Baggrund
Læsetid: 4 min.

Overblik: Her er de fem vigtigste afsløringer om Venstre og kvotekongerne

Med den seneste afsløring af, at Lars Løkke Rasmussen har overnattet i en storfiskers sommerhus, bliver statsministeren trukket længere ind i sagen om Venstre-toppens forhold til de såkaldte kvotekonger. Information giver her et overblik over, hvad vi ved
Statsminister Lars Løkke Rasmussen er søndag den 22. januar 2017 til nytårstorsk i Thyborøn i forbindelse med den årlige indsamling for LøkkeFonden, der hjælper drenge, der har svært ved at finde deres plads i samfundet. Til højre ses fiskeskipper John Anker Hametner fra Thyborøn

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er søndag den 22. januar 2017 til nytårstorsk i Thyborøn i forbindelse med den årlige indsamling for LøkkeFonden, der hjælper drenge, der har svært ved at finde deres plads i samfundet. Til højre ses fiskeskipper John Anker Hametner fra Thyborøn

Morten Stricker

Indland
17. januar 2018

Statsminister Lars Løkke Rasmussen tilbragte en uge i sommeren 2016 sammen med sin familie i et sommerhus i Skagen.

Efter alt at dømme havde statsministeren lånt huset kvit og frit af storfiskeren John-Anker Hametner. Det afslørede Ekstra Bladet tirsdag.

Dermed rykker sagen om de særdeles tætte relationer mellem Venstres top og de såkaldte kvotekonger et skridt tættere på Lars Løkke Rasmussen.

Spørgsmålet er, om storfiskere har købt sig til politisk indflydelse ved at smøre Venstre-toppen med gaver og donationer i en periode, hvor fiskerierhvervets rammevilkår har været til debat.

Her er fem ting, vi ved om forbindelserne mellem Venstre og kvotekongerne:

1. Løkke holdt ferie i kvotekonges sommerhus

Statsministeren og hans familie tilbragte en uge i et sommerhus i Skagen i 2016. Huset er ejet af den omstridte storfisker John-Anker Hametner, som har tætte forbindelser til Venstre.

Ifølge Ekstra Bladet har en uges overnatning i et tilsvarende hus i Skagen i samme periode en værdi af 10.810 kroner. Men Løkke betalte angiveligt ikke for ferien.

Statsministeren har forklaret til Ekstra Bladet, at John-Anker Hametner gav ham et gavekort på et sommerhusophold i Skagen i forbindelse med hans 50-års fødselsdag i 2014, og at han og familien først indløste gavekortet to år senere.

Ekstra Bladet har talt med flere naboer, som bekræfter, at de har set Lars Løkke Rasmussen og hans hustru i sommerhuset.

Lars Løkke Rasmussen erkender, at han kender John-Anker Hametner, men afviser, at gaven er et problem.

Kort efter ferien vedtog et flertal i Folketinget uden om Løkkes regering en fiskeripakke, som John-Anker Hametner er modstander af.

2. Kvotekonge samlede penge ind til Løkkes fond

Storfiskeren John-Anker Hametner har ifølge Ekstra Bladet indsamlet 845.841 kroner til Lars Løkke Rasmussens velgørende fond Løkkefonden.

Avisens gennemgang af donationerne viser, at flere af landets største fiskere er blandt donorerne.

John-Anker Hametner donerede selv 25.000 kroner til fonden ved en nytårskur for Løkkefonden i 2017.

Siden 2014 har John-Anker Hametner arrangeret årligt torskegilde eller nytårskur i Thyborøn for Løkkefonden, som hjælper drenge på kanten.

Lars Løkke Rasmussen er mødt personligt op hvert år. I januar 2017 deltog Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen også i nytårskuren.

Løkke skrev på Facebook efter torskegildet i 2016, at det havde været en god anledning til at »få en god snak om fiskeriets fremtidsmuligheder«.

