Baggrund
Læsetid: 5 min.

Regeringen vil gøre Danmark til magnet for store datacentre, men der er snart ikke el nok

Regeringen og lobbyorganisation for datacentre vil tiltrække flere datacentre, men elnettet på Fyn, Sjælland og i Østjylland har ikke kapacitet til flere af de helt store datacentre, hvis ikke elnettet skal udbygges for millioner. Kun i Vestjylland er der plads til forbrugere af den type, siger Energinet
Flere store datacentre kan være på vej. Men nu er grænsen snart nået for, hvor mange af den slags datacentre, det nuværende elnet kan klare. På billedet ses et af Facebooks eksisterende datacentre i Sverige.

Flere store datacentre kan være på vej. Men nu er grænsen snart nået for, hvor mange af den slags datacentre, det nuværende elnet kan klare. På billedet ses et af Facebooks eksisterende datacentre i Sverige.

Susanne Lindholm

Indland
5. januar 2018

Regeringen har haft som erklæret mål at gøre Danmark til et centrum for verdens største virksomheders datacentre. Det er med årelange og tophemmelige forhandlingsprocesser lykkedes at tiltrække investeringer fra Facebook, Apple og Google.

Lobbyforeningen for datacentre i Danmark, Datacenter Industrien, har også varslet, at flere datacentre kan være på vej. Men nu er grænsen snart nået for, hvor mange af »Danmarkshistoriens største elforbrugere«, det nuværende elnet kan klare.

Elnettet på Fyn, Sjælland og i Østjylland har ikke kapacitet til flere store datacentre, der kræver samme kapacitet som de allerede annoncerede. Det efterlader Vestjylland som det eneste område, hvor elnettet stadig har tilstrækkelig kapacitet til den type store datacentre. Alternativet er at udbygge elnettet, og det vil koste op mod et trecifret millionbeløb, som elkunderne, inklusive datacentrene, skal betale.

Det siger Energinet, der er den statslige virksomhed, som ejer det danske elnet, og som er i tæt kontakt med de internationale virksomheder, der vil placere datacentre i Danmark.

»Hvis vi skal kunne opretholde en stabil elforsyning uden forstærkninger eller detaljerede begrænsninger i elnettet, så er vi ved at være isoleret til det vestdanske transmissionssystem,« siger Jesper Storebjerg, projektleder i Energinet for tilslutningen af elforbrugere og dermed datacentre til elnettet.

Afhængigt af hvor elforbruget placeres i landet, kan det medføre udbygninger af det generelle elnet. Ellers bliver den danske strømforsyning ustabil.

I Vestjylland er elproduktionen fra vindmøller dog så stor, at der er kapacitet til at bygge »et par« store datacentre mere.

Kapacitetsgrænsen for de store datacentre rykker nærmere, men datacentre kan være af forskellige størrelser og have forskellige niveauer af strømforbrug. Hvis nye datacentre forbruger mindre strøm end de annoncerede storskala datacentre, eller bygges de eksempelvis med egne nødstrømsanlæg, så er der i det nuværende elnet stadig plads til mindre datacentre andre steder end i Vestjylland.

Investors interesse

Hvis der skal etableres yderligere af den store type datacentre uden for Vestjylland, må elnettet udbygges. Det vil koste op mod et trecifret millionbeløb, og regningen sammenholdt med både det bureaukratiske arbejde og selve byggefasen kan virke afskrækkende for mulige investorer, siger Jesper Storebjerg.

»Når man snakker om tilslutningen af forbrugerne, er Danmark i konkurrence med andre nordiske lande. Så kan man diskutere, om man kan lide forbrugerne eller ej, men fakta er, at det er klart mest interessant som ny forbruger, at du kan tilslutte dig et sted, hvor du ikke skal lave en forstærkning af elnettet, som dels påfører systemet nogle omkostninger, men også påfører borgere generelle gener, som infrastruktur kan have,« siger han.

Udbygningen af elnettet vil blive finansieret af de tariffer, elforbrugerne betaler på deres elregning. Jesper Storebjerg peger på, at nye storforbrugere som datacentre kommer til at betale mange penge i tariffer, og samfundets indtægter kan vise sig at blive større end udgifterne til at udbygge elnettet.

