Læsetid: 3 min.

Regeringen vil undgå brud på handikapkonventionen: Nu skal man også have vilje til at blive dansk for at få statsborgerskab

Regeringspartierne vil nødig beskyldes for systematisk at bryde handikapkonventionen, når de stemmer nej til at dispensere for sprogkravet, når handikappede søger om dansk statsborgerskab. Derfor har de nu fundet en kattelem
18. januar 2018

Indfødsretsordførere fra regeringen vil ændre reglerne, så de kan blive ved med at sige nej til at give statsborgerskab til handikappede ansøgere, der ifølge lægeerklæringer er for syge til at kunne bestå den nødvendige sprogprøve.

Som tidligere beskrevet i Information har et flertal i Folketingets Indfødsretsudvalg igennem flere år tilsyneladende systematisk brudt med handikapkonventionen, når de har afvist at give dispensation fra sprogprøven.

Ifølge handikapkonventionen må handikappede ikke stilles ringere end andre, og derfor er der i de nugældende regler for tildeling af dansk indfødsret netop åbnet for, at handikappede kan fritages for prøven, hvis de ifølge en lægelig vurdering er for syge til at kunne deltage i undervisningen og bestå prøven.

Alligevel fremgik det af et nyligt svar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at et flertal i udvalget i november 2017 kun havde givet dispensation i to ud af 65 sager, selv om ansøgerne i alle sagerne havde fremlagt fornøden lægeerklæring på, at de var for syge til prøven.

Men regeringspartiernes ordførere – i modsætning til Dansk Folkeparti – ser sig selv som pæne og anstændige borgerlige, hvor det at blive anklaget for konventionsbrud trods alt er en ubehagelig ting.

Det ser ud til, at Folketinget bryder FN's Handicapkonvention. Den skal give dispensation fra de almindelige krav om beståede dansk- og indfødsretsprøver, hvis ansøgere med lægeattester kan godtgøre, at de har langvarig funktionsnedsættelse og ikke er eller vil blive i stand til at bestå prøverne.
Læs også

Så for ikke at havne i det grimme hjørne har de tre blå partier nu – ifølge oplysninger til Politiken – fundet en kattelem, eller rettere sagt udtænkt en særdeles kreativ måde, så de fremover kan slippe for at begå åbent konventionsbrud, og stadig sige nej til at give statsborgerskab til ansøgere, der er for syge til at bestå prøven.

Reglerne skal således ændres, så ordførerne fremover ikke skal vurdere ansøgernes handikap endsige troværdigheden af de indsendte lægeerklæringer, men derimod det langt mere uhåndterlige: ansøgernes vilje til at blive danskere.

»Vi kommer til at give afslag på baggrund af noget tredje, som ikke kan kobles til deres handikap,« som Liberal Alliances indfødsretsordfører, Laura Lindahl, har udtalt til Politiken.

Det stemmer meget godt med, hvad Venstres ordfører Jan E. Jørgensen tidligere har sagt til Information, da han blev bedt om en forklaring på, hvordan han kunne stemme nej til ansøgere, selv om de havde lægeerklæring på, at de var for syge til at bestå sprogprøven.

»Der skal være et eller andet, der viser, at personen er dansker, måske skal ansøgeren være med i en forening eller have danske venner. Noget, der godtgør, at man er dansker. Ellers skal man ikke have statsborgerskab,« som han sagde.

Det siger sig selv, at en vurdering af, hvor stor en ansøgers vilje til at blive dansk er, vil være langt mere subjektiv og løs end at skulle tage stilling til en erklæring fra en lægelig specialist. Det bliver simpelthen utrolig meget lettere at sige nej på stribe og samtidig fortsat se sig selv som et pænt menneske.

PTSD er en af de langvarige funktionssnedsættelser, som Folketingets Indfødsretsudvalg tidligere har givet ansøgere om statsborgerskab dispensation fra f.eks. sprogkravet eller indfødsretsprøven. Traumerne har typisk fundet sted i de lande, ansøgerne oprindeligt er flygtet fra.
Læs også

Et notat fra Kammeradvokaten til Inger Støjbergs ministerium, som indfødsretsordførerne har modtaget, har formentlig været med til at sætte gang i udarbejdelsen af blå bloks nye kattelem. I notatet forudsiger Kammeradvokaten nemlig, at ministeriet vil tabe en sag i byretten, hvor en kvinde, der har fået nej til dispensation, har sagsøgt staten for diskrimination.

