder eller andre.

Linda Kastrup

25. januar 2018

En betændt sag om samarbejde mellem Københavns Universitet (KU) og Landbrug & Fødevarers vidensorganisation, SEGES, har nu fået tilsynsmyndigheden Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte til at komme med en bemærkelsesværdig indskærpelse over for KU.

Efter det blev afdækket af Information i efteråret fik samarbejdet mellem universitetet og interesseorganisationen hård kritik fra eksperter og folketingspolitikere. Kontrakten mellem KU og SEGES var ifølge eksperterne i strid med både universitetslovens bestemmelser om forskningsfrihed og forvaltningslovens paragraffer om tavshedspligt.

Det fik i oktober uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) til at bede Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte om at undersøge sagen. I et svar til styrelsen medgav KU i november, at især kontraktens formuleringer omkring tavshedspligt var for brede. Universitetet mente dog overordnet set ikke, at kontrakten har begrænset forskernes forsknings- eller ytringsfrihed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Niels Duus Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Hvordan nogen på KU har fået den fikse idé, at bestilte rapporter med forudangivne konklusioner ikke skulle udgøre et kæmpe problem for den frie forskning, er der kun ét svar på: mammon.

Jørgen Vogelius, David Zennaro, Torben K L Jensen, Britta Felsager, P.G. Olsen, Børge Neiiendam, Jørn Andersen, Anne Eriksen, Hanna Grarversen, Vibeke Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ryan Klitholm, Jens Falkenberg, Poul Anker Sørensen, Dorte Sørensen, Tue Romanow og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Lad "os" håbe at universiteterne sikres deres forskningsfrihed - "armslængde princippet" og ytringsfrihed er desværre set overtrådt med fx. mindre bevillinger senere.

Vil det ikke være bedre igen at udskille statens undersøgelser fra universiteterne - så DMU osv. igen bliver selvstændige institutioner med egen stab . Nu er regeringen jo igang med ind- og udflytninger , så hvorfor ikke gøre Helge Sanders og Fogh Rasmussens "dumhed" god igen.

David Zennaro, Britta Felsager, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Karen-Margrete Frederiksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Jeg har googlet Kim Brinckmann og kan se, at han er ministeriets mand, ikke universitetets - hvilket måske forklarer, hvorfor han som embedsmand ikke har været opmærksom på, at forskningsfrihed er universiteternes hjerteblod.

Men som en god embedsmand bøjer han totalt af og indrømmer og beklager sin fejl, hvilket jo er positivt. Men det er alligevel lidt bekymrende:

Når han "...tager vi det op i vores ledelseskreds og drøfter, hvordan vi sikrer os, at budskabet kommer ud på hele KU, og hvordan vi præcist skal forstå og formulere, hvad der menes med forskningsfrihed og etik i denne sammenhæng" - er det så andre embedsmænd, han skal diskutere etik med, eller er der også nogle forskere til stede i universitetets ledelseskreds?

Eller sagt med andre ord: Har ledelseskredsen overhovedet forstand på, hvad den leder?

Jørgen Vogelius, David Zennaro, Børge Neiiendam, Anne Eriksen, Tue Romanow, Karsten Lundsby, Hanna Grarversen, Vibeke Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ryan Klitholm, Anders Reinholdt, Peter Tagesen, Steffen Gliese, Johanna Haas og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Universitetet skal ikke også tage hensyn til - det skal ikke tage udgangspunkt i andet. Den anden Brinkmann er her et fyrtårn for fornuft: vi skal gøre ting for at gøre ting, ikke gøre noget for at opnå noget andet, som den kapitalistiske logik tilsiger. Vi skal minimere og afskaffe dette fremmedgørende element, der tjener til at nivellere alle værdier og gøre den ellers så med rette forhadte kræmmersjæl til normalen. Men der er i vores kultur indbygget en grundlæggende afstandtagen til den, som vi igen skal tage alvorligt og så vidt muligt realisere: ting skal gøres for deres iboende værdi, ikke fordi nogen med penge efterspørger dem, eller fordi nogen skal tjene penge på et bestemt formål. Markedet skal beskæftige sig med at finde priser på ting, der kan omsættes her og nu i konkurrence med andre; men uvurderlige ting som søgen efter sandhed, som ubestikkelighed, så forskelsløs sagsbehandling etc. skal netop holdes fri i kraft af de værdier, samfundet akkumulerer med en begrænset markedsaktivitet.

Christian Nymark, Niels Bent Johansen, Finn Egelund, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Britta Felsager, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar