Nyhed
Læsetid: 6 min.

Palæstinensisk ngo’s kvindecenter blev opkaldt efter terrorist: ’En lille bitte detalje i den større kamp’

Et kvindecenter opført af den palæstinensiske ngo, WATC, blev i foråret opkaldt efter en terrorist, der dræbte 38 civile, heraf 13 børn – samtidig modtog WATC danske bistandsmidler. Regeringen har flere gange fremhævet sagen som en af årsagerne til, at krav til ngo’er nu skærpes. Information har talt med WATC’s generaldirektør
Israel og Palæstina kæmper om Dalal Mughrabis eftermæle. Mens israelerne ser hende som terrorist, er hun for palæstinenserne frihedskæmper og kvindeikon.

Israel og Palæstina kæmper om Dalal Mughrabis eftermæle. Mens israelerne ser hende som terrorist, er hun for palæstinenserne frihedskæmper og kvindeikon.

ABBAS MOMANI

Indland
12. januar 2018

Dalal Mughrabi-centeret er et lille kulturhus i den palæstinensiske by Burka på Vestbredden. Ikke større end 50 kvadratmeter.

Men centret spiller en central rolle i regeringens forklaring på, hvorfor Danmark nu afbryder støtten til en række ngo’er og fremover skærper betingelser for dansk udviklingsbistand i Israel og Palæstina.

Kulturhuset blev nemlig opført med støtte fra kvinderettighedsorganisationen Women Affairs Technical Committee (WATC) i foråret, mens organisationen stadig modtog bistand fra et donorsamarbejde bestående af Danmark, Sverige, Holland og Schweiz.

Og Dalal Mughrabi, som centret er navngivet efter, var terrorist. I 1978 deltog hun som 19-årig i et angreb på to israelske busser, der kostede 38 civile – heraf 13 børn – livet. Det står stadig som et af de blodigste terrorangreb i Israels historie.

Men ifølge generalsekretær i WATC, Soraida Hussein, er navngivningen af centret en mindre detalje, som israelske lobbygrupper har held til at blæse ud af proportioner. Hun kalder det en »forsimpling« at kalde Dalal Mughrabi terrorist.

»Vi bor i et besat område. Kvinder er særligt hårdt ramt af undertrykkelse. Det er altså ikke en tilfældighed, at nogle ikke entydigt betragter Dalal Mughrabi som kriminel. Nogle betragter hende som oprører, som frihedskæmper, som martyr,« siger Soraida Hussein.

Forherliger terrorist

Den vurdering deler udenrigsminister Anders Samuelsen ikke.

»Jeg er forarget over, at WATC, der hævder at arbejde for menneskerettigheder, ikke bare har forherliget en terrorist, men også misbrugt tilliden fra et gavmildt folk som det danske,« udtalte Anders Samuelsen i en pressemeddelelse fra 2. juni. Ministeriet har ikke kritiseret andre aspekter af organisationens arbejde.

Som følge af sagen beslutterede regeringen ikke alene at afbryde alle forbindelser til WATC, ligesom Sverige, Holland og Schweiz. Hele Danmarks civilsamfundsstøtte i Israel og Palæstina til 24 ngo’er blev tilbageholdt, indtil en grundig undersøgelse af samtlige organisationer var afsluttet. 

Det er den nu, og ingen af de øvrige 23 organisationer har brudt aftalevilkårene, konkluderer Udenrigsministeriet. Alligevel afbryder regeringen støtten til en række organisationer og vil fremover stille mere omfattende krav til ngo’er, der modtager dansk støtte i Palæstina.

I sidste uge kaldte en samlet opposition Anders Samuelsen i samråd. De kræver svar på, om regeringens beslutning er et resultat af pres fra Israel, hvis regering med udenrigsordfører i Venstre Michael Aastrup Jensens ord har »banket voldsomt i bordet« over for Danmark.

Hvem skriver historien?

