Læsetid 4 min.

Hvor længe kan Justitsministeriet opretholde ulovlig masseovervågning?

Justitsminister Søren Pape Poulsen har endnu en gang udskudt en ændring af de ulovlige danske logningsregler. Dermed kommer Danmark formentlig til at opretholde en lov, som strider mod EU-retten, i mindst to år. Det kan man godt slippe afsted med, sålænge ingen udfordrer staten ved at rejse en sag, vurderer ekspert
Justitsminister Søren Pape Poulsen har endnu en gang udskudt en ændring af de ulovlige danske logningsregler. Dermed kommer Danmark formentlig til at opretholde en lov, som strider mod EU-retten, i mindst to år. Det kan man godt slippe afsted med, sålænge ingen udfordrer staten ved at rejse en sag, vurderer ekspert

Jens Dresling

13. januar 2018

Ændringen af de ulovlige danske logningsregler er endnu en gang blevet udskudt. Det fremgår af et brev, som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sendte til Folketingets Retsudvalg torsdag.

Logningsreglerne pålægger teleselskaberne at gemme milliarder af oplysninger om danskernes kommunikation og bevægelsesmønstre i et år tilbage i tiden. Oplysninger som politiet så efterfølgende kan få adgang til med retskendelse eller en såkaldt editionskendelse.

Justitsministeren har ved et samråd i marts 2017 erkendt, at de danske regler skal laves om, efter en EU-dom i december 2016 konkluderede, at »generel logning« af hele befolkningen strider mod EU’s charter. Men ved samme lejlighed bekendtgjorde Søren Pape Poulsen, at han ikke ville suspendere de ulovlige danske regler i mellemtiden. Et centralt spørgsmål er derfor nu, hvor længe man kan opretholde den danske lovgivning, velvidende at den strider mod EU-retten.

 

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man skal love for, at denne regerings ministre ikke rider samme dag, de sadler hesten - eller den den løbet sin vej?

Eva Schwanenflügel

Det er uden konsekvenser at forhale praksisændringer, sålænge EU ikke kan beslutte sig.
Eller sålænge man har 90 mandater i ryggen.
Man kan jo undre sig over, hvorfor der ikke findes et krav om en forfatningsdomstol hos politikerne..
Er det mon fordi de mener, at øget overvågning af borgerne er godt, altimens politikerne selv kan dække sig ind bag offentlighedsloven, der de facto er en mørklægningslov?

Hanne Ribens, Anne Eriksen, Jacob Mathiasen, Bjarne Andersen og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar
Jonathan Smith

Hvis man nu for 20 år siden havde foreslået, at hele befolkningen skulle gå rundt med en fodlænke, så man kunne logge på en computer, hvor vi havde bevæget os, ville ingen have taget det alvorligt, og scenariet ville blive opfattet som en George Orwellsk dystopi.

I dag er det scenarie virkelighed.

Og så har jeg oven i købet kun nævnt telefonens geografiske logning og ikke logningen af f.eks. alle internetadresser der besøges, logningen af skolebørns følelser og den nye lov der tillader myndigheder at udveksle registre uden at oplyse folketinget eller berørte borgere.

Niels Nielsen, Anne Eriksen, Bjarne Andersen, Martin Rønnow Klarlund, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eigil Thomassen

Jeg bliver mere og mere træt af den runde glatte selvtilfredse justitsminister der uophørligt prædiker lov og orden og strengere straffe !

Anne Eriksen, Jens Winther, Martin Rønnow Klarlund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Eigil Thomassen, var det ikke Pape, der ville være "hard on crime"? Skandaløst en en justitsminister kan sejle rundt på den måde - og så endda en konservativ justitsminister. Pape er den bedste begrundelse for at afholde sig fra at stemme konservativt.

Grethe Preisler

Her går det godt Fru Kammerherreinde

Ligesom udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har Søren Pape Poulsen den undskyldning for sit manglende overblik over konsekvenserne af de lovforslag, han fro og frejdig fremsætter som øverste chef for det ministerium, han får sin ministergage for at bestyre, at han jo ikke selv er jurist.

@Grethe Preisler, én ting er, at Pape er et blålys, men der (burde) findes fornuftige og lovkyndige embedsmænd i fx Justitsministeriet, for hvilke det er svært at finde en undskyldning for fortsatte lovbrud. De burde være deres ansvar bevidst og få standset urimelighederne trods deres elendige politiske chef.