Læsetid: 4 min.

Kritik: Armslængde har ingen værdi, når ministerier bare kan smække pengekassen i

Det er en fejl og et habilitetsproblem for forskningen, når ministerier som Miljøministeriet uddeler forskningsmidler til myndighedsbetjening. Det mener en tidligere sektorforskningschef samt formanden for Forskningspolitisk Råd, efter afsløringer af at Miljøministeriets udbud af forskningsmidler kan have påvirket Aarhus Universitets ledelse og forskere
De Radikales miljøordfører Ida Auken har tidligere talt for, at »det er en rigtig god idé at flytte bevillingerne til myndighedsbetjening over i Forskningsministeriet for at sikre armslængden.«

De Radikales miljøordfører Ida Auken har tidligere talt for, at »det er en rigtig god idé at flytte bevillingerne til myndighedsbetjening over i Forskningsministeriet for at sikre armslængden.«

23. januar 2018

Der er et indbygget habilitetsproblem i den måde, ministerier uddeler forskningsmidler til myndighedsbetjening på universiteterne. Det mener en tidligere sektorforskningschef og formanden for Forskningspolitisk Råd. Deres reaktioner kommer, efter Berlingske i weekenden kunne afsløre, at Aarhus Universitets ledelse i forbindelse med kritik af forskningen bag landbrugspakken har henvist til, at der var mange millioner på spil for universitetet.

Miljøminister Esben Lunde Larsen meddelte i sommer, at al ministeriets myndighedsbetjening skulle sendes i udbud. Det har skabt mistanke om en hævnaktion fra ministeriets side over for de forskere fra især Aarhus Universitet, som kritiserede ministeriets brug af deres beregninger, der blev brugt til at udforme regeringens landbrugspakke. Med knap 400 mio. kr. om året er Aarhus Universitet det universitet, som modtager flest midler fra Miljøministeriet til myndighedsbetjening.

I weekenden kunne Berlingske så afsløre, at universitetets ledelse har ladet sig påvirke af Miljøministeriets trussel om at trække millionerne til sektorforskningen. Det skete i forbindelse med en rapport, der i efteråret kom med skarp kritik af forskningen bag landbrugspakken.

Efter et hasteindkaldt krisemøde med forskerne på Aarhus Universitet skrev dekan Niels Christian Nielsen i en mail: »Det var rigtig vigtigt, at vi fik holdt mødet i dag – der er rigtig meget på spil. Det drejer sig om vores faglighed, troværdighed, og selvfølgelig er vores evne til at vinde konkurrenceudsætningen på spil – der er mange der gerne vil se os vingeskudt i den henseende.«

Armslængden ikke sikret

Men den måde, som myndighedsbetjeningen er skruet sammen i dag, vil generelt kunne skabe habilitetsproblemer for forskningen, mener professor på Aarhus Universitet Just Jensen, der er tidligere chef for Danmarks Jordbrugsforskning – en af de tidligere sektorforskningsinstitutioner, hvis opgave var at levere viden og undersøgelser til de forskellige ministerier. Fra 2007 blev langt de fleste sektorforskningsinstitutioner fusioneret med universiteterne, men bevillingerne blev derimod liggende i de gamle ressortministerier.

»Habilitet afhænger jo ikke af noget, man gør. Det er en konstaterbar ting, som afhænger af, om der er en direkte og økonomisk relation mellem parterne. Så det er ganske simpelt, her er der en klar relation, og det går ud over habiliteten, men det er indbygget i den måde, man uddeler midler til myndighedsbetjening på nu,« siger Just Jensen.

Bevillingerne til forskningsbaseret myndighedsbetjening burde, når der er tale om større forskningsbaserede opgaver, uddeles af Forskningsministeriet – præcis ligesom de øvrige danske forskningsmidler bliver det, mener Just Jensen. En sådan flytning vil i langt højere grad sikre forskningens kvalitet og uafhængighed.

Når det, som i det aktuelle eksempel, er Miljø- og Fødevareministeriet, der uddeler og beslutter at sende myndighedsbetjeningen i udbud, så er det især problematisk, fordi der hurtigt kommer andre interesser på spil end at få uafhængig forskningsbaseret viden, udtaler Just Jensen.

»Et sektorministerium, som Miljøministeriet, vil gerne have viden og rådgivning, der passer godt ind i den nuværende ministers agenda. Når de også bestemmer, hvem der skal have bevillingerne, så har man reelt gjort armslængden kortere mellem det politiske system og forskningen. Dette var anderledes, da sektorforskningsinstitutionerne eksisterede, fordi der dengang var en uafhængig bestyrelse for hver institution« siger Just Jensen.

Formand for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd Jens Oddershede forklarer, at universiteter og sektorforskningsinstitutionerne også under fusionerne i 2007 kæmpede for, at bevillingerne til myndighedsbetjening blev placeret under Forskningsministeriet. 

