Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sverige har længe fulgt menneskeretsdom. Danmark venter stadig på Støjberg

Mens det i Danmark foreløbig har taget Inger Støjberg mere end et år at tage konsekvensen af en vigtig dom fra Menneskeretsdomstolen om humanitære opholdstilladelser, var svenske myndigheder godt tre måneder om samme øvelse. Juridisk ekspert kritiserer Danmark for ikke at have gjort som Sverige
Inger Støjberg har endnu ikke efterlevet dom fra Menneskeretsdomstolen. Det gjorde hendes svenske kolleger helt tilbage i marts sidste år. Der er samråd i sagen torsdag den 11. januar.

Inger Støjberg har endnu ikke efterlevet dom fra Menneskeretsdomstolen. Det gjorde hendes svenske kolleger helt tilbage i marts sidste år. Der er samråd i sagen torsdag den 11. januar.

Jonas Olufson

Indland
10. januar 2018

I slutningen af marts 2017 offentliggjorde Migrationsverket i Sverige på deres hjemmeside en ændring af retstilstanden for alvorligt syge udlændinge, der søger om humanitær opholdstilladelse. Baggrunden for ændringen var den såkaldte Paposhvili-dom afsagt af Den Europæiske Menneskeretsdomstol i december 2016.

Men selv om det nu snart er 13 måneder siden, så har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) endnu ikke sørget for en tilsvarende ændring i Danmark. Det har fået juridiske eksperter og politiske modstandere til at kritisere ministeren i skarpe vendinger for at videreføre en konventionsstridig praksis, og torsdag skal Inger Støjberg i samråd i Folketinget om sagen.

Som tidligere beskrevet i Information er det ifølge Paposhvili-dommen ikke længere tilstrækkeligt, at der er en generel adgang til nødvendig lægebehandling for den alvorligt syge i det land, som vedkommende skal udvises til. Adgangen til den nødvendige medicin og behandling skal være reel, og i vurderingen heraf skal bl.a. prisen, afstanden til at kunne få medicinen og det sociale og familiære netværk indgå.

Udlændinge- og Integrationsministeriet inddrager imidlertid ikke disse forhold i sager om humanitært ophold, sådan som den danske praksis er nu, mens svenskerne altså har justeret deres praksis.

»Vi overvåger den slags domme fra EMD, og så analyserer vi dem og udarbejder en konsekvensanalyse,« oplyser seniorjurist Lolita Eriksson fra Migrationsverkets retsafdeling.

Hun tilføjer, at Migrationsverket opdaterede deres vejledende notat om Paposhvili-dommen og offentliggjorde det den 28. marts 2017. Notatet er bindende for svenske embedsmænd og har ifølge Lolita Eriksson siden været retningsanvisende for den svenske praksis.

Men allerede inden da havde Migrationsverket lavet en sammenfatning af dommen på halvanden side og gjort den tilgængelig for medarbejderne.

»Så snart dommen kom, gik det stærkt med at dele den med de ansatte i Migrationsverket,« erindrer Lolita Eriksson.

Også de norske myndigheder har været hurtigere end de danske med at efterleve Paposhvili-dommen.

Pressesektionen hos UDI, Utlendingsdirektoratet i Oslo, oplyser således, at selv om dommen endnu ikke er blevet indarbejdet i direktoratets skriftlige regler på hjemmesiden, så tager embedsmændene allerede »hensyn til denne EMD-dom i vores sagsbehandling«.

Ministeriet ’lagt fladt ned’

Lektor i EU- og menneskeret Louise Halleskov Storgaard fra Aarhus Universitet kritiserer Udlændinge- og Integrationsministeriet for at have givet ulovlige afslag, når Paposhvili-dommen ikke er blevet efterlevet på et tidligere tidspunkt.

»Hvis der siden dommen blev afsagt i december 2016 er personer, der er blevet udvist, uden at der er taget højde for dommen, er det i strid med menneskerettighederne,« siger hun og tilføjer: »Når myndigheder bliver opmærksomme på afgørelser af denne type, bør de forholde sig til, om de har betydning for gældende praksis, og hvordan lovgivningen eventuelt skal justeres for at tage højde for dommen. Sverige og Norges håndtering af Paposhvili-dommen er derfor udtryk for helt almindelig praksis.«

Selv om Udlændinge- og Integrationsministeriet flere gange i foråret 2017 – bl.a. af Justitsministeriet, Institut for Menneskerettigheder foruden af advokater og flygtningeorganisationer samt gennem spørgsmål fra Folketinget – fik opmærksomheden henledt på dommen, skete der ikke noget.