Sammen med Sverige, Holland og Schweiz har Danmark bevilliget i alt 674.000 dollar svarende til 4,2 millioner kroner i perioden 2014-2017. Det svenske konsulat, der faciliteterede donorsamarbejdets støtte, oplyser, at organisationen kun har modtaget 80 procent af det beløb, fordi støtten blev afbrudt.

I juni krævede det danske udenrigsministerium, at WATC tilbagebetalte hele udviklingsstøtten, fordi de havde brudt aftalegrundlaget ved at opkalde et center efter en terrorist og derefter forholde oplysninger om centret for donorlandene. Danmark har henvendt sig til WATC med kravet, og processen med at kræve pengene tilbage »pågår stadig«, har udenrigsministeriet tidligere oplyst til Information.

Soraida Hussein vil ikke svare på, om WATC har tænkt sig at betale pengene tilbage. Men hun vil gerne sige, at hun betragter sagen som en tragedie. Ikke fordi en terrorist er blevet hyldet, men fordi Danmark har reageret så voldsomt på en »lille bitte sag«. Desuden, understreger Soraida Hussein, er det ikke WATC, der har navngivet kulturhuset. Det er de unge mennesker i byen Burka, som centret blev bygget til.

»Israel har haft held til at forkvakle Danmarks syn på menneskerettighedsarbejdet i Palæstina,« siger hun.

– Men Dalal Mughrabi har været med til at slå 38 uskyldige ihjel. Kan du ikke forstå, at det er et problem for Danmark at blive associeret med det?

»Danske midler er ikke blevet brugt på centret.«

– Ikke desto mindre støttede Danmark WATC, mens I opførte centeret. Kan du forstå, at det er et problem for Danmark at støtte en organisation, der hylder en terrorist?

»Samarbejdet mellem WATC og Danmark baserede sig på fælles værdier. En fælles kamp for menneskerettigheder og kvinders muligheder. Nu fjerner Danmark pludselig grundlaget for den kamp på grund af et lille center i Burka.«

– Men den danske regering mener netop, at Dalal Mughrabi er uforeneligt med de værdier, Danmark gerne vil støtte?

»Det er en forsimpling. Hverdagen i de besatte områder er, at kvinder bliver chikaneret. Kvinder bliver voldtaget. Der er incest og vold. Når en kvinde så gør oprør ...«

– Mod civile?

»Hvem skriver historien? Sagen om Dalal Mughrabi er ikke særligt velbelyst. Ingen ved, hvad der er sket. Men mange palæstinensere kender billedet af Ehud Barak (premierminister i Israel 1999-2001, red.), der som ung soldat træder på brystet af hendes lig. Der er en tyk dobbeltmoral. Adskillige veje i Israel er opkaldt efter medlemmer af Irgun,« siger Soraida Hussein.

Irgun var en zionistisk terrorgruppe, der stod bag en række angreb mod både den britiske kolonimagt og arabere i 1930’erne og 40’erne, herunder massakren på 600 mennesker i den palæstinensiske landsby Deir Yassin i 1948.

Forkert side af historien

Uanset navnet udfylder centeret en vigtig funktion i byen Burka, mener Soraida Hussein. Det er et sted, hvor drenge og piger kan danse sammen og lære hianden at kende. 

»Det er en smuk ting i et område, hvor forholdet mellem mænd og kvinder er presset af lokale politiske og religiøse autoriteter,« siger hun. 

Initiativer som dette er netop sådan noget, som hun troede, Danmark gerne ville støtte. I stedet har Danmark valgt at svække en menneskerettighedssektor, som har desperat brug for støtte, mener Soraida Hussein.

»Historien vil dømme alle. Den vil vise, hvem der var på det besatte folks side, og hvem der ukritisk overtog den besættende magts narrativer.«

– Den danske regering mener, at I har forholdt oplysninger for donorlandene?

