Læsetid: 2 min.

Samuelsen afviser ’venstreorienterede konspirationsteorier’ om israelsk pres

Udenrigsministeren afviser blankt, at han skulle være bukket under for pres fra den israelske regering, da han kort før jul besluttede at afbryde støtten til en række NGO’er i Palæstina
På samråd onsdag kaldte udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mistankerne om, at han skulle ligge under for israelsk pres for »en venstreorienteret konspirationsteoretisk tilgang«.

På samråd onsdag kaldte udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mistankerne om, at han skulle ligge under for israelsk pres for »en venstreorienteret konspirationsteoretisk tilgang«.

Jacquelyn Martin/Ritzau Scanpix

1. februar 2018

Det er ikke pres fra den israelske regering, der har fået udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til at varsle, at Danmark vil afbryde støtten til en række civilsamfundsorganisationer i Palæstina.

Det siger ministeren ved et samråd onsdag i Folketingets Udenrigsudvalg.

»Regeringen lytter til både israelske og palæstinensiske organisationer og myndigheders bekymringer, når de bliver rejst for os. Udenrigsministeriet har i løbet af gennemgangen modtaget sådanne henvendelser,« siger han med henvisning til den gennemgang af danskstøttede NGO’er i Israel-Palæstina, som Udenrigsministeriet har foretaget.

»Men lad mig svare helt klart: De israelske og palæstinensiske myndigheder og organisationer har ikke været inddraget i den danske beslutningsproces om gennemgangen og resultaterne heraf.«

Sagen begyndte i maj sidste år, hvor Anders Samuelsen satte gang i en gennemgang af de 24 civilsamfundsorganisationer i Israel-Palæstina, som Danmark har støttet via et donorsamarbejde med Schweiz, Sverige og Holland. 

I en pressemeddelelse kort før jul erklærede ministeren, at undersøgelsen havde »påvist et behov« for at stille klarere og strammere betingelser for at få del i Danmarks civilsamfundsstøtte. I den forbindelse annoncerede regeringen en række ændringer i Danmarks civilsamfundsstøtte i Israel og Palæstina – heriblandt at man i fremtiden skal støtte færre organisationer.

Men det fremgår ikke, hvordan der er blevet »påvist« et sådant behov, og regeringen har afvist at offentliggøre ministeriets undersøgelse. Tværtimod skriver ministeriet i pressemeddelelsen, at ingen af NGO’erne – med undtagelse af WATC, der i foråret opkaldte et kvindecenter efter en terrorist – har overtrådt vilkårene for at modtage dansk støtte.

Konspirationsteorier

Sagen har fået blandt andre de tidligere udenrigsministre Martin Lidegaard (R) og Mogens Lykketoft (S) til at beskylde Anders Samuelsen for at være bukket under for pres fra den israelske regering.

Og i israelske medier har den israelske regering fremlagt det som en diplomatisk sejr, at det er lykkedes dem at få Danmark til at stramme støtten til palæstinensiske NGO’er.

På samrådet forklarede Anders Samuelsen, at han havde sendt et brev til den israelske informationsminister for at korrigere deres fejlagtige opfattelse af situationen. Mistankerne om, at han skulle ligge under for israelsk pres karakteriserede han som udtryk for »en venstreorienteret konspirationsteoretisk tilgang«.

I tirsdagens Information opfordrede en række danske NGO’er Anders Samuelsen til at lægge Udenrigsministeriets evaluering åbent frem, så offentligheden kan få indblik i begrundelsen for at ændre den danske støtte. Det ønske vil ministeren ikke umiddelbart imødekomme. Men Folketingets Udenrigsudvalg vil snarest få undersøgelsen – eller i hvert fald dele af den – udleveret under løfte om fortrolighed, sagde han.

Socialdemokratiets Mette Gjerskov spurgte ministeren hvorfor offentligheden ikke må få at vide, hvad undersøgelsen viser, men det kom der ikke noget svar på. Sammen med oppositionens øvrige ordførere vil hun nu bede Anders Samuelsen svare skriftligt på det og de øvrige ubesvarede spørgsmål i sagen, siger hun til Information.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørgen Wassmann
  • Eva Schwanenflügel
  • Tommy Clausen
Jørgen Wassmann, Eva Schwanenflügel og Tommy Clausen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er som vanligt mygel og fordæktde svar fra regeringen. Der mangler sammenhang mellem svar og handling og sådan kører det i alle samråd, fy for den lede.....

Per Klüver, Tue Romanow, Toke Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian de Coninck Lucas

Altså efter at vores ikke ret kompetente udenrigsminister proklamerede at "vores frygt er gjort til skamme" med henvisning til Trump, er enhver residuel tiltro til Samuelsen herfra forsvundet som dug for solen.

Kenneth Jacobsen

Sådan er denne regering efter eget udsagn: man taler med så mange, uden at det har har indflydelse på den førte politik...