»Jeg vil hævde, at det er en fejl, at bevillingerne til den forskningsbaserede myndighedsbetjening ikke blev placeret der. En del af formålet var at give sektorforskningen mere armslængde til det politiske system, men armslængden har jo ingen værdi, hvis sektorministeriet bare kan lukke pengekassen,« siger Jens Oddershede, der i 2007 var formand rektorerne på de danske universiteter.

God idé

Under et samråd med miljøminister Esben Lunde Larsen i slutningen af november stillede De Radikales miljøordfører Ida Auken netop spørgsmål ved, om ministeriets økonomiske klemme på 400 mio. kr. årligt til sektorforskning på Aarhus Universitet ikke kunne føre til, at der blev lukket ned for kritik blandt AU-forskerne af beregningsgrundlaget for landbrugspakken.

»Det er en rigtig god idé at flytte bevillingerne til myndighedsbetjening over i Forskningsministeriet for at sikre armslængden. Og måske er der også behov for at sikre en ekstra armslængde, så midlerne uddeles af organer, hvor der også er fagpersoner. Forløbet omkring landbrugspakken har skabt for stor mistanke om, at der bliver lagt et politisk pres på forskerne, og med ministeriets udbud af sektorforskningsopgaven er det hele blevet meget mere sårbart,« siger Ida Auken.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen mener derimod ikke, at det er god idé at flytte bevillingerne til forskningsbaserede myndighedsbetjening til Forskningsministeriet. Det vil kun skabe mere bureaukrati, skriver ministeren i en mail til Information: »Det giver bedst mening, at opgaverne ligger hos de relevante fagministerier. Alle har en interesse i, at der er en direkte rådgivning af fagministerierne fra universiteterne, da dette giver grundlag for et bedre fagligt grundlag for ministeriernes arbejde. Armslængde og metodefrihed er de bærende principper for samarbejdet mellem ministeriet og universiteterne.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Larsen
  • Dorte Sørensen
  • Viggo Okholm
  • Niels Duus Nielsen
  • Estermarie Mandelquist
  • Eva Schwanenflügel
  • Dina Hald
  • jørgen djørup
Hans Larsen, Dorte Sørensen, Viggo Okholm, Niels Duus Nielsen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Dina Hald og jørgen djørup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Der er ingen tvivl om, at regeringen gerne vil topstyre forskningen.
Det ser man også med udflytningen af Miljøstyrelsen til Odense.
Snart vil det være helt uigennemskueligt, hvad der sker på miljøområdet. Især med en minister i spidsen, der er blevet grebet i at fuske mere end én gang, og er blevet frataget Fiskeriministeriet af samme grund.

Søren Fosberg, Lillian Larsen, Frede Jørgensen, Peter Knap, Verner Nielsen, Per Klüver, Erik Jacobsen, Torben K L Jensen, Curt Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hanna Grarversen, Torben Skov, kjeld jensen, Karsten Lundsby, Dorte Sørensen, Niels Duus Nielsen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Eva:
Problematikken bliver vel ikke værre af at det foregår i Odense? Et dårligt argument synes jeg, selv om ikke nogen af os er fan af Esben fra Skjern :)

Dorte Sørensen

Et andet problem eller gode/hævn fra E. Lunde Larsen kan være, at så flytter mange af Miljøstyrelsens nuværende ansatte ikke med og der kan ansættes andre med samme holdning som Esben Lunde Larsen.

Søren Fosberg, Lillian Larsen, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Eva Schwanenflügel og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: Argumenterne imod at flytte de statslige institutioner , som DTU osv. sammen med universiterne har desværre vist sig at leve op til advarslerne om at den neutral forskning blev opgivet.

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Viggo,
Jo, det bliver værre i Odense. Der er simpelthen ikke basis for rekruttering af kvalificerede medarbejdere her, eller på Fyn iøvrigt. Desuden er Miljøstyrelsen efterhånden fragmenteret i stumper og stykker efter flere flytninger på få år. Hvis 80% af medarbejderne vælger at forblive i København som det forudses, vil der være et kæmpe videnstab, der vil ødelægge styrelsens virke i flere år frem.
Fyn er fin på rigtig mange måder, men nogen miljømæssig bastion er øen desværre ikke :-)

Torben K L Jensen

Eva - der sker ingenlunde noget videnstab så længe vi har dig og alle andre herlige bidrag til debatten i Information - næh,det der er farligt er at den viden bliver flyttet ud fra indflydelse på lovgivningen men det kan der heldigvis rådes bod på ved et regeringsskifte.

Eva Schwanenflügel

Torben,
Jeg er bange for at din tiltro til mig er overvurderet.
Selvfølgelig gør jeg mit bedste for at følge med, men kan ikke rigtig gennemskue flytningen af styrelserne.
Jeg håber selvfølgelig på et regeringsskifte.
Men hvis det skal være i samarbejde med DF og Venstre mister demokratiet sin agt.
Jeg savner en udmelding fra Mette Frederiksen om at fattigdom skal være bandlyst.
Og at det er okay at være muslim.

Christian Mondrup, Lillian Larsen og Per Klüver anbefalede denne kommentar