»Vi har været totalt transparante. Vi gav en skriftlig indberetning, hvor det fremgik, hvad lokalbefolkningen havde navngivet centeret. Alle var glade, indtil NGO Monitor udgav deres historie.«

NGO Monitor er en kontroversiel, israelsk lobbygruppe, der stod bag afsløringen af Dalal Mughrabi-centerets navn. Information har tidligere beskrevet, hvordan NGO Monitor har udlagt regeringens skærpelser af støtten til palæstinensiske organisationer som en »direkte konsekvens« af deres arbejde.

– Og NGO Monitors historie er korrekt?

»De er farlige. Nu har de ramt os, men de stopper ikke her. De går bare videre til den næste organisation, indtil der ikke er nogen, der kæmper for menneskerettigheder i de besatte områder.«

– Kan du forstå, at Danmark ikke vil have sin menneskerettighedsstøtte associeret med Dalal Mughrabi?

»Danmark kan ikke nægte det palæstinensiske folk at have en historie. Desuden er dette en ubetydelig detalje i den større kamp for at sikre menneskerettighederne under besættelsen,« siger Soraida Hussein.

Der er konsensus blandt historikere om, at civile blev dræbt i terrorangrebet mod de israelske busser i 1978. Også FN, der havde leveret støttemidler direkte til opførelsen af centeret, har efterfølgende kritiseret WATC i sagen og beskrevet navnet som en »opfordring til vold og had«.

Kampen om Dalal Mughrabis eftermæle

Den 11. marts 1978 var den blot 19-årige kvinde, Dala Mughrabi, med til at kapre to israelske busser med i alt 71 passagere. Angiveligt var formålet at bruge gidslerne til at forhandle med Israel om løsladelsen af palæstinensiske fanger.

Aktionen endte i en ildkamp mellem terroristerne og israelsk militær. Ifølge israelske myndigheder sprang Dalal Mughrabi en bus i luften med en håndgranat. I alt døde 38 israelske civile under angrebet, heriblandt 13 børn. Også Dalal Mughrabi samt yderligere otte attentatmænd døde.

Kampen om Dalal Mughrabis eftermæle er ikke slut. Blandt israelere betragtes hun som en koldblodig terrorist, mens hun blandt nogle palæstinensere har fået mytisk status som den unge, rene kvinde, der tog kampen op mod den israelske overmagt.

Det har ført til flere kontroverser. Flere gader, pladser og kulturinstitutioner i de palæstinensiske territorier bærer Dalal Mughrabis navn, hvilket har ført til fordømmelser fra Israel og det internationale samfund.

Det mest iøjnefaldende eksempel er fra 2010, hvor de palæstinensiske myndigheder ville opkalde en rundkørsel efter Dalal Mughrabi på årsdagen for angrebet den 11. marts. Planerne blev aflyst, fordi det faldt sammen et statsbesøg fra USA’s daværende vicepræsident, Joe Biden, der fordømte planerne.

 

Serie

Dansk udviklingspolitik i Israel og Palæstina

Kort før jul besluttede regeringen at skærpe betingelserne for Danmarks civilsamfundsstøtte i Israel og Palæstina og afbryde samarbejdet med en række ngo’er. Beslutningen blev truffet på baggrund af en undersøgelse, Udenrigsministeriet havde indledt på Israels opfordring. Regeringen lægger ikke skjul på, at Israel har lagt massivt pres på Danmark i sagen. Spørgsmålet er, om Danmark har været for imødekommende over for Israels pres. Det undersøger Information i denne serie.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jan henrik wegener

Et navn betyder vel noget trods alt. Ellers kunne vi i de nordiske lande vel også acceptere hyldest til massemordere, torturister eller lignende der har været i gang her.

Odin Rasmussen

Man kan ikke ændre de krige og massakre, der har fundet sted. Allerhøjst kan man prøve at forhindre at det sker igen.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"Der er en tyk dobbeltmoral. Adskillige veje i Israel er opkaldt efter medlemmer af Irgun..."