I de senere år har storfiskerne kæmpet imod strammere regulering af fiskekvoter, som skal forhindre, at kvoterne samler sig på få hænder.

3. Kvotekonge skød penge i V-profils firma

John-Anker Hametner pumpede i 2016 fire millioner kroner i et firma ved navn DayWork ApS. Firmaet er delvist ejet af Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen og hans hustru.

Med pengeindsprøjtningen voksede ægteparret Danielsens indskud i firmaet fra 100.000 kroner til omkring 714.000 kroner.

Det afslørede Ekstra Bladet i foråret 2017.

John-Anker Hametner købte aktierne til en pris, der var ti gange højere, end da firmaet blev stiftet kun fem uger forinden, hvilket mangedoblede firmaets værdi. Han ejer nu to tredjedele af DayWork.

Thomas Danielsen har i et interview med Radio24syv forklaret, at det var ham selv, der tog kontakt til John-Anker Hametner for at få ham til at investere i DayWork. Han mener ikke selv, at det fælles firma med storfiskeren gør ham inhabil som fiskeriordfører.

Thomas Danielsen har ikke oplyst om firmaet til Folketingets hvervsregister, som skal sikre åbenhed om politikeres økonomiske interesser.

4. Fiskere støttede V-ordførers valgkamp

Liberal Erhvervsklub Nordvestjylland gav ifølge bogen ’Skjulte Penge’ Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen et bidrag på omkring 140.640 kroner i forbindelse med folketingsvalget i 2015.

Storfiskeren John-Anker Hametner er medlem af erhvervsklubben, der ved generalforsamlingen i 2016 havde besøg af både Thomas Danielsen og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

John-Anker Hametner har på Facebook opfordret til at stemme personligt på Thomas Danielsen.

Esben Lunde Larsen er siden blevet beskyldt for at holde hånden over kvotekongerne ved at tilbageholde oplysninger for Folketinget om, hvordan man kan bekæmpe koncentrationen af fiskekvoter på færre og færre hænder.

John-Anker Hametner havde også besøg af Venstres næstformand Kristian Jensen på kajen i Thyborøn før valget i 2015, hvor de diskuterede fiskeriets udfordringer.

5. Minister tilbageholdt oplysninger om kvotekonger

I maj 2016 sendte Naturstyrelsen et katalog til Miljø- og Fødevareministeriet med 16 mulige tiltag, der kunne forhindre koncentrationen af fiskekvoter hos enkelte fiskere.

Alligevel oplyste ministeren Esben Lunde Larsen (V) over for Folketinget kun om ét tiltag, som ifølge embedsmændene ikke ville få nogen effekt, og han måtte efterfølgende undskylde over for Folketinget.

Rigsrevisionen har siden leveret en skarp kritik af embedsværket i ministeriet, som i årevis har ført »mangelfuld« kontrol med fiskeriet.

Det har alt sammen ført til, at Esben Lunde Larsen fik frataget fiskeriområdet, embedsmænd er blevet sendt hjem, mens flere fiskere er blevet politianmeldt.

Storfiskere kan ifølge Rigsrevisionen have beriget sig selv gennem stråmandsvirksomhed, dokumentfalsk og forkerte oplysninger om ejerforhold.

Det er dog uvist, hvor meget Esben Lunde Larsen og andre Venstre-folk har kendt til de mulige lovbrud, den mangelfulde kontrol og kataloget med de 16 mulige tiltag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Danmark er det mindst korrupte land i verden. Yeah, right !
Fordi alt hidtil har foregået i det skjulte.
Hvad nytter det at have en ombudsmand, hvis ikke der er andre konsekvenser end en lang næse for diverse ministre? I sidste ende er det jo os andre i samfundet, næsen i virkeligheden havner hos..