Jan Weber Fritsbøger

kan godt se sandheden i at man ikke har givet efter for pres fra Israel, det er jo standard-politik for borgerlige, at man bakker den stærkes ret til at undertrykke op, altså behøvede Israel ikke presse man kunne bare udtrykke sine ønsker og finde fuld forståelse hos Samuelsen,
når USA vil overfalde nogen er man jo også helt parat til at deltage i overfaldene, og når USA siger oprust ! jamen så opruster vi villigt også helt uden "pres"
og indtil videre er der ikke noget som tyder på at folket vil protestere, man har jo fået billigere biler og så er det da lige meget hvem det går ud over, så længe det ikke er en selv.
og de fleste ignorerer at det er en kolossal løgn når lille lars lokke siger "vi har jo alle fået flere penge imellem hænderne". eller måske ikke en løgn i traditionel forstand, for lokkes verden består vel af den priviligerede klasse,
manden på gulvet er jo bare en kuli som man ikke behøver at regne med når man siger vi.

Toke Andersen, Niels Duus Nielsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Mogens Bluhme Nielsen

Jeg undrer mig også over at støtten til B’Tselem er sat i bero og håber på en snarlig offentliggørelse af bevæggrundene. Men som udgangspunkt er jeg meget kritisk med hensyn til hvilke organisationer, man skal støtte.

Har en organisationen krummet så meget som ét hår på en civil - eller forherliget nogen, der har gjort det - skal støtten ophæves.

Det er også derfor PKK IKKE repræsenterer kurdere (ikke ensbetydende med at jeg ikke forstår kurderens sag). På indvendingen om at man ikke kan garantere for enkeltindividers handlinger er der bare at sige - så smid de voldsparate ud af organisationen og meld dem til politiet - det vil give troværdighed.

Jeg er mere krævende end Herbert Pundik, som ikke mener alle palæstinensiske NGO'er kan være liljahvide. Jo - det er mit krav.

Analogt med en vis problemstilling omkring ytringsfrihed : godt nok er vi mod vold MEN .......

Der er ikke plads til noget MEN hos mig - hvad angår afstandtagen til vold, er jeg kompromisløs.

Hvad så med Israel, der systematisk har terroriseret og uddrevet adskillige generationer af uskyldige palæstinensere, og konsekvent undergraver ethvert forsøg på fred og forsoning?
Israelske repræsentanter modtages af lydhøre regeringer verden over, inklusiv den danske, og nyder særligt gunstige og helt eksklusive handelsaftaler med USA, EU mlf.

Skulle vi blot sørge for at Israel får en regning for alt det vi, og andre lande, har betalt for at få bygget for at hjælpe hvad mange i det afsporede land kalder "hundene".
Margrethe Auken havde en annonce om det nylig. Det er svimlende hvad Israel har kostet os.
Og så har jeg slet ikke nævnt hvor meget Israel jagt og fordrivelse af de oprindelige beboere har kostet os her i landet.
PS : oprindelige for tusinder år siden tæller ikke I forhold til mange, mange generationer.

Hvis man ser på det moralske aspekt, hvem har så vundet den krig?
En ting er hvad Israel har kostet os, noget andet er hvad konflikten har kostet palæstinenserne af menneskeliv. Hvad er prisen på et menneskes liv ?
Den brutale og barbariske adfærd israelerne udviser i det besatte Vestbredden og i Gaza, den adfærd taget i betragtning (det er ren aggression) har Israel så ikke mistet noget af retten til at kalde sig en demokratisk retsstat ?

Og det er en hån og noget 'happy, go lucky' fis at forsøge at hentyde til venstreorienterede konspirationsteorier, når det i virkeligheden er et spørgsmål om hvorvidt drab og fordrivelse af civile nogensinde kan legitimeres, med den begrundelse at det tjener et højere formål (Vestens interesser).

Jesper Dambatran

Jeg tror nu aldrig at israel har været er demokrati. Det er der for mange af deres borgere som ikke har stemmeret til.

Så kan man diskutere definitioner men det er vidst du efter Israels egen definition at de kan kalde sig et demokrati. Og det er jo fint nok. Danmark er også et indvandrevenligt land... hvis man spørger DF.

På billedet ligner Anders Samuelsen en nyfødt kristen, der omsider har fundet lyset. Det har han måske også: En myndig ledestjerne ved navn Trump.
For resten - gu' ved om Samuelsen ved hvad konspirationsteori betyder?

Konspirationsteori, i denne forbindelse, er de velbegrundede mistanker og de tarvelige opfølgende spørgsmål, som ministre og embedsmænd får ondt i hovedet af at finde på løgne at svare med, når sandheden ikke tåler offentlighedens indsigt.

Det er ganske illustrativt for den måde begrebet bruges blandt autoritære ledere og altså også blandt magtbegærlige levebrødspolitkere i pseudo-demokratier som Danmark - anklagen konspirationsteori er et ekstremt effektiv redskab til at delegitimere velbegrundede spørgsmål og mistanker.

Randi Christiansen og Jesper Dambatran anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Intelligens og mangel på samme kommer i mange forskellige forklædninger. I disse mørklægningstider udsætter de offentlige forvaltninger sig selv for mistanke om konspirationer og korruption. Når der ikke er åbenhed, kan det ikke være anderledes, når vi samtidig ser inkompetent forvaltning. Så byt knylden anders og find på een eller anden måde at optimere din iq. Yoga og mindfulness meditation kan anbefales dog med en advarsel - du risikerer at komme i kontakt med dig selv og blive et andet menneske.