Læsetid: 7 min.

Rokaia og Rahmat venter på, at Støjbergs ministerium følger ny dom fra menneskeretsdomstolen

I december 2016 afsagde Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol en dom, der gør det lettere at få humanitær opholdstilladelse. Men foreløbig har Inger Støjbergs ministerium ikke efterlevet dommen, men følger i stedet en konventionsstridig praksis. To af dem, der håber på at få gavn af en praksisændring i ministeriet, er 77-årige Rokaia og 70-årige Rahmat
77-årige Rokaia S. er en svært dement og statsløs palæstinensisk kvinde, der afventer, at Inger Støjbergs ministerium efterlever Paposhvili-dommen om humanitær opholdstilladelse. Hun har boet i Danmark i ti år, de fleste af dem hos sin søn Khaled Akl, der tager sig af hende til dagligt.

77-årige Rokaia S. er en svært dement og statsløs palæstinensisk kvinde, der afventer, at Inger Støjbergs ministerium efterlever Paposhvili-dommen om humanitær opholdstilladelse. Hun har boet i Danmark i ti år, de fleste af dem hos sin søn Khaled Akl, der tager sig af hende til dagligt.

Sille Veilmark

6. januar 2018

Ét år og 29 dage …

Så lang tid vil der være gået, når Inger Støjberg (V) torsdag den 11. januar møder op til et samråd med Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg, siden Storkammeret i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i december 2016 afsagde en dom, som kan få stor betydning for Danmark.

I stedet for hurtigt at rette ind og efterleve dommen, der kort fortalt vil gøre det lettere at få humanitær opholdstilladelse, har Inger Støjbergs ministerium foreløbigt brugt mere end ét år angiveligt på at overveje dommen. Imens har embedsmændene afgjort stribevis af sager efter den gamle og nu konventionsstridige praksis.

Det har fået flere jurister, bl.a. lektor i EU- og menneskeret Louise Halleskov Storgaard fra Aarhus Universitet, til at kritisere ministeriet for at give ulovlige afslag.

»Det ser ud til, at der bliver administreret på en måde, som ikke er i overensstemmelse med dommen og dermed menneskerettighedskonventionen,« har hun sagt til Radio24syv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Benno Hansen
 • Viggo Okholm
 • Anne Eriksen
 • John Hansen
 • Eva Schwanenflügel
 • C Munk
 • Niels Duus Nielsen
Benno Hansen, Viggo Okholm, Anne Eriksen, John Hansen, Eva Schwanenflügel, C Munk og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tommy Clausen

Inger Støjberg og hendes ministerium er udenfor all fornuftig rekkevide . Ministeriet bør lukkes og sendes til genopdragelse, i allmenlig humanisme og forståelse for andre. Men det er nok formeget at forlange.....

Kim Folke Knudsen, Anne Mette Jørgensen, John Hansen, Eva Schwanenflügel og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Nogle relativt få og ubegavede populist-politikere har gjort Danmark til en bananrepublik.

Når sager er til Danmarks fordel, følger man internationale regler og afgørelser ganske nidkært. Men når sagerne går Danmark imod, og det har rigtigt mange sager gjort, så forlanger man, at de internationale regler ændres, og internationale domstole bliver "reformerede".

Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Tommy Clausen, Anne Mette Jørgensen, Kim Folke Knudsen, Anne Eriksen, John Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er ikke nogle relativt få ubegavede populist-politikere, der er ved at gøre Danmark til en bananrepublik. Det er de personer, der på lovligt demokratisk vis i en vælgerforening har opstillet dem til Folketinget, samt de vælgere, der har stemt dem ind.

Tommy Clausen, John Hansen, Michael Friis og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Finn Egelund, du udvider bare antallet af ubegavede mennesker med det argument - at tro, at racisme er løsningnm på noget som helst er simpelthen ubegavet, punktum.

Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@ Finn Egelund,

Danmark er en slags demokrati på sammen måde som f.eks. Poland og Ungarn, hvor demokratisk valgte politikere nærmest har kidnappet magten på demokratisk vis. Og uanset hvordan man ser på det, er disse sælsomme og groteske politiske situationer udelukkende vælgernes ansvar.

Således er det også vælgernes ansvar, at man ikke for længe siden har etableret en granskende forfatningsdomstol, der har handlekraft til at gribe ind, når situationer sporer ud.
I stedet har vælgerne fuld ud accepteret, at blive holdt endnu længere borte fra deres retmæssige mulighed for at kunne kontrollere politikerne.

Anne Mette Jørgensen, John Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Gert Romme,
Jeg forstår ikke helt synspunktet om, at det er vælgernes ansvar vi endnu ikke har en forfatningsdomstol. Hvordan skulle almindelige mennesker udvirke dette, uanset hvem de stemmer på ? Eller forestiller du dig et oprør fra befolkningen med krav om en sådan ?
Men du har helt ret i at vi lever i et skin-demokrati, og at vi forlængst burde have oprettet en granskende domstol. Det er fuldstændig skandaløst, som ulovlighederne hober sig op alle steder i samfundets top !