Spidsbelastning

Siden Apple i 2015 offentliggjorde, at de bygger et datacenter i Viborg, har virksomheden selv investeret i endnu et storskala datacenter i Aabenrå. Det samme har Facebook gjort i Odense, og Google har købt grunde for at være parat til at opføre to datacentre i landet.

Ydermere fortæller Energinet, at de er i dialog med flere investorer, som afsøger mulighederne for at placere store datacentre i Danmark.

I Dansk Energi, brancheforeningen for danske energiselskaber, ser man nødigt, at kapacitetsudfordringen fra flere store datacentre som det allerførste bliver mødt med en udbygning af elnettet, da det vil forøge forbrugernes samlede elregning.

Dansk Energi foreslår derfor, at man begynder med at se på, om problemet kan løses ved at sprede befolkningens og erhvervslivets strømforbrug over døgnet, så elnettet ikke bliver overbelastet i dele af landet, som Energinet forudser.

»Det kan man gøre ved at give et økonomisk incitament ved en rabat til elkunderne, hvis man flytter sit elforbrug, f.eks. tørretumbleren, sin varmepumpe eller opladeren til elbilen til tidspunkter, der ligger uden for spidsbelastningen. Det er ved femtiden til ottetiden. Hvis man flytter forbruget væk derfra, så vil vi gerne give en rabat på tariffen,« siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi.

På den måde vil man kunne aflaste elnettet i de perioder med mest belastning, og »vi sparer den danske befolkning mange penge, fordi vi ikke som det første blot udbygger vores elnet, hver gang der kommer nyt elforbrug til,« siger Anders Stouge.

En gevinst?

Ankomsten af verdens største virksomheder har fået lokale kræfter fra erhvervslivet og de involverede kommuner til at etablere foreningen Datacenter Industrien. Foreningen har før udtalt, at markedet for datacentre er gunstigt i Danmark, og at flere investeringer kan være på vej.

Foreningen har ikke hørt om, at elnettet uden for Vestjylland vil nå sit maksimum for store datacentre med de allerede annoncerede datacentre.

»Jeg har svært ved at se, at vi som samfund vil have gavn af, at vi siger, at de kun må ligge et sted. Men vi er fortrøstningsfulde om, at Energinet vil være i stand til at udbygge elnettet i takt med behovet,« siger direktør Henrik Hansen.

Han mener, at den stigende elektrificering, samfundet er på vej mod, må blive mødt med udbygninger af elnettet. Han ser tiltrækningen af datacentre som en samfundsgevinst, fordi både etableringen og driften af centrene vil skabe jobs, synergieffekter med andre brancher og hjælpe Danmark med at aftage vores grønne strøm. Og så skal man betragte de ankomne datacentre som en del af den grønne omstilling, mener han.

»Der er mange aktører, der  – som bl.a. Apple – melder klart ud, at de er villige til at hjælpe med udbygningen af den grønne strøm. Så man kan betragte dem som en del af mulige løsningsmodeller mere end en belastning af systemet,« siger han og henviser til, at Apple har givet udtryk for at ville opføre vindmøller til at producere grøn strøm til deres datacentre.

I Vestjylland arbejder flere kommuner for, at de internationale virksomheders datacentre ender i deres kommune. En af kommunerne er Varde, som for få uger siden meldte ud, at de aktivt opsøger muligheden. Det har de gjort ved at igangsætte analyser af forretningsmulighederne i kommunen, og Energinets udmelding passer borgmester Erik Buhl (V) godt. Han vidste ikke, at det kun er i Vestjylland, der er kapacitet til nye storskala datacentre.

»Det betyder, at chancerne er større for, at vi kommer på landkortet,« siger Erik Buhl.

Det har ikke været muligt at få et interview med Udenrigsministeriets afdeling ’Invest in Denmark’, som arbejder for at tiltrække investeringer og datacentre til landet. I et skriftligt svar oplyser afdelingen, at »vi identificerer potentielle placeringsmuligheder for virksomheder med behov for tilslutning på eltransmissionsnettet i tæt samarbejde med Energinet«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg læser:
”I Vestjylland er el produktionen fra vindmøller dog så stor, at der er kapacitet til at bygge »et par« store datacentre mere.”
Men jeg spørger:
Hvad når vindguderne holder vinterferie?

Kim Houmøller

Ja - hva så? Det sagde japanerne sikke også da Fukushima nedsmeltede?

