Nyhed
Læsetid: 3 min.

Samlet opposition kalder Anders Samuelsen i samråd om civilsamfundsstøtte i Israel og Palæstina

Oppositionen kræver en forklaring fra udenrigsministeren på, hvilken indflydelse Israel og lobbygruppen NGO Monitor har haft på regeringens beslutning om at afvikle Danmarks udviklingsbistand til flere ngo’er. Venstres udenrigsordfører er uforstående
Det er fuldstændigt centralt for fredsprocessen i Israel og Palæstina, at lande som Danmark fortsat vil yde bistand til civilsamfundet i Palæstina, mener tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen.

Det er fuldstændigt centralt for fredsprocessen i Israel og Palæstina, at lande som Danmark fortsat vil yde bistand til civilsamfundet i Palæstina, mener tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen.

Tara Todras-Whitehill

Indland
4. januar 2018

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) må nu forklare, hvorfor Danmark afbryder sin civilsamfundsstøtte til en række ngo’er i Israel og Palæstina og fremover vil stille »strammere og klarere betingelser« til ngo’er, der modtager dansk støtte i landene.

De seneste dage har Information afdækket, hvordan der forud for den danske regerings beslutning om at ændre den danske civilsamfundsstøtte i Israel og Palæstina, er blevet lagt et massivt pres af den israelske regering. Det får nu en samlet opposition til at kalde udenrigsminister Anders Samuelsen i samråd.

»Vi må have udenrigsministeren til at slå fast, i hvilken grad Danmark har givet efter over for israelsk pression,« siger den tidligere udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører for SF, Holger K. Nielsen.

»Og vi skal have overblik over, hvad det kommer til at betyde for civilsamfundsstøtten i Palæstina fremover,« tilføjer han.

Konkret forklaring

Der er for mange uklarheder omkring forløbet op til regeringens beslutning om at ændre rammerne for civilsamfundsstøtten i Israel og Palæstina, mener udenrigsordfører i Alternativet, Rasmus Nordqvist.

»Ministeriet har undersøgt de ngo’er, der modtager støtte, og konkluderet, at de ikke har brudt aftalevilkårene. Så må ministeren forklare, hvordan undersøgelsen i så fald har påvist et behov for at stille hårdere krav til ngo’erne,« siger Rasmus Nordqvist. 

»Og så står det også ubesvaret hen, om de nye, hårdere krav komme til at gælde i hele verden eller kun for organisationer i Israel og Palæstina,« tilføjer Rasmus Nordquist.

Information beskrev onsdag, hvordan den kontroversielle israelske lobbygruppe NGO Monitor har fremstillet den danske regerings beslutning som en direkte konsekvens af gruppens lobbyarbejde. Det er stærkt bekymrende, mener Mette Gjerskov, udviklingsordfører for Socialdemokratiet.

»Det er helt oplagt et problem, hvis Danmark har reageret på, at en tendentiøs, proisraelsk organisation har fremlagt kritik af en ngo, ved at afbryde støtten til en række organisationer,« siger hun.

Danmarks forhold til Israel og Palæstina balancerer på en knivsæg, vurderer Mette Gjerskov. Og denne sag »stinker« af, at Danmark har rykket balancen til fordel for Israel. Det bør kun ske gennem koordination i FN, mener hun.

»Israel har brokket sig, og Danmark har tilsyneladende makket ret. Alene det, at Benjamin Netanyahu og den israelske informationsminister er så ualmindelig glade for Danmarks beslutning, er nok til at få alle alarmklokker til at ringe,« siger hun.

Civilsamfundet centralt

Det er naturligvis vigtigt at have et kritisk blik på, hvilke organisationer Danmark yder støtte til i Palæstina, understreger Holger K. Nielsen. 

»Men det er jo ikke sådan, at Danmark hidtil har delt bistandsmidler ud i blinde uden at stille krav,« siger han. 

Det er fuldstændigt centralt for fredsprocessen i Israel og Palæstina, at lande som Danmark fortsat vil yde bistand til civilsamfundet i Palæstina, mener den tidligere udenrigsminister. Derfor er det væsentligt, at Anders Samuelsen får skabt klare linjer for den danske støtte i fremtiden.

»I det omfang der overhovedet kan komme et stabilt forhold mellem palæstinenserne og israelerne, forudsætter det, at palæstinenserne får hjælp til at opbygge institutioner og et  fungerende civilsamfund. At de kan se en fremtid for sig selv, hvor de kan leve under tålelige forhold,« siger Holger K. Nielsen.

Tålmodighed

Anders Samuelsen ønsker fortsat ikke at udtale sig i sagen, men Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, har svært ved at forstå, hvorfor oppositionen kalder ministeren i samrådet, inden Udenrigsministeriet har fremlagt, hvordan de danske støttemidler skal fordeles fremover. 

»Jeg vil gerne opfordre til en mere tålmodig reaktion,« siger han.

Bekymringerne om at Danmark har givet efter for pres fra den israelske regering er forfejlede, mener Michael Aastrup Jensen.

