Læsetid: 6 min.

Tibetkommissionen: Flere i politiet og PET kendte til ulovlig ordre

Ansvaret for politiets ulovlige håndtering af demonstranter under kinesiske besøg i 2012 og 2013 er landet hos to ledere i Københavns Politi. Men langt flere har kendt til de ulovlige ordrer. Alligevel slipper de af krogen i Tibetkommissionens beretning
Tibetkommissionen vurderer, at politiet havde ulovlige ordrer under besøget i 2012 såvel som under et andet kinesisk besøg i 2013. Det førte til, at demonstranter fik knægtet deres grundlovssikrede ret til at forsamles og ytre sig frit. Under besøget besøgte præsident Hu Jintao og hans kone  Den Lille Havfrue på Langelinie.

Tibetkommissionen vurderer, at politiet havde ulovlige ordrer under besøget i 2012 såvel som under et andet kinesisk besøg i 2013. Det førte til, at demonstranter fik knægtet deres grundlovssikrede ret til at forsamles og ytre sig frit. Under besøget besøgte præsident Hu Jintao og hans kone  Den Lille Havfrue på Langelinie.

Stine Bidstrup

15. januar 2018

Vicepolitiinspektør ved Rigspolitiet Erik Jack Pedersen deltog 12. juni 2012 i en briefing i Gedestalden på Politigården i København. Her fik han kendskab til de ordrer, som politiet skulle følge under et kinesisk statsbesøg to dage senere.

Ordrerne gik blandt andet ud på, at politiet skulle sørge for, at en kinesisk delegation blev skånet for synet af kritiske demonstranter og tibetanske flag.

Det undrede Erik Jack Pedersen, har han senere forklaret Tibetkommissionen.

Kort før jul afleverede Tibetkommissionen da også en beretning, hvor kommissionen vurderer, at ordrerne var klart ulovlige. Information er stadig ved at gennemgå beretningen.

Erik Jack Pedersens overordnede i Rigspolitiet, vicepolitiinspektør Per Jensen, læste også den såkaldte operationsbefaling fra Københavns Politi, hvor de ulovlige ordrer stod sort på hvidt.

Han videresendte operationsbefalingen til sine to kolleger i Rigspolitiet, politiassessor Birgitte Buch og chefpolitiinspektør Torben Mølgård Jensen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Jan Pedersen
 • Hans Martens
 • Carsten Munk
 • Ole Frank
 • Eva Schwanenflügel
 • Steen Sohn
 • Tommy Clausen
 • Oluf Husted
Jan Pedersen, Hans Martens, Carsten Munk, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Steen Sohn, Tommy Clausen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Sebastian Abrahamsen

Hvor er det alt sammen bare den yndigste rotterede.

Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Efterlader unægteligt det indtryk, at politiets ansatte kan komme afsted med alt, evt blot henvise til at de ikke kender grundloven eller andet vigtigt lovgrundlag som deres arbejde i øvrigt er rettet mod at forsvare!
Skandale!

Carsten Wienholtz, Jan Pedersen, Ken Sass, Jan Nielsen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Jens Winther, Martin Madsen, Kim Houmøller, Kaj Julin, Verner Nielsen, Tommy Clausen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Mange tak for en god og vigtig artikel om myndighedspersoners pligt til at sige fra over for ulovlige ordrer. Jeg håber, at såvel ledere som menige i Rigspolitiet, PET og Københavns Politi læser med.

Hans Martens, Karsten Lundsby, Jan Pedersen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Jens Winther, Kim Houmøller, Tommy Clausen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Sebastian, godt gået med din undersøgelse..... fint!
Hvad skal vi bruge Kommissionen til? En ren rotterede....

- Kommissionen lægger til grund, at han ikke har været klar over, at svarene var forkerte, og at han i perioder har været under stort tidspres.

Fantastisk,

Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby, Henrik L Nielsen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Kim Houmøller og Kaj Julin anbefalede denne kommentar
Leif Andersen

Utroligt så mange undersøgelseskommissioner som konkluderer at der er handlet fejlagtigt, forsømmeligt eller i strid med gældende love og regler uden at det er ansvarspådragende for nogen af de involverede. Lægerne derimod hænges ud og straffes hvis de har fokuseret på patientens ve og vel og ladet skrivebordsarbejder vente.

Hans Martens, Tue Romanow, Karsten Lundsby, Jan Pedersen, Jan Nielsen, Mikkel Kristensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Råddenskaben er omfattende, uden at nogen gør noget alvorligt ved det.

Mange taler om det problematiske i, at befolkningens tillid til politiet er lavere end nogensinde. Men hvornår bliver problemet taget alvorligt - hvornår begynder man at gøre noget ved politiets råddenskab?

