Læsetid: 7 min.

Overlæge i meningitissag: En god dialog begynder ikke med en politianmeldelse

I efteråret blev klinikchef på Rigshospitalet Jan Bonde politianmeldt af Styrelsen for Patientsikkerhed for sin involvering i meningitissagen, hvor en 16-årig dreng døde efter lægefejl. Politiet droppede sagen, men nu protesterer læger – og Jan Bonde – over styrelsens ’aktivistiske linje’, som vil føre til flere anmeldelser af læger
Jan Bonde mener, at patientsikkerheden vil blive ringere, hvis lægerne samtidig skal undersøge, om der er sket fejl på et andet hospital: »Der fjernes opmærksomhed fra patienter, fordi vi skal bruge tid på noget, der ikke umiddelbart er relateret til dem – og kolleger fra andre hospitaler vil muligvis blive bekymrede for at overflytte patienter, hvis de føler, at vi aktivt vil finde fejl,« siger overlægen.

Jan Bonde mener, at patientsikkerheden vil blive ringere, hvis lægerne samtidig skal undersøge, om der er sket fejl på et andet hospital: »Der fjernes opmærksomhed fra patienter, fordi vi skal bruge tid på noget, der ikke umiddelbart er relateret til dem – og kolleger fra andre hospitaler vil muligvis blive bekymrede for at overflytte patienter, hvis de føler, at vi aktivt vil finde fejl,« siger overlægen.

Sigrid Nygaard

18. januar 2018

I januar for to år siden modtog klinikchef Jan Bondes afdeling på Rigshospitalet en alvorligt syg 16-årig dreng, der kom fra Herlev Hospital. Patienten havde en farlig meningokok-betændelse og var lagt i kunstig koma.

Læger fra forskellige afdelinger på Rigshospitalet begyndte straks den videre behandling af ham. Men otte timer senere stod det klart, at den 16-årige dreng ikke stod til at redde. Han døde af sygdommen.

DR har fortalt, at der blev begået alvorlige fejl i behandlingen af den 16-årige dreng på Herlev Hospital. Men lægerne på Jan Bondes afdeling på Rigshospitalet brugte ikke tid på at efterforske mulige fejl begået andetsteds.

Dagen efter udfyldte den læge, der havde haft hele behandlingsforløbet på Rigshospitalet, en dødsattest. Lægen havde ingen mistanke eller viden om, at døden kunne være følge af en »fejl, forsømmelse eller ulykkelig hændelse i forbindelse med behandling eller forebyggelse af sygdom« og underrettede derfor ikke politiet. Den beslutning var Jan Bonde enig i.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Mette Poulsen
  • Niels Duus Nielsen
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Thorkil Søe
Torben K L Jensen, Mette Poulsen, Niels Duus Nielsen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Thorkil Søe anbefalede denne artikel

Kommentarer

Styrelsen for Patientsikkerhed skal helst vise deres arbejde er vigtigt.
Ellers er der risiko for nedskæringer.

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er jo fuldstændig fra den ene yderlighed til den anden..
Den gamle Sundhedsstyrelse kunne ikke finde ud af at stoppe læger uden autorisation i andre skandinaviske lande fra at praktisere deres humbug i Danmark, og hjerneskadede eller psykopatiske psykiatere overmedicinerede deres patienter.
Så nu skal alle læger partout mistænkeliggøres og kontrolleres, hvis ikke anklages og politianmeldes..
Mon styrelsen er blevet bemandet med jurister fra Beskæftigelsesministeriet?
Velkommen til Big Brother, kære læger !

Thorkil Søe, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Torben K L Jensen, Ken Sass, Niels Duus Nielsen, David Zennaro og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Er det ikke Herlev der står med bårebuketten? Lægerne har hidset sig op mod 1813, men det livsfarlige har jo været på hospitalet hvor man, det er undskyldningen, ikke lige ved hvad meningitis er for en fisk, da man sjældent ser et tilfæde. Familien havde fundet tydelige tegn og checket med google. Man skal ikke blive syg i weekenden og ved højtiderne da er yngste(kvinden) på vagt og hun håber på et rolig vagt og ryster af angst over at der skulle komme noget alvorligt.

