Læsetid: 4 min.

Støjbergs ministerium retter ind efter dom – nu kan udsendte, syge udlændinge søge om ophold igen

De udlændinge, der har fået afslag på humanitært ophold i Danmark i strid med menneskerettighederne, vil nu kunne søge om at få genoptaget deres sag. Ministerium tager endelig konsekvensen af vigtig dom
77-årige Rokaia Sleiman er en dement og statsløs palæstinen- sisk kvinde, der afventer, at udlændingeministeriet efterlever Den Europæiske Menneskeretttighedsdomstols afgørelser om humanitær opholdstilladelse. Hendes historie blev i lørdags beskrevet i Information.

77-årige Rokaia Sleiman er en dement og statsløs palæstinen- sisk kvinde, der afventer, at udlændingeministeriet efterlever Den Europæiske Menneskeretttighedsdomstols afgørelser om humanitær opholdstilladelse. Hendes historie blev i lørdags beskrevet i Information.

Sille Veilmark

8. januar 2018

Udlændinge- og Integrationsministeriet suspenderer alle sager om udsendinger af alvorligt syge udlændinge, der kan have svært ved at få livsvigtig behandling eller medicin i deres hjemlande, i »foreløbig fire uger«. Det skrev ministeriet i weekenden i en pressemeddelelse.

Ministeriet skal bruge de fire uger til at vurdere, hvilke konsekvenser en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMD) fra december 2016 skal have for de danske regler om såkaldt humanitært ophold. De humanitære opholdstilladelser er en midlertidig opholdstilladelse, der i særlige tilfælde gives til udlændinge, der lider af behandlingskrævende sygdomme eller handicap.

Ifølge dommen er EU’s medlemsstater forpligtet til at undersøge, hvorvidt en alvorligt syg udlænding reelt har mulighed for at få den nødvendige behandling i sit hjemland. Og ikke bare om medicinen eller behandlingen er tilgængelig et sted i deres hjemland. Ellers vil det ifølge dommen være ulovligt at udsende dem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Niels Duus Nielsen
Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Her skal hun blandt andet svare på, hvad der nu skal ske med de udlændinge, der er blevet udsendt i de 13 måneder, hvor ministeriet har forsømt at ændre praksis."

Interessant spørgsmål. De bør selvfølgelig hentes tilbage til Danmark, for Støjbergs regning, og have en kæmpe undskyldning.

Eva Schwanenflügel, Britta Hansen, Ole Frank, Martin Madsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

1. Selve lovændringen fra 2010, hvor man i praksis gik over til at udvise svært syge mennesker fra Danmark helt uanset om de havde en reel mulighed for at skaffe sig deres livsnødvendige medicin i hjemlandet eller ej er det mest skammelige i denne sag. I praksis havde man derved så godt som afskaffet humanitære hensyn.
2. Dernæst kommer det faktum at oplysninger fra EU databasen Medcoi om tilgængeligheden af medicin i diverse lande ikke er offentligt tilgængelige.
En sådan mørklægning af oplysninger er stærkt udemokratisk - særligt når man tager i betragtning, at ministeriet i humanitære sager har en meget fri omgang med sandheden hvad angår medicin tilgængelighed. For nu at sige det pænt.
3. Med de to første forhold in mente er det pinagtigt, at det har taget ministeriet et år, at reagere på dommen fra EMD fra dec. 2016, men det forbavser desværre ikke...
4. Tak til Information for at have bidt sig fast i sagen med en stribe gode og informative artikler. Det lader til, at det har haft større indvirkning på Integrations- og Udlændingeministeriets vilje til at reagere på dommen fra EMD end Justitsministeriets henvendelser desangående. Hvilket i sig selv siger en del om de principper som Udlændinge- og Integrationsministeriet styres efter og sagsbehandler efter: en "går-den- så-går-den" attitude, som er helt uantagelig for et ministerium.

Jesper Sano Højdal, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Werner Gass, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, jørgen djørup, Ole Frank, Martin Madsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Lasse Reinholt

Hvor svært kan det være at sende medicinen til deres hjemlande med posten? Eller at få arrangeret, at en lokal person i deres hjemland køber medicinen til dem en gang om måneden?

Martin Madsen

Den største udfordring for Danmark er ikke flygtninge, men skatteunddragelse.

Tue Romanow, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Verner Nielsen, Werner Gass, Britta Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Johanna Haas, Hans Larsen, Gert Romme og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Undrer mig bare over, hvad det egentlig er der gør, at lande som Palæstina ikke er i stand til at tage hånd om egne borgeres velfærd.

Medicin er altså ikke en vestlig opfindelse, og hvis borgere i mellemøstlige lande har behandlingsbehov, må disse lande vel få fingeren ud, og skaffe medicin hjem, hvis de ikke selv kan fremstille den.
Palæstina er jo ikke et fattigt land, eftersom vestlige lande pumper betydelige støttebeløb ind i deres samfund, så hvor havner de mange gode dollars så henne, når de åbenbart ikke kommer borgerne til gode?

Hvor mange alvorligt syge mennesker er der i verden ? Hvor stort er potentialet for kreative menneskesmuglere med speciale i dette segment ?

Eva Schwanenflügel

Eddermame på tide, at ministeriet fik rettet ind !

Johanna Haas, Kim Folke Knudsen, Frede Jørgensen, Hans Larsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Hvor længe går der inden DF tager denne sag op og kræver en stramning nr. 68 ? VLAK Marionetteater og DF i toenighed: skattelettelser for nye udlændingestramninger. Under normale omstændigheder burde Rokaia og Rahmat tilkendes permanent humanitær opholdstilladelse i Danmark med det samme. Men normalt eksisterer ikke i den danske udlændingepolitik.