Læsetid: 3 min.

Stillingsopslag fra Erhvervsministeriet lægger an til mesterskab i bullshit bingo

Et nyt stillingsopslag fra Erhvervsministeriet rummer så meget teknoforblændet ’newspeak’, at det trækker lige sproglige linjer til Disruptionrådet. Der er al mulig grund til at være på vagt, når regeringen og toppen af embedsværket giver sig hen til Silicon Valley-præsteskabets vækkelser
5. januar 2018

Dette er ikke satire.

Erhvervsministeriet mener det.

De søger en ’Disruptionchef med udfordringsret!’ Udråbstegnet er ministeriets.

I stillingsannoncen står der:

»Med udgangspunkt i Erhvervsministeriets Strategi 2025, etablerer vi nu en Disruption task force i Erhvervsministeriets departement. (…) Disruption task forcen bliver en tværgående enhed, hvis formål er at bidrage til, at ministeriet til stadighed er digital front runner.«

Disruptionchefen og hendes folk skal sikre front runner-placeringen ved f.eks. at sørge for »digitaliseringsparat lovgivning, som skaber rum for nye forretningsmodeller med fair og gennemsigtig konkurrence og ved integration af den nyeste it-teknologi i forretningen og sagsbehandlingen«.

Med det nye ord it-teknologi – altså informationsteknologiteknologi – sender ministeriet et subtilt signal om, at de ikke er fuldt på omgangshøjde med de seneste digitale landvindinger.

Derfor giver det også god mening, når det videre hedder, at »Task Forcen vil have mandat til at udfordre sagsgange, processer og arbejdsmetoder i hele ministeriet«.

Der kan på den ene side være grund til at glæde sig over, at ministeriet med klædelig beskedenhed indrømmer, at de er digitalt underfrankerede og har brug for hjælp til at få Erhvervsministeriets koncern bestående af departementet, syv styrelser og otte virksomheder opgraderet.

På den anden side er der også grund til at være bekymret, når et stillingsopslag rummer så meget teknologibegejstret newspeak. Ja, faktisk lægger an til et 2018-mesterskab i bullshit bingo.

Tag nu det med at være digital front runner. For et års tid siden sad en kødrand af begejstrede danske politikere og lyttede til lobbyister og prædikanter fra blandt andet Google og Singularity University til en konference i Industriens Hus under banneret Digital Frontrunners.

Underkastelse

Budskabet var klart. Der er næsten uhindret adgang til fremgang og velstand, hvis blot vi underkaster os forandringens lov og alle (digitale) tings stadigt accelererende udvikling. Og helst den eksponentielle vækst, som vil føre os direkte ind i singulariteten.

Gør vi det ikke, vil vi blive efterladt på perronen. Og der gik da heller ikke længe, før Disruptionrådet eller Partnerskab for Danmarks Fremtid blev nedsat i foråret 2017.

Alt skulle forandres. Eller som medlem af rådet, Hella Joof formulerede det, så skulle vi som indianerne brænde hele lortet ned hvert syvende år – en strategi, der har sine åbenlyse begrænsninger. Det sidste forklarer måske, hvorfor indianerne naturligvis afstår og afstod fra at sætte ild til deres få ejendele, idet man må antage, at den folkekære komiker henviste til de oprindelige folk på det amerikanske kontinents praksis for adskillige hundrede år siden.

Forfatteren, skuespilleren og filminstruktøren Hella Joof er billedet på en ny tids intellektuel, skriver Rune Lykkeberg i dagens klumme.
Læs også

Rådet skal arbejde for, »at alle får del i den velstandsudvikling, som globalisering og ny teknologi giver os mulighed for«.

Eller som det med tydelig inspiration hedder i stillingsopslaget »Ministeriet skal handle på de nye globale og teknologiske trends, drage nytte af de nye digitale muligheder og løbende tilpasse organisationen«.

Det er så det, den nye disruptionchef og hendes fire årsværk skal sørge for sker, så ministeriet kan blive front runner.

Professor Clay Christensen fra Harvard Business School har defineret en disruption som enten et produkt, der servicerer et marked, som ikke tidligere har kunnet adresseres – en såkaldt new market-disruption. Eller en low end-disruption, der tilbyder en simplere, billigere eller et mere bekvemt alternativ til nuværende produkter. Der er andre forsøg på at afgrænse fænomenet. De fleste af nyere dato ligger tæt op af Clays. Begrebet blev undfanget af en reklamemand i begyndelsen af årtusindet.

Forstyrrelser

Google forstyrrede ikke verden med deres søgealgoritme. Der hvor de disruptede, var med deres reklametjeneste AdWords. EBay gjorde det muligt for almindelige mennesker at afholde auktioner. Teslas biler er fantastiske. Men de er ikke disruptive. Det er produkter i det hele taget ikke. Forretningsmodeller derimod kan afstedkomme disruption.