Niels Duus Nielsen

Umiddelbart lyder det som en god ide, både at placere datacentrene i Vestjylland, som så vil blive udfordret på sin status som "udkant", hvad vestjyderne garanteret ikke har noget imod (kan jeg sige som gammel vestjyde, der er endt i København, fordi der ikke sker en skid i Vestjylland) - og at give rabat på elforbrug om natten.

Det er allerede billigere at tage toget om tirsdagen og onsdagen, fordi tognettet er overbelastet om fredagen og mandagen, så hvorfor ikke forsøge at fordele strømforbruget mere jævnt?

Vi ender nok med at skulle udbygge elnettet under alle omstændigheder, men det er snart mange år siden jeg hørte de første advarsler, så det undrer mig lidt, at denne udbygning ikke har fundet sted løbende. "Rettidig omhu" er kun en frase på Christiansborg, noget, der lyder både klogt og ansvarligt, men som er uden reelt indhold for de politikere, der (mis)bruger frasen.

Men det er måske det samme, som gør sig gældende her, som har gjort sig gældende for togdriften: Landspolitikerne har været så fokuseret på besparelser i så mange år, at de helt har glemt at vedligeholde den nødvendige infrastruktur. Det har været vigtigere at redde en flok insolvente og korrupte storbanker og skaffe midler til skattelettelser for de rige, end det har været at sikre, at civilsamfundet fungerer optimalt.

Men det er åbenbart hvad der sker, når man insisterer på, at de borgerlige (inkl. socialdemokrater) er de eneste, der har formatet til at styre landet - op i røven med befolkningen, op i røven med demokratiet.

Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Apple og Facebook i Danmark.

‘NEJ TAK’.

De skatteunddragende amerikanske virksomheder er gift for borgerne i Amerika, som de er gift for alle andre.

Politiskeres og økonomers inkompetance er problemet.

Det er de samme løgne de amerikanske politikere fortæller til deres borgere, som vores hjemlige politikere fortæller til borgerne her hjemme.

Kapitalisme er opbygget om en forestilling om, at kapitalen bevæger sig frit på et ureguleret marked og er derved selvregulerende, ved f.eks. nu de menneskeskabte klimaforandringer, skulle kapitalen automatisk flytte til vedvarende energi, for det betaler sig bedst for de fleste på sigt osv.

Men forestillingen om, hvad der betaler sig for de fleste og kapitalen der følger med og det selvregulerende i det internationale marked, det er ikke sand, det er helt forkert.

"200 mennesker forvalter med deres respektive firmaer omkring 47 billioner dollar svarende til 60 procent af verdens samlede BNP."
Link: https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2017/02/taler-saa-kapitalis...

Det er en ekstrem samfundsskadelig løgn og det er bl.a. resultatet i den politiske fjernelse af sikkerhedsnet under borgerne ved skattelettelser og skattespekulation og ved forbrugsdrevet økonomisk vækst, skaffet på energi fra olie, gas og kul afbrænding, der skaber de menneskeskabte klimaforandringer, der så resultere i bl.a. krigs/klimaflygtninge og ekstrem global menneskelig lidelse.

Deres magt er tilranet og udøvet ved økonomisk ulighedsskabende tiltag, som indførsel af konkurencestaten og afvikling af velfærdsstaten.

Skattespekulation, skattesvindel eller skatteunddragelse, lovligt eller ulovligt, uanset hvilken type der er tale om, er lig med stigende globale økonomiske ulighed, manglende investeringer i globale og lokale udfordringer, som de menneskeskabte klimaforandringer, bekæmpe fattigdom, sikring af vital infrastruktur for alle, sygehuse, strøm, vand, sanitet og undervisning mm.

De amerikanske som vores politikere, kan ikke længere forholde sig til fakta fem minutter i streg.

Husk på de amerikanske politikere dækker deres løgnagtigt påstået, for befolkningen gavnlige politik, med støtte fra deres økonomer, økonomer der intet ved om, hvad der er godt for samfundet, som danske politikere dækker deres, løgnagtigt påstået for befolkningen gavnlige politik, med støtte fra deres økonomer, økonomer der intet ved om, hvad der er godt for samfundet, det er organiseret terrorisme.

Inkompetance er problemet traditionelle vækst økonomer, skal ikke udtale sig om, hvad der er godt for samfundet.