Susanne Kaspersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ivan Breinholt Leth, Mads Berg, Søren Fosberg, Sus johnsen, Slettet Bruger, Benny Larsen, Anders Graae, Verner Nielsen, Toke Andersen, Torben Skov, Poul Anker Sørensen, Arne Lund, Estermarie Mandelquist og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Så længe man kan tælle til 90 kan man her i landet begå lovbrud, være uhæderlig og (små)korrupt helt uden konsekvenser. Det står vist nok på side et i håndbog for Folketingets medlemmer.

Susanne Kaspersen, Bjarne Bisgaard Jensen, P.G. Olsen, Mads Berg, Søren Fosberg, Sus johnsen, Slettet Bruger, Benny Larsen, Verner Nielsen, Toke Andersen, Egon Stich, Torben Skov, Estermarie Mandelquist, Henrik holm hansen, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Sebastian Abrahamsen

Der står en ram stank af korruption op fra din artikel om Venstre's og Lars Løkke's relationer til kvotekongerne.

Susanne Kaspersen, Kim Houmøller, Søren Fosberg, Benny Larsen, Toke Andersen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Spørgsmålet er, om storfiskere har købt sig til politisk indflydelse ved at smøre Venstre-toppen med gaver og donationer i en periode, hvor fiskerierhvervets rammevilkår har været til debat"
Det kan der efterhånden ikke være tvivl om.
Næste gang Transparancy International kommer med sin årsrapport, der placerer DK som ét af klodens mindst korrupte lande, så vil jeg grine min røv i laser. Hvis TI kan give DK denne placering, så aner de overhovedet ikke hvad korruption er.
Skrev engang til TI og spurgte hvorfor partistøtten, erhvervslivets sponsorater af udvalgte politikere, de generøse landbrugsstøtteordninger ikke talte med i den årlige opgørelse over korrupte lande.
Fik en alenlang matematisk forklaring om, at man her skulle regne med brøker, og algebra, og så var partistøtten ikke korruption og fanden og hans pumpestok.
Ret morsomt.
.

Susanne Kaspersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Houmøller, Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Benny Larsen, Torben Lindegaard, Verner Nielsen, Torben Skov og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Hvad er det nu man kalder det, når den eneste grund til, at man er sammen med et andet menneske, er penge?

Susanne Kaspersen, Sus johnsen, Eva Schwanenflügel, Benny Larsen, Frede Jørgensen og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Hvornår kan vi se frem til at den liberale æra med lovbrud og korruption ender? Hvis repræsentanterne fra regeringen, såsom ministrene har en dårlig moral eller ideologi, undergraver det hele statsapparatet, og derfra erhverv- og civilsamfundet. Man får det indtryk at politikerne slipper af sted med hvad som helst, bare fordi det danske sprog er for fattigt til at beskrive hvad korruption er, men dette er ikke korrekt, tværtimod.

En af problemerne er, at vi har fået det som kaldes legaliseret korruption, hvor store summer tilfalder de politiske partier og personer. Endvidere betaler de rige til lobbyfirmaer, for at "forurene" medierne, eller korrumpere debatten, for derigennem at få fordele og love gennemført der gavner dem selv, f.eks. arveloven.

Der er sket en normalisering af gerninger som før blev anset for at være ulovlige, en korrumpering og pervertering af gældende normer. Embedsmandsstyret er blevet udskiftet ved degenererende processer for direkte at skade udsatte mennesker. Nu sendes indvandrere hjem til lande hvor der stadigvæk er krig, forfølgelse eller sult, og de risikerer at blive udsat for tortur eller blive dræbt. Dette er en klar lovovertrædelse i forhold til de internationale love, som Danmark har skrevet under på, og derved en forbrydelse mod menneskeheden.

En anden form for korruption er en bevidst nedbrydning af et system. Det var det som skete med Skattevæsenet. Det var en handling hvor man fyrede over halvdelen af personalet, ødelagde institutionen og skabte en tilstand af nedbrydning eller uorganisering, det var en planlagt korrumperende forringelse af statens indtægter, med efterfølgende yderligere nedskæringer for overførselsindkomsterne.

