Baggrund
Læsetid: 4 min.

Sådan lærte Løkke kvotekonge at kende, mens Folketinget forhandlede om fiskekvoter

Lars Løkke Rasmussen skal i dag forklare Folketinget, hvor godt han egentlig kender de såkaldte kvotekonger, og om storfiskerne har haft nogen indflydelse på regeringens fiskeripolitik. Information bringer et overblik over sammenfaldet mellem Løkkes relationer og regeringens politik
Lars Løkke Rasmussen skal i dag forklare Folketinget, hvor godt han egentlig kender de såkaldte kvotekonger, og om storfiskerne har haft nogen indflydelse på regeringens fiskeripolitik. Information bringer et overblik over sammenfaldet mellem Løkkes relationer og regeringens politik

Johan Gadegaard

Indland
31. januar 2018

25. maj, 2012:

Storfiskeren John-Anker Hametner Larsen skriver til daværende oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen på Facebook og klager over, at han mangler fiskekvoter og derfor må fyre ti medarbejdere.

»Kære Lars, giv mig muligheden for at snakke med dig. Afsæt et par timer og hør på mig,« skriver han og inviterer sig selv på kaffe hos Løkke.

Løkke reagerer tilsyneladende ikke på henvendelsen.

19. januar, 2014:

John-Anker Hametner Larsen holder nytårskur for Løkkefonden i Fiskehallen i Thyborøn.

Løkke forklarer til TV Midt Vest, at han ikke kendte John-Anker Hametner Larsen på forhånd, før denne skrev til ham på Facebook og inviterede ham til Thyborøn.

Løkke deltager i torskegildet i Thyborøn sammen med John-Anker Hametner Larsen og flere end 100 gæster, der har købt billet og får serveret kogt torsk, øl og snaps. Ved arrangementet bliver der indsamlet 95.137 kroner til Løkkefonden.

15. maj, 2014:

Lars Løkke Rasmussen fylder 50 år. Han hævder, at det er ved denne lejlighed, John-Anker Hametner Larsen giver ham et gavekort på en uges ferie i sit sommerhus i Skagen.

Løkke har til TV 2 forklaret, at gaven var »totalt uskyldig«, og at han ikke har »nogen relationer til kvotekonger i al almindelighed og slet ikke nogen relationer, som har indflydelse på mit politiske arbejde«.

Gaven har ifølge Ekstra Bladet en værdi på godt 10.000 kroner.

8. september, 2015:

DR2 bringer udsendelsen ’Kvotekonger og små fisk’, hvor der rejses kritik af, at kvotekoncentrationsreglerne ikke overholdes. Trods politiske intentioner om det modsatte, koncentreres fiskekvoter hos en lille gruppe af storfiskere.

31. januar, 2016:

Lars Løkke Rasmussen deltager for tredje år i træk i John-Anker Hametner Larsens torskegilde i Thyborøn, hvor der samles mere end 192.000 kroner ind til Løkkefonden. Flere af donorerne er velhavende fiskere.

Det viser sig ifølge FødevareWatch, at Løkke og Venstres fiskeriordfører, Thomas Danielsen, samme dag, kort inden torskegildet, har holdt et møde med en gruppe fiskere, hvor de har drøftet bestanden af industrifisken tobis.

10. marts, 2016:

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen modtager et notat fra NaturErhvervstyrelsen, hvor styrelsen indstiller tre stramninger, der kan gennemføres for at forhindre yderligere koncentration af kvoter hos kvotekongerne.

Et par måneder senere sender NaturErhvervstyrelsen et katalog med 16 mulige tiltag over for kvotekonger til »forelæggelse til ministeren«.

Juli, 2016:

Lars Løkke Rasmussen tilbringer en uge med sin familie i John-Anker Hametner Larsens sommerhus.

September, 2016:

Forhandlinger om en ny fiskeriaftale begynder. Esben Lunde Larsen oplyser ikke om alle de 16 mulige tiltag, NaturErhvervstyrelsen har sendt ham. I stedet oplyser han kun om ét tiltag, som ifølge embedsværket ikke ville være hensigtsmæssigt.

6. december, 2016:

DF, S, R og SF indgår fiskeriaftale uden om regeringen efter flere måneders frugtesløse forhandlinger med regeringen.

