Læsetid: 6 min.

Læger kan ikke længere klage over Styrelsen for Patientsikkerhed – samtidig har styrelsen fået mere magt

Når Styrelsen for Patientsikkerheds fremfærd har fået tusindvis af læger til at skrive under på en mistillidserklæring, skyldes det ikke blot, at den to år gamle styrelse har fået mere magt til at politianmelde og fratage autorisation. De ansatte i sundhedssektoren har også mistet muligheden for at klage over styrelsen, og det truer deres retssikkerhed, mener sundhedsjurist
Styrelsen for Patientsikkerhed har fået mere magt samtidig med, at ansatte i sundhedssektoren har fået mindre. Det går ud over retsikkerheden, advarer Kent Kristensen, lektor i sundhedsret på Syddansk Universitet. Billedet her er fra akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital.

Styrelsen for Patientsikkerhed har fået mere magt samtidig med, at ansatte i sundhedssektoren har fået mindre. Det går ud over retsikkerheden, advarer Kent Kristensen, lektor i sundhedsret på Syddansk Universitet. Billedet her er fra akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital.

Sille Veilmark

22. januar 2018

Styrelsen for Patientsikkerheds ’aktivistiske’ linje har fået mere end 8.000 læger til at skrive under på en mistillidserklæring til styrelsens direktør og sundhedsministeren. Det er blevet beskrevet, at lægerne mener, de oplever en mere aggressiv fremfærd end tidligere i form af flere politianmeldelser og flere tilsyn.

Men der er også et andet problem, påpeger Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsret på Syddansk Universitet.

Lægerne har ligesom andre sundhedsansatte som f.eks. tandlæger og fysioterapeuter mistet retten til at klage over styrelsens afgørelser, og det er et problem for retssikkerheden på området, mener Kent Kristensen.

»Man har både givet styrelsen flere muskler og længere snor,« siger han og forklarer, at de ud over hyppigere tilsyn også har fået skærpede beføjelser til at gribe ind med påbud, indskrænkelse af autorisationer og politianmeldelser.

»Indskrænkningerne i klageadgangen bryder i mine øjne med et grundlæggende hensyn til retssikkerheden. Når sanktioner udvides, bør klageadgangen følge med, især fordi afgørelserne beror på et skøn,« siger Kent Kristensen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Charlotte Ardal
  • David Zennaro
  • Viggo Okholm
  • Eva Schwanenflügel
Charlotte Ardal, David Zennaro, Viggo Okholm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

ALLE skal have adgang til at klage.
Det bekymrer mig allermest, hvis sundhedspersonalet bliver pålagt lænker.
Måske har læger råd til at sige farvel, men frustrationer vil ophobes andre steder.

Vibeke Hansen, Tue Romanow, Anne Eriksen og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Torben Bjerrehuus

Lad mig med et enkelt eksempel illustrere vanviddet i forhold til patientsikkerhedsstyrelsen.
Jeg har patienter kendt gennem 30 år. Patientsikkerhedsstyrelsen forlanger alligevel at hvert journalnotat indledes med et: “Patienten identificeret med CPR nummer”
Hvis ikke, får du kritik af journalføringen og riskerer en tilsynssag med konsekvenser som anført i artiklen herover. Jeg har oplevet at op mod 2/3 af en fremsendt tekst fra en kollega har været juridiske formuleringer, hvor man skal lede efter den relevante tekst.

Til gengæld har jeg ikke på noget tidspunkt set patientsikkerhedsstyrelsen gribe ind overfor sundhedsplatformen, til trods for betydelig sikkerhedsbrist bl.a. i medicin modulet. Fejlmedicinering som følge heraf er beskrevet, også d.d. i Politiken hvor kræftbehandlede børn fik forkerte doser af kræft medicin.
Men patientsikkerhedsstyrelsen bider selvfølgelig ikke hånden den spiser af

Jeg forudser en tiltagende mangel på læger, sygeplejersker og SOSU assistenter.

Charlotte Ardal, Hanna Grarversen, Frank Hansen, David Zennaro, Vibeke Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Aagaard, Eva Schwanenflügel og Per Klüver anbefalede denne kommentar