Vælgerne ved godt, at de bliver snydt!

Ingen nulevende økonom har til dato kunne skabe, samlet set global vækst, uden brug af energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Ingen nulevende økonom har til dato kunne beskrive et alternativ, der kan skabe samlet set global vækst i fremtiden, uden energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Konklusionen:
Politikere og traditionelle vækst økonomer generelt og samlet set, har ikke forstået, hvad gode økonomiske forhold er, økonomer har ikke forstået skabelsen af samlet set økonomisk vækst, rimelig fordeling af den samlede velstand og på den ’lange bane’ bekæmpelse af fattigdom.

Fra link."Bernie Sanders' 10 Ways To Mess With The Economy” blot for at illustrer, at borgerne i Amerika også ved, at traditionelle vækst økonomer og de politikere der lytter til dem, som gavnlige for befolkningen, i den virkelige verden terrorisere befolkningen.

1. Stop corporations from using offshore tax havens to avoid U.S. taxes. Each and every year, the United States loses an estimated $100 billion in tax revenues due to offshore tax abuses by the wealthy and large corporations. The situation has become so absurd that one five-story office building in the Cayman Islands is now the “home” to more than 18,000 corporations.
The wealthy and large corporations should not be allowed to avoid paying taxes by setting up tax shelters in Panama, the Cayman Islands, Bermuda, the Bahamas or other tax haven countries. The first bill that I introduced in the Senate (the Corporate Tax Dodging Prevention Act) would raise more than $580 billion over the next decade by eliminating the most egregious corporate offshore tax haven abuses.

2. Establish a Robin Hood tax on Wall Street speculators. Both the economic crisis and the deficit crisis are a direct result of the greed and recklessness on Wall Street. Creating a speculation fee of just 0.03 percent on the sale of credit default swaps, derivatives, options, futures, and large amounts of stock would reduce gambling on Wall Street, encourage the financial sector to invest in the job-creating productive economy, and reduce the deficit by $352 billion over 10 years, according to the Joint Committee on Taxation.

3. End tax breaks and subsidies for big oil, gas and coal companies. If we ended tax breaks and subsidies for big oil, gas, and coal companies, we could reduce the deficit by more than $113 billion over the next ten years. The five largest oil companies in the United States have made over $1 trillion in profits over the past decade. ExxonMobil is now the most profitable corporation in the world. Large, profitable fossil fuel companies do not need a tax break.

4. Establish a Progressive Estate Tax. If we established a progressive estate tax on inherited wealth of more than $3.5 million, we could raise more than $300 billion over 10 years. [I] introduced the Responsible Estate Tax Act that would reduce the deficit in a fair way while ensuring that 99.7 percent of Americans would never pay a penny in estate taxes.

5. Tax capital gains and dividends the same as work. Taxing capital gains and dividends the same way that we tax work would raise more than $500 billion over the next decade. Warren Buffett has often said that he pays a lower effective tax rate than his secretary. The reason for this is that the wealthy obtain most of their income from capital gains and dividends, which is taxed at a much lower rate than work. Right now, the top marginal income tax for working is 39.6%, but the top tax rate on corporate dividends and capital gains is only 23.9%.

6. Repeal all of the 2001 and 2003 Bush tax breaks for the top two percent. In January, Congress finally repealed the Bush tax breaks for the top one percent households making more than $450,000 a year. But the Bush tax breaks have been continued for the top two percent—households with incomes between $250,000 and $450,000 a year. Repealing the Bush tax breaks for all of the top two percent would reduce the deficit by about $400 billion over the next decade. After President Clinton increased taxes on the top two percent, the economy added over 22 million jobs. After President Bush reduced taxes for the rich, the economy lost over 600,000 private sector jobs.

7. Eliminate the cap on taxable income that goes into the Social Security Trust Fund.
If we are serious about making sure that Social Security can pay all of the benefits owed to every eligible American for the next 50 to 75 years, we don’t do that by cutting benefits, we do that by scrapping the cap on taxable income so that a millionaire and a billionaire pay the same percentage of their income into Social Security as someone making $40,000 or $50,000 a year. Right now, someone who earns $113,700 a year pays the same amount of money in Social Security taxes as a billionaire.