Olav Bo Hessellund, Michael Friis, Tommy Clausen, Anne Mette Jørgensen, Anne Eriksen og John Hansen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Humanitær opholdstilladelse til 77 årige Rokaia og til 70 årige Rahmat nu. At hensætte ældre medborgere i den form for sagsbehandling. Jeg tænker mit, vi er for længst passeret ned under lavmålet. Sagen her viser jo løgnen i Kristian Thulesen Dahls påstand: " PARADIGME SKIFTET ", at vi giver permanent opholdstilladelse til alle og undlader, at sende borgere hjem til det land, som de kommer fra. Fakta check af den politiske dagsorden hos DF er mere påkrævet end nogensinde før. Den danske presse omtaler ikke de her sager, når Danmarks reelle Statsminister Kristian Thulesen Dahl DF holder reklametale for hans Paradigmeskifte. Journalisterne sover tornerosesøvn eller hvad foregår der her i Danmark ? Jeg stiller derfor spørgsmålet her til Kristian Thulesen Dahl DF, er det mennesker som Rahmat og Rokaia, som har for let ved at få permanent opholdstilladelse i Danmark - Svar udbedes venligst ?

Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Inger Støjberg klarer sig fint uden DF. I min verden er den førte politik ondskabsfuld og modbydelig.
Jeg fatter ikke at mine medborgere har så ondskabsfuldt et sind, og er så ubarmhjertige.
De er sgu ligeså nemme at manipulere med, som vi har set rigeligt af i historien og oplever mere og mere. Mennesket har intet med humanisme at gøre.

Kim Folke Knudsen, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ja, gu´fanden er de da synd for Rokaia og Rahmat, ligesom det er synd for de mange millioner andre som også mener at have krav på vestlig pleje, men som situationen er nu, er mange danskere med KOL og demens i direkte livsfare i vores sundhedvæsen, fordi vi har valgt hellere at bruge 100 milliarder årligt på nogle få, som har haft overskuddet til at kommer her.

Hvad enten vi kan lide det eller ej, ER der altså en grænse for hvor mange indvandrere Danmark og Europa kan magte, og det er da en gratis, gloriepudsende omgang bare at erklære sig for "humanist" som i sporet ovenover, og så iøvrigt "argumentere" på et plan som nærmere hører hjemme i Nationen på EB.

@Gert Romme skriver for eksempel: " Men når sagerne går Danmark imod, og det har rigtigt mange sager gjort, så forlanger man, at de internationale regler ændres, og internationale domstole bliver "reformerede"."

Øhh, ja, naturligvis! At varetage Danmarks og danskernes interesser, er faktisk det vores politikere er valgt til, og herunder hører ligeså naturligt, at stramme udlændingepolitikken, så færrest muligt søger hertil.
Og er internationale konventioner i vejen for nationale tiltag, må vi selvfølgelig opsige dem!

Jens Bruun: Er de tikke danske interesser at være human overfor mennesker som lever på lånt tid, fremfor at de på grund af "småpenge" skal sendes tilbage til en hurtig død med flere lidelser? For at være hård så er det ud fra din tankegang vel heller ikke i Danmarks interesse at holde liv i svært demente og KOL patienter af såkaldt dansk oprindelse. I øvrigt så kan du have ret i at vi ikke kan rumme alle, men bare rolig, det bliver heller ikke tilfældet, så lad endelig de sultende og forfulgte rådne op i lejre med tusinder samlet på få kvadratkilometer uden muligheder. De kunne jo bare have undladt at blive født! Undskyld, men jeg blev for en gangs skyld vred!

Kim Folke Knudsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Frede Jørgensen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jens Bruun,
Er det ikke snarere dig selv, der "argumenterer" på et plan, der nærmest hører hjemme på Nationen ?

Michael Friis

Jens Bruun har en pointe. Det drejer sig om prioritering som politikere er valgt til at tage på vegne af befolkningen. Efterspørgslen er uendelig. Hvor meget skal der bruges på sygdom, hvor meget på uddannelse osv. Hvor er de løsninger der efterspørges? Naturligvis er det let at skyde på indvandrere.
Jeg savner indsats for ar begrænse befolkningstilvæksten på denne utrolige dejlige planet. Problemet med den diskussion er det er let at blive kaldt racist hvis man har en mening.

Eva Schwanenflügel

Michael Friis,
Du har da ret mht befolkningstilvæksten på planeten.
Men problemet er at der ikke gøres noget aktivt for at forebygge uønskede graviditer.
Her er mange problemer forbundet med det.
Fx at den mandlige befolkning fik en eller anden lyst til at iføre sig kondom.
Hvilket også er et problem i den vestlige verden, hvor mænd betaler prostituerede for at afstå fra 'hætten'.

Michael Friis

Måske Kinas tidligere et barns politik som global løsningsforslag og betingelse for samhandel. Eller er det at gå for langt? Og er vi klar til tvangsabort ved overtrædelse? Og skal det også gælde os selv? Husk vi levere længere og længere!

Eva Schwanenflügel

Michael Friis,
Det er mændene det starter med.
Støt kvinderne i diverse lande til økonomisk uafhængighed og lær mændene at bruge kondomer, så det ikke går ud over deres stolthed.