3. marts 2017:

Lars Løkke Rasmussen deltager sammen med sin hustru i John-Anker Hametner Larsens firmafest ’Tour de Hametner’ på Train i Århus.

31. marts, 2017:

Esben Lunde Larsen erkender under et samråd, at han ikke har oplyst Folketinget om alle 16 mulige tiltag over for kvotekongerne. Han indrømmer, at han har kendt til nogle af dem. Han forklarer, at han kun ville oplyse Folketinget om det bedste løsningsforslag.

4. april, 2017:

Esben Lunde Larsen undskylder i en pressemeddelelse over for Folketinget, at han ikke har oplyst om alle de mulige tiltag over for kvotekonger. Han undskylder også, at samarbejdet mellem regeringen og Folketinget »ikke har været godt nok«.

Ministeren lover at gøre sit bedste for at medvirke til at gennemføre Folketingets fiskeriaftale.

Pressemeddelelsen kommer få timer inden, at DF skal tage stilling til, om de fortsat har tillid til ham som minister. DF vælger at lade ham sidde.

7. juli, 2017:

Berlingske afslører, at Miljø- og Fødevareministeriet tilsyneladende har modarbejdet implementeringen af den fiskeriaftale, som et flertal uden om regeringen har vedtaget et halvt år forinden.

Det viser sig også, at Lunde under møder med Folketingets ordførere året forinden havde været i besiddelse af forslag til bekæmpelse af kvotekoncentration, som han ikke oplyste om.

7. august, 2017:

Lars Løkke Rasmussen fjerner Esben Lunde Larsen fra fiskeriområdet og lægger området ind under Udenrigsministeriet.

Fyringen kommer kun tre dage inden, Lunde skulle have deltaget i endnu et kritisk samråd, og kort inden udgivelsen af en kritisk beretning fra Rigsrevisionen.

14. august, 2017:

Rigsrevisionen udgiver en beretning, som afslører, at Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af fiskekvoter i årevis »har været meget kritisabel«, og at ministeriet ikke har levet op til Folketingets intention om, at fiskekvoter ikke må koncentreres på for få hænder.

Enkelte fiskere bliver meldt til politiet, og flere medarbejdere i ministeriet bliver sendt hjem.

9. november, 2017:

Lars Løkke Rasmussen siger under et samråd, at han ikke kender nogen kvotekonger på en måde, der har indflydelse på hans politik.

Han indrømmer, at han har mødt John-Anker Hametner Larsen i forbindelse med indsamlingerne til Løkkefonden. Han nævner dog intet om sommerhusturen, eller at han har deltaget i hans firmafest samme år.

21. januar, 2018:

Lars Løkke Rasmussen deltager for femte år i træk i torskegildet i Thyborøn. Der indsamles i alt 372.829 kroner til fonden. Heraf kommer 190.004 af dem ifølge Ekstra Bladet fra 12 storfiskere. 50.000 af dem er doneret af John-Anker Hametner Larsen.

De årlige torskegilder har nu givet 1,2 mio. kr. i kassen hos Løkkefonden, som hjælper ’drenge på kanten’ med at udvikle sig fagligt.

30. januar, 2018:

Flere prominente Venstre-folk går nu i brechen for Lars Løkke Rasmussen.

»Nok er nok. Angrebene på @larsloekke og hans fokus på at hjælpe drenge på kanten er simpelthen ikke rimelige,« skriver uddannelses- og forskningsminister Søren Pind på Twitter.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen siger til Ritzau:

»Det er fuldstændig hen i vejret. Venstre modtager ikke økonomiske bidrag, der er hæftet nogle betingelser til overhovedet.«

31. januar, 2018:

Lars Løkke Rasmussen skal i samråd, hvor han på ny skal forklare sig om sine relationer til de såkaldte kvotekonger.

Kilder: Ekstra Bladet, FødevareWatch, TV 2, TV Midt Vest, Berlingske, Dagbladet Holstebro-Struer, Altinget.dk, Rigsrevisionen, Ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Hvis der før har været tale om en såkaldt 'grå-zone', nærmer farveskalaen sig nu det blå-sorte for inhabilitet og korruption, efter oplysningerne om sommerhuset, deltagelse i firmafesten, møder mellem Løkke, Hametner Larsen og Thomas Danielsen - der er medejer af et firma sammen med Hametner Larsen - og de betragtelige bidrag Løkke-Fonden har modtaget fra storfiskerne/kvotekongerne ved de årlige torskegilder i Thyborøn.
Med de seneste anklager fra Ib Poulsen (DF), hvor han 'fornemmer' at statsministeren har styret Fiskeriministeriet i en udemokratisk retning for at beskytte kvotekongernes interesser, tegner der sig en situation vi sjældent har set; vil DF tage det ultimative skridt og erklære mistillid til statsministeren?
Det bliver et spændende samråd.

