Baggrund
Læsetid: 4 min.

Kritik: Ungdomspartier rager til sig på bekostning af socialt udsatte børn og unge

Paraplyorganisationen DUF, der uddeler tipsmidler, begunstiger via nye regler ungdomspartier på bekostning af sociale og humanitære organisationer. Det mener syv medlemmer af DUF, heriblandt Ungdommens Røde Kors, der vil have kulturministeren til at gå ind i sagen
Et flertal i DUF bestående af organisationer med socialdemokratisk ophav herunder DSU har sammen med spejderorganisationerne lavet nogle regler, der begunstiger dem selv. Sådan lyder det i et brev til kulturminister Mette Bock (LA), som Ungdommens Røde Kors, Red Barnet Ungdom, Sammenslutningen af Unge med Handicap, Dansk Flygtningehjælp Ungdom og Operation Dagsværk står bag.

Et flertal i DUF bestående af organisationer med socialdemokratisk ophav herunder DSU har sammen med spejderorganisationerne lavet nogle regler, der begunstiger dem selv. Sådan lyder det i et brev til kulturminister Mette Bock (LA), som Ungdommens Røde Kors, Red Barnet Ungdom, Sammenslutningen af Unge med Handicap, Dansk Flygtningehjælp Ungdom og Operation Dagsværk står bag.

Davali Philip

Indland
3. januar 2018

Dansk Ungdoms Fællesråd, DUF, er en paraplyorganisation, der via tipsmidlerne arbejder for at engagere børn og unge bredt i det danske samfund. Men åbenbart de ressourcestærke mere end de udsatte børn og unge.

Det mener syv sociale og humanitære børne- og ungdomsorganisationer, alle medlemmer af DUF, i hvert fald er resultatet af nye regler for fordelingen af de 140 millioner kroner i offentlige tipsmidler, som paraplyorganisationen hvert år uddeler.

»Et flertal i DUF bestående af organisationer med socialdemokratisk ophav herunder DSU (Dansk Socialdemokratisk Ungdom) har sammen med spejderorganisationerne lavet nogle regler, der begunstiger dem selv. Det sker på baggrund af nogle nye kategorier af A- og B-foreninger, som definerer, hvis arbejde man sætter højest,« siger Troels Boldt Rømer, formand for Ungdommens Røde Kors, der sammen med blandt andre Red Barnet Ungdom, Sammenslutningen af Unge med Handicap, Dansk Flygtningehjælp Ungdom og Operation Dagsværk har sendt et brev til kulturminister Mette Bock (LA), som fordelingen af tipsmidler hører under.

De nye regler for fordeling betyder, at de ca. 70 forskellige børne- og ungdomsorganisationer i DUF bliver opdelt i kategorier, hvor eksempelvis politiske ungdomspartier og spejderorganisationer får udbetalt midler blandt andet på baggrund af medlemstal, antal lokalafdelinger og fastlagte takster. Mens de kulturelle, sociale og humanitære organisationer får midler udbetalt på baggrund af et delvist skøn, som foretages af Tipsudvalget i DUF.

I forhold til 2016 er der i 2017 givet knap to millioner kroner mindre hos Ungdommens Røde Kors til at lave aktiviteter for eksempelvis unge hjemløse, børn på kvindekrisecentre, anbragte børn, børn af fængslede og alkoholiske forældre og børn på asylcentre. Mens Red Barnet Ungdom og Dansk Flygtningehjælp Ungdom har fået henholdsvis 600.000 og 130.000 kroner mindre at gøre godt med. Til sammenligning har DSU modtaget 30.000 kroner mere efter de nye regler.

»De børn og unge, der typisk er med i ungdomspartier og spejderorganisationer, er nogle, der kommer fra forholdsvis ressourcestærke hjem. Hvorimod de sociale og humanitære organisationer laver aktiviteter for børn og unge, der typisk ikke har en historie med at være en del af Foreningsdanmark,« siger Troels Boldt Rømer, der understreger, at ungdomspartierne og spejderorganisationerne laver et arbejde, der er vigtigt at støtte.