»Vi er lagt fuldstændigt fladt ned, så vi har ikke haft tid til at kigge på den endnu,« svarede en medarbejder i UIM, da Justitsministeriet i slutningen af april gjorde opmærksom på en artikel i Information om dommens betydning. Det har Radio24syv afdækket.

Den 19. oktober 2017 besvarede Inger Støjberg et folketingsspørgsmål om konsekvenserne af dommen ved at henvise til, at dommen »rejser en række spørgsmål, som kræver nærmere overvejelse«.

Og den følgende dag gav ministeriet afslag på humanitær opholdstilladelse til en armensk statsborger, der led af depression af svær grad med psykotiske symptomer og PTSD, uden konkret at undersøge, om den nødvendige medicin reelt var tilgængelig i Armenien.

I afslaget nævnte ministeriet ikke Paposhvili-dommen, men henviste i stedet til den praksis, som har været fulgt siden 2010, hvor det var tilstrækkeligt, hvis der var en generel adgang til behandling. Fra midten af december 2016, hvor dommen blev afsagt, og frem til begyndelsen af november 2017 har ministeriet givet afslag i i alt 121 sager om humanitært ophold.

Først for ganske få dage siden, lørdag den 6. januar, har UIM udmeldt en »opfølgning på Paposhvili-dommen«. Men selv efter næsten et år har ministeriets jurister endnu ikke udarbejdet et notat om konsekvenserne af dommen. Det vil ske snarest, og den næste måneds tid vil ministeriet vurdere, hvilken betydning en justeret praksis vil få for »en gruppe konkrete sager«.

Udlændinge- og Integrationsministeriet har ikke ønsket at give en kommentar til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Igen og igen viser det sig, at de danske love og undertegnede konventioner ikke overholdes i Danmark. Og lige så ofte viser det sig, at Danmarks værn mod disse overtrædelser slet ikke fungerer, men at politikerne helt kan forvalte deres område, som det passer dem.

Derfor mangler Danmark en forfatningsdomstol, der på eget initiativ kan tage sager op til vurdering, og hvis afgørelse skal følges. For det har vist sig, at befolkningen slet ikke kan stole på de valgte politikere. Og at det arbejdsgrundlag og den kapacitet danske politikere har givet Ombudsmandsinstitutionen i Folketinget slet ikke er tilstrækkeligt.

Werner Gass, Egon Stich, Tue Romanow, Jesper Sano Højdal, Flemming Berger, Theo Rieck, Eva Schwanenflügel, Wilhelm May, Katrine Damm, John Andersen, Johanna Haas, Niels Kjøller, Bjarne Bisgaard Jensen, Mads Berg, Tommy Clausen, Lis djørup, Henrik Rasmussen, Dorte Sørensen, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Ole Frank, Ken Sass og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Støjberg har 90 mandater bag sin politik, så hun behøver ikke overholde loven. Men Danmark er et demokrati???

Werner Gass, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Johanna Haas, Karsten Lundsby og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Disintegrationsministerens udlændingepolemik. Hun gør det omvendte af, hvad hendes titel siger.

Eva Schwanenflügel, Johanna Haas, Tommy Clausen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

I Sverige og Norge fylder politik om indvandring og flygtninge måske 25% af dagsordenen. I Danmark fylder udlændingepolitik og Værdidebat 99,5% af dagordenen, og alt anden politik er havnet på ophørsudsalg.

Eva Schwanenflügel, Wilhelm May, John Andersen, Hans Larsen, Johanna Haas, Mads Berg, Tommy Clausen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Danmark er Nordens første slyngel-stat, der vil være Nordens første minimal-stat, og slæt ikke en social-stat. Hele den neo-liberalistiske ide er at spare og spare, nedlægge og nedlæge tils der kun er diktatorn tilbage, samt de rige er blevet rigere, tænk over det!

Egon Stich, Eva Schwanenflügel og Johanna Haas anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg tilslutter mig helt og fuldt Gert Rommes opråb om, at vi i Danmark mangler en forfatningsdomstol noget så meget.
At EU ikke forlængst har grebet ind er mig en gåde, men de har måske heller ikke værktøjet til det, når det kommer til stykket ?
Retssikkerheden er efterhånden eroderet fuldstændig, det er kun de som har råd, der får ret :-(