P.G. Olsen, Søren Jensen, Nette Skov, Elisabeth Andersen, Poul Anker Sørensen, Mogens Holme, Tue Romanow, Britta Felsager, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Erik Jacobsen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Henrik holm hansen

mon ikke df vil forsøge at handle sig til nogle udlændinge stramninger så alt bliver ved det kendte

Søren Jensen, Nette Skov, Torben Bruhn Andersen, Helene Kristensen, Mogens Holme, Olaf Tehrani, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Henrik Holm Hansen,
Faktisk virker det som om Ib Poulsen er ret indædt modstander af Venstre, og især Løkke.
Men om DF bruger al deres mistillid til et decideret springbræt til et valg, eller de bare er ude i den samme stammedans om udlændingestramninger, har jeg svært ved at gennemskue..
Godt spørgsmål.

Bjarne Bisgaard Jensen

Det bliver business as usual. Hvorfor skulle DF pludselig påtage sig et ansvar?

Nette Skov, Mogens Holme, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Bjarne,
Man kunne jo håbe?

Bjarne Andersen

Hvis man vil se samrådet, skal man se det direkte kl 13:00 på tv fra folketinget, for modsat alle andre samråd, er det ikke sikkert du kan gense det, det sidste han var til, om samme emne er ikke på siden.

Bjarne Bisgaard Jensen

Hej Eva - ja man har lov at håbe, men håbet er som bekendt lysegrønt og ikke mørkeblåt/sort

Henriette Bøhne

Det var et liv i sus og dus
I kvotekongens sommerhus...

Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Beklager, at skulle sige det. Men jeg mener ikke, at den var gået i Tyskland. Jeg tror - og håber - at manden der ville have været fjernet asap., dvs. rimeligt omgående fra sit korrupte embede.

Egon Stich, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Én ting er, at være sur på en lille tyk mand, der er magtsyg og grisk. En barok person, der ikke kan se noget galt i, at han ombejles - og lader sig ombejles (det tyske 'hofieren' ville være mere passende).

Det andet er, at være nærmest fortvivlet over, at der ikke er et kæmpe ramaskrig. Et skrig, der får Danmark til at skælve: UD med dig! VÆK. Vi føler væmmelse ved én som dig.

Væk med ham. Det er snart, det eneste jeg ønsker. På egne og på Danmarks vegne.

Egon Stich, Jesper Sano Højdal, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Løkke burde have studset over så stor en fødselsdagsgave fra et så nyt bekendtskab.

Da Løkke fylder 50 den 15. maj 2014, har han kendt Hametner i mindre end 4 måneder, og som vi er oplyst har de to kun mødt hverandre ved én lejlighed, nemlig 19. januar 2014 i Thyborøn.

I min verden, er det da en ganske 'fyldig' og meget personlig gave Løkke modtager fra én, han kun har kendt i så kort tid.

50 år er en milepæl i livet hvor man fejres og hyldes af familie og venner/bekendte man har kendt en stor del af de 50 år man har lagt bag sig.

Skulle der dukke noget op på gavebordet fra nogen man kun har kendt i få måneder, ville et par flasker vin være niveauet.

Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Britta Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Især taget i betragtning, at samme person et par år forinden ønskede at tale fiskekvoter med ham.

I virkeligheden burde der slet ikke være nogen som helst diskussion om hvad og hvorfor, og at statsministeren bedyrer, at han bestemt ikke blev mere eller mindre styret af fiskekongens henvendelser af diverse slags.

Det er og forbliver bare forbudt, at tage nogen som helst henvendelser (læs bestikkelser, være det sig ure, ferieophold, penge eller andre ting og fordele), når man er ansat i staten. Især som ledende medlem. Hvordan kan det være, at dette ikke simpelthen slås fast, der køres en retssag og slut?

Virkelig, jeg fatter det ikke.