»Men det skal bare støttes på lige fod med alt andet. Ellers får vi en skævvridning, hvor det er de ressourcestærke, der får lov til at lege og spille i Foreningsdanmark,« siger han og peger desuden på, at Ungdommens Røde Kors, der har et årligt budget på omkring 55 millioner kroner, med sine cirka 8.000 medlemmer langt overstiger f.eks. DSU’s omkring 1.200 medlemmer. Men alligevel betyder reglerne, at Ungdommens Røde Kors får langt mindre tilskud pr. medlem.

DF: Tag en snak

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kulturminister Mette Bock, som holder juleferie. Men Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, mener, at ministeren »bør tage en snak med DUF«.

»Der er en armslængde i forhold til uddeling af tipsmidler. Vi politikere bevilliger pengene, og andre fordeler dem. Skal vi være konsekvente, skal vi opretholde den afstand. Men jeg vil også sige, at det altid er en dårlig ting, når politiske ungdomsorganisationer begynder at rage til sig. I sidste ende er det ministeren, der kan gå ind og tage en snak med det flertal i DUF, der har besluttet det her. Det har jeg en forventning om, at hun gør,« siger Alex Ahrendtsen.

Formanden for DUF, Kasper Sand Kjær, der har en baggrund i DSU blandt andet som formand for DSU Storkøbenhavn, afviser imidlertid, at de nye regler er urimelige.

»Så vidt jeg husker, er det ikke alle ungdomspartier, der får mere. Desuden er de nye regler vedtaget efter en lang og åben proces med alle typer medlemsorganisationer involveret for at finde den bedst mulige model og med et flertal på 16 ud af 17 stemmer i vores styrelse. Og det er altså langtfra ungdomspartier og spejdere, der udgør alle de 16 medlemmer,« siger Kasper Sand Kjær. Han forklarer samtidig, at der også var utilfredshed med de gamle regler, fordi kategorierne for tilskud var for brede, hvorfor man i den nye model opererer med flere mere snævre kategorier.

Uden for fælleskabet

Kasper Sand Kjær mener heller ikke, at det er fair at lave en modstilling mellem sociale midler og midler til det samfundsengagerende arbejde blandt børn og unge.

»DUF får ikke midler til sociale formål. Det går masser af andre midler i Danmark til. Vores midler bliver givet til foreningsarbejde. Og det er også det, de sociale organisationer får midler til. Vi gør som sådan ikke forskel på, hvad der er formålet med de enkelte aktiviteter,« siger Kasper Sand Kjær.

Men det er netop den type opfattelse af foreningsarbejde, som Troels Boldt Rømer mener holder udsatte børn og unge uden for fællesskabet.

»DUF værdsætter vedtægtsbundne aktiviteter som f.eks. at holde et bestyrelsesmøde eller en generalforsamling. De ret rigide regler om, hvad det vil sige at være en lokalforening, udfordrer vi, fordi vores lokalforeningers formål ikke er at holde generalforsamlinger, men at lave aktiviteter for socialt udsatte børn og unge. Det er også det, regeringens nye civilsamfundsstrategi går ud på: At få dem uden for foreningerne med om bord,« siger han.

Det argument giver Kasper Sand Kjær ikke meget for:

»De sociale og humanitære organisationer er tilfældigvis de organisationer blandt vores medlemmer, der har den største omsætning. Og det er jo, fordi de også får tilskud til det sociale arbejde mange andre steder fra. Jeg synes, at arbejdet med socialt udsatte børn og unge burde få langt større prioritet i Danmark. Men det er jo politikerne på Christiansborg, der skal opprioritere det, ikke os,« siger han.

Kulturministeriets pressetjeneste oplyser, at ministeren vil forholde sig til brevet sendt fra de syv DUF-medlemmer efter nytår.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Fy Fabian :-(
Men selvfølgelig.. Voksenpartiet er heller ikke den bedste rollemodel !

Karsten Lundsby, Steen K Petersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

De toneangivende voksenpartiers manglende evne, lyst eller vilje - vælg selv - til at kere sig om udsattes levevilkår og muligheder i nutidens "mig selv nærmest" samfund, her børn og unge, smitter tilsyneladende glat og uden modforestillinger af på karrierebevidste nye generationer af befolkningen på Christiansborg.
Det er fandme uhyggeligt du!

Flemming Berger, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Typisk for pamper partiet. Hvad kan man ellers forvente.