Kammeradvokaten vurderer kort sagt, at afslaget på statsborgerskab er i strid med Danmarks internationale forpligtelser. Derfor har Inger Støjberg besluttet endnu en gang at forelægge kvindens sag for Indfødsretsudvalget.

Hvis sagen havde ført til en dom i byretten, ville den åbne for, at mange andre, der allerede har fået et tilsvarende afslag, kunne alliere sig med en advokat og anlægge en lignende sag.

Med andre ord – hvis ikke reglerne ændres, vil den pæne del af blå blok kunne se frem til at skulle give dispensation og dermed tildele dansk indfødsret til hundredvis af ansøgere. Nu søger de i stedet en kattelem, så de kan snige sig ud, men stadig pleje selvopfattelsen som anstændige borgerlige.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • John Hansen
  • Niels Duus Nielsen
  • Dorte Sørensen
  • Troels Ken Pedersen
  • Christian Mondrup
  • David Zennaro
  • Thomas Tanghus
  • Eva Schwanenflügel
John Hansen, Niels Duus Nielsen, Dorte Sørensen, Troels Ken Pedersen, Christian Mondrup, David Zennaro, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Hvor er det ætsende pinligt, når 'pæne mennesker' skjuler deres inhumanitet bag selvopfundne moral-regler. Føj !!

Elisabeth Andersen, Kim Folke Knudsen, Johanna Haas, John Hansen, Troels Ken Pedersen, Werner Gass, Christian Mondrup og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

OK, så. Vilkårlig magtudøvelse er den "anstændige" vej frem.

Kim Folke Knudsen, Johanna Haas og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Hvordan måler man vilje? Hvad hedder måleenheden?

Som mange måske ved, diskuteres det stadig, om der overhovedet findes sådan en ting som en fri vilje, netop fordi det ikke har været muligt at give objektive empiriske kriterier for, hvad "vilje" er.

Husk Venstres motto: "Danmark, for dem, der vil og kan". Op i røven med alle dem, der ikke kan.

At man SKAL ville Danmark forudsætter at man KAN ville Danmark. hvis man ikke KAN ville,er det en simpel sprogfejl at hævde, at man SKAL ville. Så vi behøver slet ikke at diskutere viljens ontologiske og moralske status, men kan nøjes med at se på den semantiske forbindelse mellem de to modalverber "kan" og "skal".

"Man skal ka' dansk", er en anden sproglig meningsløshed, for man er aldrig forpligtet til at kunne noget, man ikke kan.

Elisabeth Andersen, Kim Folke Knudsen, Johanna Haas, Flemming Berger, John Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mette Ravn Larsen

Hvorfor lade DF rende med æren for at ville bryde konventionerne når man selv kan i regeringen? Støjbergs og regeringens opgør med indgåede konventioner kommer bid for bid pakket ind i flødeskum og gavepapir. Det er langt mere effektivt end eet stort opgør.

Elisabeth Andersen, Johanna Haas og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mette Ravn Larsen

Hvorfor lade DF rende med æren for at ville bryde konventionerne når man selv kan i regeringen? Støjbergs og regeringens opgør med indgåede konventioner kommer bid for bid pakket ind i flødeskum og gavepapir. Det er langt mere effektivt end eet stort opgør.

Mette Ravn Larsen

Hvorfor lade DF rende med æren for at ville bryde konventionerne når man selv kan i regeringen? Støjbergs og regeringens opgør med indgåede konventioner kommer bid for bid pakket ind i flødeskum og gavepapir. Det er langt mere effektivt end eet stort opgør.

Kim Folke Knudsen

VLAK Marionetteater instrueres i den professionelle afsporing af en sag om Statsborgerskab. Hvem trækker i trådene endnu en gang - Nationens Egentlige Statsminister Kristian Dania Thulesen Dahlis DF ? Hvordan kan 65 sager om Statsborgerskab blive til en møllesten for det danske samfund ?. Tankegangen er afskyelig. Du skal ville det danske samfund og VLAK Marionetteatrets smagsdommere skal sidde for bordenden, når en handicappet borger møder op, og beder om det statsborgerskab, som gør vedkommende til en fri borger med valgret. Det næste bliver vel at syge på et hospital " skal vise den rette vilje til at blive raske ". Hvis ikke så må det være slut med gratis sygehusbehandling og andre goder. Det er mig ubegribelig, at de BLÅ politikere kan kalde sig borgerlige og liberale, for deres syn i denne sag har intet med det at gøre. Deres syn i denne sag er SORT som kul.

Niels Duus Nielsen, Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel og Johanna Haas anbefalede denne kommentar