Jan Pedersen, Hans Martens, Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby, Ken Sass og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Endelig lægger kommissionen vægt på, at de ledende politifolk måske ikke har kendt til indholdet af grundloven, politiloven og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention"

Hvis det er rigtigt, er det jo decideret skræmmende! Hvad laver de så i politiet - lovens vogter?

Tue Romanow, Torben Lindegaard, Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby, Ken Sass, Maj-Britt Kent Hansen, Jens Winther, morten rosendahl larsen, Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Så er der altså lige principalansvaret. Og jfr. Danske lov 3-19-2 har både politiledelsen og øverste politisk ansvarlige person(justitsminister) et principalansvar for, hvad deres ansatte foretager sig.

Det betyder, at arbejdsgiveren har ansvar for ansattes culpa, altså at arbejdsgiverem er ansvarlig for ansattes handlinger eller evt. undladelse at handle.
Dette har 3 betingelser:
1. Skadesvolder skal være ansat hos arbejdsgiveren.
2. Den ansatte skal have handlet uagtsomt eller forsætligt.
3. Skaden skal være sket i arbejdstiden og under arbejdets udførelse.

Retspraksis:
En kommune blev dømt erstatningspligtigt jfr. DL 3-19-2 i en sag, hvor to hjemmehjælpere (skadevoldere) var ved at hjælpe en plejekrævende borger med et toiletbesøg, og borgeren kom til skade.

Herefter er det egentlig blot, at de skadeslidte går til retten og kræver erstatning. Dette vil selvfølgelig give et ramaskrig blandt politikere og offentlige ledere, da retsafgørelsen giver præcedens.

John Damm Sørensen, Karsten Lundsby, morten rosendahl larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det holder jo ikke i byretten..
Man kender ikke til love og regler, man har ikke læst mails, man aner ikke hvad man underskriver, og forøvrigt har man alt for travlt til at sætte sig ind i sagen.
Synes det minder en del om Støjbergs forsvar i samrådet om de tvangsudsendte syge asylansøgere.

Jan Pedersen, John Damm Sørensen, Tue Romanow, Torben Lindegaard, Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby, Jan Damskier, Ken Sass, Jens Winther, Bjarne Bisgaard Jensen og Ole Frank anbefalede denne kommentar

uhyggelig læsning...myndighedernes troværdighed bliver tyndere og tyndere. Det er ikke sundt for samfundets retfærdighedsoplevelse. En farlig deroute

Eva Schwanenflügel, Jan Pedersen, John Damm Sørensen og Jens Winther anbefalede denne kommentar
Jeppe Hemdorff Nissen

tredelingen af magten er kollapset. Når ikke længere den lovgivende og den dømmende magt kan kontrollere den udøvende, er vi virkelig ude på et skråplan for demokratiet. Når politibetjente og andre embedsmænd ofte med lovgivernes velsignelse gang på gang krænker det mandat de har fået af samfundet uden mulighed for konsekvens smuldrer vores tiltro til det system, der ellers skulle gøre det lettere for os alle at føle os trygge og glade. Det er den ægte terrorisme for det æder systemet op indefra, og får os til at miste tilliden til hinanden. Det er ikke enkeltstående galninge med våben i hånd, som vi alle kan stå sammen om at udgrænse, der truer vores demokrati. Det er disse overfortolkere af embedets beføjelser, som blindt kommer til at følge systemets logik i stedet for at overveje det mandat de har fået, der er den ægte ondskab, og måske ved de det ikke engang. Det har jo altid været en risiko, og derfor har man netop haft en tredeling af magten så man kunne komme disse onder til livs. Men en gift har spredt sig i det system, der åbenbart gør at man kan gemme sig bag tåget tale og sløseri på arbejdet.

- Kære embedsmænd jeg har en bøn: hvis vores samfund skal overleve må I være jeres ansvar bevidst, også selv om det komme til at gå ud over jeres karriere. Ret ryggen og tal sandhed!

@Jeppe, du roder lidt rundt i magtens tredeling og spørgsmålet om hvem, der kan/skal kontrollere hvem. Men din bøn til embedsmændene er meget væsentlig!

Embedsmændene skal forstå, at deres job - også - er at sikre, at alt foregår indenfor lovgivningens rammer. Embedsmændene skal ikke i deres iver for at løse de opgaver, de får pålagt, af politikere eller andre chefer gå på kompromis med lovgrundlaget. Det kan godt være, at det er ubehageligt at skulle sige nej til en politiker eller chef, men det er en del af jobbet. Og ikke at gøre det er strafbart!