Læsetid: 4 min.

Oppositionspartier efterlyser åbenhed i fjernelse af Panama fra skattelyliste

Det er dybt kritisabelt, at Panama er blevet strøget fra EU’s liste over skattelylande. Lukketheden omkring processen gør, at offentligheden ikke får indsigt i, hvordan Panama må have forbedret sig, og det er et problem, siger oppositionen. Finansminister Kristian Jensen var med til at fjerne Panama, og anerkender problemet i manglende åbenhed
Tusindvis af skjulte konti blev afsløret i Panama sidste år. Nu er Panama og syv andre lande taget af EU’s sortliste over skattely.

Tusindvis af skjulte konti blev afsløret i Panama sidste år. Nu er Panama og syv andre lande taget af EU’s sortliste over skattely.

Carlos Lemos

25. januar 2018

Panama har længe været betragtatet som et skrækeksempel i diskussionen om skattely, hvor privatpersoner såvel som multinationale virksomheder og toppolitikere har gemt milliarder uden for skattemyndighedernes rækkevidde. Men som Information kunne fortælle i går, har ministerrådet nu med dansk repræsentation fra finansminister Kristian Jensen (V) vedtaget at fjerne Panama og syv andre lande fra den sortliste over skattelylande, som EU ellers vedtog i december.

Beslutningen møder kritik fra oppositionen i Folketinget, hvor flere kritiserer den manglende gennemsigtighed i forhold til, hvorfor landene nu er streget af listen. Ifølge en pressemeddelelse fra Ministerrådet tirsdag fjerner man landene, fordi de har forpligtet sig til at gennemføre tiltag, der imødekommer EU’s opsatte skattekriterier.

Men hvad landene konkret har lovet, kan ikke komme frem for offentligheden, fordi informationerne drøftes i det lukkede EU-udvalg Code of Conduct.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Oluf Husted
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Regeringen skulle have fjernet 11 områder fra ghetto-listen, da de ifølge Danmarks Statistik har en helt anden beboersammensætning end den der forudsattes. Man har opereret med alt for gamle tal fra flere år tilbage. Det er ikke sket.
Men det er uproblematisk at fjerne skattely-lande fra sortlisten i hemmelighed efter blot få måneder.
Igen er det tydeligt, hvem regeringen vil straffe eller belønne.
Og ministerrådets magt er helt uforenelig med demokrati på noget plan.
Intet under at EU-kritikken vokser og spreder sig med hastigheden af en ukontrollabel brand.