Hvad bekæmper man korruption? korruption kan kun undgås hvis man øverst i hierarkiet indsætter personer med ærlighed, som har moralsk integritet. Det er derfra man kan undgå at resten af staten ikke gennem rådner. En gradvis udskiftning af lederne i toppen af socialvæsenet, kommunerne og udlændinge-apparatet er eneste vej.

Korruption omfatter også det at ødelægge eller underminere en persons moralske integritet og ærlighed. Dette har bredt sig ud over hele socialvæsenet, som før var til for at hjælpe de socialt udsatte, men i dag vender de klienterne i døren, pga. at politikerne gennem Kommunernes Landsforening kræver konstante nedskæringer. Over halvdelen af kommunerne overtræder i dag de sociale udsattes rettigheder, dette kan lade sig gøre, fordi man oven i de almindelige regler, som giver de fattige rettigheder, har produceret endnu flere love som fjerner dem igen, eller overskrevet de forrige love. Hvornår har vi sidst haft en social minister som virkede til gavn for de socialt udsatte?

Bjarne Bisgaard Jensen, Randi Christiansen, Mads Berg, Eva Schwanenflügel og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Fin analyse Peter. Og ja, korruption kommer fra toppen. Denne regering med en mand som Løkke i spidsen volder ubodelig skade for landet.

Randi Christiansen, P.G. Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

"Thomas Danielsen har i et interview med Radio24syv forklaret, at det var ham selv, der tog kontakt til John-Anker Hametner for at få ham til at investere i DayWork. Han mener ikke selv, at det fælles firma med storfiskeren gør ham inhabil som fiskeriordfører."

Kan politikere have erhvervsinteresser uden at være inhabile? Trump f.eks., som måtte indsætte stråmænd i sin virksomhed, for at det dog i det mindste kunne se ud som om, han ikke plejer egne interesser.

Som peter sterling siger, er lederne nødt til at repræsentere den gode moral. But something is still rotten - also in the state of denmark. Hvis jeg skulle komme hurtigt i tanke om politikere med en vis indflydelse, som synes at være moralsk uplettede? Anker jørgensen, svend auken, preben vilhjelm ... maria gjerding og - håber jeg - uffe elbæk. Der er sikkert flere med ren samvittighed, vi mærker bare ikke så meget til dem, deres indflydelse er fortyndet af restens gustne magtspil og pleje af særinteresser.

Ledere skal dømmes på, hvordan de svageste har det. Årtiers nedskæringspolitikere, hvis mest markante profiler er fogh og co, må skamme sig. De har svigtet deres fornemste opgave, som er at tage vare på helheden. Gid de kommer til at ligge i den samme seng, som de har redt for andre.

Men det tør de ikke. De har kun mod til at sidde i tv og spille smarte i stramme pornolæderbukser og grimme, svinedyre louboutin støvletter (bager i går aftes, deadline). De mangler ikke noget, hvilket er en skamplet, så længe så mange mangler så meget - lokalt og globalt.

En leders opgave er først at sørge for dem, hun er leder for. Ligesom den gode moder selvfølgelig først giver sit barn. I stedet fører de sig frem med pomp og pragt på første klasse, men det er repræsentationskontoen på folkets regning, som betaler for udskejelserne og de mangedoblede, livslange aflønninger for blot få års ansættelse. Og således kainsmærkede dømmer de sig selv som uværdige til embede i folkets tjeneste. De er i egen tjeneste.

Hvordan ændre dette despotiske regime, sålænge folket terroriseres med fake news og frygt for udkommet?

Kim Houmøller

Hvornår betaler Lars Løkke de 30.000 + renter han skylder til Hanne Boel? Allerede tidligt i sin karriere blev snyd og fifleri en del af statsministerens stil!

Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Det gør han selvfølgelig ikke frivilligt, det er alt for pinligt for ham. Men det kunne være på sin plads at få også dette fupnummer på forsiden.