Læsetid: 6 min.

Palæstinensisk ngo’s kvindecenter blev opkaldt efter terrorist: ’En lille bitte detalje i den større kamp’

Et kvindecenter opført af den palæstinensiske ngo, WATC, blev i foråret opkaldt efter en terrorist, der dræbte 38 civile, heraf 13 børn – samtidig modtog WATC danske bistandsmidler. Regeringen har flere gange fremhævet sagen som en af årsagerne til, at krav til ngo’er nu skærpes. Information har talt med WATC’s generaldirektør
Israel og Palæstina kæmper om Dalal Mughrabis eftermæle. Mens israelerne ser hende som terrorist, er hun for palæstinenserne frihedskæmper og kvindeikon.

Israel og Palæstina kæmper om Dalal Mughrabis eftermæle. Mens israelerne ser hende som terrorist, er hun for palæstinenserne frihedskæmper og kvindeikon.

ABBAS MOMANI

12. januar 2018

Dalal Mughrabi-centeret er et lille kulturhus i den palæstinensiske by Burka på Vestbredden. Ikke større end 50 kvadratmeter.

Men centret spiller en central rolle i regeringens forklaring på, hvorfor Danmark nu afbryder støtten til en række ngo’er og fremover skærper betingelser for dansk udviklingsbistand i Israel og Palæstina.

Kulturhuset blev nemlig opført med støtte fra kvinderettighedsorganisationen Women Affairs Technical Committee (WATC) i foråret, mens organisationen stadig modtog bistand fra et donorsamarbejde bestående af Danmark, Sverige, Holland og Schweiz.

Og Dalal Mughrabi, som centret er navngivet efter, var terrorist. I 1978 deltog hun som 19-årig i et angreb på to israelske busser, der kostede 38 civile – heraf 13 børn – livet. Det står stadig som et af de blodigste terrorangreb i Israels historie.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Sørensen
David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

jan henrik wegener

Et navn betyder vel noget trods alt. Ellers kunne vi i de nordiske lande vel også acceptere hyldest til massemordere, torturister eller lignende der har været i gang her.

Odin Rasmussen

Man kan ikke ændre de krige og massakre, der har fundet sted. Allerhøjst kan man prøve at forhindre at det sker igen.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"Der er en tyk dobbeltmoral. Adskillige veje i Israel er opkaldt efter medlemmer af Irgun..."

Det kan vel ikke siges tydeligere. Sammenligner man israelernes statsterror og palæstinensernes guerillaterror kommer Israel ind på en klar førsteplads. Angrebet på busserne er virkelig en lillebitte detalje, sammenlignet med angrebene på Gaza.

Anders Samuelsens forargelse er blot anledningen til at indstille støtten, grunden skal søges andetsteds.

Måske var det et led i forhandlingerne om skattereformen, hvor Samuelsen forsøgte at vise Søren Espersen lidt god vilje på forhånd, for at gøre DF venligt stemt? Det virkede så ikke som forventet, men da det er LAs politik at begrænse de offentlige udgifter, får det lov at blive stående.

Blot en hypotese, men måske værd at undersøge? Regeringen er jo korrupt, så hvad skulle forhindre dens medlemmer i at indgå lokumsaftaler, der ikke tåler dagens lys?

Karsten Lundsby, Frank Andersen, Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Annette Chronstedt

"Der er en tyk dobbeltmoral. Adskillige veje i Israel er opkaldt efter medlemmer af Irgun..."
Eller, med Niels NIelsens ord:
"Det kan vel ikke siges tydeligere. Sammenligner man israelernes statsterror og palæstinensernes guerillaterror kommer Israel ind på en klar førsteplads. Angrebet på busserne er virkelig en lillebitte detalje, sammenlignet med angrebene på Gaza."
- ja, sammenlign venligst mellem en stadigt accelererende, højteknologisk besættelses- og bosætter-magt overfor en således endeløst intensiveret KZ-lejr-tilværelses tilbageværende oprørsmulighed. .
At se forbi dette, som i ovenstående interview, må opfattes som blindt knæfald for Israels zionistiske apartheid.

David Zennaro, Karsten Lundsby, Frank Andersen, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

"Den enes terrorist, den andens frihedskæmper". Men gælder det? Der var en nordmand, for nogle år siden, der har været tyskere, der dræbte udlændinge. Dyrkelse af disse -en mindre ting?

Dian (Dina) Grossman Kjærgaard

Irgun var slet ikke samme type terrororganisation som de organisationer, og individer, som udtrykker deres modstand mod Israel via terror ... ikke mindst bevidst mord på børn. "Mughrabi, a Fatah terrorist, carried out the bloodiest terrorist attack in Israel’s history, known as the “Coastal Road Massacre.” On March 11 1978, Mughrabi led a group of PLO terrorists who landed on a Tel Aviv beach and went on to seize a bus full of passengers which they drove north on Israel’s Coastal Highway. The operation ended with the deaths of 38 Israelis – including 12 children – with a further 71 wounded."

Og navngivning af en gade eller en plads kan ikke ligefrem sammenlignes med den herligelse, som udtrykkes når et center, som skal kæmpe for kvinders rettighed, navngives efter nogen som Mughrabi.

FN Generalsekretær Antonio Gutteres har vist også kritiseret WATC....

Ja, selvfølgelig har palæstinenserne ret til at forherlige hvem de vil ... men donorlandene har også ret til at sige, at de ikke vil være med. Således har Norge trukket støtten tilbage af WATC ... OG forlangte pengene tilbagebetalt. Danmark fulgte Norges eksempel.

Frank Andersen

Dian Dina har palæstinenserne også ret til at værge sig mod Israels overgreb og ulovlige annekteringer?

I min optik har man bestemt ret til at forsvare sig mod en besættelsesmagt som konsekvent sætter militæret ind mod stenkastere og skyder med skarp. I et civiliseret land kommer politiet måske. Men nææh ikke når Odrael er besættelsesmagt. Så skydes der straksmed skarpt.

Israel har også opkaldt en masse ting efter terrorister heriblandt slagteren Sharon.

https://www.greenleft.org.au/content/ariel-sharons-many-war-crimes

Efter min mening burde al samhandel med Israel ophører. Det er ikke anstændigt at handle med en stat som den. Selvudråbt som en jødisk stat. De andre religioner skal der måske ikke være plads til selvom de har været der længere en de europæiske jøder der kom til efter anden verdenskrig.