Læsetid: 4 min.

Tibetsagen: Politichef fjernede kritisk afsnit fra mødereferat

Flere betjente mente efter et officielt kinesisk besøg i 2013, at de var blevet bedt om at slå for hårdt ned på demonstranter. Men deres kritik blev strøget fra et efterfølgende mødereferat, så ingen skulle blive ’unødigt stødt på manchetterne’
Københavns Politi var under og forud for et officielt kinesisk besøg i 2013 meget opmærksom på at undgå den negative omtale, der havde været af politiets håndtering af demonstranter under et lignende besøg i 2012. Her den officielle middag på Christiansborg, hvor daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt er vært for Kinas præsident Hu Jintao.

Københavns Politi var under og forud for et officielt kinesisk besøg i 2013 meget opmærksom på at undgå den negative omtale, der havde været af politiets håndtering af demonstranter under et lignende besøg i 2012. Her den officielle middag på Christiansborg, hvor daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt er vært for Kinas præsident Hu Jintao.

Lars Krabbe

9. januar 2018

6. juni 2013 afholdt Københavns Politi en debriefing for en gruppe betjente.

Betjentene havde tidligere samme dag taget vare på sikkerheden under et officielt besøg fra den kinesiske statsmand Yu Zhengsheng. Flere af dem mente, at de havde fået ordrer om at gå for hårdt til værks over for kritiske demonstranter på Amalienborg Slotsplads, hvilket de var frustrerede over og gav udtryk for ved debriefingen.

Det fremgår af Tibetkommissionens beretning, som blev afleveret kort før jul, og som Information siden har gennemgået.

Tibetkommissionen slår i sin beretning fast, at betjentenes ordrer i nogle tilfælde var ulovlige, og at de slog ned på demonstranter på grund af deres beklædning og tibetanske flag og ikke af sikkerhedsmæssige årsager.

To af betjentene, der var til stede ved mødet, har forklaret til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), at de husker det, som om en leder forklarede, at instrukserne til håndtering af demonstranter var kommet fra PET og Udenrigsministeriet.

En af dem husker, at det blev sagt, at »opgaven var blevet løst, og at det var sådan, de ville have det ude i Søborg«, underforstået hos PET.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mads Berg
  • Hans Larsen
  • Mandatar Torben Wilken
  • Eva Schwanenflügel
  • Steen Sohn
  • Ejvind Larsen
Mads Berg, Hans Larsen, Mandatar Torben Wilken, Eva Schwanenflügel, Steen Sohn og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Toke Andersen

Two-face-nation:
Danmark er et liberalt demokrati, når det er gratis.
Så snart der er penge eller renommé på spil, er Danmark en politi-stat.

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Mads Berg, Dao Tran, morten rosendahl larsen, John S. Hansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det fremgår ikke af artiklen, hvad Kim Lykke Østergaard laver i dag?
For han kan da vel ikke stadig sidde på samme ledende stilling i politiet, vel?

Eva Schwanenflügel, Mads Berg, Flemming Berger og Toke Andersen anbefalede denne kommentar
Mandatar Torben Wilken

Det er dybt bekymrende at konstaterer, at ikke nok med at politiet bevidst knægtede Ytrings-og demotrationsretten ved demonstrations-sammenstødet, men at De også helt bevidst forsøgte at skjule hvem der stod bag ordren og ikke mindst at de almindelige politifolk ikke sagde fra overfor ledelsens ordre som alle måtte kunne se var Grundlovsstridig. Alle politifolk må mindst på Politiskolen have hørt om disse rettigheder og deres ukrænkelige status. Hvis en sådan tilsidesættelse af Grundloven ikke får personlige konsekvenser for ikke bare ledende politifolk, men for alle der i denne forbindelse svigtede på et område hvor intet svigt tåles hvis Grundloven skal bestå som bestemt, ja så er tredelingen af magten skudt i sænk. Uden en total respekt for en efterlevelse, har man undergravet vores demokratiske samfundssystem. Hvis Rigspolitichefen og Justitsministeren ikke omgående sikre, at alle de, der har "glemt Deres pligt" bliver retsforfulgt og straffet så tydeligt, at en gentagelse ikke kan komme på tale efterfølgende. En tilsidesættelse af Grundlovens og EMRK bestemmelser er en forbrydelse som skal takseres som landsundergravende skadelig virksomhed. Tidligere konsekvens var "Landsforvisning på livstid!
Torben Wilken, formand borgerrets org. DNM

Eva Schwanenflügel, Egon Stich og Mads Berg anbefalede denne kommentar