Når begrebet bliver brugt af Disruptionrådet, hvori der overvejende sidder medlemmer af interesseorganisationer, syv ministre og tunge erhvervsinteresser garneret med de obligate spøjse typer, tangerer det nonsens at bruge begrebet. CEO i Mærsk, Søren Skou er næppe interesseret i en mindre spiller med en genial forretningsmodel overtager hans marked.

Ligesom Thomas F. Borgen, der er topchef i Danske Bank næppe imødeser den finansielle sektors omkalfatring, med mindre han selv står i spidsen, hvilket det næppe bliver billigere af. Interesseorganisationers interesse for disruption har da også indtil videre været stedmoderlig, hvad enten de vogter arbejdsgivere eller -tageres interesser.

På samme måde tør jeg godt påstå, at Erhvervsministeriet næppe bliver udstyret med en ny forretningsmodel i en overskuelig fremtid.

Til gengæld kan det da ikke helt udelukkes, at den nye disruptionchef bruger sin udfordringsret og henstiller til, at politikere og topembedsmænd er skeptiske, opmærksomme og bruger deres sunde fornuft, når de møder evangelisterne fra Silicon Valley, topsælgerne fra de globale konsulenthuse og alle andre, der lover evig vækst, hvis bare vi underkaster os.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Peter Tagesen
  • Gustav Alexander
  • Torben K L Jensen
  • Katrine Damm
  • Anker Nielsen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Henning Kjær
  • Grethe Preisler
Eva Schwanenflügel, Peter Tagesen, Gustav Alexander, Torben K L Jensen, Katrine Damm, Anker Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Henning Kjær og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Det ender nok med et kompromis - hvor alle får noget som ingen ønsker sig.

Eva Schwanenflügel, Stig Bang-Mortensen, ingemaje lange, Katrine Damm og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Kan det ikke tænkes at dette sprog bliver anvendt for KUN at modtage ansøgere fra folk med samme holdninger og synspunkter der eksisterer i ministeriet mv.

Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Annoncens forfatter og hende, der har instrueret hende (forfatteren) aner tydeligvis ikke et klap om "digitalisering". Der synes at være store muligheder for besparelser i Erhvervsministeriet!

Og skulle der ved nærmere eftersyn være enkelte i Erhvervsministeriet, der har forstand på digitalisering, så kunne man med fordel flytte disse medarbejdere til SKAT, hvor der tydeligvis er større udækket behov for digitaliseringsviden end noget andet sted indenfor Danmarks grænser.

Hvor er det beskæmmende at så mange i den grad halser efter....ja efter hvad? ..... hvor er vi på vej hen, i hujende fart og under stor jubel?
Hvad er der galt med eftertanke og reflektion?
Er vi så bange for at andre kommer først, et sted hen, vi slet ikke ved om vi har lyst til at besøge?
Det har aldrig været nogen god strategi at være først med det nye - en hurtig toer er en bedre strategi.

Peter Tagesen

I strategien ser vi teknologi og digitalisering samt globalisering som helt centrale globale udviklingstendenser. <- Den linje der. Den skriver man bare ikke i 2018! Den skrev man i 2000!

Kim Folke Knudsen

Så vidt jeg kan se, så ønsker Erhvervsministeriet sig et ledende lyst og iderigt hoved, der kan fremme digitale arbejdsgange i Ministeriets afdelinger. Det er et ønske som er udbredt mange steder i det offentlige. For lige at sikre sig, at der ikke er tale om et isoleret solo projekt altså en projektleder uden medarbejdere, så nedsætter man så en Task Force, som på dansk hedder en arbejdsgruppe, der skal arbejde med at formulere og gennemføre digitale arbejdsgange. Det er lidt pudsigt at kalde sig for Disruption chef, da det ligesom antyder, at nu forstyrrer vi for alvor Ministeriets dybt seriøse sagsbehandling. Jeg er ikke sikker på, at firmaer, som skal have Erhvervsstøtte godkendt ønsker sig for meget disruption i forvaltningen. Men meningen er god nok.

Kim Folke Knudsen

Så vidt jeg kan se, så ønsker Erhvervsministeriet sig et ledende lyst og iderigt hoved, der kan fremme digitale arbejdsgange i Ministeriets afdelinger. Det er et ønske som er udbredt mange steder i det offentlige. For lige at sikre sig, at der ikke er tale om et isoleret solo projekt altså en projektleder uden medarbejdere, så nedsætter man så en Task Force, som på dansk hedder en arbejdsgruppe, der skal arbejde med at formulere og gennemføre digitale arbejdsgange. Det er lidt pudsigt at kalde sig for Disruption chef, da det ligesom antyder, at nu forstyrrer vi for alvor Ministeriets dybt seriøse sagsbehandling. Jeg er ikke sikker på, at firmaer, som skal have Erhvervsstøtte godkendt ønsker sig for meget disruption i forvaltningen. Men meningen er god nok.