Det kan vel ikke siges tydeligere. Sammenligner man israelernes statsterror og palæstinensernes guerillaterror kommer Israel ind på en klar førsteplads. Angrebet på busserne er virkelig en lillebitte detalje, sammenlignet med angrebene på Gaza.

Anders Samuelsens forargelse er blot anledningen til at indstille støtten, grunden skal søges andetsteds.

Måske var det et led i forhandlingerne om skattereformen, hvor Samuelsen forsøgte at vise Søren Espersen lidt god vilje på forhånd, for at gøre DF venligt stemt? Det virkede så ikke som forventet, men da det er LAs politik at begrænse de offentlige udgifter, får det lov at blive stående.

Blot en hypotese, men måske værd at undersøge? Regeringen er jo korrupt, så hvad skulle forhindre dens medlemmer i at indgå lokumsaftaler, der ikke tåler dagens lys?

Karsten Lundsby, Frank Andersen, Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Annette Chronstedt

"Der er en tyk dobbeltmoral. Adskillige veje i Israel er opkaldt efter medlemmer af Irgun..."
Eller, med Niels NIelsens ord:
"Det kan vel ikke siges tydeligere. Sammenligner man israelernes statsterror og palæstinensernes guerillaterror kommer Israel ind på en klar førsteplads. Angrebet på busserne er virkelig en lillebitte detalje, sammenlignet med angrebene på Gaza."
- ja, sammenlign venligst mellem en stadigt accelererende, højteknologisk besættelses- og bosætter-magt overfor en således endeløst intensiveret KZ-lejr-tilværelses tilbageværende oprørsmulighed. .
At se forbi dette, som i ovenstående interview, må opfattes som blindt knæfald for Israels zionistiske apartheid.

David Zennaro, Karsten Lundsby, Frank Andersen, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

"Den enes terrorist, den andens frihedskæmper". Men gælder det? Der var en nordmand, for nogle år siden, der har været tyskere, der dræbte udlændinge. Dyrkelse af disse -en mindre ting?

Dian Kjaergaard

Irgun var slet ikke samme type terrororganisation som de organisationer, og individer, som udtrykker deres modstand mod Israel via terror ... ikke mindst bevidst mord på børn. "Mughrabi, a Fatah terrorist, carried out the bloodiest terrorist attack in Israel’s history, known as the “Coastal Road Massacre.” On March 11 1978, Mughrabi led a group of PLO terrorists who landed on a Tel Aviv beach and went on to seize a bus full of passengers which they drove north on Israel’s Coastal Highway. The operation ended with the deaths of 38 Israelis – including 12 children – with a further 71 wounded."

Og navngivning af en gade eller en plads kan ikke ligefrem sammenlignes med den herligelse, som udtrykkes når et center, som skal kæmpe for kvinders rettighed, navngives efter nogen som Mughrabi.

FN Generalsekretær Antonio Gutteres har vist også kritiseret WATC....

Ja, selvfølgelig har palæstinenserne ret til at forherlige hvem de vil ... men donorlandene har også ret til at sige, at de ikke vil være med. Således har Norge trukket støtten tilbage af WATC ... OG forlangte pengene tilbagebetalt. Danmark fulgte Norges eksempel.

Frank Andersen

Dian Dina har palæstinenserne også ret til at værge sig mod Israels overgreb og ulovlige annekteringer?

I min optik har man bestemt ret til at forsvare sig mod en besættelsesmagt som konsekvent sætter militæret ind mod stenkastere og skyder med skarp. I et civiliseret land kommer politiet måske. Men nææh ikke når Odrael er besættelsesmagt. Så skydes der straksmed skarpt.

Israel har også opkaldt en masse ting efter terrorister heriblandt slagteren Sharon.

https://www.greenleft.org.au/content/ariel-sharons-many-war-crimes

Efter min mening burde al samhandel med Israel ophører. Det er ikke anstændigt at handle med en stat som den. Selvudråbt som en jødisk stat. De andre religioner skal der måske ikke være plads til selvom de har været der længere en de europæiske jøder der kom til efter anden verdenskrig.