This makes no sense. Applying the Social Security payroll tax on income above $250,000 would ensure that Social Security remains solvent for the next 50 years. This plan would only impact the wealthiest 1.3 percent of wage earners; 98.7 percent of wage earners in the United States would not see their taxes go up by one dime.

8. Establish a currency manipulation fee on China and other countries. As almost everyone knows, China is manipulating its currency, giving it an unfair trade advantage over the United States and destroying decent paying manufacturing jobs in the process. If we imposed a currency manipulation fee on China and other currency manipulators, the Economic Policy Institute has estimated that we could raise $500 billion over 10 years and create 1 million jobs in the process.

9. Reduce unnecessary and wasteful spending at the Pentagon, which now consumes over half of our discretionary budget. Much of the huge spending at the Pentagon is devoted to spending money on Cold War weapons programs to fight a Soviet Union that no longer exists. Lawrence Korb, an Assistant Secretary of Defense under Ronald Reagan, has estimated that we could achieve significant savings of around $100 billion a year at the Pentagon while still ensuring that the United States has the strongest and most powerful military in the world.

10. Require Medicare to negotiate for lower prescription drug prices with the pharmaceutical industry. Requiring Medicare to negotiate drug prices, similarly to what the VA currently does, would save more than $240 billion over 10 years.

Link: http://www.forbes.com/sites/timworstall/2015/08/08/bernie-sanders-10-way...

Jørgen Wentzlau, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Niels Duus Nielsen og Hans Nielsen anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

nu kommer der nok et forslag fra det liberalistiske folketing om, at vi så bør privatisere el-nettet - på en eller anden måde lykkes det altid vores kære folketing, at få befolkningen til, at betale og andre til, at rende med profitten, når alt er udsultet til langt under skrotværdi må borgerne så igen til lommerne.

Jørgen Wentzlau, Eva Schwanenflügel, Lars Jørgensen, Gitte Lynning, Philip B. Johnsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Det er da utroligt så mange ligegyldigheder, der skal tilføjes debatterne på disse sider.

Jeg håber snart, at Information indfører anslagsmaks - og gerne mikrobetalinger - så får vi reduceret mængden af vrøvl - og sexreklamer.

Niels Duus Nielsen

Michael Pedersen, du er da velkommen til ikke at læse kommentarerne.

:-)

Jørgen Wentzlau, Eva Schwanenflügel, Mikkel Kristensen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Michael Pedersen
Problemet er ikke vælgerne, problemet er vores politikere.

I modsætning til, den måde det politiske Danmark handler i denne konkrete sag, er det faktisk sund fornuft, at opkræve både moms og skat af virksomhede, der er virksomme i Danmark.

Danmark mf. kan med fordel stoppe virksomhederne, der snyder i porten, til fordel for retfærdig skat og momsbetalende ‘velfungerende’ virksomhedder, der tjener borgerne til gavn.

Der er ingen undskyldning for, at lade de omtalte internationale samfundsskadelige virksomheder, få politisk fordele, frem for de lovlydige.

Alternativet til inddrivelse af retsmæssige moms og skat, er afvikling af velfærdsstaten, demokrati/retsstat og acceleration af de menneskeskabte klimaforandringer lokalt nationalt og internationalt.

Det er meget alarmerende, at politikere ikke længere kan, forholde sig til fakta bare fem minutter i streg.

Eva Schwanenflügel, Mikkel Kristensen, Torben Arendal, Carsten Wienholtz og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

@ Philip B. Johnsen
Du skriver helt rigtigt at
”Ingen nulevende økonom har til dato kunne beskrive et alternativ, der kan skabe samlet set global vækst i fremtiden, uden energi fra afbrænding af kul, olie og gas.”
Men nulevende ingeniører i Kina er godt på vej.

Philip B. Johnsen

Thorkil Søe
Nej,

Mikkel Kristensen

Kære Thorkil Søe - du og jeg har haft debatten før, men jeg hører stadigt til dem der vi se resultater før jeg tror det / måske jeg er forblændet af kuldsejlet IT teknologi - liberablede inkompetence med Lars Tvede i spidsen tænker stadig i frakking...

Michael Pedersen

Problemet er, Niels Nielsen, at værdien af indlæggene oftest er omvendt proportional med længden.

Niels Duus Nielsen

Så må dine indlæg jo være lige så uvurderlige som de er ubegrundede, Michael Pedersen.

Jørgen Wentzlau og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Godt at du har set lyset.