Maria Jensen, Dennis Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Netop, Eva Schwanenflügel, man burde have strammet op i Sundhedsstyrelsen, ikke skabt dette DJØF-makværk. I det hele taget er tankegangen i den offentlige sektor, hvor man kontrollerer, at borgerne får, 'hvad de har ret til', en afsporing af vilkårene, der selvfølgelig er, at borgeren har krav på den optimale hjælp.
Fejldiagnosticeringer foregår imidlertid, og det er ulykkeligt, at en sygdom, hvor der skal handles hurtigt, ikke får klokker til at ringe og undersøgelser til at blive foretaget, i det mindste for en sikkerheds skyld.

Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Det er et generelt problem i sundhedsvæsenet, at har man først fået en diagnose, som siden viser sig at være forkert, så kan man ikke komme af med den. Lægerne har ubetinget tillid til hinanden, og det betyder jo så, at man bliver ansvarlig for andre lægers fejl. Man kunne godt ønske sig, at styrelsen ville angribe dette punkt på en anden måde end ved at politianmelde læger.

Maria Jensen, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Steffen Gliese,
Ja, det var en meget ulykkelig hændelse med den 16-årige dreng der døde..
Men det var jo på Herlev Hospital, fejlen skete, hvorfor er det ikke blevet undersøgt til bunds?
Det virker som om styrelsen er mere interesseret i at uddele skyld og skam, istedet for at sørge for at der bliver rettet op på procedurerne.
Og man har nu kørt med den forbistrede 2% besparelse i jeg ved ikke hvor mange år, selvfølgelig sker der endnu flere fejl, når der er skåret helt ind i knoglen på hospitalerne. Og hvor produktivitetskravet handler om kvantitet istedet for kvalitet i behandlingen.

Maria Jensen, ulla enevoldsen, Karsten Lundsby, Mogens Holme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"...lægerne skal anmelde så mange sager til politiet for at dække egen ryg, at det vil gøre systemet tungt og bureaukratisk..."

Kodeordet er "dække egen ryg". "Tungt og bureaukratisk" er blot det tilsigtede resultat af det borgerlige Danmarks motto: "Tillid er godt, men kontrol er bedre".

Tilsæt lidt "Tyv tror, at hver mand stjæler", og vi har genskabt DDR: Danmarks Demokratiske Regeringsdiktatur.

Thorkil Søe, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Den holden kæft og lukkethedskultur der engang var på hospitalerne ønsker vi vel ikke tilbage? Patienterne ønsker den bedst mulige behandling og inkompetente læger bør ikke være alene i akutmodtagelsen. Det har ikke noget med DDR at gøre, tværtom. Tidligere kunne patienten og pårørende stort set intet få at vide og den gudestatus lægen havde hævede hende over al tvivl. Der laves fejl og nogle gange svært tilgivelige fejl, sjusk og dårlige rutiner er desværre også almindelig nogle steder. Alene en ordentlig hygiejne kunne formentlig skåne mange for livstruede bakterieangreb ved eĺlers rutineprægede operationer. Jo vi skal have tillid, men tilliden skal vel være baseret på at vi kan have tillid.

Eva Schwanenflügel og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Et af problemerne mht til patientsikkerhed er, at lægerne selv vælger at have et system, hvor de går 24-timers vagter. Det er formentlig godt for pengepungen, men ikke ikke for sikkerheden. I princippet har de under disse vagter ret til hvile, men ofte er det for travlt og jeg skal hilse og sige, at klokken 4 om morgenen står vi, plejepersonalet, ofte med et ringvrag af en uerfaren læge, som dårligt kan hænge sammen, og den smukke tanke om at "det personlige skøn" skal være fremherskende, får mig ærligt talt til at gyse af rædsel på patienternes vegne.

Søren Andersen, Maria Jensen, ulla enevoldsen, Mogens Holme, jens peter hansen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

Inden man overvejer at støtte lægernes forsøg på at frasige sig deres ansvar, bør man overveje, hvad der kan være at af lig i lasten. Altså hvad der lige nu kan være skjult men senere komme for dagens lys. Man bør f.eks. se på, hvordan læger og sundhedsstyrelse håndterede dødsfald i psykiatrien for få år siden. Er det virkelig klogt at slække på reglerne for lægers ansvar?

Henriette Bøhne, Søren Andersen og Maria Jensen anbefalede denne kommentar