»Der var nogle konkrete henvendelser fra Israel, som vi tog alvorligt. Så indledte vi en undersøgelse, hvor vi endte med at konkludere, at det var smartere, hvis vi lavede vores egen model for at fordele støtten,« siger han og understreger, at Danmark fortsat vil støtte »begge sider« i Israel. 

Havde de palæstinensiske myndigheder »banket i bordet« omkring proisraelske organisationer, der modtager dansk støtte, havde regeringen reageret på samme måde, forklarer Michael Aastrup Jensen.

Serie

Dansk udviklingspolitik i Israel og Palæstina

Kort før jul besluttede regeringen at skærpe betingelserne for Danmarks civilsamfundsstøtte i Israel og Palæstina og afbryde samarbejdet med en række ngo’er. Beslutningen blev truffet på baggrund af en undersøgelse, Udenrigsministeriet havde indledt på Israels opfordring. Regeringen lægger ikke skjul på, at Israel har lagt massivt pres på Danmark i sagen. Spørgsmålet er, om Danmark har været for imødekommende over for Israels pres. Det undersøger Information i denne serie.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad er det egentlig, for nogle perverse idéer, der driver dansk udenrigspolitik. i disse år? Ikke blot er afvigerne i Danmark ikke enig med EU i dennes politik, men som det frem herunder, har man også været uenige med flertallet af FN-lande.
Og så går afvigerne nu så langt i Danmark, at de på alle borgernes vegne går enegang sammen med den nuværende svagt fungerende USA-præsident, der lader sit latterlige ego styre landets politik.

For sagen er jo, at ud af FNs 193 medlemslande har 137 officielt anerkendt Palæstina som stat siden 1988. I nyere tid var det Island (2011), Frankrig (2014) og Sverige (2014), der officelt anerkender Palæstina. Og ud over disse, har parlamentarikerne i Spanien, Storbritannien, Irland vedtaget resolutioner, der opfordrer deres landes regeringer til at anerkende Palæstina.

Staten Israel blev oprettet i 1948, trods omfattende protester fra mennesker (palæstinenserne), der boede i området. Og siden 1967 har palæstinenserne levet under israelsk militær besættelse.
Og sammenstød mellem palæstinensere og israelere har været mange og blodige. Derfor er det afgørende spørgsmål i konflikten, hvem der har den største ret til at kontrollere og bo i området. Og dette afgørende spørgsmål bør andre lande deltage i, for ellers bliver Israel siddende på Palæstinas områder, og palæstinenserne forbliver slaver og undermennesker i Israel.

Bjarne Tingkær, Ivan Breinholt Leth, Vibeke Hansen, Johnny Winther Ronnenberg, Birgitte Olsen, Hans Nielsen, Anders Graae, Mads Berg, Mikkel Rytzel, Katrine Damm, Tina Larsen, P.G. Olsen, Steffen Møller, Per Klüver, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Carsten Munk, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Hanna Grarversen, Jørgen Wassmann, Olaf Tehrani, Elisabeth From, Niels Duus Nielsen og Marianne Borgvardt anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

At udenrigsministeren samt dele af V og DF lader sig besnakke af en pro-israelsk lobbyistgruppe med den konsekvens, at ministeriets egen undersøgelse af NGO'erne underkendes og støtten til livsvigtige projekter trækkes tilbage, bør ganske rigtigt sættes under lup.
There is something rotten in the state of Denmark !

Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Peter Beck-Lauritzen, Hans Nielsen, Mads Berg, Katrine Damm, Tina Larsen, Per Klüver, Anne Eriksen, Torben K L Jensen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Kom nu bare med et valg!

Mogens Holme, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Simonsen

Hør lige denne udtalelse: "Havde de palæstinensiske myndigheder »banket i bordet« omkring proisraelske organisationer, der modtager dansk støtte, havde regeringen reageret på samme måde, forklarer Michael Aastrup Jensen."
Jeg ved udmærket, at rigtig mange politikere behandler os potentielle vælgere og borgere, som maksimal uintelligent og uvidende.
Men her tror Michael Aastrup Jensen tilsynelandende, at vi er næsten ligeså uvidende om udenrigspolitik, som han selv er?

mest

Bjarne Tingkær, Maiken Guttorm, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og Mads Berg anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Har regeringen ikke selv en holdning, må man så understøtte andres, da især når israel gerne giver råd og vejledning på flere niveauer.
Mageløse VAT-NISSER, føj!

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Der burde faktisk være lovgiving på området for israelsk indblanding da palæstinenserne k forhold til israelerne er totalt svage og ingen modsvar har mod noget som helst.

Lars Kristensen

Den danske udenrigsminister er svag.

Hele den danske udenrigspolitik er svag, lige fra flygtningepolitikken til forsvarspolitikken og ikke mindst svag i støtten til mennesker, der lider under diverse magthaveres måde at behandle mennesker på.

Når et land behandler sin egen befolkning dårligt, vil landets udenrigspolitik blive derefter.

Evnede regeringen at behandle den danske befolkning på en værdig måde, ville landets udenrigspolitik faktisk have været ligedan.

Så ved at se, hvordan vi selv som befolkning bliver behandlet, kan vi se hvordan vort lands udenrigspolitik er og omvendt.