Nyhed
Læsetid: 4 min.

Din teleudbyder overvåger dig ulovligt. En ny retssag mod TDC skal stoppe det

En gruppe aktivister vil nu forsøge at stoppe de danske logningsregler ved en retssag mod TDC. I søgsmålet henviser de til, at de danske regler er ulovlige efter flere EU-domme, og at teleselskabet derfor ikke må blive ved med at registrere oplysningerne, også selvom Justitsministeriet har opretholdt de danske regler. Spørgsmålet er nu, om sagen når at komme for retten, før Justitsministeriet er klar med nyt udspil
En gruppe aktivister vil nu forsøge at stoppe de danske logningsregler ved en retssag mod TDC. I søgsmålet henviser de til, at de danske regler er ulovlige efter flere EU-domme, og at teleselskabet derfor ikke må blive ved med at registrere oplysningerne, også selvom Justitsministeriet har opretholdt de danske regler. Spørgsmålet er nu, om sagen når at komme for retten, før Justitsministeriet er klar med nyt udspil

Khan Tariq Mikkel

Indland
8. januar 2018

En gruppe aktivister har over weekenden rejst penge til at gå rettens vej for at få stoppet teleselskabernes deltagelse i ulovlig masseovervågning af alle danskere. Juristen Rasmus Malver, der står bag indsamlingen, havde sat et mål om 100.000 kroner, før hans sag mod teleselskabet TDC kunne finansieres, og det mål nåede man lørdag efter at have bedt om donationer i bare 24 timer.

Logning af alle danskeres kommunikations- og bevægelsesmønster via b.la. deres mobiltelefon foregår stadig uændret i Danmark på trods af, at EU-domstolen i december 2016 fjernede grundlaget for de danske regler.

Tre måneder efter dommen i marts 2017 erkendte justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at ministeriet var tvunget til at ændre de danske regler efter EU-dommen. Ganske opsigtsvækkende erklærede han dog ved samme lejlighed, at Danmark havde i sinde at opretholde de danske logningsregler uændret, indtil et nyt regelgrundlag var på plads, selvom de altså strider mod EU-dommen.

Søren Pape Poulsen har selv henvist til, at Højesteret i en tidligere sag fandt, at »det var velbegrundet«, at man brugte »et års tid« på at udrede situationen, før man ændrede nationale regler. Men der er allerede nu gået over et år. Justitsministeriet erklærede kort før jul over for Information, at man har planer om at vente på, hvad EU finder frem til, men også stadig forventer at fremsætte ændrede regler allerede i denne folketingssamling. Kritikere har svært ved at se, hvordan det hænger sammen, når man tager højde for, at EU-processen ikke er særligt langstrakt.

Men nu bliver der altså lagt øget pres på Justitsministeriet. I stævningen – som Information har læst – henviser Rasmus Malver til, at han efter at have fået registerindsigt i egne data hos TDC kunne konstatere, at selskabet fortsatte med at logge oplysninger om ham trods EU-dommen. Han kræver derfor, at teleselskabet stopper med at registrere de mange oplysninger, da der ikke længere er nogen gyldige regler, der kræver det af dem.

Ifølge Rasmus Malver burde logningsreglerne have være suspenderet øjeblikkeligt efter EU-dommen, da »det er uhæmmet overtrædelse af menneskeret i enormt omfang«, som han formulerer det. Derfor bør et medlemsland altså ikke bare kunne fortsætte, som om intet er hændt, mens man finder på nye regler.

Passivitet i det meste af EU

Situationen efter Tele2-dommen, da et svensk teleselskab gik til domstolene for at slippe for pligten til at lagre kundernes data, er i det hele taget rodet i hele EU. Ifølge en lækket rapport fra EU-institutionen Eurojust har de fleste lande ikke foretaget sig noget som helst efter, at EU-domstolen konkluderede, at generelle logningsregler er i strid med EU’s charter.

I Tyskland er håndhævelsen af en ny tysk logningslov blevet stoppet efter, at et tysk teleselskab anlagde en retssag om spørgsmålet. Domstolen gav dem medhold, og efterfølgende suspenderede lovgiverne reglerne for alle teleselskaberne. Og i Sverige har Tele2 fået rettens ord for, at de ikke længere er tvunget til at logge deres kunder efter EU-dommen.

IT-Politisk Forening – som er de mest aktive kritikere af logningsreglerne herhjemme – bakker principielt op om anlæggelsen af sagen, selvom det ifølge formand Jesper Lund ikke er sikkert, at den når at få betydning.

»Vi ser det som en meget interessant sag, som har en række principielle aspekter, foruden den direkte effekt rettet mod at fremskynde ’slutdatoen’ for logningsbekendtgørelsen. Men der er stor risiko for, at sagen bliver irrelevant, før den bliver afgjort,« siger Jesper Lund, der er formand i IT-Politisk Forening.

Forståelse hos teleselskaber

Direktør i brancheforeningen Teleindustrien Jakob Willer siger, at han har »sympati og forståelse for«, at der bliver rejst en sag.

»Men jeg synes, man bør overveje om et teleselskab er de rette at rejse sagen mod. Det er staten, der har ansvaret for at tilrette reglerne efter en dom og sørge for, at de danske regler er i overensstemmelse med EU-retten,« siger han.

»Vi har det seneste år efterlyst en hurtig afklaring fra Justitsministeriet, men vi har heller ikke nogen stor interesse i, at Danmark går enegang uden om EU.«

– Men man kan jo ikke både få en hurtig afklaring og bakke op om en langsommelig proces?

»Nej det er det, der gør sagen rigtig vanskelig. Nu er det så Justitsministeriet, der bør svare på, hvor lang tid, der kan gå. For det er dem, der har ansvaret for at efterleve sådan en dom,« siger Jakob Willer.

Ifølge Rasmus Malver er der dog en god grund til at anlægge sagen mod TDC.

»Principielle søgsmål bliver i Danmark oftest smidt ud pga. manglende retlig interesse. Jeg har retlig interesse i at sagsøge TDC for ulovlig logning, fordi jeg er kunde i deres Telmore-brand. Og de har logget mig på ulovlig vis,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Godt at den sag bliver rejst, og dejligt, at der blev samlet penge ind på så kort tid.

Egon Stich, Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel, Jens Winther, Bjarne Andersen, Rasmus Knus, Klaus Lundahl Engelholt, Hanna Grarversen og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Den rejste sag vil også - forhåbentlig - tvinge Justitsministeriet til at rette ind i forhold til afgørelsen fra EU-domstolen, i forbindelse med udfærdigelse af nye regler.

Godt initiativ - men bekymrende, at Justitsministeriet har administeret mod gældende domspraksis så længe.

Jørgen Dahlgaard, Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen og Jens Winther anbefalede denne kommentar

Man bliver vel ikke forbavset at den lille svindlers regering ikke følger gældende regler og tilpasser landets love de regler som EU opstiller, når disse regler tilgodeser borgernnes frihedsrettigheder.
Det er da en liberal regering vi taler om! Og den ynder jo at føre sig frem som forsvarer af de selvsamme frihedsrettigheder for!
Derfor er tilnavnet ' den lille svindler' nærmest en kælenavn for lillelars.

Egon Stich, Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel og Asbjørn Birch anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er så usympatisk, at regeringen gang på gang - med vidt åbne øjne - overtræder love og regler som det passer dem.
Forhåbentlig går dommen til fordel for sagsøger.