Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ny lov afskaffer sagsomkostninger for personer, der er for syge til straf

Fra årsskiftet er en ændring af straffeloven trådt i kraft, som afskaffer sagsomkostninger for demente personer, der dømmes, men er for syge til straf
Indland
8. januar 2018

Nu skal demente personer, der er for syge til at blive idømt almindelig straf, ikke længere kunne idømmes sagsomkostninger. Det har Folketinget vedtaget før jul, og ændringen af straffeloven er trådt i kraft fra årsskiftet.

DF’s retsordfører, Peter Kofod Poulsen, mente, at praksissen var forkert og fremhævede Informations dækning, da Folketinget førstebehandlede forslaget til lovændring tilbage i oktober.

»Debatten om det her emne tog jo for alvor fart, efter at Dagbladet Information sidste år skrev om, at Retten i Glostrup kom frem til, at en dement kvinde, der var dømt for at overfalde en hjemmehjælper, var for syg til at blive straffet, men ikke for syg til at betale for sagens omkostninger,« sagde han.

I artiklen fortalte den tidligere frisørmester og pensionist Allan Mortensen fra Rødovre om sin 78-årige demente kone: I to tilfælde havde hun slået social- og sundhedshjælpere på det plejehjem, hvor hun var indlagt, og efterfølgende blev hun i maj 2016 dømt til at betale 13.000 kroner. Det skete på trods af, at domsmandsretten erkendte, at den demente kvinde var utilregnelig i gerningsøjeblikkene og desuden for syg til at blive straffet. I stedet blev hun dømt til fortsat at være anbragt på den skærmede afdeling på plejehjemmet, hvor hun i forvejen boede.

En tilfreds frisørmester

»Jeg er meget tilfreds med, at andre ikke risikerer at komme i den situation, som min kone var i,« siger Allan Mortensen til Information.

Han ser forløbet som et eksempel på, at »det nytter at gå til pressen«.

»Jeg havde selv tidligere på flere måder, bl.a. ved at henvende mig til Alzheimerforeningen, gjort opmærksom på dommen, som jeg synes var urimelig. Men der kommer først skub i tingene, når der kommer presse på,« siger Allan Mortensen.

I bemærkningerne til forslaget om lovændringen fremhævede Justitsministeriet, at det er et grundlæggende princip i dansk retspleje, »at den dømte i en straffesag skal betale sagens omkostninger«. Men domstolene burde alligevel have større mulighed for i en konkret straffesag at vurdere, om det er rimeligt, »at en person, der som følge af sin psykiske tilstand idømmes andre foranstaltninger i stedet for almindelig straf, skal betale sagens omkostninger«.

Det kunne alle Folketingets partier tilslutte sig, så vedtagelsen var enstemmig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her